Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

LST - Spinnhuset tvingas avliva skyggisas?

2012-08-31 00:39 #0 av: [sarasvati]

Såg en tråd nu ikväll att LST i Örebro beslutat att Spinnhuset i Hallsberg måste avliva sina skygga katter. Ska ha varit på TV4 lokala nyheter ikväll, aug 30. Tråd med samma rubrik på kattforum.se, under Allmänt Kattprat. Insatser, stöd, protester, namninsamlingar. Kan vi göra ngt?

Länken till Tv-inslaget! Anm Lena - sajtvärd

Anmäl
2012-08-31 01:17 #1 av: Issa

Stöd Spinnhuset i Hallsberg!

Anmäl
2012-08-31 17:06 #2 av: Marga

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_orebro?title=tv4nyheterna_orebro_22_32&videoid=2214853

Här är länken till inslaget. Bra att dom står på sig och tänker fortsätta att ta emot skyggisar. Men tufft när tillståndet är hotat...

Anmäl
2012-08-31 22:10 #3 av: [ollesbodega]

Har ikväll skickat nedan tre frågor till LST i Örebro o deras handläggare Gunilla Ekberg. Nyfiken på deras svar.

1.

Hej!

Härmed begär jag ut alla handlingar rörande ert avlivningsbeslutet av friska skygga katter på katthemmet Spinnhuset i Hallsberg som nämns i detta tv inslag, http://www.tv4.se/nyheter/klipp/hemlosa-katter-ska-avlivas-pa-spinnhuset-i-hallsberg-2214983 , där ni medverkarvia Gunilla Ekberg.

Vänligen skicka svar till

*********************
2.

Hej!

Med anledning av detta inslag, http://www.tv4.se/nyheter/klipp/hemlosa-katter-ska-avlivas-pa-spinnhuset-i-hallsberg-2214983,  där Gunilla Ekberg representerar er vill jag ta del av er definition av vildkatt.

Vänligen skicka svar till

3.

Hej!

Enligt er handläggare, Gunilla Ekberg,  i detta inslag, http://www.tv4.se/nyheter/klipp/hemlosa-katter-ska-avlivas-pa-spinnhuset-i-hallsberg-2214983 , mår skygga katter så pass dåligt av en period i fångenskap att de måste avlivas enligt er. Vänligen förmedla den forskning som ni grundar detta beslut på.


Vänligen skicka svar tillAnmäl
2012-08-31 23:34 #4 av: Debattia

Vi borde väl alla skicka dessa frågor till dem???eller ???

Anmäl
2012-09-01 00:17 #5 av: brutt

Begära handlingarna enligt offentlighetsprincipen angående lst beslut är en bra början.

Frågorna som ställs i inlägg 3 är jättebra och mycket relevanta.

Man blir så trött av att upptäcka fler och fler hemlösa katter som verkligen lider och kanske kommer att frysa ihjäl i vinter utan att så mycket som ett finger lyfts för dem.Istället satsar man på att döda skygga katter som redan är infångade av någon annan med argumentet att de lider inomhus.Utomhus lider de dessutom av skador sjukdom och hunger och de förökar sej okontrollerat eftersom Tnr motarbetas.

Anmäl
2012-09-01 00:45 #6 av: Katthemsmatten

Heja Ollesbodega! Du om någon vet ju hur livet med skyggisar är. Det är toppen och det tycker pälsklingarna uppenbart också har jag sett.

#5 Man skulle ju önska att det fanns ett logiskt tänkande och åtminstone baskunskaper hos samtliga LST tjänstemän.

Anmäl
2012-09-01 02:19 #7 av: [sarasvati]

Strålande #3 !

Är det vettigt att fler skriver så som #4 frågar? Eller blir det bara rörigt? Tänkte om det möjligen kan hjälpa att LST i Örebro uppmärksammas på att flera/många uppmärksammar galenskapen. På ett sakligt vis.

Anmäl
2012-09-01 08:06 #8 av: Alexej

Är det samma djurskyddsinspektör?

http://www.hundspecialisten.se/blogg/

http://mobil.svt.se/2.55868/1.745391/djurskyddsinspektor_omplaceras

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-01 10:00 #9 av: Lena

Det är beklämmande att handläggarna inom Länsstyrlensernas djurskyddsenheter inte lyckas förkovra sig inom ämnet hemlösa katter. Det är ännu värre att de sedan motarbetar dem som har kunskapen och erfarenheten. Jag har för en tid sedan skrivit en artikel på det här temat. Myndigheten vs Ideella Sektorn.

