Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
11. Kattsjukdomar & problem

Andningsbesvär hos kortnosad katt

2011-11-05 15:04 #0 av: Liz-arden

Min älskade katt Gismo på 5 år ligger på Blå Stjärnan över helgen med andningsbesvär.

Han har mått illa, kräkts och kippat efter luft de senaste dagarna. Någon klar diagnos har vi inte fått trots blodprover (visade inget onormalt), lungröntgen och koll med fiberoptik ner i svalg och mage.

Han ligger nu i syretält och får inhalera kortison för han andas fortfarande ansträngt med öppen mun. Veterinären som ringde mig visste inte riktigt vad man skulle göra om inte kortison fungerar.

Finns det någon här inne som har erfarenhet av andningsbesvär hos katter med korta nosar/perseranlag?

 

Anmäl
2011-11-05 15:15 #1 av: Liz-arden

Gismo är ju ändå inte extremt kortnosad men kan nosen vara orsak till problemen?

Gismos mamma är en svartvit huskatt som hittades hemlös med brutet ben. En man som tidigare haft perseruppfödning tog hand om henne och det hann bli en kull ungar innan hon blev steriliserad. Pappan är en renrasig perser som vunnit många priser och varit Champion. Även han blev sen kastrerad.

Jag fick höra efter att jag tagit hem Gismo att ett av pappans kullsyskon blivit opererad pga andningsbesvär. Det känns jättehemskt att man inte bara avlar på en katt med såna gener  (Gismos pappa är far till många planerade kullar med renrasiga perserkatter också) utan att en sådan katt dessutom vinner priser!

Här är en bild på Gismo i somras då han är nyklippt och fin! Han älskar att vara ute och då är den långa pälser bara i vägen.

Anmäl
2011-11-05 19:00 #2 av: Liz-arden

Puttar tråden

Kanske jag skulle posta den på ett perserforum istället även om Gismo är huskatt?

Anmäl
2011-11-05 19:15 #3 av: Issa

Jag tror inte det har något med nosen att göra. Måste vara något annat. Kan hon fått astma?

Anmäl
2011-11-05 19:27 #4 av: Alexej

Tyvärr ingen aning. Men tycker också det låter konstigt att det kom nu, så plötsligt. Då borde det vara nåt annat än nosen. Hur som helst, hoppas allt blir bra!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-11-05 19:42 #5 av: Djungelkottens

Jag antar att man kollat så att han inte har diafragmabråck. På människa skulle ett sådant kunna ge de symptom du beskriver.

Hjärtat är också kollat, antar jag?

Anmäl
2011-11-05 19:53 #6 av: Liz-arden

Hjärtat e kollat. Diafragman vet jag inte. Ska fråga om det imorgon.

Jag pratade nyss med veterinären och katten har ätit i alla fall. Jag hoppas han får behålla maten. Man har upptäckt ett fel på ena stämbandet som är förlamat men osäkert om det är orsaken.

#3 Astma eller i alla fall trånga bronker vet vi sedan tidigare att han har men det har inte varit något besvär förut.

Anmäl
2011-11-05 20:51 #7 av: Djungelkottens

Det kanske är stämbandet som orsakat andnöden. Jag har faktiskt läst att förlamat stämband hos katt kan orsaka problem med andningen. Tillståndet kan gå tillbaka av sig själv. Annars kan man kirurgiskt flytta stämbandet åt sidan.

Anmäl
2011-11-06 11:04 #8 av: Liz-arden

Jag pratade med veterinären idag och kortison har inte hjälpt. Han har fortfarande besvär och får stanna kvar 1 dygn till.

Fortfarande har man inte hittat någon orsak till besvären.

Imorgon sövs han igen och man kommer röntga huvudet och man opererar förmodligen mjuka gommen och gör luftpassagen lite större.

Om inte det hjälper har nog alternativen tagit slut tyvärr. Veterinären rekommenderade inte stämbandsoperation då risken för komplikationer efteråt är stor. Tydligen kan det bli så att mat hamnar i luftstrupen och orsakar upprepade lunginflammationer.

Känns hemskt att man inte hittat problemet trots alla ansträngningar. Jag vill inte förlora min älskade katt.

