Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
08. Bilder & Filmklipp

Katt inom vården - vad tycker du?

2006-07-15 17:45 #0 av: Lena

På många ställen har man börjat ha djur inom vården. Det mest vanliga brukar vara burfåglar och akvariefiskar. Men det finns även goda exempel där hundar och katter flyttat in på äldreboenden eller liknande till stor glädje för de som bor där. 

 1. Vad tycker du?
 2. Har du några erfarenheter av katter eller hundar inom vården?

Mvh Lena

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-07-15 19:33 #1 av: eklund

Hej!.

Har ej erfarenhet när det gäller katt men hundar är väldigt välkomna på det äldreboende som jag jobbar på.Det är ett demensboende och även de som är rädda för hundar älskar dessa djur. Så jag tror att även katter skulle kunna funka om det är på katters promisser.Så jag tycker att djur vare det gäller katt eller hund så har de en positiv värkan på de gamla.

Hälsningar Lil Eklund med katten Ellen,Helig Birma

Anmäl
2006-07-15 19:49 #2 av: Jenna-Gun
 • Vad tycker du?
 •  *Jättebra idè.

 • Har du några erfarenheter av katter eller hundar inom vården
 • * Nej men jag har jobbat på äldreboende, där hade de boende sina katter på rummet.

  Fast jag tyckte synd om katten som bara hade ett litet utrymme och bara matte eller husse.

  Men det är ju bra för de äldre att ha någon att slösa kärlek på.

   

  Anmäl
  2006-07-27 02:02 #3 av: brutt

   Jag tycker det är bra med katter och även med hundar inom vården.Arbetar själv inom vårdyrket och vi har ofta en personals hund hos oss på arbetsplatsen bland de boende de ägnar mycket uppmärksamhet åt hunden som är väldigt snäll.Min mamma hade i en period plats på ett korttidsboende eftersom hon var sjuk i Parkinson där spred en svartvit katt glädje och blev min mammas tröst hon brukade locka på den och man såg hur hon lyste upp när den kom.

  Anmäl
  2006-07-27 17:41 #4 av: Jillsan4

   

  Vad tycker du? Jag tycker att det är jättebra.

 • Har du några erfarenheter av katter eller hundar inom vården? Jag har ingen erfarenhet från sjukhus men där i mot har jag djur hemma som hjälper mig när jag får mina ångest attacker.
 • Kram Jillsan

  Anmäl
  2006-07-27 21:48 #5 av: Engla

  Jepp, på mitt jobb (ett gruppboende) får hundarna vara med och de boende älskar dem! I bland har min katt Ängla fått följa med oxå. Skrattande

  Anmäl
  2006-07-28 10:56 #6 av: Titti

  Vad tycker du? Jag är positiv vad det gäller djur inom vården. Djur har en läkande effekt på oss människor. En katt som ligger i famnen och spinner är mycket avstressande. Tyvärr så är det förbjudet på endel ställen p.g.a pälsallergin.

  Har du några erfarenheter av katter eller hundar inom vården? Tyvärr har jag ingen erfarenhet vad beträffande hundar och kattor inom vården. Men däremot har jag sett ett och annat akvarium med fiskar.

  Anmäl
  2006-07-30 02:55 #7 av: Lena

  Personligen är jag mycket positivt inställd till djur inom vården och har själv varit med och infört olika djur på äldreboenden som jag haft ansvar för. Tre katter, en hund, fåglar och akvarium har det varit. En av katterna var en hittekatt som flyttade in själv.

  Personalen sparade ihop från kaffekassan så att han blev kastrerad. Vovven hade en personal som fodervärd och var med när hon jobbade. På de seniorcentra jag arbetar på idag följer hundarna med sin mattar när de jobbar. Det fungarar jättebra.