"Myndigheten håller envist fast vid gamla förlegade värderingar och motarbetar ideella krafter som har mer kompetens och erfarenhet inom området än de själva. Något som resulterar i att katter dör helt i onödan. Det är nu hög tid att utveckla samverkan mellan myndigheten och den ideella sektorn".

Det som Spinnhuset råkar ut för är ännu ett exempel på detta.

#3 Bra att du skrivit till djurskyddsinspektören ifråga. Du kan väl redovisa svaren här sedan. (Om du får något, tyvärr bemödar sig inte alltid Lst att besvara mailen. Jag har tom med varit med om att de inte ens läst mina mail - Lst i VGR).

Att som inspektören i reporteget använda termen "vildkatt" om en skygg tamkatt vittnar om total okunskap i ämnet. Att en sådan person sedan ska ha makten över katters liv känns mycket skrämmande.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 10:07 #10 av: Uppkatten

Jag tror inte att G E o a överhuvudtaget förstått sig på det här med skyggisar. Jag tror att det är bra om vi är många som hör av oss till länsstyrelsen i Örebro och ifrågasätter/invänder.

"Du har katter alltså som får jättestora ögon och som liksom letar flyktvägar eller fräser och talar om att kommer du närmare så anfaller jag. De katterna de ska vi inte ha kvar på det här sättet för de mår så dåligt" uppger G E.

Ändå har vi 10 000 tals sådana katter utomhus i Sverige, som verkligen utsätts för lidande (p g a brist på mat/vatten/skydd/tillsyn) och myndigheterna gör inget vettigt åt det. Inga förebyggande åtgärder som t ex lagstiftning om kastrering, chippning mm. Inga sökregister för hela landet där man kan söka efter sin bortsprungna misse. Inga åtgärder för att ge de hemlösa missar ett tryggt och värdigt liv.

Självklart ska man inte avliva en misse för att den - av naturliga skäl - är rädd. Däremot skulle jag förstå om myndigheterna t ex satte upp direktiv för hur skyggisar ska ha det på katthem (t ex hur miljön ska se ut för att främja missarnas socialisering och välbefinnande) eller riktlinjer för omplaceringen av skyggisar (så de hamnar hos mattar/hussar som kan hjälpa missarna på ett bra sätt).

Men för det så behövs kunskap! Så hur vore det om myndigheterna istället ställde upp med forskningspengar så att man t ex kan hitta "bästa möjliga" metoder och sätt att hjälpa skyggisar?

Skulle vi sedan kunna få in fler katter på katthem tidigare så skulle det också underlätta för missarna! Men för det behövs fler katthem! Och där är samhället väldigt dåligt på att ta ansvar!

Min egen erfarenhet är t ex att utefödda ungar till "tidigare tam" kattmamma är lättare att socialisera än ungar till kattmamma som själv fötts ute. Alltså vore det viktigt att snabbt kunna få in hemlösa kattflickor på katthem, innan de utefödda missarna själva blir mammor.

Jag tror att Gunilla Ekberg har en felaktig bild av skyggisar (som så många andra inkl. många veterinärer) och att det vore bra att försöka förändra hennes bild av skyggisar på ett konkret sätt. T ex genom en strid ström av bilder på f d skyggisar som idag gosar med sina ägare... åtföljt av 2-3 rader om misse...

Men vågar man skicka bilder, eller kommer länsstyrelsen då på hembesök och beslutar om avlivning..... Obestämd De verkar ju vara på "krigsstigen" just nu (på flera håll), fast beslutna om att avliva skyggisar... istället för att vidta konstruktiva preventiva åtgärder, istället för att ta ett övergripande ansvar.... o s v.

Men grundproblemet är nog att de inte fattar vad det handlar om. Att det här är "vanliga" missar som fått en dålig start p g a oss människor. Och då är det vårt ansvar att hjälpa missarna och vårt ansvar att förhindra att det drabbar ytterligare missar.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-09-01 10:29 #11 av: Lena

#10 Som jag skriver i min debattartikel Myndigheterna vs Ideella sektorn finns kunskaperna om målgruppen skygga/förvildade katter idag hos de ideella krafterna (katthem och enskilda personer som engagerat sig för hemlösa katter). Tyvärr har myndigheterna valt att se detta faktum som ett hot istället för en möjlighet.

Eftersom myndigheten inte befattar sig med målgruppen katter ifråga utan bara förordar avlivning hela tiden får de inte heller någon utveckling av sina kunskaper och erfarenheter inom detta område på egen hand. Vi har pga detta hamnat i en återvändsgränd. Ett moment 22 tillstånd som kommer att fortsätta tills myndigheterna inser att ett samarbete är mer lönsamt och fruktsamt för alla parter. Den insikten måste nog komma från en högra nivå än enskilda handläggare på respektive Länsstyrelse.