Anmäl
2011-11-06 11:13 #9 av: Lena

Kan tänka mig att förträngningen i bronkerna gör det hela värre nu även om det inte är det som är huvudorsaken så att säga. Hoppas de kommer på vad det är och att din kisse blir bättre. Om det är stämbanden verkar det ju finnas gott hopp om tillfrisknande.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-11-06 11:16 #10 av: Liz-arden

#7 Har du hört något om hur lång tid det kan ta? Han kan ju inte sitta i syretält i evighet och han kan ju inte vara hemma heller om han sitter och bukandas med öppen mun.

Anmäl
2011-11-06 13:54 #11 av: Vinterdag

Liz-arden, du har pm.

Anmäl
2011-11-06 16:18 #12 av: Djungelkottens

En katt med stämbandsförlamning ska kollas igen tre veckor efter upptäckten pga att spontan förbättring ofta sker inom den tidsintervallen. I nästan alla fall som observerats har man inte funnit orsaken till förlamningen men den kan uppträda i samband med inflammation i struphuvudet eller svalget och orsakas av en virusinfektion, ex calici. Symptom på stämbandsförlamning är just andnöd eller korta snabba andetag.

Det är väldigt bra att veterinärerna ska undersöka Gismos huvud. Det kan vara något som trycker på nerven som försörjer stämbandet. När det gäller stämbandsförlamning har man hittat tumörer i vagusnerven och i benstrukturer bredvid trumhålan.

Att man sedan kanske inte hittar någon orsak till Gismos stämbandsproblem är tydligen det vanligaste förloppet. I hans fall blir problemet i så fall om man ska och kan vänta i några veckor och hoppas på att allt ordnar sig till det bästa. Kanske det löser sig genom den operation som veterinären föreslår. Om hans luftintag är trängre än normalt så kanske det är just det slappa stämbandet som precis tippar över hans förmåga att få tillräckligt med luft. Operationen veterinären föreslår kanske då ger honom förmågan att få i sig tillräckligt med luft för att leva och må bra medan hans stämband ev tillfrisknar.

Anmäl
2011-11-06 17:06 #13 av: Liz-arden

Tack för alla tips. Det låter ju som om det finns gott hopp för min kisse då om han bara kan ha en Ok tillvaro under några veckor.

#12 Är du veterinärutbildad eller hur kommer det sig att du är så kunnig? Det är jättefint att få lite tips som jag kan bolla med veterinären på Blå Stjärnan. Jag är mycket tacksam för din hjälp.

Anmäl
2011-11-07 15:15 #14 av: Liz-arden

Idag fick jag beskedet att Gismo svarat på kortisonet och blivit bättre. Han andas lättare och behöver nu inte längre syrgas och har ätit utan att kräkas.

Faran och besvären är inte borta men han är i alla fall så pass pigg att han får komma hem idag och får vara hemma med kortison en vecka och sedan gå på återbesök.

Jag längtar såå tills jag får hem honom igen. Alla på Blå Stjärnan är jättekära i honom för han är verkligen världens snällaste katt som bara spinner och spinner så fort någon tittar på honom. <3

 

Anmäl
2011-11-07 17:46 #15 av: Alexej

Vad skönt! Underbar söt katt!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-11-07 18:20 #16 av: Djungelkottens

Men vad bra. Hoppas han nu tillfrisknar helt.

Vilken vacker katt han är!

#13 Nej, jag är inte veterinärmedicinskt utbildad men har genom åren inhämtat massor av kunskaper om sjukdomar hos katter. Det gäller att vara väl förberedd. Nuförtiden är veterinärernas kunskaper om katter mycket bättre än när jag skaffade katt men fortfarande händer det att man faktiskt själv kan mer om katter och deras sjukdomar än vad en del veterinärer kan, tråkigt nog.

Anmäl
2011-11-07 19:03 #17 av: Liz-arden

Tack alla.

Han är hemma nu och är trött och medtagen men han verkar inte ha några andningsbesvär och vi har fått en tid för återbesök. Förhoppningsvis blir han sitt gamla jag inom några dagar.

Tack gode kattguden för försäkring! Glad Det här äventyret är ju inte slut än men notan är redan uppe i 15 000:-

Anmäl
2011-11-18 15:48 #18 av: Hanseman

Hej, jag är inte katt men gillar katter, en människa är jag med stämbandsförlamning och söker ibland på nätet på sånt.

