Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar

Svar från Djurhemsföreningen ang. 90-dagarsregeln

2006-08-14 23:56 #0 av: Lena

Detta svar fick jag igår den 13/8 från Eivor Karis, vice ordförande i Djurhemsföreningen på min fråga om varför 90-dagarsregeln förekom. Jag hade även berättat att vi diskuterat detta på Hittekatter i Fokus och överlag var mycket skeptiska till regeln. /Lena

Hej!

Hemkommen från semester har jag tagit del av ditt mail 2006-08-08. Du
vill veta varför 90-dagarsregeln förekommer. Den finns mycket riktigt
i våra riktlinjer för de djurhem som är anslutna till
Djurhemsföreningen. Som du kanske känner till är 27 djurhem anslutna
till oss.

I Riktlinjer står att en katt inte bör sitta i mer än tre månader.
Lyckligtvis brukar de omhändertagna djuren få ett nytt hem betydligt
tidigare än tre månader, det gäller då friska och sociala katter som
åtefår förtroendet för människorna igen.

När det gäller förvildade katter kan det ta betydligt längre tid att
återvinna deras förtroende. Ibland går det inte alls utan djuret
uppfattar människan som ett hot och upplever ständig fara vid varje
kontakt med en människa. Dessa djur utsätts för ett stort lidande.
Djurhemsföreningens ambition, arbete och mål är att varje
omhändertaget djur skall få leva och få ett gott liv. Om det råder
fullständig enighet imom vår organisation.

De djurhems som är anslutna till Djurhemsföreningen har godkänt våra
riktlinjer och arbetar utifrån dessa. Den personal som arbetar ute på
våra djurhem möts ofta av stora och nästan olösliga problem men deras
kontakt med verkligheten gör att alltid tar de beslut som till sist är
det bästa för djuret..

Alla goda krafter behövs för att vi till slut skall få lagar och
förordningar som förhoppningsvis skall efterlevas av kattägare som i
nuläge lämnar över ansvar och omhändertagande till djurhemmen, som
arbetar under ständigt tryck vad gäller ekonomi och utrymmen.

Tack för ditt mail och hör gärna av dig igen. om du ytterligare vill
diskutera kattens
situation i Sverige.

Vänliga hälsningar

Eivor Karis
Vice ordf. Djurhemsföreningen.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-15 00:06 #1 av: Engla

Men tänk på de stackars katter som har "fel" färg, sk svartvita. Enligt en kvinna från KKS och från ett katthem är det väldigt få som vill ha svartvita katter! Märklig inställning vissa människor har. Så bara för att en katt är lite blyg eller har "fel" färg, betyder det då att det är rätt avliva den? Jag vet många katter på Katthemmet Kompis som har varit på hemmet i betydligt mer än 3 månader och vissa är inte alls speciellt rädda.....de har bara haft oturen att ingen har velat ha dem! Ska de strffas för det?? Nej, det anser inte jag!!!! Usch, vad upprörd jag blev av Eivors mail!!!!Skrikandes Tur att KKS och Katthemmet Kompis inte håller sig till dessa regler!!!!!!!!

Anmäl
2006-08-15 00:10 #2 av: Engla

Men tänk om en kattunge föds på ett katthem....alltså när det har gått 12 veckor så kan ju ungen skiljas från mamman, men tänk om denna stackars unge inte hinner få ett hem efter tre månader? Avlivar man kattungar i den situationen då också? Eller får kattungar en extra chans att leva några veckor till i hopp om att få ett hem?

Anmäl
2006-08-15 00:37 #3 av: Lena

#2 Bra frågor Engla! Jag bjöd in Eivor hit till Hittekatter för att hon ska kunna ge svar direkt på våra frågor. Hoppas hon hörsammar min inbjudan.

Jag tycker också att det är hemskt. Kan tillägga att det finns runt 100 katthem i Sverige av dessa är det 27 som är med i Djurhemsföreningen.

//Lena

PS! Knepigt att sv/v katter inte är så populära. Det som är så snyggt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-15 00:47 #4 av: Guteillern

#1 Det där om svartvita katter, var inte roligt att läsa. Söker hem åt en hitte-kattunge, Gotland??, givetvis är det lilla livet svartvit.

