Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
09. Goda ideér, råd och tips!

kissen bits vad göra

2012-10-01 21:33 #0 av: zorro2

hei! burde ha frågat om detta innan men jag tänkte väl inte så mkt på det då.

Tarzan forsökar att bitas iblandt är det s.k kärleksbet men då drar jag handen forsiktig till meg och säger nej sen är det inget mer med det. Men iblandt och detta helt utan förvarning vill han bitas alltså rejält bet om han skulle få tag i handen. Iblandt varner han, ved att han vifter på svansen, men då låter jag honom bara vara.

Det är endast da han inte varner som jag blir rädd och inte vet vad jag ska göra, jag säger nej också går jag bara ifrån. men jag vill jo inte att han ska fortsetta med detta.  

han är inte sjuk, för då skulle han jämnt bete sig så eller?? vi har varit hos vet och kollat honom också för 2veckor sen ungefär.

jag är väldig forsiktig med honom, och jag lekar mkt med honom och kelar så länge han själv vill och då är han riktig god.

men det här lille aggresiva bettende forstår jag inte och det skrämmer mig. gör jag rätt i att bara gå ifrån eller ska jag ge en godisbit och klappa.

han kanske slutar efter ett tag, jag vet inte han kommer från ett misär hem, där han har behandlats dårlig och han har endast varit hos mig i 6veckor.

nån som har råd och tips

tackar på forhand

Anmäl
2012-10-01 21:35 #1 av: Katthemsmatten

Han kanske behöver mer stimulans. Oftast räcker det med att man säger ett bestämt NEJ och håller handen still (rör du den kommer han hålla hårt fast) till han släpper. Har haft samma problem med en ungkatt. Det tog ett par månader med NEJ och sedan slut på det vi gjorde, för att han ska förstå orsak-verkan, även om jag inte tror att katter kan tänka i logiska banor. Det hjälpte i alla fall.

Anmäl
2012-10-01 21:48 #2 av: zorro2

ok, säg att du klappar honom också forsöker han bita då säger du nej men stannar du kvar hos honom alltså bara är där eller går du därifrån...alltså är det så du menar

tack snälla du

jag vill honom väl men just detta beteende skrämmer mig lite

 

 

Anmäl
2012-10-01 21:50 #3 av: Katthemsmatten

Jag har alltid stannat kvar. Slyngelyngel hade tendens att bita mig i armen när jag låg i sängen och han ville kela. Var någon av de andra katterna i rummet hände detta. Förmodligen ville han visa att han var större än han var, dumskallen.

Anmäl
2012-10-01 21:56 #4 av: Uppkatten

Vet du om han blev tagen för tidigt från kattmamman som liten? (d v s före 12 v ålder).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-10-01 22:39 #5 av: MSH

Intressant, uppkatten, berätta om beteendet om de är skilda från sin mamma tidigt?

Anmäl
2012-10-01 22:48 #6 av: Uppkatten

De kan ha lite svårt att veta var gränserna går då, tycker jag mig ha märkt/förstått. Behöver få tampas med andra katter/kattungar för att tids nog lära sig sådant. Min katt som jag hade tidigare bet dock aldrig, men han var ordentligt hårdhänt! Eftersom han ännu var kattunge brukade jag välta över honom på rygg och säga ett mycket bestämt fy. Med tiden (efter 1½ års ålder ca) blev han världens snällaste missekattpojke och var så livet ut...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-10-02 10:49 #7 av: zorro2

vet ej om han blev tidligt tagen från sin mamma med det kan jag finne ut.

jag vet bare att han kommer från ett hem med barn som inte har varit snälla och mamma har slagit kissen när kissen har forsökt säga ifrån. så därför tror jag att han inte har fått byggt upp sina muskler.

men om han tagits tidlig från mamma tycker jag att han skulla ha varit mera mammigt...

han blir 2år snart så jag skulle vilja att han slutade med detta, då det skrämmer mig. jag kanske för ta kontakt med en beteendevetare.

tack för hjälpen

Anmäl
2012-10-02 11:01 #8 av: emjon

Eftersom kissen kommer från ett sådan oseriöst hem där han blivit illa behandlad så är det inte konstigt att han beter sig så. Han är nog väldigt osäker på allt ännu.

Mitt råd är att när han vill bitas så håll kvar handen men alldeles still då slutar han när inget otäckt händer. När man tar hand om en kisse som inte haft det bra måste man beväpna sig med stort tålamod.

Det som hjälper är de tre T:na tålamod, tid och tillit. Om du tänker på det så kommer du så småningom få en trygg och kärleksfull kisse som uppskattar dina omsorger......

Anmäl
2012-10-02 11:11 #9 av: Katthemsmatten

Som 2-åring är han att jämföra med en tonåring. Måste försöka skapa respekt och då gör de en del dumheter. Tålamod, konsekvens, tid och respekt för honom kommer göra susen. OBS! Respekt är inte samma sak som rädsla, utan att man tar hänsyn till hans integritet och behov. Har han dessutom haft det så dåligt som du beskriver har han heller inte fått en chans att lära sig vad som är OK eller ej. Det ställer större krav på dig som ägare att ge honom vägledning genom att konsekvent säga NEJ när du inte uppskattar hans tilltag. Det brukar inte ta lång tid för unga katter att förstå vad man menar. Du får dock aldrg tillrättavisa honom handgripligen.