Det är viktigt att vi inte stiger still. Om alla skrämms till tystnad kommer ingen förändring att ske. Men om vi blir många som höjer rösten blir det svårare att fortsätta med den maktutövnign som nu äger rum.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 10:29 #12 av: Marga

#10 Här kommer exempel på skyggisar från Stockholms Katthem som blivit, eller är på väg att bli, tryggisar i sina nya hem.

http://stockholmskatthemibilder.blogspot.se/2012/08/alla-katter-har-ratt-till-ett-langt-och.html

Anmäl
2012-09-01 10:33 #13 av: Lena

#12 Kanonbra exempel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 13:30 #14 av: [ollesbodega]


Positivt om fler begär ut handlingar från LST oavsett om det leder till nåt. Bra om de känner att de har ögona på sig. Att gå vidare är en svårare fråga. Det har Lambertz tydligt visat i veckan då han som HD domare dissar gällande domar. Han e den korrupta klappkulturen bland tjänstemän personifierad!

ps.

har Solise, Vilda, Elvan o Rosetta som levande exempel här på katter som inte hade levt idag om denna LST inspektör fått bestämma. Numera kallar jag dem fegisar. Trygga med mig men är löjliga när man får besök :-)

Anmäl
2012-09-01 13:38 #15 av: Uppkatten

#12 Känner mycket väl till de här missarna! :-) Det är precis den här typen av dokumentation som jag tror att vi måste nå ut med! Säkert sitter vi på massor av liknande bilder, filmer etc tillsammans!

#11 Det finns stora kunskaper om skygga katter på många katthem. Men vad jag menar är att väldokumenterade studier som styrker katthemmens kunskaper skulle kunna vara till hjälp i kommunikationen med myndigheter. En forskningsrapport ses nog också i mindre utsträckning som ”ett hot” och kan användas som påtryckningsmedel. Men kanske har jag fel?

Jag tror också att vi alla kan vinna ytterligare kunskaper om t ex socialisering av skygga katter genom dokumentation, analys mm (har själv jobbat en del med forskning). Men självklart måste det utgå från katthemmens kunskaper, erfarenheter och frågeställningar!

Det räcker inte med att enskilda handläggare på Länsstyrelsen ”kommer till insikt”, men det är ändå viktigt att kommunicera dem och att vi jobbar från flera håll.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-09-01 14:41 #16 av: Lena

#14 Fegisar vara en bra benämning! Det stämmer mycket väl in på flera av våra katter.

Om handläggare från Lst klampar in kan nog även tama katter uppträda så att de får stämpeln "vildkatt" (Tänker på uttalandet från inspektören som uttalar sig i reportaget ovan).

#15 Dokumentation av olika slag, samt forskningsresultat är naturligtvis alltid bra när man vill styrka något. Tyvärr hjälper det inte alltid. Det har vi fått erfara när det gäller TNR. Inspektören ifråga dömde ut TNR fullständigt samtidigt som h*n sa att h*n inte hade tid att läsa forskningsrönen i frågan. När det gäller just TNR finns det nämligen en hel del vetensskaplig dokumentation och rapporter att tillgå. Det finns även en hel del när det gäller skygga/förvildade katter. Vi talar då om forskning från andra länder. Främst USA.

Problemet vi har är att 99% av allt arbete med hemlösa katter i Sverige sker helt på ideell grund. Det är ingen verksamhet som vadar i pengar och som har tid och resurser att avsätta till forskning etc. All tid går till att ta hand om katter i nöd. Vi skulle behöva bli fler som arbetar med hemlösa katter och vi skulle behöva mycket, mycket mer resurser. Vi skulle även behöv bli flera som arbetade på olika sätt med problemet hemlösa katter. Typ sammanställa erfarenheter och studier över erfarenheterna vi har från arbetet på fältet.

När det gäller den attitydförändring som behöver komma till stånd handlar det mera om att påverka på en högra nivå än den enskilde inspektören. Dessa kan oftast inte göra så mycket utan är antagligen "offer" för den anda och de rutiner som ansvariga på en högre nivå dikterat. I förlängningen jordbruksverket. Här har det dock visat sig att olika Lst tolkat djurskyddslagen olika.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 15:17 #17 av: Debattia

Spinnhuset rekommenderar oss skriva insändare till Nerke,tror jag tidningen hette.