  Mvh Lena

  //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

  "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

  Anmäl
  2006-08-04 12:46 #8 av: Lena

  Puttar upp!/ Lena

  //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

  "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

  Anmäl
  2006-08-04 19:24 #9 av: vanessa

  Ja, djur i vården är perfekt. Det finns ett hem i närheten där jag bor (känner en i personalen) där de dels ska öppna ett hunddagis så att alla kan gosa med hundarna när de är där. För personalens hundar är där hela tiden ändå. Sedan har de en katt som bor där och gosar med dem alla. När den kastar in handduken så ska de ta en ny från oss.

  Personalen får inte vara allergisk, och det är något som kollas upp innan anställning. Detta för att djuren ska kunna leva och ta hand om personerna som bor där. Det är de som värderas, inte personalen så att säga. Helt underbart.

  Jobbade själv inom vården förut och då hade de med sig hundar och de var mycket älskade. Så klockrent, ha djur för de äldre är inte allergiker som vi klena ynglingar är :-).

  www.djurhjalpen.nu

  Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

  Anmäl
  2006-09-06 01:36 #10 av: Sidentass

  Jag har själv inga erfaranheter av djur på äldreboenden, men är helt positivt inställd till det hela! Tänk så många gamla, ensamna, ledsna, som får sällskap av en hund eller katt, någon att klappa, prata lite med o kanske ha i knät en stund då och¨då. Där har ju också de gamla ett gemensamt samtalsämne, det händer lite i tillvaron, några av de boende får ett gemensamt intresse!

  Har läst artiklar i tidningar där katten/hunden blivit den bästa kompis med de gamla och trivits alldeles utmärkt med det livet.

   Hälsningar

  Sidentass

  Anmäl
  2006-10-30 12:33 #11 av: essut

  Jag har erfarenhet att ha katt inom vården. Jobbar på ett gruppis för dementa. Vi hade huskatten Fina som bodde hos oss i 3 år. Men fick omplaceras för att viss personal struntade i att sköta henne. Visst tycker jag att dom boende behöver katter/hundar men då ska all personal vara överens om det hela. Alltså inte bara viss personal som älskar katter ska göra allt.

   

   

  Anmäl
  2006-10-30 13:03 #12 av: [helenal]

  där jag jobbar är inga djur tillåtna,tycker det e taskigt  mot de gamla för alla älskar djur där och har haft djur när de va små.. Jag jobbr på demensboende.

  Anmäl
  2006-10-30 15:24 #13 av: Faxlin

  Stod en jättefin artikel om detta i min tidning i dag. Om två katter som lever och jobbar på ett ålderdoms hem.
  Sådant är glädjande att läsa. Ska höra med tidningen om jag får lägga in den som en artikel här.
  Mvh Åsa

  Cave quid dicis, quando, et cui
  Audiatur et altera pars

  Anmäl
  2006-10-30 19:08 #14 av: lailas

  jag tycker det är en bra idé , varför ska man när man bli  gammal inte få mysa med en katt??? klart det måste finnas vissa djurfria för de som är allergiker, själv skulle jag nog tycke det skulle vara tomt utan ett djur runt mig

  Anmäl
  2006-10-30 21:39 #15 av: Lena

  #11 Vad trisst att det inte fungerade med Fina på gruppboendet. Det är  ju oerhört viktigt att personalen tar hand om kissen annars går det ju inte. Det är ju liksom grundförutsättningen.

  En forskare som hette Ingmar Nordström har skrivit mycket om hur bra det är med djur för äldre. Han tyckte att det var så viktigt att de äldre fick ha djur i sina liv att personalens allegier fick komma i andra hand.

  //Lena

  //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

  "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

  Anmäl
  2006-10-31 02:38 #16 av: Hennum

  på äldreboendet ja sommarjobbade på hade dom 2 fåglar och 2 katter. Det var ganska trevligt. visserligen var fåglarna smått aggressiva... :( o katterna var lite ointresserade. men när de väl gick fram för att bli klappade så var de gamla lyckliga. speciellt en dam som hade bott på en bondgård och älskade katter.

  Jag tror att det är bra... så länge djuren får stimulans och så.. Just detta ålderdomshemmet hade en innergård där katterna kunde gå ut och jaga fjärilar... då är det ju bra... men fåglarna verkade inte ha de så bra, eftersom de var så aggressiva.

