Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
09. Goda ideér, råd och tips!

Han slår mig;)

2012-06-19 23:21 #0 av: Alexej

Jag har en stor kraftig hane som efter ca 9 månader blivit tam. Han strycker sig mot mina ben, spinner och vill bli klappad. Kan också lyfta upp hans framben. Men: När han ser min hand slår han efter mig med hårda snabba slag så som katter brukar göra med klorna lite ute.

Jag kan klappa honom hur mycket som helst när han inte se handen men kan aldrig börja klappa honom framifrån. Eller om jag klappa honom mot svansen då vänder han huvud, fixerar handen och slår snabbt till.

Skällde ut honom och håll fast tassen lite men då surade han en hel dag. Har ev ett hem på gång men då borde han vara mer tam. Vet inte hur jag kan få honom att sluta slå efter min hand. Det gör faktiskt ont.

Några tips?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-06-19 23:24 #1 av: Lena

Du det var mig en grann herre det där!

Han har nog blivit illa behandlad av folk och uppfattar händer som något hotfullt. För att få honom att sluta med detta bör man ge honom belöningar som gör att han förknippar händerna med positiva saker istället.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-06-19 23:29 #2 av: Josefa

Knyt handen när du för den mot honom. Spretande fingrar kan uppfattas som utspärrade klor.

Anmäl
2012-06-19 23:32 #3 av: [Skyggis]

Vilken fin katt!

Jag har en ungkatt som gör likadant. Hon testar och undersöker den "farliga handen" som hon visserligen både kan ta godbitar ifrån men också reagera med stor osäkerhet mot och då slår hon till med tassen rätt hårt ibland. Godbitarna hjälper till att långsamt få henne att förstå det goda med handen.. Framstegen kommer hela tiden. Se bara till att det är snällt som kommer ifrån handen.

Anmäl
2012-06-19 23:33 #4 av: Alexej

Han är en soptippskatt. Han får skinka osv ur handen och det funkar. Det med att han slår har han börjat med nu de sista dagarna, samtidigt har han också blivit mycket keligare. Har den känslan att han inte kan hantera alla känslor eller att endofinet ger honom en så stark kick att han då slår istället. Han står ju nästan på huvud nu när han strycker sig mot mina ben men sedan blir tydligen allt för mycket för honom.

Det växer nog bort med tiden men jag är lite rädd att det blir en dålig vana. Och nu har en annan katt också börjat med det. Den nosade förrut på handen men ser hur den andra gör och har nu också börjat med de snabba hårda slag.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-06-19 23:35 #5 av: [Anunnaki]

Kanske kan du få honom sluta att slå mot din hand om du några gånger per dag ger honom en liten skinkbit som du har i nypan mellan tummen och pekfingret. Katter brukar tycka om skinka fast det är förstås inte optimal kattmat men en halv skiva per dag under en begränsad tid och det inte är en gammal katt kan knappast vara farligt.

Edit: Skriver om varandra ser jag

Anmäl
2012-06-19 23:36 #6 av: Alexej

#2 Gör jag alltid:) Han slår ändå.

#3 Ja, det är nog så - en slags osäkerhet. Men det gör ont för klorna är alltid lite ute.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-06-19 23:41 #7 av: Alexej

#5 Jag har varje kväll godistimme med skinka eller nåt. Det är så jag fick honom tam. Och ser han skinka i min hand då gör han inget. Bara när jag klappar honom.

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-06-19 23:51 #8 av: [Skyggis]

#7 - Du får klappa honom med en skinka Flört

Skämt åsido! Min tass-svingare kan också ha klorna lite lite ute. Det kan göra ont som bara den. Försöker bita ihop och le men det brukar bli ett rätt snett leende.. Tungan ute

Förhoppningsvis går svingandet över lika fort som det uppstod.

Anmäl
2012-06-20 08:51 #9 av: Vinterdag

Jag har också haft en sådan katt. Hon hade blivit misshandlad och var livrädd för händer. Det behövs mycket tålamod, det tog flera månader innan hon slutade slå mig.  Hon fick gobitar ur handen och det fungerade. Men hon lät aldrig främmande människor klappa sig någon lägre stund. Man ska aldrig straffa katten eller skälla på den.

Det är precis som Lena skriver: För att få honom att sluta med detta bör man ge honom belöningar som gör att han förknippar händerna med positiva saker istället.

Anmäl
2012-06-20 09:48 #10 av: Alexej

#9 Samtidigt tror jag att man kan uppfostra katter med ett nej så som jag gjorde med honom. Mina egna katter kan ordet nej. Ibland när de vill göra nånting som jag inte vill säger jag NEJ och de vänder.

Igår tog jag en tvättsvamp, en sån magicsvamp mot katthår och klappade honom med den som en förlängd hand. När han hög fastnade han istället i svampen och blev förvånad. Gjorde om det några gånger. Hoppas han tröttnar att varje gång fastna i svampen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-06-20 12:15 #11 av: Sidentass

Åhhhh så fin han är!! Som andra också skriver har han säkert dålig erfarenhet av händer. Har du provat att han handen knuten, ifall att han skulle uppfatta fingrarna som klor? Tror nog att de betéendet ger med sig efter en tid av träning...men förstår ju att det känns lite svårt att omplacera så länge han har detta betéende kvar...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.