Tänk om vi kunde få igång en diskussion i Tv ang detta?? Kan vi inte sätta igång en lista med underskrifter också.Tänk om vi kunde demonstrera i varenda stad på hittekattens dag om detta...

Vad har dom från LST för utbildning på djur???

Anmäl
2012-09-01 15:43 #18 av: Lena

Nerikis Allehanda heter tidningen!

#17 Ja det hade varit bra om vi kunde samla in namnunderskrifter och få igång en riktig debatt. Nu är ju Hittekattens dag redan imorgon men startskottet kunde ju gå då.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-02 14:21 #19 av: Lena

Spinnhuset har en Facebooksida där ni kan ge ert stöd! Här kommer ni till Spinnhuset på FaceBook.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-02 20:49 #20 av: Slampen

Lite mer info gällande inspektören. Det håller på att kollas upp om det är den inspektören som var i Sundsvall och blev avstängd. Det ligger även en tråd här inne från 2008-10-04 som heter Någon som såg...under 9 finns det en länk till en tidning, där en som heter Gunilla Ekberg uttalar sig gällande "vildkatter". Kan det vara samma?

Vad jag med säkerhet kan säga är att denna inspektör och en annan efter en inspektion som gjordes med polishandräckning hos en djurägare, som det sades vägrade inspektion i dagsljus(han arbetade på inspektörernas arbetstid), så var de till hans arbetsplats och trots att hans arbetskamrater sa att de inte visste var han var, så sprang de runt och letade genom arbetsplatsen efter honom. Han betraktades nog som skygg han också eller så blev han det efter deras behandling...

Nerikes Allehanda går många ggr länsstyrelsens ärende, bara så ni vet...

Anmäl
2012-09-02 20:59 #21 av: Alexej

http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4d715631b9cb4622440673aa-nagon-som-sag

http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.149810-industriomradet-har-blivit-en-kattkoloni

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-02 21:15 #22 av: Alexej

Här kan man se henne i slutet av inlägget:http://www.svt.se/2.58360/1.2540309/utskriftsvanligt_format?printerfriendly=true

Kattastrof när kattokunniga får uttala sig och bestämma över katternas liv eller död. Jag kan katter men inte går jag och ger en hästägare råd hur han ska mata hästen.

Jag kräver inte att en djurskyddsinspektör kan alla djur men då borde de dela upp sig.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-02 23:03 #23 av: Katthemsmatten

Klokt, Alexej. Alla kan inte kunna allt, men i den position man har som inspektör på LST borde man ha bättre förstånd än att ge sig på att göra bedömningar inom områden man inte har någon ordentlig kunskap.

Anmäl
2012-09-03 16:22 #24 av: [Emma--]

Men va i hela...?

Jag kan säga att jag personligen varit tveksam var man ska dra gränsen. Men seriöst, sånt där går inte avgöra genom ett besök. En av mina katter skulle antagligen spärra upp ögonen och antagligen gömma sig om en okänd människa klampar in. Kanske till och med båda katterna.
Eller en av katterna vi var kattvakt åt som bara gömde sig dom första dagarna men sen var hon ju världens mysigaste katt.
Eller skyggisen min kompis tog hand om. Gömde sig för alla hon inte kände men var trygg med min kompis.

Vad förväntar man sig? Att alla katter lugnt ska acceptera alla människors närvaro och kela med alla?

Kan inte vara lätt alls att bedöma om en katt är "för skygg" och mår illa av att vara runt människor. Men jag litar på att dom flesta katthem klarar av att bedöma det själv när dom inser när en katt inte vänjer sig och inte trivs med människor.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2012-09-03 17:24 #25 av: Ambrose

Jag skickade ett mail till henne om saken och misstänker att jag fick ett automat mail tillbaka.

"Länsstyrelsen har inte tagit ett beslut om att katterna på Spinnhuset ska avlivas utan har upplyst om vad djurskyddslagstiftningen anger. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt; (2008:5) anges att djur inte får omplaceras innan deras medicinska och mentala status granskats. Om djurets medicinska eller mentala status inte medger omplacering och behandling bedöms vara utsiktslös, ska djuret avlivas. Detta gäller även hundar och katter som omplaceras genom någon organisation.

Länsstyrelsens påpekande gäller inte skygga katter. Det är en stor skillnad på en skygg och en vild katt. En vild katt är en katt som inte har socialiserats under den viktiga perioden i en kattunges liv. Att tämja en sådan katt motsvarar att tämja ett vilt djur. För dessa osocialiserade katter finns lagen för att förhindra att katterna utsätts för psykiskt lidande under kortare eller längre tid."