 :-( Ammi

Anmäl
2006-08-15 00:52 #5 av: Pelusa

Äsch, vilket jäkla nys.

Citat
Den personal som arbetar ute på våra djurhem möts ofta av stora och nästan olösliga problem men deras kontakt med verkligheten gör att alltid tar de beslut som till sist är det bästa för djuret..

och

...de djurhems som är anslutna till Djurhemsföreningen har godkänt våra riktlinjer och arbetar utifrån dessa.
Slut citat

Men snälla, söta Eivor, att göra det litet lätt för sig och förorda avlivning ett "besvärligt" och skyggt djur betyder väl inte automatiskt att det är det bästa för djuret, rajt?

Tänker (bland många andra exempel) t ex på alla dessa skygga mammisar som fångas in och får föda under litet trygga och värdiga former på ett katthem. Är det sen det bästa för missen att bli mördad direkt efter det att ungarna är leveransklara?

NB! Hon skriver oxo: De djurhem som är anslutna till Djurhemsföreningen har godkänt våra riktlinjer och arbetar utifrån dessa.

Hallå Vanessa m fl på Djurhjälpen... Eivortantan är väl ute och cyklar i det blå, rajt? Ni är medlemmar därför att...?

/Pelusa

Anmäl
2006-08-15 01:05 #6 av: RolfH

Ojoj, så verklighetsfrämmande man kan vara. Jag tycker att ordförande Eivor borde tillbringa lite tid som volontär på katthemmen runt om i landet.

//RolfH

Anmäl
2006-08-15 01:36 #7 av: Radisa

Jag blir så förbannad på de som förespråkar 90dagars regeln. Jag ser ingen logik i det hela och inte blev jag klokare av Eivors svar. Jag har fröken Cindy hos mig som funnits hos Tigerharen sen starten, dvs i närmare tre år. Och hon kommer få stanna i tre år till om det är vad som behövs! Att avliva ett djur som kanske hunnit göra otroliga framsteg men trots det inte är redo för vilket hem som helst är för mig helt känslokallt. Människor som inte känner mer empati med djuren de arbetar med förstår jag inte hur de ens hamnat där, eller hur de motiverar sitt arbete..

Anmäl
2006-08-15 01:44 #8 av: ladykatt

Denna damen Eivor har helt fel... när jag hämtat min Smulan för att rädda henne från skjutning och förklarat henne min bortsprungna katt så var hon helt vild, skygg, aggressiv och rädd för människor. Första månad bodde hon under en soffa och lämnat inte den överhuvudtaget vi var tvungna att ge henne matskålen med en pinne för att inte bli attackerade av henne och samma med lådan. Jag brukade sitta bredvid på golvet och prata med henne på kvällarna när alla andra sov så att hon kan vänja sig med att människor är inte farliga... Efter tre veckor brukade hon gå och undersöka lägenheten på nätterna, men bara nåt rörde sig så var hon igen snabbt under soffan... Efter fyra månader började hon komma ut och äta mat med de andra katterna i köket samt vi fick klappa henne, men hon var mycket försiktigt... efter ett år var hon kompis med oss människor och sovit i våran säng men var fortfarande lite på vakt mot andra katter utom när de åt mat... så det tog nästan två år tills hon blev vanligt avslappnat hemmakatt som kunde inte skiljas från de andra katterna vi har...  Idag är hon riktig knäkatt.

Men enligt damen Eivor skulle hon vara då död för hon inte anpassat sig i 3 månader... jag mår illa av att höra detta. Och då vågar hon säga att det är för kattens bästa... Jag är himla glad att jag har räddat Smulan och att jag tämjde henne och just kanske för detta har hon lite speciell plats i mitt hjärta...

kram/ Ladykatt

Anmäl
2006-08-15 02:40 #9 av: Cammo

Det är helt fel med en generell regel som 90 dagarsregeln!Där är vi rörande överens! Tack och lov!

