Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
TNR/Skygga Katter

TNR?

2012-04-24 00:04 #0 av: Rafflan

Många verkar se TNR som ett stort steg i lösningen på problemet med dessa hemlösa katter. Och många säger även att man ska läsa på mer så man förstår. Så det gjorde jag, men fick snarare motsatt effekt, blev negativt inställt till TNR metoden….

Som jag fattar TNR
Man fångar in en koloni med katter, dem katter som är sociala och tama tar man till ett katthem för kastrering, märkning och omplacering. Dem andra kastrerar man och släpper tillbaka i kolonin.

Låter jätte bra i Teorin, men har lite funderingar hur det funkar i Praktiken?
Vem har ansvaret för katterna? Om den som sköter katterna och kollar till dem plötsligt blir sjuk/flyttar/tröttnar, vem hamnar ansvaret på då? Katthemmen, kommunen eller någon annan?

Vem ska betala mat och vården? Dem ska betala mat till katterna + ev veterinär vård? Katthemmen, kommunen eller någon annan?

Hur gör man om 1 av dessa individer blir sjuk/skadad? Hur fångar man in just Den? Och sen efter den fått vård hur ser man till att just Den individen får i sig medicinen? Och hur gör man om katten till råga på allt är rädd och bits/rivs vid hantering?


Det som även är svårt att hitta bra områden att ha dessa kolonier på och hålla dem där, katter förstör områden ganska mycket och stör folk väldigt mycket, så ett 20 tal katter nära lägenhets område eller villa område funkar ju inte. Så hur hittar man dem bra områderna? Blir ju även svårt att flytta katterna då dem gärna vandrar tillbaka till sin gamla “bo plats”

 

Det som fick mig att backa rejält för TNR var den artikeln jag läst, bl.a där det finne en katt koloni man vill prova TNR på så skulle man vägra boende som bad om hjälp? Man skulle vägra göra nåt tills dem gick med på TNR metoden. Vad tjänar dessa människor på TNR metoden? något hos katterna stör dessa boende, och dem vill ha hjälp med det, dem vill inte leva med det i 10 år till, dem ber om hjälp för att dem har ett problem som inte funkar. Och vägrar katthemmen hjälpa är ju be kommunen nästa steg, och kommunen lär ju inte köra TNR metoden, utan där är nog en jägare billigare tyvärr…

Nej denna sida beskrev verkligen hur man ska “tvinga” dem som bor där att gå med på TNR-metoden.

De flesta personer ändrar sig, förr eller senare…”

Nej fy för denna metod, hoppas verkligen dem som försöker få igenom TNR inte kör denna vägra och tvinga metod på dem boende som bor där….

Anmäl
2012-04-24 00:47 #1 av: Camillhe

http://hittekatter.ifokus.se/articles/4eb533cad4ebea50a000e72a-kampen-for-tnr-forvildade-katters-ratt-till-liv?articles-3

Här finns en bra artikel. Har inte läst den artikeln du syftar till och den låter ju inte så trevlig. Men överlag är det väl betydligt bättre att köra TNR så att kolonierna inte fortsätter föröka sig, än att göra ingenting?

Sen tror jag merparten som sysslar med TNR försöker hitta hem till katterna men går inte det, är de iallafalla vet undersökta, kastrerade etc vilket är en betydligt bättre utgångspunkt än innan TNR.

Anmäl
2012-04-24 00:56 #2 av: Rafflan

#1 jo, men samtidigt kan man inte köra TNR nära lägenhets områden eller villa områden om det är en stor koloni.

Då måste man ju nästan prova flytta kolonin till ett bättre område, dock har jag svårt att se vilka dessa områden skulle vara, där dem inte stör för många människor men samtidigt är säkert att bo för katterna.

Anmäl
2012-04-24 00:59 #3 av: Camillhe

Fast det kan man ju?! Om valet är att lämna katterna där åt sitt öde och inte göra ngt, eller sätta igång och kastrera dom är väl kastration att föredra även om området är olämpligt. Gör man ingenting kommer ju katterna vara där ändå och dessutom föröka sig.

