Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
14. Katter söker hem! / Katter sökes!

Kattkoloni, vad göra?! (Degerfors)

2012-09-26 21:12 #0 av: MarieCW

Hej,

Helt ny på forumet, så nu hoppas jag att jag lyckas posta i rätt grupp och inte gör något dumt.

I måndags publicerade Nya Wermlands Tidningen två artiklar om katter i Degerfors (i närheten av Kristinehamn/Karlskoga/Örebro).
http://nwt.se/karlskoga-degerfors/article1173302.ece
http://nwt.se/karlskoga-degerfors/article1173303.ece

Jag tycker det är fruktansvärt när katter far illa så jag har försökt att få reda på lite mer info men jag bor inte där så jag har inte kunnat åka dit och kolla själv än.

Det verkar som att det är en kattkoloni på cirka 20 katter och en dam som matar dessa. Oklart hur förvildade de är, eller ålder/skick. Kommunen bryr sig egentligen inte, men säger att det fötts en del höstkattungar som antagligen inte kommer överleva vintern.

Jag vill så gärna försöka göra något för dessa katter, men jag kan ju inte ta in 20 katter i mitt eget hem, så jag skulle vara otroligt tacksam för alla råd och tips och kontakter jag kan få här. Jag har varit i kontakt med Djurskyddet i Karlstad, Örebro Katthem och Livbojen, men de har alla helt fullt. Har även mailat ytterligare ett par katthem. Jag har bil och körkort och kan säkert få hjälp av ytterligare några vänner för att skjutsa dem någon annanstans.

All hjälp skulle uppskattas enormt, kanske man kunde hitta akuthem här, kanske det finns någon som bor i Degerfors som kunde ge lite mer information, kanske det finns bra tips kring att fånga katter.

Jag känner mig otroligt maktlös och blir så förtvivlad vid tanken på att kattungar skall frysa ihjäl nu när vintern kommer.

Hjälp! Snälla.

Anmäl
2012-09-26 21:37 #1 av: [hattrick]

Pröva att ringa Djurskyddet i Kristinehamn, tel. 0550-151 55. De brukar få in många katter från Degerfors och kanske känner till det här fallet.

Anmäl
2012-09-27 00:50 #2 av: johnnys girl

Att ta in ett tjugotal katter från en koloni kan vara övermäktigt för ett litet katthem. Om sedan katterna är skygga och förvildade så är det inte alla katthem som har resurser och kompetens för att socialisera dem. Mitt tips är att kontakta de lokala katthemmen och höra om de har möjlighet att göra något och i så fall vad. Tar de in skygga katter överhuvudtaget? Innan du ringer rekommenderar jag att du går till Göteborgs katthjälps hemsida och läser vad de skriver om TNR-metoden. Om katthemmen säger att de inte kan/vill ta in katterna på hemmet så kanske ett samarbete kring ett TNR-projekt skulle kunna vara en lösning för de här katterna.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2012-09-27 08:07 #3 av: Alexej

Gå ihop med några vänner och ha kontakt med kvinnan som matar. Kanske de tamaste kan flytta till ett katthem? Dert viktigaste är kastrering nu. Kolla vilken veterinär som är billigast. De skyggaste kan kanske stanna hos kvinnnan? Kanske starta en insamling på Facebook?

Att lösa upp en kattkoloni tar tid men det går. Kolla med Malin på Ostgötakatterna. Hon har jobbad själv med att lösa upp en kattkoloni, hon kan säkert tipsa dig om mer.

Lycka till!

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-27 10:09 #4 av: Katthemsmatten

Du får kloka råd av såväl nr 2 som 3. Johnnys Girls kompetens har jag personlig erfarenhet av. Alexej har jag följt i trådar här. Båda är erfarna, så lita på dem.

Anmäl
2012-09-28 14:03 #5 av: [hattrick]

#2, 3, enligt artikeln tycker jag inte att det framgår att tanten matar några katter alls, hon verkar bara vilja ha bort dom därifrån, och ser dom som ohyra, (syftar på skabben)!!????.
Därför skulle nog inte ett TNR vara lämpligt i det området, tyvärr. "Elake Svarten" verkar ju ha gått där i tre-fyra års tid och ingen har "brytt sig", förrän nu, när det antagligen är försent och han är skadad.

Hoppas TS hittar en lösning, ekonomisk hjälp går säkert att få när väl katterna kommer in  tryggheten.

Anmäl
2012-09-28 18:34 #6 av: majvi

"Katthonan var från början en av vildkatterna i området, som Lotta tog hand om har nu en kull ungar som om hon fortfarande varit vild skulle ha fötts ute. Det är sånt Lotta vill förhindra"

Ovanstående är hämtat från bildtexten i en av artiklarna,så nog tror jag att kvinnan vill hjälpa katterna men vet inte hur.

De ska tas in till veterinär och kollas om det går att göra något åt dem och eventuellt placera dem på katthem, enligt vad jag fått veta.

Tidigare har också en del faktiskt placerats i ett hem.

Jag tycker att det verkar som att de har försökt att hjälpa katterna tidigare, men känner inte till TNR-metoden.Det finns säkert andra som har läst artikeln som också vill hjälpa till.

TS, kontakta kvinnan för stt få mer information dels om katterna, dels om det är några andra som hört av sig för att hjälpa till.

Kattjouren har ett stort nätverk det är många andra katter som de försöker hjälpa och det kan vara svårt att ta många förvildade kattet på en gång men kanske det finns någon som är engagerad i kattjouren som bor i närheten av kolonin som du kan samarbeta med i ett TNR-projekt

http://www.kattjouren.nu/

 

Anmäl
2012-09-28 21:42 #7 av: [hattrick]

#6, du verkar läsa mellan raderna:

– Det är viktigt att vi får tag på den sjuka katten och kan avsluta dess lidande och är kommunskytten hemma då katten dyker upp så prioriteras det. Men skytten kan inte sita på pass hela dagarna i kvinnans trädgård, för man vet ju inte när katten dyker upp, säger Johan Nilsson.

Johan Nilsson poängterar att det inte är kommunen som bedriver någon kattjakt, utan fastighetsägaren själv som vill minimera antalet vildkatter.

– Vill den fastighetsägaren decimera antalet och man kan konstatera att det rör sig om vildkatter så är det hennes sak tycker jag. Förvildade katter är svårt att få tama om de är vuxna och då är det bättre för djuret att de avlivas. Det är inte bra om det blir ett vildkattgäng som huserar.

Enligt uppgifter från fastighetsägaren som gått med på att placera ut fällor på sin tomt, så har några katter redan omhändertagits och avlivats. Tidigare har också en del faktiskt placerats i ett hem.

Anmäl
2012-09-29 09:24 #8 av: majvi

Fastighetsägaren som har gått med på att ha fällor på tomten är inte samma person som i artikeln

– Meningen var att en kattfälla skulle ställas ut på en annan fastighet i området, där vi kommit överens med fastighetsägaren för det finns ett antal vildkatter i områdeF

Det har placerats katter i hem tidigare de kanske har försökt men hittar inga hem åt fler katter.kanske de har sett ihjälfrusna kattungar på vintern och vill helt enkelt inte att katterna ska lida.

Det står att fastighetsägaren vill minimera antalet katter, inte att alla måste bort.De kan tro att avlivning är det enda sättet som finns kvar för att hjälpa katterna.

Jag tror att TNR kan vara möjligt här.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.