Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

AKUT. Lst hotar avliva friska katter.

2012-01-04 00:41 #0 av: Zhirocco

I sölvesborg,Blekinge, har en äldre man i många år tagit hand om en kattkoloni. Nu har mannen hamnat på sjukhus och kommer sannolikt inte hem igen. Kks och vänner till mannen ser till katterna för närvarande. Grannar har redan tidigare kontaktat länsstyrelsen och krävt avskjutning av kolonin. Kks har arbetat med fallet sedan i somras, och några katter har fått hem, men det finns fortfarande kanske tiotalet katter kvar i Tivolikolonin, som den kallas. Enligt den veterinär kks anlitat är katterna i gott skick, men trots detta börjar lst hota med avlivning om katterna inte omplaceras med det snaraste. Antagligen är det påtryckningar från grannarna som ligger bakom brådskan.

Jag vet att de flesta av sajtens medlemmar och läsare redan har så många katter hemma som de kan ta hand om, men chansar ändå på att lägga in ett nödrop här. Det kan ju trots allt dyka upp någon som har en vrå över och vill rädda en Tivolikatt. Kontakta i så fall kks på denna adress: birgitta.a@kks.nu

Det handlar om katter som haft mycket kontakt med människor, så även om de är skygga till en början i ett nytt hem bör de snabbt bli tama. Det blev i alla fall de två ungkatter jag nyligen tog emot från denna koloni. Två livliga pojkar som gör sitt bästa för att komma överens med den kattgrupp som redan fanns hos mig. Vana som de är att fungera ihop med många andra katter, brukar det vara lättare att introducera kolonikatter till ett hem med redan befintlig kattgrupp, än om det skulle handla om en bortskämd familjekatt som är van att få all uppmärksamhet själv.

Så finns det någon som kan tänka sig, eller känner någon som kan tänka sig, att hjälpa en Tivolikatt, hör av er snabbt till kks, innan länsstyrelsen hinner göra allvar av sitt hot. Tack på förhand.

Anmäl
2012-01-04 17:15 #1 av: brutt

puttar upp!

Anmäl
2012-01-04 18:33 #2 av: smultronblomma

varför kallas dom tivoli-katter? tivolikoloni?

Anmäl
2012-01-04 22:45 #3 av: Lena

Oj här finns det mycket att jobba med. Vad är det för typ av område som katterna vistas på? Det primära vore att sätta igång att kastrera katter så de inte mångdubblar sig undet tiden jourhem letas.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-05 00:53 #4 av: Zhirocco

#2  Katterna kallas tivolikolonin efter bostadsområdet Tivoli i Sölvesborg där de befinner sig.

#3  Vad det är för typ av område vet jag inte eftersom jag inte varit där, men jag fick uppfattningen av de kks-aktiva att det är villabebyggelse det handlar om. De två katter jag tog hand om var redan infångade när jag kom till Sölvesborg, och jag kunde hämta dem hos Birgitta Axelsson, som är den inom kks som har hand om detta ärendet. Därför hade jag inte tillfälle att se hur det såg ut där kolonin håller till.

Kks började redan tidigt i höstas att ta in och veterinärundersöka och kastrera katter från denna koloni. Nio katter togs in i den omgången, men bara en av dem har fått permanent hem. Fyra är i stödhem och fyra var de tvungna att släppa tillbaka. Därefter har bara en kattfamilj tagits in pga brist på hem att placera dem i. Av den familjen har jag de två permanentplacerade och de övriga tre är i stödhem. Men nu är problemet att länsstyrelsen inte vill ge kks mer tid att söka hem åt kolonikatterna, oavsett om de är kastrerade eller inte. Alla katter ska bort, punkt slut. Verkar som om några av de boende på området driver på lst hårt om detta. Därför är det bråttom att katterna flyttas därifrån  om de ska få behålla sina liv, och därav detta nödrop på hkif. Så snälla ni som läser detta, sprid nödropet vidare, gärna facebook om ni har kontakter där, så kanske, förhoppningsvis,  det når till någon eller några som kan hjälpa tivolikatterna innan det är för sent.