Anmäl
2012-04-24 01:08 #4 av: Rafflan

#3 i ett sånt lägge är det nog tyvärr jägarna som går int och "fixar problemet" till slut :(

Och problemet blir att även om dem är kastrerade kommer dem störra boende och förstöra = boende vill bli av med dem = risken för att jägarna kommer :/

 

Anmäl
2012-04-24 07:43 #5 av: kattassen

Man får inte skjuta ID-märkta katter till att börja med. Det är LST som beslutar om "omhändertagande" och har man tillstånd till en TNR-koloni går det inte att göra hur som helst utan lagöverträdelse.

Nåja, TNR kan jag hålla med om passar inte i ALLA miljöer, men kan vara en bra lösning i synnerhet om man snabbt vill stoppa en växande koloni. Naturligtvis måste någon (ofta en kattorganisation, förening eller privata insatser) ha ansvar för ett TNR-projekt. Kostnader som uppstår måste givetvis ingå i katthemmets/föreningens/den privata personens budget. Det hade kostat att ha katterna i jourhem eller på katthem också.

Att ha koll över en stor koloni kräver många volontärer och där kan jag inte uttala mig hur det sker praktiskt. Men i vår lilla TNR-koloni med 7 katter kan man ha god översikt. Dessa katter är givetvis skygga (annars hade de varit intagna) och skulle man behöva ta in någon katt som ser sjuk eller skadad ut måste den naturligvis fångas i fälla igen. Samma hantering som första gången med andra ord. Kanske sättas i karantän inomhus om det behövs medicinering eller läkning.

Att flytta en koloni kan vara svårt likaledes sätta in nya individer som man fångat på en annan plats. De blir inte "en del" av kolonin utan där kan bli problem. Det är en av problematiken vi haft - att få in en skygg katt från närområden som inte tillhör samma koloni. Dessa katterna har vi inte kunnat släppa vare sig tillbaka i sin gamla miljö (helt olämplig) eller i TNR-kolonin.

Jag är inte förespråkare för TNR till 100% i alla miljöer oavsett var när och hur. Utan jag anser att man måste vara mycket noga när man beslutar om att bygga en TNR-koloni och verkligen ha klart med ansvarsfråga och den praktiska skötseln. Går det att ha kolonin med syfte att man på lite längre sikt skall kunna placera katterna i riktiga hem så småningom, är det bra tycker jag.

 

Anmäl
2012-04-24 09:54 #6 av: kattassen

En länk till Göteborgs Katthjälp och deras Backa-TNR-projekt:

http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1763&Itemid=112

 

 

Anmäl
2012-04-24 09:55 #7 av: Alexej

TS, och vad tycker du borde man göra med de här katterna?

http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1763&Itemid=112

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-24 10:18 #8 av: Rafflan

#7 vad menar du nu?

Som jag skrev är själva grundtanken bra, men måste ju funka praktist också...

Anmäl
2012-04-24 10:21 #9 av: Alexej

#8 Som jag skrev, vad skulle du rekommendera för dessa katter? I praktiken...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-24 10:47 #10 av: Lynxkissen

Fast jägarna "fixar" ju inte alls problemet. De skjuter ju bara upp det och fler och fler missar dör. Då är det som sagt bättre att börja med TNR så färre och färre förökar sig slipper födas ute som vildkatter bara för att bli skjutna sen. Någonstans måste man ju börja?

Anmäl
2012-04-24 10:56 #11 av: Rafflan

#9 det är väl det som är problemet att man inte har någon praktisk lösning?

Och därför verkar många tycka TNR är lösningen, men då måste det ju funka praktiskt också.

Jag vill ju inte att en kattförening ska lägga massor med pengar på en koloni för att kommunen ska komma 1 år senare och säga att alla dessa katter måste bort nu annar avlivas dem? Jag vill att det ska finnas en trovädig plan som ska funka en lång tid framåt.

#10 Jo, men fixar man det med TNR metoden i ett villaområde där dem stör sig på alla dessa katter så finns ju risken att boende tvingar kommunen att göra nåt åt dessa katter, och kommunens lösning lär ju vara avlivning?

TNR i områden där det funkar är ju enligt mig en bra lösning för dessa områden.