  Anmäl
  2006-10-31 14:11 #17 av: hanita

  just nu jobbar jag lite extra på ett äldreboende (i den mån mina studier tillåter) och där har vi en svart labrador som jobbar natt, många av pensionärerna längtar efter de nätter då hunden "jobbar". de har godis på sina nattduksbord och längtar efter det stundande hundbesöket.. att hunden ska komma och säga hej får ganska många att bli lugnare och de säger själva att när hunden ska komma funderar de inte lika mkt på livet/döden och slipper mkt oro o ångest..

  för 3år sedan jobbade jag en sommar på ett litet demensboende, där bodde 2katt pensionärer och 8människopensionärer. katterna gjorde verkligen underverk med dom gamla, framförallt fick katterna de gamla att känna sig behövda igen. När man blir gammal tas ju allt ansvar ifrån en, och det får många äldre att känna sig som en meningslös börda.. på demens boendet hade nästan alla kattmat i sin kyl, även om de gamla inte alltid kom ihåg vart de var, varför de bodde på hem etc etc, så kom de ALLTID ihåg att ge katterna mat. varje kväll gick katterna troget runt o åt lite ur varje skål, och dom verkade tom ha ngt sorts schema på vem det var dags att gosa med! när en tant var sjuk den sommaren jag jobbade var en av katterna nästa oavbrutet vid hennes sida.. 

  katternas skötsel fungerade utmärkt, eftersom det var ett litet boende lärde ju katten känna alla i personal och boende, mat fick d som sagt gott om och kel o mys i överflöd! tror att alla parter tjänade på katternas närvaro. personal, boende och katter!

  tyvärr är ju allergi ett ganska stort problem, annars tycker jag de flesta vårdformer borde ha djur i sin verksamhet!

  /hanita  

   

   

  Anmäl
  2006-11-01 00:04 #18 av: Lena

  #17 Det verkar tyvärr som att vi svenskar är mer känsliga för allergier än andra folkslag. I t.ex. vårt grannland Danmark skrattar de åt sitt ömtåliga broderfolk som är så förfärligt allergiska. I Nederländerna är det inte heller ett sådant stort problem som här. Varför kan man ju fråga sig?  

  #16 & #17 Fina exempel på vad djur i vården kan betyda!

  //Lena

  //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

  "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

  Anmäl
  2012-09-23 10:56 #19 av: catwoman_909

  Jag tycker att vi hittils använder djur alldeles för lite inom vården. de positiva aspekterna överväger vida de negativa.

  Jag har själv en katt som skulle passa perfekt som vårdkisse men har inte lyckats hitta någon inom landstinget som kan "förmedla oss".

  Om någon har sådana kontakter får ni gärna höra av er!

  Han när otroligt sällskaplig och kelen och älskar nya ställen och all form av uppmärksamhet.

  //Norma

  Anmäl
  2012-09-23 11:40 #20 av: Lena

  #19 Tycker det blir mer och mer vanligt med katter och andra djur inom vård och omsorg. I alla fall inom äldreomsrogen som jag har mest erfarenhet av. På Sjukhus däremot brukar det vara strängt förbjudet med tanke på allergier etc.

  Pröva inom äldreomsorgen. Vart i landet bor du?

  //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

  "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

  Anmäl
  2012-09-23 11:45 #21 av: [eskils]

  Jag tycker det är en lysande idé att göra äldreboenden mer hemlika och trivsamma genom att ha husdjur där. Helst något som man kan klappa och kommunicera med. Har däremot ingen egen erfarenhet.

  Här är en artikel om detta från Stockholms sjukhem

  http://www.dn.se/livsstil/reportage/hunden-som-agerar-gladjekalla

  Anmäl
  2012-09-23 12:09 #22 av: Lena

  #21 Ja det där med Vårdhundar är ingen dum idé! Vi har haft kontakt med vårdhundar under utbildning i vår verksamhet. Det har varit mycket uppskattat bland de äldre, men även av oss som jobbar.

  //Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

  "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.