Anmäl
2012-01-05 11:42 #5 av: kalelo

Förvånar mig inte ett dugg med de infödda Sölvesborgarna och de från listerladet här. Jag bor nära, men vet inte var på Tivoli-området det rör sig om, men det är som sagt ett villa område. Just vid tivoli och närliggande områden, är där mycket katter... så det är nog därför som de anses som ett problem. I Sölvesborg verkar det finnas extremt mycket utekatter. Iaf runt tivoli- och hjortakroksområdet där jag bor. Närliggande skog också, så en del råttor och möss hittar katterna nog. Har inte sett råttor på lite över ett år nu i området, så katterna håller nog nere den populationen lite, vilket är bra vid skolan och förskolan på hjortakroken.

Vi har tyvärr redan djurstopp här, har 5 djur redan i vår lägenhet och vi orkar inte med flera. Våra katter är iaf kastrerade, id-märkta och innekatter... annars hade den ena nog inte kommit hem, eftersom hon är så feg och lättskrämd. Den andra hade nog varit överkörd, med tanke på att den inte förstår att bilar är farliga.

Kram

Lena

www.pusselbitar.se

Medarbetare på sorg.ifokus

Anmäl
2012-01-05 13:11 #6 av: Lena

Det är ofta det som är det största problemet att Lst driver på med avlivning. De är inte särskilt öppna för andra lösningar än just avskjutning.

Det som skulle varit bra med kastrering som nummer 1 är två saker. Dels att katterna slutar föröka sig, dels att mycket av det obehag som de boende klagar över - urinmarkering, slagsmål, oväsen och liknande skulle upphöra. Sedan kunde man parallellt jobba med att ta in katterna undan för undan.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-05 16:43 #7 av: brutt

Puttar upp!

Anmäl
2012-01-05 23:15 #8 av: [eskils]

putt

Anmäl
2012-01-06 13:40 #9 av: Maria P.

Puttar upp.

Anmäl
2012-01-07 10:33 #10 av: Maria P.

Hur många katter finns kvar ute i Tivolikolonin?

Vuxna?

Ungkatter?

 

Maria P.

Anmäl
2012-01-07 15:59 #11 av: [eskils]

putt

Anmäl
2012-01-08 00:50 #12 av: Zhirocco

#10

Det är lite olika uppgifter om hur många katter som fortfarande finns kvar ute i kolonin, men om man säger minst tio och max femton täcker det nog in sanningen. Katterna är överlag unga, från kullar födda i somras till treårigar. Kan ev. finnas ett par äldre katter.

Det står mer att läsa om Tivolikolonin på kks hemsida samt på deras facebooksida. Där är också bilder på katterna. Även kattjouren har med ett nödrop om denna koloni på sin facebooksida.

Hoppas nu att den ökade uppmärksamheten på kolonins situation får till följd att annan "hjälp" erbjuds katterna än den lst är villiga att bidra med.

Anmäl
2012-01-09 01:23 #13 av: Zhirocco

Det tycks inte finnas mycket intresse för att hjälpa dessa katter. Vad är det som gör att vissa katter väcker folks engagemang och andra inte gör det? Ni som är aktiva inom hittekattsverksamheten, har ni svaret på det? Kan det vara så illa som Josefa hävdat i flera tidigare trådar att färgen är avgörande? I denna koloni är katterna svarta och bruntabby, de vanligaste färgena alltså, inget som sticker ut och blir "intressant". När folk väl har bestämt sig för att hjälpa någon hemlös katt, är det då så att kattens utseende bestämmer vilken det blir som får hjälpen? I så fall är ju konkurrensen stenhård när det nu finns så många fler katter som behöver hem än det finns människor som är beredda att ta in dem.

Kan i alla fall intyga att de två katter jag tog emot från Tivolikolonin är mycket sociala och trevliga. Två veckors skygghet bara, sedan var de som vilka tamkatter som helst, helt hanterbara, kelna och vill gärna vara i människors sällskap. Nu hade jag iochförsig god hjälp med socialiseringen av dessa ungkatter av vår "poliskatt" Figaro. Han visade dem hur tamkatter uppför sig och han vakade över dem tills de godtagits av den kattgrupp som redan fanns hos oss. Om de råkade göra något som inte var ok enligt de kattliga umgängesreglerna, kunde han också huta åt dem, men eftersom de som f.d. kolonikatter var mycket anpassningsbara till andra katter tog det inte längre tid än de två tidigare nämnda veckorna för dem att upptas som medlemmar i gruppen. Så om det finns någon som läser detta och redan har katter men funderar på att ta emot ytterligare en, välj gärna en kolonikatt då de flesta av dem har stor "social kompetens" gentemot andra katter, vilket gör att det inte känns som så mycket extra jobb med en katt till.