När det gäller förvildade katter kan det ta betydligt längre tid att
återvinna deras förtroende. Ibland går det inte alls utan djuret
uppfattar människan som ett hot och upplever ständig fara vid varje
kontakt med en människa. Dessa djur utsätts för ett stort lidande.
Djurhemsföreningens ambition, arbete och mål är att varje
omhändertaget djur skall få leva och få ett gott liv.

Det låter ju väldigt bra att varje djur skall få leva ett gott liv. Men att en sådan regel ska få styra över katters rätt til liv är helt fel! Katthemmens kompetenta personal som dagligen har kontakt med missarna är de enda som kan bedöma misses chanser att kunna leva ett gott liv. Ibland går det inte, men det är ändå undantag.

Min Trulsan var tyvärr ett sådant undantag...och jag var den som tog det hemska beslutet om att hon skulle få somna in. Ingen annan än jag kände Trulsan, ingen annan än Trulsan och jag visste hur mycket hon längtade efter frid. Jag var den första människan i Trulsans liv. Vi kämpade i 8 månader. och jag ångrar inte en enda av dessa dagar vi hade tillsammans. Trulsan lärde mig enormt mycket

Vad jag vill säga är att det känns som om Djurhemsföreningen underskattar de som jobbar på katthemmen, att de inte har kompetens själva att kunna bedöma och ta ansvar för att katterna verkligen mår bra så länge de är kvar på katthemmet.

Vad jag skulle vilja veta är:

Hur ofta händer det att en katt på ett katthem som är anslutet till Djurhemsföreningen, verkligen avlivas efter 90 dagar?

Cammo

Anmäl
2006-08-15 04:02 #10 av: brutt

 Tycker inte Eivor ska uttala sej som om hon( eller de hon företräder )var några allsmäktiga med rätt att döda på utsatt tid.Då är katthemmet inget annat än en dödscell.Men det är klart volontärerna har säkert en gedigen utbildning i att socialisera skygga katter och förstå vilka som vill dö eller inte.Men det tror jag inte på eftersom i princip vem som helst kan bli volontär både god som ond.Katters rättstatus är noll med denna 90 dagars regel.

 

Anmäl
2006-08-15 13:15 #11 av: Engla

Vad kan man mer göra för att påverka Djurhemsföreningen? Fundersam

Anmäl
2006-08-15 13:26 #12 av: Lena

#11 Viktigt att de får reda på att det råder ett stort motstånd mot denna regel. Någon form av upprop skulle behöva göras.

Jag hoppas ordförande och vice ordförande sällar sig till diskussionen här i Hittekatter, vilket var min avsikt från början när jag kontaktade dem. Eivor valde dock att svara mig direkt via email.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-15 13:45 #13 av: kemikal

Svaret var i mina ögon väldigt undvikande, och jag upplever inte alls att Eivor är insatt i de skygga, förvildade katternas situation och möjligheter. Visst finns det sådana som inte mår bra av att tas om hand av människor, för att de är såpass rädda, men det finns också många som går att vänja bara de får tid på sig. Och jag håller med er som tycker att individuella bedömningar bör göras, av de som känner katterna bäst, dvs de som jobbar med dem varje dag på katthemmen.

Bifogar en bild på en av mina svartvita katter...hur kan någon motstå såna sötnosar? 

Anmäl
2006-08-15 13:51 #14 av: Lena

#13 Visst är det som du skriver att kattens öde måste avgöras från fall till fall. Sedan finns ju TNR som ett bättre alternativ än avlivning för de katter som av olika skäl inte går att socialicera.

Jättesnygg kisse du har! Ja vem kan motstå en sådan skönhet?

#9 Jag undrar också hur ofta en katt faller offer för 90 dagars regeln? Och hur hårt efterlevs den? Vad händer om ett katthem med stöd från Djurhemsföreningen inte följer 90 dagars regeln. Blir de av med bidragen då?

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-08-15 14:06 #15 av: kemikal

#14 Ja, det är väldigt okänsligt och ogenomtänkt att benhårt dela in i katter som kan flytta in hos någon snabbt, och resten ska bort, när det finns flera lösningar, och så många olika faktorer som påverkar. Resursmässigt är det också betydligt bättre att använda sig av flera alternativ än dessa två, bl.a TNR. Och kostnadseffektivitet borde väl ändå vara en morot för de flesta i beslutande position...