Att hon kallar en katt för vild bara för att den är född ute utan människor är helt absurt. En tiger är vild, inte en katt som har varit domesticerad i tusentals år!

 

Anmäl
2012-09-03 19:31 #26 av: Lena

#25 Vem skrev detta svar? Komma här och mästra om vildkatter. Pratar människan om lokatter eller vad är det frågan om? Det här blir ju bara mer och mer patetiskt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-03 19:37 #27 av: Lena

#22 Förstår inte hur man på Länsstyrelsen tänker. I reportaget säger man att man inte hinner med alla vanvårdsärenden. Hur kan man då lägga tid på att bråka med ett katthem på det här viset? Varför lägger man inte tiden på de verkliga problemen?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-03 21:18 #28 av: Ambrose

#26 Det var Gunilla som var med i tv4as inlägg. Den inkompetenta kvinnan från LS -.-''

Anmäl
2012-09-03 21:22 #29 av: Alexej

#25

Länsstyrelsen ändrade orginaltexten lite... till deras fördel.

"Länsstyrelsen har inte tagit ett beslut om att katterna på Spinnhuset ska avlivas utan har upplyst om vad djurskyddslagstiftningen anger. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt; (2008:5) anges att djur inte får omplaceras innan deras medicinska och mentala status granskats. Om djurets medicinska eller mentala status inte medger omplacering och behandling bedöms vara utsiktslös, ska djuret avlivas. Detta gäller även hundar och katter som omplaceras genom någon organisation.

23 § Djur som är omhändertagna enligt 31 eller 32 §§ djurskyddslagen, får inte omplaceras på sådant sätt som anges i 34 § lagen innan deras medicinska och mentala status granskats. Om djurets medicinska eller mentala status inte medger omplacering och behandling bedöms vara utsiktslös, ska djuret avlivas. Ovanstående gäller även hundar och katter som omplaceras genom någon organisation.

http://www.sverak.se/SVERAK/Aktuellt/Aktuellt/SJVFS%202008_5.pdf

 

31 § Länsstyrelsen skall besluta att ett djur skall tas om hand genom polismyndighetens försorg om
1. djuret otillbörligt utsätts för lidande och detta inte rättas till efter tillsägelse av kontrollmyndigheten,
2. ett beslut som meddelats enligt 26 § (EG-bestämmelse) inte följs och beslutet är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt,
3. ett beslut som meddelats enligt 29 § (Djurförbud) inte följs,
4. den som har djuret i sin vård har dömts för djurplågeri enligt 16 kap. 13 § brottsbalken, eller
5. den som har djuret i sin vård vid upprepade tillfällen dömts för brott enligt 36 eller 36 a § eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut enligt 26 §. Lag (2006:809).

32 § Trots vad i 31 § 1 föreskrivs om tillsägelse och rättelse ska länsstyrelsen eller polismyndigheten besluta att ett djur som är utsatt för lidande omedelbart ska omhändertas om
1. det bedöms utsiktslöst att felet blir avhjälpt,
2. ägaren till djuret är okänd eller inte kan anträffas, eller
3. det i övrigt bedöms oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt.
   Om beslutet har meddelats av polismyndigheten, ska beslutet underställas länsstyrelsen, som snarast ska avgöra om det ska fortsätta att gälla.
   Omhändertagandet ska ske genom polismyndighetens försorg. Lag (2008:660).

34 § När länsstyrelsen beslutar om omhändertagande av djur, skall länsstyrelsen snarast fastställa om djuret skall säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.
   Om länsstyrelsen har beslutat att djuret skall säljas eller överlåtas på annat sätt och om det visar sig att beslutet inte kan verkställas, får länsstyrelsen i stället besluta att djuret skall avlivas.
   Djuret skall säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas genom polismyndighetens försorg. Lag (2002:550).

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19880534.htm

-----------------

Så som jag bedömmer situationen finns inget i varken §31,
33 eller §34 som ger Länsstyrelsen rätt att avliva skygga katter som inte lider.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-03 21:40 #30 av: Ambrose

Hur kan det ens vara tillåtet för henne att jobba som djurskyddsinspektör? Hon verkar inte ha någon kunskap eller för den delen bry sig om djur!
Att hon dessutom böjer lagen som det passar henne är ofattbart!

Anmäl
2012-09-03 23:15 #31 av: [hattrick]

#29 angående namninsamlingen, varför ska den hålla på till i slutet av november? Är det inte som fort som möjligt som den bör skickas in så inte katterna hinner bli avlivade?

