Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

Döv skyggis! Hjälp!

2012-04-18 12:10 #0 av: jessicakarf

Tips och råd och/eller era erfarenheter av döva, skygga katter mottages tacksamt!
Jag försöker få en döv, fd hemlös 1-årig(gissning av vet) hankatt att påbörja sin resa mot att lita på människor. Läget just nu är att katten bor själv i ett rum och jag törs inte ha dörren öppen för det blir slagsmål med mina katter. Jag har en 8-årig huskattshona och en 6-årig bengalhane båda kastrerade.
Innan den fd hemlösa blev kastrerad och flyttade in i huset så slogs han ordentligt med min hankatt vid ett tillfälle. Sedan var jag noga med att dom inte träffades förrän ett par veckor efter kastreringen så att all lukt av fertil hane skulle vara borta för jag misstänkte att det var en av anledningarna till att dom slogs för min katt har alltid varit om inte vänligt inställd så iaf inte aggressiv mot främmande katter.
Jag är inne hos honom flera ggr om dagen förstås och då försöker jag mest ignorera honom, men ändå röra mej inne i rummet. Varje gång jag går in så blir han ju så himla rädd för han hör ju inte när man kommer så helt plötsligt står det en stor hemsk människa där när han öppnar ögonen och det måste ju vara hemskt jobbigt. Har försökt lägga mej ner en bit ifrån honom och göra katternas "jag är vänligt inställd-gesten(blinka sakta) och om jag inte är för nära så blinkar han tillbaka. Om jag är närmare än en meter så fräser och slåss han. Om det gick att ha rummet öppet och han kunde lära känna mina katter så skulle jag säkert ha stor hjälp av det, men min hankatt slåss ju med honom och om jag är i närheten för att kunna avbryta slagsmål så törs han ju inte röra sej. Sent på kvällarna så hör jag att han leker med leksakerna som jag har lagt in så han känner sej säkert rastlös och understimulerad. Jag vill ju att han ska ha ett så bra liv som möjligt så min fråga till er är: Hur ska vi gå vidare?

Anmäl
2012-04-18 14:47 #1 av: KattkoloninBotkyrka

Jag vet flera som har tagit bort dörren och lagt dit en dörr av hönsnät. Så kan katterna se varandra och bekanta sig utan att komma varann för nära. Det kan ta väldigt lång tid för en skyggis att få ett förtroende för oss läskiga tvåbenta varelser. Ha mycke tålamod så ska du se att allt kommer att bli bra.

Jag har en superskygg dam hos mig som verkade totalt ohanterbar i flera månader. Men på senare tid har hon börjat visa sina finare sidor. Hon har slutat att fräsa när hon ser mig tex :)och vågar ta en godis från min hand utan att riva sönder mig Skrattande

All lycka till dig

Anmäl
2012-04-18 20:38 #2 av: jessicakarf

Tack för ditt svar!

Nätdörr ska påbörjas i helgen! Tålamod har jag mycket av när det handlar om djurGlad

Idag så stannade han kvar längre i sin koja innan han sprang och gömde sej så det är ju bra!

 

Anmäl
2012-04-18 20:47 #3 av: Marga

Kompostgaller kan man också enkelt separera rum med. Om man är hemma kan man ju kolla att ingen tar sig över gallret, men dom kan ha lite kontakt och nosa och bekanta sig. När man inte är hemma är det enkelt att ta bort gallret och ha dörren stängd.

Sen kan ju Feliway hjälpa för att får katter att komma bättre överens.

Sen funderar jag på att katten är döv, men så vitt jag förstår inte blind. Det finns inget visuellt du kan använda för att markera att du kommer in i rummet, t ex tända en lampa. Katten skulle säkert snart lära sig att när lampan tänds betyder det att du kommer och inte bli lika överraskad.