Jag ska hälsa honom det, han kommer att bli så mallig ;) 

Anmäl
2006-08-15 14:17 #16 av: Jillsan4

Den regeln borde förbjudas. Alla katter har väl rätt att leva.

Anmäl
2006-10-04 23:46 #17 av: Engla

Lena: Har du hört något mer från Eivor?

Anmäl
2006-10-05 02:03 #18 av: Lena

#17 Nej inte ett knyst. Lustigt va!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2006-10-05 09:24 #19 av: vanessa

Hejsan alla och framförallt Pelusa som ställde den kloka frågan om vi som är medlemmar där avlivar efter tre månader. Nej, det gör vi inte. Och de katter som är dokumenterar sjuka sätts i permanent jourhem. Detta för att de mår bra, men kommer att kräva vård från och till, samt har lika stor rätt till liv som vem som helst.

Våra vildingar tar ca ett år att få tama. Ibland kortare, ibland längre tid. Men de mår bra på alla sätt och vis. Det är den första tiden på upp till en månad som kan vara lite jobbig för ett fåtal. Men sedan så öppnar de upp sig.

Om vi skulle följa den regeln så skulle vi inte ha några katter kvar, med tanke på att de flesta är svarta och svartvita. Många tama , men med fel färg.

Jag kommer nu driva frågan om att vi ska gå ur den föreningen. Men hinner knappt då man måste ta hand om det akuta först, sedan det något mindre akuta och så vidare. Då vi är flera i föreningen och i styrelsen som är emot deras principer så kommer det snart att lösa sig. Som en markering från oss.

Anledningen att vi gick med vet jag inte. Men misstänker att det hade att göra med att vi startade upp hemmet och behövde bidrag för att få allt bygge i ordning. Nu är det på plats (även om en renovering är på gång) så helt krasst så misstänker jag att pengarna var en faktor. Dock ingen faktor som gjorde att vi följer dem i ledbandet. Tvärtom, vi är lite av ett besvär under vissa möten som hålls mycket sällan. Dock fick jag höra att under det senaste mötet att de backade i den frågan. Ska ta reda på mer framöver om det.

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2006-10-05 10:41 #20 av: Faxlin

Hoppas fler som är medlemar visar sin ståndpunkt genom att säga att man inte godtar en sådan absurd regel. 90-dagar. Undrar vad de skulle säga om att själva ha en 90 dagars regel hängade över sig.
Nu lärdu dig att tro på mänskligheten igen. Om du inte klarat det inom 90 dagar avlivas du. Ja, tänk vad fint det skulle låta för alla som gått in i väggen, blivit offer för våld eller på annat sätt mist sin tro på mänskligheten.
Men visst acj vad men pengar samhället skulle spara på en sådan regel. Så varför införs den inte? Jo för att det inte är humant att attackera de förtryckta på det sättet. Borde vara samma regler för våra katter som av någon anledning inte har tilltro till oss människor.
Bara mina åsikter i det hela.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-01-07 12:20 #21 av: Lena

Aktualiserar denna tråd pga av att vi nu diskuterar 90 dagarsregeln i ett par andra trådar.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-04-23 20:54 #22 av: Alexej

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-05-07 11:23 #23 av: svensdotter

Vad jag skulle vilja veta är:

Hur ofta händer det att en katt på ett katthem som är anslutet till Djurhemsföreningen, verkligen avlivas efter 90 dagar?

Cammo

svar: inte särskilt vanligt alls.

Jag tror det är lite för lätt att detta med 90dagar är en riktlinje. Inget mer än så. Det är ingen regel och det finns ingen påföljd eller dyl om djurhemmet i sin tur väljer att bortse från den.

Tanken med de 90dagarna tror jag, är att inte en del katter ska "bli kvar" på katthemmen. Även om de kanske trivs någotsånär där och inte mår dåligt av att vara där. Så är ju målet att de ska ha kommit till ett nytt permanent hem. Tyvär finns det ju en del katter som kanske är just svartvita, svarta, korthåriga, skygga etc som blir kvar alldeles för länge, och jag har själv sett hur en alltför lång djurhemstid kan påverka en lite kisse. De blir deprimerade, ger upp, tappar livsglädjen. Inte alla, men en del.