Det jag även funderat på är att om man matar dem lär ju dra till sig fler vilda katter som behövs fångas in och kastreras och sen omplaceras eller släppas tillbaka, så även om man bara släpper tillbaka ett par i början lär ju kolonin riskera att öka i början :)

Anmäl
2012-04-24 11:51 #12 av: johnnys girl

Det finns två sorters människor, De som ser möjligheter och lösningar och de som ser hinder och problem. Den ena sorten retar sig alltid på den andra och tvärtom.

Sverige har  hundratusentals förvildade katter. De finns där, lever, förökar sig och stör somliga av sina grannar oavsett om vi giller det eller ej. Detta är ett faktum. Något måste göras för om vi struntar i aspekten med störda människor för tillfället så utsätts dessa katter för ett lidande som inte är förenligt med djurskyddslagstiftningen. Avliva samtliga katter som är förvildade är inte en realistiskt möjlighet. Dels vet vi inte hur många det rör sig om, men om vi leker med tanken att det rör sig om femhundratusen katter i hela landet. Det är en halv miljon katter vi pratar om, minst. Landets kommunskyttar skulle bli överlyckliga. de skulle ha ett heltidsarbete under flera år framför sig. Katterna kommer ju inte fram på beställning precis. Lönekostnaderna för dessa kommunskyttar skulle bli en rejäl belastning för skattebatalarna och det finns annat som är viktigare att lägga skattepengar på. Skola,vård och omsorg t.ex. Det som komplicerar saken ytterligare är att i förslaget till ny djurskyddslag får inga katter skjutas på plats. de ska fångas in i fälla för att sedan tas till veterinär för id-koll och därefter eventuell avlivning. Kostnaderna för detta lär bli ännu högre för landets skattebetalare och frågan är om de skulle acceptera det.

Ingen har påstått att TNR är de perfekta lösningen för landets förvildade katter. men det är den bästa vi har just nu. Den som driver en TNR-koloni, privatperson som förening skall begära ett §16-tillstånd och är då ansvarig för katterna i kolonin enligt lagen.  Vem ska då sköta kolonin kan man undra. Man måste ha klart för sig att en koloni uppstår inte av sig sjölv. Tillgång till mat och skydd är en förutsöttning för kolonin. I klarspråk innebär det att det redan finns människor som bryr sig om katterna och matar dem dagligen. Dessa personer brukar med stöd av en katthjälpsorganisation gärna fortsätta matningen efter att katterna kastrerats. de har daglig tillsyn av katterna och skulle en katt bli sjuk kan den snabbt fångas in igen för veterinärvård. Erfarna "kattfångare" vet att det inte är så svårt att fånga in den specifika katt man vill ha tag på. det handlar bara om lite tålamod och att man vet hur man gör. Visst tröttnar folk, eller flyttar, men då får man lösa det med att någon annan tar över ansvaret. Ofta är et en hel grupp av personer som hjälps åt med att se efter en koloni så det är sällan något större problem om någon faller ifrån. Fördelen för katterna i kolonin är att när de kastrerats slipper honorna ständigt få nya kullar, hanarna slipper slåss hela tiden vilket medför färre infektionssjukdomar mm.  Katternas hälsa förbättras avsevärt. Grannarna slipper störa sig på marskatter som ylar, slåss och sprayar revir överallt. En grupp katter som lever i en koloni släpper sällan in någon nykomling, så att risken att kolonin ska dra till sig nya individer är obefintlig. Skulle det mot förmodan hända så får man ta in den katten och kastrera. Hur svårt kan det vara?
TNR är ingen ultimat lösning och ingen tycker att den är perfekt. Men det är en effektiv metod för att stoppa förökningen så att framtida generationer slipper födas till ett liv i hemlöshet.  Denna metod måste naturligtvis kombineras méd kastreringskampanjer, information till allmänheten och omplacering i riktiga hem för så många av dem som möjligt. Skjut katter och det kommer snart nya som flyttar in och förökar sig. Strunta i dem och de kommer att föröka sig explosionsartat.  Kastrera katter och det kommer inga nya. Vilken metod är bäst? Livet är inte perfekt inte på något plan, inte när detgäller hemlösa katter och inte i andra aspekter heller. Ibland måste man välja mellan pest eller kolera och då är det viktigt att se möjligheterna och inte hindren.