Undrar hur man verkligen vet att katten har det problemet?

I mitt fall var läkarna inte ens överens, några tyckte att det inte var helt förlamat, bara delvis. (Två av ca 7 super-specialister ansåg det)

Man måste ju undersöka sånt med  optiska fiberinstrument som går ner i halsen och ändå kan det finnas osäkerheter.

Men som människa får jag ingen andnöd av det, snarare tvärtom efter ett förlamat stämband oftast drar sig undan och lämnar större mellanrum mellan stämbanden, det blir i stället mer ansträngande att prata.

Det problemet finns ju inte hos katter men jag undrar lite över om katter har stämband som är så stora på nåt sätt att om det ena förlamas kommer det att hamna i vägen i luftstrupen, det låter märkligt för mig.

 

Hoppas det går bra med kisse.

 

Anmäl
2012-02-27 21:01 #19 av: Liz-arden

Kan uppdatera den här tråden...

Detta dramat har fortsatt och tagit nya vändningar då och då.

Katten Gismo blev inte bättre utan fortsatte att kräkas upp sin mat, svälja luft, andas med öppen mun och flera andra konstiga symptom kom till under vintern.

Han var trött och ledsen, tappade aptit och gick ner i vikt. Hans vänstra blinkhinna var framdragen i perioder och pupillen i vänster öga reagerade inte på ljus.

Flera veterinärbesök senare hade vi fortfarande ingen diagnos. Allt jag kunde göra var att fortsätta ge kortison. På torsdag har jag ett veterinärbesök inbokat i Göteborg inbokt med CT-skanning för second opinion något som försökringen inte täcker.

Nu har dock prolemen fått sin förklaring. En kollega till mig var på besök. Hon kan inget om katter men arbetar med neurologi hos människor och när jag beskrev Gismos symptom sa hon "Har han inte Borrelia då?" Oj, tänkte jag, det är klart han har!

Hos veterinären fick jag höra att det är mycket ovanligt med borrelia hos katter och det är extremt ovanligt med ansiktsförlamning som Gismo fick men jag tjatade till mig ett prodprov och idag kom svaret kraftig Borrelia-infektion!

Jag ville dela med mig att detta så att fler katter kan få rätt hjälp. Nu skall Gismo påbörja en antibiotika-kur och förhoppningsvis blir han helt frisk. Nu slipper vi genomgå CT-röntgen med allt vad det innebär, nedsövning och liknande och dessutom ytterligare 10 000:- i veterinärkostnader.

 

Anmäl
2012-02-27 21:06 #20 av: Katthemsmatten

Det är nog första gången jag hör talas om borrelia hos katt, men vilken tur att din neurologkompis automatiskt tänkte i de banorna. Gissar att både du och Gismo är glada över den vändning det hela tagit. Synd bara att det tog så lång tid. Ska tänka på det här nästa gång jag hör om någon som har en katt med underliga symtom.

Anmäl
2012-02-27 21:11 #21 av: Liz-arden

Jag är jättelättad! Jag som var rädd att behöva avliva honom! Nu känns det som sagt bara tråkigt att han har behövt vara sjuk så här länge och han har säkert haft det jobbigt.

Borrelia hos katt är mycket ovanligt vad jag har förstått men med så diffusa symptom som har kommit och försvunnit bara för att komma tillbaka igen så finns det säkert ett mörkertal med katter som aldrig får diagnosen. Infektionen kan tydligen läka ut av sig självt i vissa fall.

Ibland behövs någon som tänker utanför boxen och som inte visste att katter inte SKA kunna få borrelia. Ska köpa en blomma till min kollega!

Anmäl
2012-02-27 22:15 #22 av: Katthemsmatten

#21 Hon har definitivt gjort sig förtjänt av en riktigt vacker bukett!

Anmäl
2012-02-27 22:57 #23 av: [sakring]

Vad skönt att höra. Hoppas att Gizmo kryar på sig nu när diagnosen är ställd.

Anmäl
2012-02-28 22:13 #24 av: Lena

Där ser man! Vilken tur att det blev klarlagt vad det var som felade honom. Nu är det goda chanser att han blir helt återställd.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.