#30, tyvärr verkar det finns såna djurskyddsinspektörer inom hela LST. Hon verkar inte vara något undantag. LST har helt ballat ur. Boskap kan få ligga och självdö och gå i dynga ända upp till magen, medan LST bedriver häxjakt på folk som engagerar sig för blygare katter. Att mäta burmått på katthemmen verkar också vara en viktig arbetsuppgift. Är buren någon centimeter för låg så ska det byggas om.

Fy fasiken, det håller verkligen på att gå över styr med länsstyrelsen, eller rättare sagt, det har redan gjort det, flera gånger om. Vad gör man mot en statlig myndighet som leker Gud på djurens bekostnad?

Anmäl
2012-09-03 23:31 #32 av: Alexej

#31 Visste inte vilket datum jag skulle bestämma men ville ha lite luft. Nu kom det 500 röster sedan igår. Tänkte skickar länken till LS när det är över 1000 röster. Då har de många bra kommentarer att läsa:)

Sedan tror jag nog att LS läser här redan...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-04 05:31 #33 av: Lena

#31 Kanonbra att det redan har inkommit så många namn på listan!

Är det någon mera som har fått svar från Lst på sina mail?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-04 12:53 #34 av: Uppkatten

Jag har fått svar från länsstyrelsen per post. En kontrollrapport med diarienummer 282-4864-2012 daterad 2012-07-26. Begärde att få ut samtliga handlingar i ärendet. Är det någon som vet om det finns mer att få ut, eller om det enbart är denna kontrollrapport som är aktuell?

#25 Då skulle jag alltså ha tämjt 2 vilddjur här hemma ?!  :-) Nu blir jag nästan imponerad av mig själv :-D (hihi). Mina missar var 3-4 månader när de fångades in och det har gått väldigt bra att socialisera dem, en ligger i mitt knä dagarna i ände om hon får bestämma och den andra är en bra bit på väg - om än lite mer försiktig just med riktig närkontakt.

Vore intressant att höra hur tidigt de anser att en kattunge måste socialiseras för att det ska bli kunna bli en "familjekatt" av misse! Hörde f ö samma fördomar från min tidigare veterinär... men valde att inte lyssna på sådana dumheter! :-)

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-09-04 15:57 #35 av: Katthemsmatten

Inte för att jag vill leka besserwisser eller försvar LST, men socialisering är det som sker veckan 3-7. Sedan är det habituering och att habituera katter är fullt möjligt långt upp i åren. Fast om LST vill ha sin vilja igenom så kommer de hävda att det bara är socialiseringen som räknas. DUMSKALLAR på LST (ursäkta franskan).

Anmäl
2012-09-04 21:05 #36 av: Uppkatten

Har sett flera olika uppgifter om under vilken period i kattungens liv socialisering "är möjlig". Är 3-7 veckor alltså den korrekta uppgiften/"definitionen"? Förmodligen används begreppen synonymt, precis som du är inne på.

 

 

 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2012-09-04 21:11 #37 av: Katthemsmatten

3-7 veckor är vad vår etolog på katthemmet där jag är verksam har lärt mig. Det är en skillnad i de båda begreppen socialisera och habituera, men de flesta, även här inne, använder begreppet socialisera. Alla förstår vad som avses, men i kommunikation med myndighet kan det finnas en poäng i att använda det korrekta uttrycket. Om inte annat för att sätta dem litet på plats och tydliggöra att de inte har en susning om vad de sysslar med som i det aktuella fallet med Spinnhuset.

Anmäl
2012-09-04 21:46 #38 av: Alexej

Jag tycker att det är mellan 1-2 år en katt går lättast att socialisera. Då har de blivit lite lugnare. Kattungar är väldigt snabba när de ska bita eller klösa. En äldre katt kan sitta kvar när man kommer nära med tex en elementpensel, kattungar bara försvinner och gömmer sig.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-05 09:39 #39 av: Katthemsmatten

Habituera, Alexej Skrattande 

Det är lättare ju yngre de är och får man tag i dem helst under 4-5 månader så kan man ju 'tvångsgosa' dem lättare eftersom de inte är så skräckinjagande som de själva tror. Men upp till 2-årsåldern är det oftast inga stora problem att få dem att förstå vitsen med oss även om de inte blir knäkatter alla gånger.

Anmäl
2012-09-05 11:07 #40 av: Alexej

#39

Andra får gärna använda ordet habituering. Jag anser inte att det innebär samma som en socialisering. En socialisering innebär mycket mer än bara en habituering och ordet förstås av alla. Däremor måste man först kolla vad ordet habituering betyder:

Eng: habituation.