Anmäl
2012-01-09 06:37 #14 av: Selma99

Det verkar ju vara så att söderut i landet så är problemet med hemlösa katter vara så oändligt stort. Det är sorgligt att läsa om alla dessa katter som inte verkar kunna få något hem.

Att färgen skulle vara avgörande för människors engagemang tycker jag är märkligt men kanske är det så.....! Rynkar på näsan

Anmäl
2012-01-09 14:03 #15 av: Maria P.

Är så ledsen för Tivolikatterna!

Kan verkligen ingen hjälpa de?

De kommer ju att avlivas inom kort om det inte görs något snabbt.

Det är vackra snälla katter, några endast drygt halvt år gamla, värda att få leva vidare.

Snälla, ställ upp som (jour)hem för Tivolikatterna annars har de inte mycket tid kvar i livet.

Stackars, stackars, småttingar…

 

Maria P.
”Agera nu. Imorgon kan vara för sent”.

 

Anmäl
2012-01-10 20:03 #16 av: Lena

#15 Tror säkert många skulle vilja hjälpa katterna. Det som är så svårt är att de flesta av oss redan har huset fullt med katter redan.

Annonsera på så många sajter som möjligt! Facebook är även bra i sådana här nödlägen.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-10 20:23 #17 av: [eskils]

Har ni satt upp lappar i Sölvesborg med omgivning med ett nödrop om jourhem till katterna? Det borde ju finnas några som vill hjälpa en katt från att bli skjuten och som kan ta in en katt en tid åtminstone. Sätt upp lappar, gärna med söt kattbild och stor rubrik t ex HJÄLP MIG!, på träd och i affärer, vid busshållplatser osv.

Bra att det ligger ute på Facebook, men t ex äldre människor har nog inte det så ofta. Däremot kan de ha plats för en katt...

Håller tummarna för tivolikissarna.

 

Anmäl
2012-01-10 20:47 #18 av: Ankie

kattjouren har du bett de om hjälp?

Anmäl
2012-01-11 00:09 #19 av: Caitlin

Här kommer bilder på katterna

Anmäl
2012-01-11 00:12 #20 av: Caitlin

Dessa fyra syskon kommer från kolonin Tivolikatterna. Ett jourhem tog in dessa fyra mycket tillfälligt. De säger att de kan ha kvar de två som är lite skyggare om de två som är mer tama flyttar till nytt jourhem.

Anmäl
2012-01-11 00:19 #21 av: Caitlin

Här är en till..

Anmäl
2012-01-11 00:19 #22 av: Caitlin

Å en till...

Anmäl
2012-01-11 10:11 #23 av: Maria P.

Kan alla som har möjlighet hjälpa till att lägga de på olika facebooksidor, bloggar, etc.? (STORT TACK för det!)

#19, #21, #22: Mycket vackra katter!
Gör mycket ont att tänka på de som "lik"...
Hoppas verkligen att vi alla kan hjälpa till att rädda småttingarna.

Maria P.
”Agera nu. Imorgon kan vara för sent”.

 

Anmäl
2012-01-13 20:20 #24 av: Maria P.

Puttar upp.

Anmäl
2012-01-13 22:06 #25 av: Niiinah92

Ett problem som jag ser det, är att en del inte litar på KKS eller katthem överhuvudtaget.

Vet att jag fick höra från alla håll och kanter (född och uppvuxen på lister strax utanför sölvesborg) att kks är inga man kan lita på och de dumpar katterna på dig och sen hörs de aldrig mer av blablabla. Detta var då jag funderade på att bli jourhem så min egen misse skulle få sällskap. Nu gick jag emot dem som ansåg detta och blev jourhem i alla fall (vilket jag är himla glad över i dagsläget) men om dessa rykten och fördomar har spridits så är det kanske inte så konstigt att folk inte har något intresse för att hjälp?

