Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar

Katthem - Näringsverksamhet?

2012-05-29 11:38 #0 av: Alexej

Jag behöver råd av kunniga. Skatteverket här anser att vi är en näringsverksamhet men samtidigt kan de inte förklara varför. Finns någon som kan lite om det?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-05-29 12:27 #1 av: [Anunnaki]

En ideell förening är inte näringsverksamhet i sig men den kan bedriva näringsverksamhet om den t ex skulle parallellt med det ideella katthemmet också skulle ha ett kattpensionat som drivs genom att ta betalt för verksamheten. I så fall skulle man också behöva vara registrerad för moms och kanske som arbetsgivare.

En springande punkt är nog också vad det står i era stadgar.

Gå in på Skatteverkets hemsida och sök på ideella föreningar så hittar du kanske svaret eller åtminstone info så att du bättre kan ställa frågor till någon tjänsteman på skatteverket. Jag har själv talat med skatteverket om samma fråga som du ställer och fått bra svar. Det verkar som du haft otur med vem som du råkat bli kopplad till.

Det finns ingen egentlig lagstiftning om ideella föreningar och det finns kattverksamhet som inte har vare sig stadgar, styrelse, årsstämmor eller redovisning av inkomna pengagåvor än mindre några revisorer. Personligen tycker jag att om man hanterar pengagåvor ska man öppet redovisa vad man gör med dem.

Anmäl
2012-05-29 12:45 #2 av: Alexej

#1 Vi är ingen förening utan ett privat katthem. Vi har revisor och bokföring ändå men gått med minus förra året. Det var inga problem innan men nu är det en ny på skatteverket som har fått det för sig att vi är en näringsverksamhet.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-05-29 13:28 #3 av: Katthemsmatten

Jag undrar, men är inte säker, att så fort man får in pengar, säljer, hyr ut eller på annat sätt får en intäkt så finns det risk att man kan ses som 'näringsverksamhet'. Och är man ny och nitisk så ..........

Anmäl
2012-05-29 14:00 #4 av: Silvestris

Är ni inte registrerad som en ideell förening räknas som näringsidkare, även om ni inte tjänar pengar dvs. så som uppfödare räknas. Det behöver i sig inte vara någonting negativt. Tjänar ni inga pengar behöver ni inte betala in skatt eller moms, men ni kan vara tvungna att deklarera för verksamheten varje år. Skulle ni även vara momspliktiga innebär det att ni får göra avdrag på momsen på allt ni köper in till verksamheten.

Anmäl
2012-05-29 14:18 #5 av: [Anunnaki]

Vad har ni för organisationsform? Vad står det i stadgarna? Det finns ju inte så många olika former att välja på.

Varför kallar ni er privat katthem och inte en ideell förening? Vad är syftet med katthemmet?

Anmäl
2012-05-29 14:27 #6 av: Alexej

Vi är helt privata utan stadgar. Syftet:) Samma som alla andra seriösa katthem/kattföreningar men vi valde bort att vara en förening med styrelse. Det är Evas Katthem, det är hon som bestämmer och katthemmet ligger på hennes gård. Det är också hon som har allt ansvar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-05-29 14:42 #7 av: Silvestris

Då ska det räknas som näringsverksamhet, precis som om hon hade öppnat ett kattpensionat eller startat en uppfödning. Det innebär dock som sagt inget tvång på att betala in skatter eller andra avgifter utan går ni back så går ni back. Det värsta som kan hända är att Eva måste deklarera för verksamheten varje år (och det gör hon i sin vanliga deklaration).

Anmäl
2012-05-29 14:54 #8 av: bymaruska

#7 Det är helt korrekt det räknas som näringsverksamhet! Evas personnummer är katthemmet org.nummer. Omsätter verksamheten mindre än 50.000 kr kan man deklarera det som hobbyverksamhet all omsättning över 50.000 kr ska tas med i deklarationen på särskild blankett. 

Jag tror tyvärr att skatteverket har rätt i det här fallet. Det kan både vara poistivt och negativt. Kontakta aktoriserad revisor för konsultation det är ett måste. Det är mitt råd sådana här grejer kan sluta i ekonomisk kollaps där Eva själv kommer att stå som ekonomiskt ansvarig. Skatteverket är rätt att eftertaxera.

//M-H

Anmäl
2012-05-29 19:35 #9 av: kattassen

Enskild firma borde väl vara en bra början, men då har man ju problemet att man får stå för sina skulder i den personliga ekonomin. (Fast det gör hon ju i princip även nu utan någon bindning till förening eller verksamhetFlört)

Att vara en ideell förening går också bra. Bedriver man sk. näringsverksamhet (läs på Skatteverkets länk ovan vad som räknas in där) så måste man bara hålla en bokföring och göra en årsredovisning. Dock inget som skall lämnas in till Skatteverket. Men de kan begära ut kontroller på böckerna.

Har man mycket ekonomi i sin verksamhet med lån, bidrag, avgifter och andra utgifter kanske en Ekonomisk Förening är in idé.

 

Anmäl
2012-05-29 19:40 #10 av: Silvestris

#9

För att få registrera enskild firma måste du uppfylla vissa kriterier tex. att ha ett vinstsyfte och jag tvivlar på att ett katthem har det. Det är mer troligt lämpligt att bedriva ett katthem som en hobbyverksamhet om man inte vill driva det i föreningsform.

Oavsett om du driver det som enskild firma eller som hobbyverksamhet är du personligt ansvarig för de ekonomiska förhållandena så ur den aspekten skulle det precis som du påpekar inte göra någon skillnad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.