Nu tycker inte heller jag att man ska avliva dem för detta. Utan det som är önskemålet är ju att maximal energi läggs ner på att få ett nytt hem åt den katten som mår dåligt av alltför lång djurhemsvistelse. Även om detta skulle vara en svart/vit skygg korthårig hona.

Tanken med en riktlinje i en förening är ju också att detta är en önskan, ett mål, en förhoppning - och altså inte en regel. Framför allt är det altså inte en regel om att en katt som suttit på djurhem i 90dagar ska avlivas utan en önskan och målsättning om att en katt ska ha fått ett eget nytt hem inom den tidsramen.

Bifogar en bild på den underbara lilla Beatrice, som nyligen fick komma till jourhem då hon efter ca ett år på djurhem hade "gett upp". Förhoppningsvis har hon i dagarna just hittat sin framtida nya ägare.

Anmäl
2007-05-07 11:58 #24 av: Lena

#23 När man tar del av vad ordföranden och vice ordföranaden för Djurhemsföreningen skriver så låter de påskina att 90-dagars regeln - även om den är en riktlinje, är något som de förväntar sig att dess medlemmar ska följa. Har sedan förstått att nästan ingen av medlemsföreningarna praktiserar regeln/riktlinjen i verkligheten. I alla fall inte fullt ut. Därför hoppas man ju att den helt sonika försvinner. De flesta djurhem jobbar frentiskt för att hitta bra hem åt sina skyddslingar, och många jobbar parallellt även med jourhem. Detta oavsett om de är medlemmar i Djurhemsföreningen eller ej.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-05-08 01:12 #25 av: Alexej

Men Djurens Vänner Göteborg jobbar tydligen fortfarande med 2-dagarsregeln....Bernt E. kommer försvinner efter RO´s möte övernästa helg som vice ordförande, men bara Göteborgs medlemmar kan avsätta honom som ordförande i Göteborg. Varför blir inte medlemmar där aktiva eller har de inget samvete????LedsenSkrikandes

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-05-08 01:47 #26 av: [Kattsamariten]

#24 Vi har tidigare pratat om detta. Jag vill ånyo säga...vi har en pågående konversation med Djurhemsföreningen, som jag för övrigt inte vill offentligöra här.

Anmäl
2007-05-08 01:58 #27 av: Lena

#26 Hoppas på det bästa i frågan! :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-05-08 11:29 #30 av: miranda1

#25 för att Ekelend ser till att dom inte får möjlighet att vara aktiv i föreningen... han är en smart j*vel

 

Anmäl
2008-01-22 13:26 #31 av: Alexej

Puttar upp!

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-01-22 19:30 #32 av: Ankah

Hela det här med 90 dagar är sjukt, jag förstår varför det är bekvämt, men det är helt och hållet megarubbat och de som förespråkar det som en bra lösning likaså.

Fattar inte heller hur man kan välja katt baserat på färg!!? Jag tycker röda och gråa katter är skitsnygga ändå har jag en tabby och en vit med svarta prickar (känns fel att kalla henne svartvit, hon är väldigt mycket vit!) - och de är naturligtvis de finaste katterna i hela världen!!!! 

Anmäl
2008-01-22 19:46 #33 av: Puma77

Jösses jag som sa att jag skulle inte ha en svart katt. Vad har jag idag????? ha ha jag har två stycken här hemma;)

Anmäl
2008-06-22 13:41 #34 av: Lena

Puttar upp då vi diskuterar regeln i en annan tråd.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-20 15:25 #35 av: Alexej

putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-20 16:38 #36 av: Katthemsmatten

Vem i hela friden är det som bestämmer att en död katt är en lycklig katt???? Och har det tagit många månader att bli skygg så måste det väl få ta många månader att bli trygg? Kan bara se på min egen utefödda lilla tjej som nu visserligen inte är lika mycket knäkatt som min innefödda gosse som alltid haft ett bra hem, men hon kommunicerar och visar vad hon vill. Varje dag gör hon minimala framsteg, men sammantaget har hon kommit väldigt långt. Ser samma sak som fadder i Skyggisgruppen på Sthlms Katthem. Djurhemsföreningen - NEJ TACK! Det enda de verkar intresserade av är katten som ekonomisk faktor.