Sen tror jag att färgen på katterna absolut kan ha betydelse. När vi väljer partner så väljer vi någon som vi är attraherade av. I kattens fall måste det ju vara något som faller oss i smaken, något vi fastnar för då vi faktiskt inte känner katterna personligen och kan fastna för deras personlighet. Hjälper folk så är deras första "kontakt" med katterna i regel en enkel bild och det är den de utgår ifrån.

Med det sagt så kan jag säga att jag har en speciell typ av katt jag verkligen gillar och skulle jag bestämma mig för att köpa en katt så skäms jag inte över att säga att färg skulle ha betydelse MEN jag råkar ha världens mest otroliga katt som jag älskar så otroligt mycket så det inte går att beskriva och han råkar ha den tråkigaste färgen en katt kan ha (i mitt tycke alltså). Detsamma gäller min jourkatt och hon är helt underbar hon oxå och hade jag gått efter färg på dembåda hade jag gjort mitt livs misstag. Jag förstår dock att vissa får hjälp snabbare än andra beroende på bl.a. färg

Anmäl
2012-01-15 22:04 #26 av: Roslyn

Puttar för hjälp. Hur går det?

Anmäl
2012-01-16 08:43 #27 av: Sherwood

Någon som åker uppåt landet och folk som kan tänkas ta en katt eller katter på vägen upp vore en ide? Sala in pengar till den personen pluss lite extra till den som kan tänkas göra det? Skulle kunna ta in en till på detta vis och säkerligen många fler.

Anmäl
2012-01-17 00:55 #28 av: Zhirocco

#27

Om du kan ta emot en Tivolikatt, kontakta kks omedelbart. birgitta.a@kks.nu (eller lena@kks.nu, om du inte får svar från Birgitta. Lena bor också i Sölvesborg, men har egentligen inte hand om Tivolikolonin. Det brukar emellertid vara lättare att komma i kontakt med henne.) Transport för katter uppåt landet har kks kunnat ordna i tidigare fall.

Och nu är det verkligen kritiskt för Tivolikatterna. Inte ens de katter kks kastrerade i höstas, tänkta för TNR går säkra. Det finns rabiata katthatare i området som driver på lst om avlivning. Inte en katt får finnas kvar. Vet inte hur länge kks klarar att hålla lst därifrån, men enligt deras hemsida handlar de bara om några få dagar.

Anmäl
2012-01-17 20:17 #29 av: Roslyn

Puttar för Tivolikatterna.

Anmäl
2012-01-19 19:14 #30 av: Ankie

puttar jag med

Anmäl
2012-01-19 20:31 #31 av: Bellawill

Någon färsk info om finaste Tivilokatterna?!

Anmäl
2012-01-21 13:57 #32 av: Sherwood

Puttar för denna och någon som fortfarande har plats.

Anmäl
2012-01-22 10:27 #33 av: Maria P.

#31

Det lades ut nya bilder + info. om de igår på KKS:s sida (www.kks.nu).
Kolla på Akuta 21/1 och på Birgitta A. katter.

Tycker att det är så tragiskt med Tivolikatterna... De behöver verkligen hem! 

Anmäl
2012-01-24 00:43 #34 av: Zhirocco

Det tycks som Tivolikatterna får ytterligare en liten tidsfrist. De katter som fortfarande är okasterade, ca tio st, är inbokade för veterinärbesök med kastrering i Malmö på lördag 28/1. Kks efterlyser emellertid både hjälp med transport av katterna från Sölvbesborg till Malmö, och stödhem under läkningstiden efter kastreringen. Hoppas verkligen att detta går att ordna så att katterna får en chans till att behålla livet. Lst har inte dragit tillbaka hotet om avskjutning, men ger kks möjligheten att genom kastreringen lättare kunna placera katterna i hem/stödhem. Någon TNR i området verkar lst inte vara positiva till, så det är fortfarande akut att katterna får hem. Lst:s mål är att det inte ska finnas någon kattkoloni i Tivoliområdet.

Kan någon hjälpa kks med transport eller läkehem, vore det tacksamt. Kontakta i så fall Birgitta Axelsson, mailadress finns i tidigare inlägg.

Anmäl
2012-01-25 20:30 #35 av: Maria P.

Puttar upp.

”Agera nu. Imorgon kan vara för sent”.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.