För att rädda kommande generationer måste vi se till att de slipper födas till ett liv i hemlöshet och misär.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2012-04-24 11:58 #13 av: Katthemsmatten

#11 TNR är en bättre lösning en avskjutning, eftersom en avskjutning inte får bort hela kolonin. Det har hittills aldrig hänt och kommer aldrig att hända att man löser problemet den vägen.

Att boende i ett område blir störda är ett mindre problem. Ofta är det någon eller några i området som är roten till det onda genom att ha sina katter springande okastrerade och sedan ger man blanka den i att ta hand om mor och barn. I andra fall kan det vara så att någon får syn på en skyggis som man matar, men man tar inte ansvar för att kastrera den och vips har man sett till att man har en liten koloni som sedan  ses som ett problem. För det är lätt att blunda för sin egen skuldfråga.

Kolonier brukar vara tämligen självsanerande. Tillgången till tillräcklig mängd mat och skydd är viktig för ursprungsinnevånarna och eftersom de inte kan föröka sig så kommer de inte att svara för att kolonin blir större. Om då enstaka individer dyker upp så får man ta hand om dem också. Det blir ingen massinvandring av andra hemlösingar. Om inte det finns grannar som släpper ut fertila djur..........

Du har en poäng i att alla områden inte är lämpliga för TNR, men ofta går det ändå att hitta relativt goda förhållanden för katterna. Det du och alla vi andra kan göra är att fortsätta predika KASTRATION! Det är den slutliga metoden för att lösa problematiken med 100.000 hemlösingar.

Anmäl
2012-04-24 12:23 #14 av: brutt

TS. Vad är det egentligen för artikel som du skriver om i ditt inlägg? Du beskriver en artikel i negativa ordalag men vilken av alla artiklar som finns syftar du på?

 

Anmäl
2012-04-24 14:36 #15 av: Thaeri

Man får också tänka på att många kolonier upphör att existera efter ett tag, för då har katterna vant sig vid människor såpass att de börjar bli tillräckligt tama för att flytta till katthem eller jourhem istället. Och eftersom man har koll på kolonin och vet hur många katter som finns där vet man också när man fått in alla.

Jämfört med en avskjutning då det nästan alltid finns några som inte är i närheten just den dagen, eller lyckas gömma sig.

Anmäl
2012-04-24 15:01 #16 av: Kattens57

Skulle ochså vilja veta vilken "praktisk lösning"som Rafflan vill se? För om du inte kan svara på det,så vet du ju inte själv vad det är för praktisk lösning du önskar,eller??Och kan det bli mer praktiskare än det som nu finns med volontärer som ställer upp och sköter om kolonierna?Vad gör du själv? Innan du dömmer ut,så kanske du skulle göra ett studiebesök?

Anmäl
2012-04-24 19:37 #17 av: majvi

TNR praktiseras i stora delar av världen,skulle alla de människorna som jobbar med detta år efter år ha fel?

På flera ställen i USA har man fått med de som sitter vid makten att anamma TNR istället för avlivning.Det är folket som röstar på vilka som ska leda samhället och de som styr är måna om att folk ska rösta på dem för att få sitta kvar vid makten.Skulle folk i allmänhet tycka att det är så hemskt med TNR, skulle de styrande då välja att stötta den metoden?

Anmäl
2012-04-24 20:18 #18 av: Lena

Rafflan jag skulle vilja ha länken till den artikel du säger dig ha läst. Det du beskriver stämmer inte riktigt med hur det fungerar att arbeta med TNR. Misstänker att du antingen har missuppfattat det du läst eller också fått tag på en mindre saklig artikel.

Det är väldigt vanligt att TNR missuppfattas. Detta då metoden bygger på ett ganska komplicerat sammanhang i flera led utifrån hur katter fungerar och vad de har behov av.

Det de flesta som är negativa brukar haka upp sig på är att TNR stör deras idealbild av hur katter ska ha det. Typ att ligga och mysa i en mjuk soffa i ett varmt vardagsrum. Det de glömmer bort är att katter som är förvildade inte alls har det behovet. De är inte vana vid människor och uppskattar inte mänskligt sällskap. Med tiden kan de lära sig att göra det, men det tar tid som man i regel inte har när man kommer in i en koloni på kanske 50-100 djur. Där handlar det istället om att stabilisera kolonin så att förökningen stoppas. Det bör alltid vara prio ett.