Tillvänjning som gör att reaktionerna på något försvagas. I denna mening används också termen avvänjning. Vid habituering till nya situationer minskar uppmärksamhetsreflexer liksom reaktioner av rädsla och oro. Habituering skiljer sig från adaptation på det sättet att habitueringen beror på tolkningsprocesser i hjärnan medan adaptation beror på uttröttning eller hämning av ett sinnesorgans reaktion på stimuli. Denna åtskillnad görs dock inte alltid.

Så jag kommer också i fortsättningen använda ordet socialisering. Varför ska man krångla till allt?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-05 11:12 #41 av: Alexej

Här förklaras habituering med en minskning av ett beteende. Men en socialisering betyder att bygga upp något för att fungera med andra.

När en reflexrespons utlöses flera gånger och reflexens styrka avtar, kallar vi processen för habituering (1).

På ett enklare sätt kan habituering förklaras med att ”vänja sig vid” en stimulus, eller att inte längre reagera lika mycket på en stimulus.

Exempel på habituering:

• En hund befinner sig nära en skjutbana, och reagerar mindre och mindre på skotten för varje minut.

• En hund är med på stadspromenad och reagerar mindre och mindre på buller och andra stimuli för varje minut.

• En hundägare klickar ofta många gånger utan att belöna. Hunden reagerar efterhand mindre och mindre på klickern.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-05 12:55 #42 av: Katthemsmatten

Och det är ju det vi gör med skyggisarna, vänjer dem av med att se oss med skepsis och med den naturliga flykten som reaktion. Vi kan kalla det vad vi vill, men ska vi diskutera med LST är det viktigt att använda rätt term för att de inte ska vända diskussionen till att bli en fråga om vad som är korrekt term eller ej. Här inne förstår vi alla vad du menar, men som sagt, i en strikt byråkrati får man anpassa sig.

Anmäl
2012-09-06 10:59 #43 av: Alexej

Fick nu kopian av LS besök på Spinnhuset.

Det fanns anmärkningar på medicinering och för små utrymme men angående skygga katter står det så här:

Länsstyrelsen genomförde 2012-07-19 en kontroll av djurhällningen päEjdern 6 i Hallsbergs kommun.

Kontrollen var oanmäld och uttordes med anledning av inkommen anmälan gällande medicinering av katter och omplacering av unga katter.

l kattgruppen finns nägra katter som har varit pä Spinnhuset i mänga är bl.a Gunilla med 3 kattungar födda 2008. Det finns katter som kom till verksanlheten bl.a, 2004 och 2009 som är kvar. Det finns även katter som inte är socialiserade bl.a. Salmiak, Mäns, Jossan, Findus. En korthärig katt som fär tovor pä ryggen borstas genom att man har satt en börste pä en läng pinne. Katten Kenneth verkar vara rädd för andra katter da har. vistas uppe pä luftvärmepumpen. Det finns ytterligare katter som inte kan umgäs med andra katter och är instängda i burarna. För dagen gick katterna ut genom öppna fönster till tvä rastgärdar. Det ena fönstret stängs da det inte finns per'sonal pä plats. Nattetid är katterna i sina burar. De släpps ut pä morgonen. Det finns tvä katter med kattungar i karantän. Den ena katten har utrymme i tvä boxar. Den andra katten med ungar släpps ut i gangen.

 

Bristen och motivering

Följande brister uppmärksammades:

  • Ej socialiserade katter.
  • Katter som är rädd för andra katter.

------------------------------

Vill någon har hela kopian mailar mig!

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-06 12:01 #44 av: Debattia

Jag har varit på besök i andra katthem där dom haft katter i flera år ,men räknar med att dom får gå där och tillhöra huset.Katterna har det hur bra som helst oavsett hur många år dom varit där..

Katten Kenneth ! Katter är ju olika ,mer eller mindre rädda för andra katter. Har olika personligheter, varför ska han avlivas för han har respekt för andra katter..Tror personalen förstår sig på denna katt ooch vet hur dom ska rehabilitera den....

Tror säkert katterna som är i burar får turas om att komma ut och springa av sig.så gör man på katthem och även på kattpensionat...

Att ena fönstret stängs för där inte finns personal ,är bra för det visar att dom har kolla och vill ha koll på katterna. Att katterna är i burar på nätterna ,är väl bra.Det finns väl inte många katthem eller kattpensionat som har volentärer eller personal som kan arbeta dygnet runt..Många volentärer har även arbete och tar sin ledighet på katthemmen.