Anmäl
2010-04-20 16:42 #37 av: pia-app

Håller med Brut om att vem som helst kan bli volontär och arbeta på ett katthem och då ska alltså dom bestämma vem som ska leva eller inte.

Sen handlar det ju om att göra något under dessa 90 dagar och inte som på det katthem jag alltid refererar till bara låta dom sitta rädda i en bur och få mat och sanden bytt. Man ska väl ha ett handlingsprogram för att socialisera katten och också se de små framsteg katten gör och inte som där bara fnysa när man berättade vad katten vågat och sen räckte det inte utan katterna avlivades i alla fall.

Sen kan ju katterna självklart bli deppiga över att sitta länge på ett katthem som Svensdotter skriver men då är det väl hemmets ansvar att med ideér och fantasi komma på en lösning t ex intensifiera letandet efter ett hem,göra extra reklam för katten (vilket jag vet går alldeles utmärkt)eller se till att katten kan få komma till ett stödhem i väntan på ett eget hem. Sådana saker går ofta att ordna om man vill.

Men jag upplevde det under min tid på katthemmet  som att det var bekvämt att luta sig mot den här regeln för dom som inte ville lägga ner energi på t ex skygga katter men som gärna tog emot betalning och bidrag för katterna.

 

Anmäl
2010-04-20 17:33 #38 av: Alexej

#37 Precis! Hittar lösningar på problem. Hittar nya jourhem, har TNR i mindre grupper osv. Ska det bara finnas döden som problemlösning för rädda katter?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-09-15 19:28 #39 av: Alexej

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-09-15 21:59 #40 av: Gullimat

#37 #38

Puttar

Anmäl
2011-08-10 08:06 #41 av: usvead

För kännedom!

Djurhemsföreningens riktlinjer reviderades i januari 2010.

Ordalydelsen - bör avlivas, är borta.

Anmäl
2011-08-10 08:18 #42 av: martdat

#41 är det SKA avlivas i stället då??

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2011-08-10 08:30 #43 av: usvead
nya-riktlinjer-2010.pdf

#42 Nej.

Anmäl
2011-08-10 09:32 #44 av: martdat

betyder det att tre månaders reglen e borttagen!!Skrattande

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2011-08-10 10:00 #45 av: usvead

Vad jag vet har det aldrig varit någon regel även om en del velat tolka det som en sådan, men nog om detta..

Pdf-filen som jag bifogade i min förra kommentar finns också att ladda ner på deras hemsida.

 

Ordalydelsen är numera enligt nedan...

"Inget djur bör stanna på djurhemmet längre än 3 månader. Djuret bör inom denna tid omplaceras".

 

Anmäl
2011-08-12 11:39 #46 av: Lena

Så här lyder regeln numera:

"Inget djur bör stanna på djurhemmet längre än 3 månader. Djuret bör inom denna tid omplaceras".

Man kan säga att 3 månadersreglen finns kvar, men Djurhemsföreningen har däremot tagit bort att djuren ska avlivas.

Självklart jättebra att avlivning inte längre står på pränt. Men lite dumt att hålla fast vid 3 månader som gräns. Som vi diskuterat här ovan kan vissa katter bli kvar längre pga att de har fel färg. Vissa katter kan även behöva lite mera tid på sig innan de är omplaceringsbara och/eller det rätta hemmet infinner sig. Tror nog inte det är vanligt att något Katthem håller kvar en katt längre än nödvändigt.

Det som många blandar ihop med Djurhemsföreningens 3-månaders regel är förordningen i Djurskyddslagen som kom 2008 och där man anger olika boxstorlekar för tillfällig och permanent förvarning av katter. Har ett djurhem de mindra boxarna kan det göra att de inte får hysa katterna där längre än 3 månader. Men har de större boxarna så finns ingen sådan tidsgräns.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.