Tänk även på att doften är det katter går nästan mest på för att känna igen människor. Det är inte bara din röst utan även doften som gör att katten känner igen dig så småningom. Jag brukar faktiskt blåsa lite väldigt lätt på skyggisarna på katthemmet för jag har märkt att då känner dom igen mig nästa gång även om jag inte kan komma så nära (men det har jag inte hört någon annan göra så det är min egen teori att det fungerar). Döva katter kompenserar bortfallet av hörseln med andra sinnen så jag gissar att doften kan bli extra viktig för din katt.

Anmäl
2012-04-18 20:57 #4 av: Katthemsmatten

Tack för tipset om att blåsa på skyggisarna, Marga. Ska testa det nästa gång jag är på KH.

Anmäl
2012-04-18 22:19 #5 av: Lena

Mycket bra tips i den här tråden som man kan lära sig mycket av!

Att kissen ifråga börjat blinka tillbaka är ett gott tecken! Slagsmålet berodde antagligen som du själv misstänker på att han fortfarande var fertil. Det är väldigt vanligt att det triggar igång bråk mellan katterna. Det brukar sedan ta några veckor innan hormonerna förvunnit efter kastreringen. Men det blir bättre succesivt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-04-18 23:20 #6 av: Alexej

Inte så svårt att bygga en enkel ram med vinklar och sedan galvaniserad nät. Jag har mina skyggisar i sovrummet och nätdörr till de andra katter. 

Kompostgaller blir bökiga när de ska fylla hema dörröppningen. Vi har haft vita döva katter ibland men inte märkt stora skillnader förutom att de aldrig blir rädda för dammsugaren. Det viktigaste är att döva katter aldrig blir utekatter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-23 20:53 #7 av: jessicakarf

Hej och tack så mycket för alla svar!

En dörr av kompostgaller tillverkades i helgen och min hankatt sitter utanför vrålar och den vita sitter på andra sidan och vrålar tillbaka om inte jag finns i närheten för sticker han och gömmer sej.

Har provat att tillverka en förlängd arm och tagit på honom, men han fräser och slåss så jag ska nog lugna mej ett tag med det.

Det där med att blåsa på katten har jag faktiskt också tänkt på och gjort!

Feliway ska också införskaffas, när nästa lön kommer! Jag har en sån för hundar, alltså själva grejen som man sätter i väggen. Om jag köper Feliway- "vätskan" kanske jag kan använda den? Det finns ju både till hund och katt i samma fabrikat.

Tack igen alla!

Anmäl
2012-04-23 23:51 #8 av: sagan

#7 Han kommer slå på din förlängda arm hur länge du än avvaktar. Börja med att lägga ner den förlängda armen vid honom. Han kommer att slå och bita men lugna ner sig om en stund. Ta då bort den förlända armen och rulla dit godis som belöning. Nästa gång gör du samma sak, fortsätt så tills han slutat slå och bita. 
Nästa steg är att hålla kvar den i handen. Håll kvar tills han slutar slå, bita, fräsa och morra. Gör om proceduren tills han är ok med att du håller den i handen. Glöm inte rulla godis till honom när du är klar. När han vant sig vid det så kan du lägga godis på den förlängda armen (elementpensel brukar fungera super) och se hur han reagerer. Tar han den inte kan du lägga ner den framför honom. Upprepa några gånger. När han är van vid detta så kan du närma dig och försöka röra vid honom.  Det viktigaste är att inte dra bort eller sluta medans han fräser, morrar, slår eller biter. För det signalerar att han lyckats skrämma bort det farliga. Och då tar det längre tid. När han väl gett upp så kommer han märka att du inte alls är farlig. Glöm inte godiset vid avslutad session  och fortsätt med detta tills han fått förtroende för dig. Glad

Anmäl
2012-04-24 09:12 #9 av: Alexej

#8 Mycket bra, sedan brukar jag också använda penseln för att "fixera" huvudet på en katt och då kan jag klappa den med andra handen på ryggen. Katter gillar inte när en hand kommer framifrån eller uppifrån. Klappa alltid först på ryggen. Sedan kan man krypa upp med handen mot huvud. Ofta njuter en katt av beröringen så länge den inte ser handen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-24 11:28 #10 av: jessicakarf