Anmäl
2012-09-06 13:16 #45 av: Alexej

Katter gillar att hoppa upp nånstans, det borde tom LS veta.

Jag har sett flera bilder där en katt sitter på innedelen men inget som jag skulle rekommendera. För där sitter en filter som katthår kan tätta till.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-09-06 14:39 #46 av: Debattia

Han har väl hittat sin plats där och katter vill ligga högt.En katt kan ha en älsklingsplats den vill ligga på.

Anmäl
2012-09-06 17:16 #47 av: Slampen

#29. Det är inte första gången denna länsstyrelse har gjort på detta sätt, att ändra saker till sin fördel. På en annan tråd, har jag berättat om hur lst i två fall ändrade i det allmänna rådet till §23. Originalet är detta:

Allmänna råd till 1 kap. 23 §

Katter som levt utomhus och är förvildade bör inte tvingas leva inomhus.

Länsstyrelsen gjorde på följande sätt:

Allmänna råd till 1 kap. 23 §

Katter som levt utomhus och är förvildade ska inte tvingas leva inomhus.

Det såg alltså ut som man hade kopierat direkt från föreskriften. Men man hade bytt ut ordet bör mot ska. Därmed blev det ju inte längre ett allmänt råd. Nu kan säkert någon som är juridisk kunnig argumentera om detta med bör och ska. Men det viktigaste för mig är att de ändrar till sin fördel och man sätter sig i JV ställe som den som har rätt att utfärda föreskrifter.

Anmäl
2012-09-06 18:17 #48 av: Lena

#47 Det är stor skillnad på "bör" och "ska" när det står i en lagtext. Bör är en rekomendation medan ska är tvingande lagstiftning.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-06 20:14 #49 av: Lillan_igen

Det finns en möjlighet att anmäla djurinspektören för tjänstefel till JO (Justitieombudsmannen)

Anmäl
2012-09-07 15:37 #50 av: Slampen

#49. JO, kan man säga jojo om. En tandlös institution som troligen lyfter saftiga löner och vänder papper.

Anmäl
2012-09-08 10:40 #51 av: [eskils]

Skickade ett mail till Lst Örebro, där jag frågade om det verkligen är möjligt att de har en så totalt okunnig och hjärtlös person anställd som djurskyddsinspektör. Begärde också att få alla handlingar rörande avlivningsbeslutet. Fick detta svar från Pernilla Rydberg, enhetschef Djur och livsmedel.

Tack för ditt mail.

Det är inte så att Länsstyrelsen fattat beslut om avlivning av de katter som hänvisas till i TV-inslaget nedan. Det handlar inte heller om skygga katter utan, enligt vår bedömning,  av katter som inte socialiserats och alltså är vilda. För en vild katt är det ett psykiskt lidande att hållas i fångenskap, och lagstiftningen är utformad utifrån detta. Enligt denna lagstiftning  ska djur avlivas om dess medicinska eller mentala status inte medger omplacering och behandling bedöms vara utsiktslös. Det Länsstyrelsen har gjort är att upplysa spinnhuset om denna lagstiftning och begärt in yttrande. Vi kommer att följa upp detta i samband med ytterligare en kontroll, men några beslut i ärendet har alltså ännu inte fattats.

 Här har de återigen, enligt #47 och #48, ändrat "bör" till "ska"...

Hoppas fler skriver till dem och protesterar!

www.lansstyrelsen.se/orebro

http://www.twitter.com/LstOrebro

Anmäl
2012-09-14 13:30 #52 av: Slampen

Jag hoppas att jag inte betraktas som feg. Jag funderade på om jag skulle ta kontakt med landshövdingen och berätta om hur de som hon är chef för ändrar i föreskrifter. Risken är dock att jag får ett besök, vilket jag inte vill. Jag kan ta fram diarienummer på de två ärenden där det ändrades från bör till ska. Men någon annan får ta kontakt med lst och då föreslår jag direkt med landshövdingen. Man kan via lst hemsida klicka på landshövdingen. Då får man på höger sida upp tel.nr till henne. Men sätter man pilen där kommer det upp att man kan skicka epost till henne.

Jag hade diarienummer på mailen: Det ena är: 282-126/2009. Det andra är: 282-2291/2010. Det man kan fråga landshövdingen om är ju om det är praxis att ändra i föreskrifterna så att det passar en handläggares syften...

 

Anmäl
2012-09-14 18:51 #53 av: [sakring]

# 50 Det gjorde då inte JO här när jag anmälde en inspektör. Sök på katthem på JOs hemsda så finner du.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.