Du undrar vem som ska betala? Det brukar vara ett samverkansprojekt med markägaren, olika sponsorer samt en förening. T.ex att man lägger de pengar man tidigare lagt på jägare på TNR-projektet.

Vem ska sköta katterna? I regel blir de som har matat katterna under en längre tid volontärer och fortsätter att mata och ha uppsikt över katterna, men med stöd av en förening.

Om en katt blir sjuk? Den fångas då in och får veterinärvård. Risken att katterna blir sjuka minskar dock avsevärt i en TNR koloni eftersom de får veterinärvård och blir vaccinerade i samband med kastreringen som sker vid starten av TNR-projektet. TNR-katter har en mycket bättre hälsa än vad katter som inte ingår i TNR har.

Du undrar även över vad grannar som tidigare klagat ska säga. Det folk brukar klaga på när det gäller kolonier är ylande katter som slåss och stinker när de urinmarkerar. Alla dessa saker som är kopplade till okastrerade individer och som upphör efter kastreringen. Omgivningen brukar därför bli positivt inställd när de ser resultatet.

Även om allt inte är perfekt när det gäller TNR så blir det ändå så mycket bättre än det varit innan när inget alls gjordes. Olämpliga miljöer jovisst, men katterna finns där redan och då är det bättre att de blir kastrerade och att det inte fortsätter födas kattungar där längre.

Det finns inget mer effektivt sätt att hanter kattkolonier med förvildade katter än TNR. Dessutom med katters behov som utgångspunkt.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-04-24 20:44 #19 av: Alexej

#18 Yes!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-24 20:59 #20 av: majvi

Ett av Göteborgs katthjälps projekt. Det finns en sidoeffekt av TNR-projektet, som beskrivs längre ner.

"I Majorna i västra Göteborg finns ett koloniområde som kallas för Slottsskogskolonin.Det är 150 stugor och den drivs som förening.
Området har funnits sen 1916, när de första katterna kom dit och avskjutning började är väl oklar men föreningen hyrde in en skytt varje höst för att få bort katterna. Det var dock bara en tillfällig minskning av katterna ,flera kullar med kattungar föddes snart var de många igen och de katter som var kvar blev allt skyggare.
En kolonist på området hittade information om TNRM via Göteborgs katthjälp och lade fram förslag om det på höstmötet.
Det bestämdes att det skulle provas, om det fanns 14 frivilliga och en utvärdering skulle göras efter 2 år. Katterna fångades in höst-vinter 2007/2008 och blev kastrerade,
ID-märkta ,vaccinerade och hälsoundersökta.De fotograferades också innan de släpptes tillbaks.
Det var 19 vuxna katter och 12 kattungar,kattungarna togs omhand av Göteborgs katthjälp.
Det fanns en bod där katterna kunde gå in och sov och matplatser ordnades.
De 14 frivilliga turades om med matningen.
Katterna blev mindre skygga och fick finare päls,man såg katter leka med varann.
En del katter höll sig närmare matområdet och en katt blev så tam att hon var klappbar. 2011 hade kattantalet minskat till 17 och det bestämdes att projektet skulle permanentas.
De pengar som tidigare hade gått till skytten går numera till kattgruppen.
En sidoeffekt är att kattgruppen har fått en trevlig gemenskap.
Intresserade som vill komma och hälsa på är hjärtligt välkomna, information och foton på katterna finns på en anslagstavla mitt i området.
Det går också att få en guidning i området av en av voluntärerna."

Anmäl
2012-04-24 23:42 #22 av: Rafflan

#12 Jag tillhör dem som vill starta saker först när man verkligen har en realistisk plan på hur det ska fungera ;)
Tack för ett riktigt bra inlägg med bra svar på många av mina funderingar :)

#13 ja, avskjutning löser inget i längden, men att katterna forsätter förstöra och störra boende i området väldigt mycket löser inte heller TNR metoden det problemet.