Ja, jag inser att det är mina mänskliga känslor som fördunklar mitt tänk, klart jag inte ska "belöna" hans fräsande:)

Ett annat misstag jag har gjort där jag verkligen borde ha tänkt längre är att jag inte flyttade deras favorit-toa till en bättre plats(den stod synlig utanför nätdörren)... Så i morse var det bajs i hundbädden och kiss på köksgolvet:( Och även den vita kattens toa är synlig utifrån.
Hur kan jag vara så dum??? Dom måste ju kunna göra sina behov i trygghet. Hoppas, hoppas verkligen att det beror på placeringen av toa lådorna och att det inte är en allmän protest av min/mina katter.

Anmäl
2012-04-24 11:40 #11 av: Katthemsmatten

# 10 Ibland tänker man sig inte för, men det känns skönt när man kommer på sig själv och kan ändra. Håller tummarna för att omplaceringen av toalådor ska lösa problemet.

Anmäl
2012-04-24 12:11 #12 av: Alexej

#10 Helt normalt att folk bli rädda när en katt reagerar fräsande. Då har man inte stor lust att fortsätta men det är ändå viktigt att det är alltid människan som avslutar "socialiseringsprogrammet". Men det är alltid vi som ska stå högst upp i rangordningen.

Felkissande katter är också normala när det sker ändringar. Men det brukar går över.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-27 16:03 #13 av: jessicakarf

En liten lägesrapport!

Nu har Blanco(vi har äntligen enats om ett namn!) börjat ligga synlig framför gallret ibland på natten:)
OCH igår kunde han inte motstå vippan och lekte några sekunder:) :)
Jag är så glad!!!

Anmäl
2012-04-27 21:12 #14 av: Marga

Men så härligt att det går framåt! Alla skygga katter, även dom som hör, behöver tid för att vänja sig vid allt nytt och sakta, sakta bli tryggare. Man får ha tålamod och glädja sig för varje litet framsteg! Glad 

Anmäl
2013-09-07 18:22 #15 av: Elsklingenelsa

Hej,

Jag vet att det är ett tag sedan denna tråden skrevs...men jag är lite i samma situation med en döv skyggis och undrar hur det har gått för Bianco? Jag har en nyinfångad utefödd Britta som är 1 år här. Innan hon fångades in och första dagarna inne var hon lugn och verkade inte jätteskygg. Sen blev det "värre" - hon uppträdde som en spottkobra bara man kom i närheten av hennes konvalecentbur (däri hon vistades precis efter kastrering). Plötsligt ramlade poletten ner när någon förslog att hon kanske var döv. Hon är ju helvit med blågrå ögon så tanken hade slagit mig men jag hade inte funderat vidare på vad detta kunde betyda för henne. Nu inser jag att hon till skillnad från andra skyggisar inte känner trygghet av att kura under en filt, gömma sig mm - hon vill se ALLT. Så länge hon kan följa varje rörelse man gör med blicken verkar hon ganska ok. Det är inte jag som ska vara jourhem för lilla Britta framöver (jag är bara första instans efter infångandet) men vore bra med lite tips och idéer som du/ni fått av erfarenheterna med Bianco....


Tack på förhand!


Anmäl
2013-09-08 08:11 #16 av: JenL

Kanske också bra att trampa lite extra hård mot golvet när man ska in till en skygg döv katt. De hör inte men känner av vibrationer. Då blir de inte skräckslagen när det helt plötslig står en människa i rummet.

Anmäl
2013-09-08 10:03 #17 av: Lena

Vi har en döv katt här hemma nu. Också en helvit katt. Han är dock inte någon skyggis. Det som utmärker honom är att han är väldigt hög i rösten. Sedan har han stor nytta av att vara med andra katter och lära sig av dem. Mer än en hörande katt faktiskt. Ibland verkar det som att han hör, då han uppfattar saker via andra sinnesorgan. Typ vibrationer och liknande. En döv katt är inte lämplig att ha som utekatt på fri hand. Det är allt för riskabelt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.