Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Blog-tips

2010-06-27 19:40 #0 av: johnnys girl

Tesla är en utomhusfödd ungkatt från Husby. Hon fångades in för några veckor sedan tillsammans med sin mamma och tre syskon. I denna blog kan du få läsa om hennes äventyr tillsammans med akutmatte och den spännande  resan från skyggis till tryggis.

  

http://stockholmskatthemibilder.blogspot.com/p/tesla-fran-husby-om-livet-med-en-skygg.html

 

 

 

 

 

PS. Du kan även träffa andra trevliga katter som bor på Stockholms Katthem eller i andra akuthem i blogen. DS

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2010-06-27 19:47 #1 av: Lena

Det var ett bra tips! Intressant att följa denna kisse på sin väg vidare i livet.

Husby projektet skulle nog behöva drivas på permanent basis. Eller i alla fall återkomma med jämna mellanrum. Dessutom skulle man önska sig liknande projekt över hela landet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-06-27 20:07 #2 av: johnnys girl

#2 För att kunna få även de värsta skyggismotståndrana att inse att det faktikst inte är omöjligt att få en skygg katt tam tror vi att det är viktigt att dokumentera katternas utveckling. Om man ser det med egna ögon åtminstone i bilder kanske det är lättare att erkänna att det faktiskt är möjligt.

Husby ja ett ständigt sorgebarn. Men vi försöker hålla efter så gott det går. Problemet är att under husen finns det kulvertar som kattrena kryper ned i. Där blir det aldrig kallt, utan håller sig runt 20 grader även vintertid. Detta i kombination med folk som slänger ut sin katter lite hipp som happ samtidigt som det finns många ambitiösa katt-matare.

Min Johnny kom ifrån Husby och nu har jag Flea och Tingeling som fångats in där. Så katterna fråm Husby är lite speciella för mig.

 

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2010-06-27 21:57 #3 av: Alexej

Alltid kul att läsa kattblogg. Men att kunna lyfta upp en skygg katt i knäet och klappa på andra dan? Då kan den inte vara skygg utan bara vara osäker och rädd.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-06-27 22:18 #4 av: Engla

Kul med ännu en kattblogg! Jag älskar bloggar! Kyss

Anmäl
2010-06-29 01:18 #5 av: Marga

Jag puttar så att fler hittar till bloggen om att socialisera en skyggis.

Anmäl
2010-06-29 15:58 #6 av: Katthemsmatten

Som infångare av de senaste små liven från Husby puttar även jag upp artikeln. Har dessutom en liten vacker hona, Chanda, infångad av johnnys girl och nellies matte, boende hos mig sedan dryga 2 år. Så även mitt hjärta klappar litet extra för Husbymissarna.

Anmäl
2010-06-29 16:06 #7 av: Alexej

hoppas ni tar det inte personligt. Men bloggen handlar inte om en skygg katt. Man kan inte lyfta en skygg katt på andra dagen och klappa den.

Det blir så fel information för de som funderar på att ta in en skygg katt. Några av mina kan jag fortfarande inte ta i fast de sover i min säng. Och det efter 2 år. och som jag aldrig skulle få in i en transportbur, där är det fällan som gäller.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-06-29 16:53 #8 av: johnnys girl

Nej vi tar inte illa upp. Du gör helt rätt som ifrågasätter. Jag har nämligen liknande erfarenheter med skyggisar.

Tesla har en tam mamma och har blivit matad av människor i hela sitt liv. Redan där är det en avgörande skillnad jämfört med en katt född av en förvildad mamma som ej haft mänsklig kontakt tidigare. Så i den bemärkelsen kanske hon inte är en äkta skyggis, men en utefödd katt som många skulle klassa som hopplöst fall.

Ibland kan man faktiskt klappa en skyggis direkt efter infångandet. Långtifrån alla, men vissa. Åtminstone de första dygnen. Sedan brukar chocken släppa och då "kaxar" de upp sig. Här är det tydligt att så är fallet, för några dagar senare går det inte alls att lyfta, knappt klappa med en vippa.

Sedan vet jag att akutmatte inte bara lyft upp katten i knät hursomhelst. Hon har haft svetshandskar och troligen en tjock handduk eller filt som hon svept in katten i.   När det gäller kattungar och unga katter kan tvångsgos fungera alldeles utmärkt om de tillåter det. När akutmatte startade blogen visste vi inte hur Tesla skulle utvecklas, det vet vi fortfarande inte. Och vem vet,  nästa katt som dokumenteras kanske blir betydligt knepigare.