Och att strunta i dem boende som faktist stör sig på detta är inte okej! Du gillar katter, du är inte allergisk, du skulle inte störa dig, men det finns dem som inte är som dig och man måste respektera även dem boende för att få det på en sån nivå att dem anser att det är okej för att kunna ha en TNR koloni där. Ja jag blir riktigt förvånade hur folk har sina katter okastrerade, men det kan bero på att i min familj har det aldrig vart nåt alternativ, när dem är könsmogna SKA dem kastreras, och det är även så jag tycker. Fattar inte hur folk kan ha sina katter omärkta och okastrerade…

#14 det kan du få via PM om du vill?
Vill inte att artikeln diskuteras via forumet då den som skrev artikeln inte kan försvara sig och denna tråd handlar inte om artikeln utan om hur man tänker runt mina frågor ang TNR.

#15 jo just det där att man även får koll på antalet katter är ju verkligen bra.

#16 Trampa jag på en öm tå? För i sånt fall ber jag om ursäkt, det var inte min mening, men när så många förespråkar TNR metoden men jag hittar för mig massa frågetecken vill jag ha svar på dem innan jag yttrar mig om min åsikt om TNR metoden.

Vem som har ansvaret för att någon verklige sköter katterna och vem som har ansvaret ekonomiskt?
Om man t.ex. har en koloni där 3 volentärar har ansvaret, sen under 5 år försvinner dem 1 efter 1 av olika orsaker, kvar finns en koloni utan någon som sköter den, vem har då ansvaret för att se till att dessa katter får mat och ev vård? Det värsta jag kan tänka mig är att efter kanske 7-10 år står kolonin där utan någon som tar hand om den och katterna svälter igen och får ingen mat, vård eller tillsyn, detta ska vara en omöjlighet tycker jag och jag vill veta hur planen ser ut för att detta inte ska kunna hända.
Och min lösning är att ett katthem eller kommunen har ansvaret för katterna, och dem ska ta hand om katterna tills man hittar en ny volontär, och dem är även ansvariga för att betala maten och vården för katterna.

#17 har staten ansvaret för katt kolonierna då?

#18 det kan du få via PM.
Vill inte att artikeln diskuteras via forumet då den som skrev artikeln inte kan försvara sig och denna tråd handlar inte om artikeln utan om hur man tänker runt mina frågor ang TNR. Jag har inget emot att katter enbart bor i stall, så TNR ser jag som samma sak, varmt skydd + mat och tillsyn är helt okej enligt mig och bättre än avlivning :)

Tack för ditt inlägg, verkligen bra svar på mina funderingar :)

Anmäl
2012-04-24 23:45 #23 av: Camillhe

Fast då tycker inte jag du ska hänvisa till artikeln öht i dina inlägg, för vi kan ju inte bemöta en artikel som vi inte fått läsa och eftersom många av dina frågor baserar sig på artikeln blir det väldigt svårt att få till en bra diskussion.

Sen tycker jag det är märkligt att man inte kan hänvisa till en artikel, har artikeln publicerats någonstans så har man ju skrivit den för att den ska läsas och hur känsligt kan det då vara att den diskuteras?

Anmäl
2012-04-24 23:54 #24 av: Rafflan

#23 Ni ska bemöta mina frågor ang TNR, artkeln har ju inte ett sk*t att göra med hurvida man faktist "tvingar" boende att prova TNR metoden.
Och hur man tänker praktiskt runt det hela. Det ska man ju kunna svara på utan problem?

Artikeln har inget med det att göra...

Anmäl
2012-04-25 00:34 #25 av: Thaeri

#20, jag tror jag var jourhem åt två av ungarna från den kolonin Glad

#24, i praktiken består oftast valet i att de boende behöver stå ut med en okontrollerad koloni med massor med fertila katter och allt vad det innebär, eller en TNR-koloni där alla katter är kastrerade och som sakta minskar.

Anmäl
2012-04-25 08:36 #26 av: Alexej

Varför får jag alltid känslan av dina trådar att du egentligen inte vill lyssna på argumenter utan bara vill få underhållning?

Läs på och fråga sedan!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-25 10:15 #27 av: Mantissa

Som någon skrev så är det kanske ett val man måste göra mellan "pest eller kolera". Då kan TNR vara det bästa alternativet, tills dess att man har möjlighet att plocka in katterna.
Kattkolonier som en permanent lösning tycker inte jag är en bra lösning då katterna i större mängder har en negativ inverkan på sin omgivning. De kan slåss med boendes katter, vara plågsamt för allergiker mm men framför allt så är de en tung belastning för det lokala djurlivet. Även välmatade katter jagar och många populationer av fåglar och smådjur (tex hasselmöss) kan decimeras.