Anmäl
2012-10-02 12:43 #10 av: zorro2

skulle aldrig i livet göra kissen eller andre djur illa. Och som jag sa inna  så visar han iblandt att nu vill han inte mer, då vifter han med svansen, det är ok då prater jag lungt med honom och sen lämnar honom ifred.

men det är just dom där gångarna, 1-2gånger per dag som han vill bitas utan att förvarna. Det kan vara typ uavsett vad vi gör, lekar, kelar.

igår kom han och satte sig på tidningen, som alla katter gör, prata lite med honom, också ville jag klappa honom men då villa han bita...så jag gick därifrån bara lot honom sitta kvar.

 

 

Anmäl
2012-10-02 12:50 #11 av: Katthemsmatten

Det låter som om han vill försöka visa att han är störst, bäst och vackrast som alla slynglar i tonåren.

Anmäl
2012-10-02 12:54 #12 av: Uppkatten

Människors händer har inte alltid varit snälla/inneburit något positivt för din misse. Så han har säkert svårt att veta hur han ska förhålla sig till just händer. Det finns ett medel som heter Felifriend som man kan ha på händerna - vet inte om det skulle kunna vara till nytta (obs! ej det samma som Feliway!!!). Någon som vet? Det är egentligen till för att underlätta hanteringen av katter.

Annars tror jag att det är viktigt att händerna ger mat och kel men att man aldrig låter missen t ex leka med ens händer. Att han alltid vet vad han kan förvänta sig (kan ta tid att bygga upp det förtroendet).

Säkert kommer du att lära känna missens signaler ännu bättre tids nog, så att du märker när han kommer i fel sinnesstämning. Då avvaktar du eller går därifrån.

Kanske är det vissa delar av kroppen som är särskilt jobbiga för honom om man rör vid?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-10-02 12:56 #13 av: zorro2

ok, så ha tålamod, vara konsekvent och låt det ta den tid det tar.

jag har precis kommit på varför, just det en tonåring......tackar såååååå hemskt mkt för all hjälp, ni är underbara allihop

Anmäl
2012-10-02 13:26 #14 av: Katthemsmatten

Kul att du tycker att du får hjälp. Hör av dig med andra frågor, det är ju det Hittekatter är till för. Att ge varandra stöd och råd allt för att en katt ska slippa byta hem igen (eller i värsta fall bli hemlös igen).

Anmäl
2012-10-02 15:03 #15 av: emjon

Dela varandras erfarenheter är verkligen bra och man lär sig alltid något nytt hela tiden.

Precis som tidigare sagts så har händer en stor betydelse och hur man använder dem.

Angelica en av mina kissar kom till oss som jourkatt via Djurhjälpen för hon behövde socialiseras. Hon var världens fräsboll mot människor och gjorde utfall men var väldigt snäll mot alla katterna. Självklart stal hon mitt hjärta så vi adopterade henne.

Hon är väldigt speciell och tar gärna godbitar från handen och vill alltid dela äggulan i mitt frukostägg. Förutsättningen är att jag ALDRIG försöker klappa henne framifrån.

Vi har undan för undan byggt upp ett förtroende och det är nu 5 år sedan hon kom. Hon vill väldigt gärna vara nära men ingen knäkatt men ljuvlig i sitt sätt. För henne är annat kattsällskap viktigare och hon har både en extramamma och lekkompisar.

Finns det något jag har gott om så är det tid och tålamod men endast då det gäller katter.

Nu skall jag inte själa din tråd vill bara dela med mig och det finns alltid hopp för alla kissar.

Anmäl
2012-10-02 20:06 #16 av: zorro2

jepp, han var mellan 9-10veckor när han togs från mamman, han föddes den 17oct och lämnades den 24dec. Men skulle han inte ha blivit mera mammig då?...att han inte blivit mammig kan det i sin tur bero på att han blev mishandlat? så det har blivit till ett forsvar agerande istället.

fick även veta att han ramlat i badkaret, då den var full.

emjon du stjälar absolut inte min tråd, tycker det är bara bra att ni skriver lite om eran katter och erfarenheter.

tackar så mkt än en gång, hoppas bara att ni inte tycker att det blir för tjatigt.

skickar en bild på charmtrollet som har tagit mitt hjärta med storm

Anmäl
2012-10-03 07:22 #17 av: Uppkatten

Jättefin misse! Stackarn vad han har varit med om...!

Jag tror att kombinationen att ha blivit för tidigt tagen från mamman och misshandeln därefter är förklaringen till att misse inte vet riktigt hur han ska bete sig i sin relation till dig. Säkert är just händerna det han är mest osäker på hur han ska förhålla sig till.

Var lugn, stabil, konsekvent och visa honom hur man ska uppföra sig så tror jag att mycket löser sig. Men han kommer nog att behöva få tid på sig.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.