Syftet är inte att försöka lura någon att det är enkelt med skygga katter. Syftet är att dokumentera flera utefödda katters utveckling för att kunna använda i debatten om att det är omöjligt att få dem tama och att katterna lider när de kommer inomhus.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2010-06-29 17:22 #9 av: Alexej

Ja, kanske ni kan tipsa bloggskrivaren att gå in lite mer hur hon gjorde för att lyfta katten osv. Hur som helst är det alltid underbart när en hemlös katt lär sig att känna sig hemma hos människor.

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-06-29 23:08 #10 av: nellies-matte

HEj

 

Det är jag som skriver bloggen om just Tesla. Tesla bor hemma hos oss. Om ni tittar in i bloggen så finns det en förklaring till varför jag var "tvungen " att lyfta upp henne.Tesla fick nämligen en begynnelse till ögoninflatmation och istället för att låte detta pågå och utvecklas fullt ut valde jag att helt  enkelt fånga upp henne och tvätta ögat.  Det var ingen enkel match ska jag säga bor närmligen med öppen planlösning. Att lura in henne först på toaletten tog tid lång tid. Väl inne var det  svetshandskar och handduk och de syns på bilden.Väl uppe i famnen får man hålla katten rätt hårt till en början för att hon sedan ska slapna av. Ögat tvättades och det gick då att klappa henne lite försiktigt på huvudet .

Tesla är som sagt en utefödd katt tam skulle jag inte kalla henne direkt men fördelen med henne är att hon är oerhört nyfiken på allt vilket gör det hela lättare.

 

Jag har haft många skyggisar boende  här jag skulle rekommendera dig att läsa t ex lortöra som jag skrev om här. 2,5 månad under sängen. Efte 6 månader hoppar upp och pussar matte godmorgon. Han utefödd av en icke tam mamma.

Så visst finns det skyggisar av olika grad och man vet som sagt aldrig hur det går. Givetvis är det lättare (oftast) med en yngre katt men det finns aldrig någon garanti.

Men frågan är väl egentligen vad som klassas som en "äkta" skyggis. Är det när katten fräser och atakerar när katten är rädd och osocial eller vad är kriteriet för att klassas i denna kategori.

Jag tror svaret varierar från person till person. I folkmun skulle Tesla förmodligen inte kallas skyggis alls utan snarare "vildkatt".

 

Anmäl
2010-06-29 23:18 #11 av: Alexej

Vi hade en diskussion och en röstning här på Hittekatter för länge sedan för vi störde oss otroligt på namnet "vildkatter". Vad är en vildkatt? Tyvärr finns det ett katthem som just kallar sig för Vildkatten.

Det var då vi kom fram att kalla alla icke handtama katter för skyggisar oavsett bakgrunden. Tycker det är otroligt skönt att begreppet  vildkatter försvinner mer och mer. Men det är (livs)viktigt att folk lär sig mer om hanteringen och socialisering av skygga katter istället för att avliva de.

Men alla katter är olika och alla skygga katter är olika.

Lycka till, nellies-matte:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-01 10:53 #12 av: maggan47

var ju i Husby, under projektet med kastreringskampanjen, och jobbade( tack Eva, för den tiden) och som sagt, blandad kompott med tamkatter, och skyggisar, och så dessa kulvertat under husen, som katterna bodde i, med matskålar ditställda av folk, var inte helt lätt att få folk att förstå att inte mata, då vi fångade in, då många gjort det i alla tider, så många av missarna var jätteskygga, och andra mer sociala, eftersom dom bodde ute mitt ibland alla människor, sedan är det väldigt olika från katt, till katt, har ju min Flisan som kom till mig som 5 åring,  bott hos en kattsamlare, men aldrig blivit handtam, och hos mig, under sängen i 4 månader, tog flera år, innan hon blev  en goskisse, och 12 år gammalFlört är hon jättesocial, samtidigt vet jag katter som aldrig skulle visa sig för gäster, och vad gör det, ska följa bloggen, har också ett speciellt förhållande till Husbykatterna, förstås, och Flea förstås, denna vackra ärrade hanne, som ingen trodde skulle gå att ta in, men det gickKyss och bor som sagt hos Johnnysgirl

Maggan47

Anmäl
2010-07-01 11:10 #13 av: Alexej

Husby-projektet vara enastående och spännande. Framförallt ett fatntastiskt samarbetet mellan olika katthem som visade att allt är möjligt när man bara vill:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-21 21:56 #14 av: nellies-matte

Ja man kan önska att ett liknande projekt som Husby tar fart  här i stan. Det finns tyvärr alldeles för många hemlösa katter. Som man säger tillsamman är vi starka och kan göra insatser för dessa hemlösa katter,

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.