I en perfekt värld skulle alla katter ha ett hem som tog ansvar för dem, och det skulle finnas regler liknande det för hundar att katter inte fick gå lösa hur som helst under de mest kritiska perioden för djurlivet, vår-försommar.

Anmäl
2012-04-25 10:20 #28 av: Rafflan

#26 för att du vill få det till det?

Du skriver frågor istället för att svara på mina frågor och funderingar, varför svara du inte istället?

Det var ju precis det jag gjorde, jag läste och föröskte få fakta på annat håll,  jag frågade en engagerad TNR person och fick en länk till en artikel, läste artikeln och gillade inte det jag läste, så ville kolla om detta verkligen stämde + i artikeln fick jag inge svar på mina frågor och funderingar.

Men visst, jag kunde ha stuntat i att ta reda på hur det egentligen ser, ut, baserat min åsikt på artikeln = jag hade då vart emot TNR och tyckte den metoden var dålig.

Så jag kan ju glömma allt jag läst i denna tråd då och vara emot TNR om du nu tycker det är bättre...

Anmäl
2012-04-25 12:04 #29 av: Lynxkissen

Men jag känner lite såhär, är det ur katternas synpunkt eller människornas synpunkt vi tittar på här? För katterna är ju faktiskt TNR mycket bättre och färre behöver sätta livet till. Förstår inte det här med tvingandet? Är det alltså folk som verkligen kämpar emot och VILL att man hellre ska skjuta. För det är ju inte för katternas skull i alla fall. Det är ju bara hjärtlöst tycker jag, bättre att de då gör vad som är bäst för djuren tills de kan komma på en ännu bättre lösning. Tycker inte att det borda vara en fråga om vad utav det man bör lägga pengarna på eller att "folket vill att man löser det snabbt" och sen skjuter ist. Man borde utgå ifrån djuren. Det är ju tack vare att folk inte kastrerar problemet uppstd från början. Ska då folk även ha rätt att avskjuta katter för de är skygga eller så? Problemet ligger i hur folk sköter sina katter, inte hos katterna och då ska inte heller katterna behöva straffas för det. Det är vårat ansvar att ta itu med det, varje liv är värdefullt.

Menar inte att Rafflan tycker att katter ska skjutas eller så. Det jag vill få fram är att man borde se från kattens bästa.

Anmäl
2012-04-25 13:25 #30 av: [eskils]

#24 Ni ska bemöta mina frågor ang TNR

Du har fått över 20 svar på dina frågor från kunniga, vänliga personer. Jag tycker det skulle vara trevligt om du tackade för den hjälpen.

Undrar om inte Alexej i #26 har rätt.

Anmäl
2012-04-25 18:14 #31 av: Lena

#22 & #27 Ni har missat en viktig sak med TNR som jag försökt förmedla här ovan. Jag tar det därför en gång till.

De obehag som ni skriver om - katter som slåss, urinmarkera och för oväsen (det som folk har obehag av) - kommer att försvinna när katterna blir kastrerade. Det är beteenden som är förknippade med fertila katter. Men som ni väl vet är ju kastrering själva basen när man jobbar med TNR.

#28 Ingen idé att du fortsätter att referera till en artikel du inte vill lägga ut länken till. Det blir bara dumt och frustrerande.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-04-25 18:42 #32 av: UlrikaD

Antar att det är denna artikeln det refereras till då de var ganska tidiga med att skriva om det.

http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=32&Itemid=115&fb_source=message

Jag tycker också det blir fel om man refererar till någonting man bara själv vet existerar. Handlar det inte om denna artikeln så ta bort den bara.

Anmäl
2012-04-25 18:58 #33 av: Kattens57

Fattar inte vad "Rafflan" egentligen vill? Säjer som ovan,du har redan fått en massa svar,men ändå förstår du inte?Först hänvisar du till en artikel,sen plötsligt har dina frågor inget med artikeln att göra???Aningen snurrigt! Du frågar,vi svarar,du ställer om frågorna igen,,,Förvånad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.