Etiketthittekatter
Läst 7207 ggr
Sofia!
2011-09-10, 18:16

Hemlösa katter i akut behov av stödhem!

Hej!

Jag heter Sofia Andersson och jag har hittat ett antal hemlösa katter vid vårt landställe i närheten av Uppsala. Jag har sedan i somras fångat in 11 av dessa katter och lämnat dem till ett katthem, men nu har det katthemmet fullt. Jag har kontaktat alla katthem jag kunnat hitta i Stockholm och Uppsala men alla har proppfullt. Jag håller nu på och kontaktar katthem i flera andra städer för att försöka få in de katter som är kvar innan vintern men har hittils inte lyckats få några platser alls. Jag har dock fått ställa katterna i kö till två katthem men kötiderna är flera månader och jag kommer förmodligen inte hinna få in dem innan det börjar bli för kallt. Jag söker därför stödhem åt dessa katter nu, där de kan få vara i några månader tills de får komma till katthemmen. Det är minst 7 katter kvar därute.

Katterna lever i en gammal lada på en obebodd gård och deras situation är bedrövlig. Katterna är genomgående småväxta och magra. Flera av dem har mask och öronskabb, en så långt gånget att han är nästan döv. Flera av de katter som jag har lämnat in till katthemmet har frostskador på öronen.

Jag har hittat 11 döda katter i varierande skick inne i ladan, några av dem frös troligtvis ihjäl i vintras. Några har dock dött mer nyligen, dessa lik har fortfarande en del kött och päls kvar. De liken är inte hela, deras kroppsdelar och päls ligger utspridda i hela ladan, bland annat där de som matar katterna lägger ut maten. Likdelarna kan inte ha blåst omkring då ladan är någorlunda vindtät så den enda förklaringen är att de levande katterna har spridit ut dem, kanske även ätit av dem. Det är skräp och prylar överallt och det är väldigt smutsigt i ladan.

Katterna är skygga men inte jätteskygga, vilket förmodligen beror på att de har matats tidigare och att det inte var så länge sedan som ägarna flyttade ifrån ladan. De kommer fram när jag lägger ut mat. På det katthem där jag har lämnat in 11 katter säger de att katterna är relativt tama för att vara förvildade. De går att klappa, även om de inte själva tar initiativet, men man har ännu inte provat att lyfta dem. Flera av dem har börjat gå på lådan redan första dagen de kom in. De vuxna katterna har inte försökt bitas eller klösas alls, det har däremot kattungarna gjort till en början men det har gått över ganska fort.

Situationen för dessa katter är akut. De behöver komma bort från den snuskiga miljö de lever i och få komma till veterinär så fort som möjligt. Sedan mitten av juli har jag plockat 6 olika kullar kattungar, i de flesta av dessa har jag bara kunnat plocka in en levande unge ur varje kull. Syskonen har dött av svält och uttorkning eller försvunnit medan jag har letat efter dem, och en har jag hittat ihjälbiten utanför ladan. Jag måste försöka få in de vuxna katterna så snart som möjligt innan antalet katter fortsätter att växa okontrollerat och så att inga fler ungar behöver lida. Det är ett nästintill obebott område och katternas möjligheter att hitta varma platser på vintern är mycket små.

Om ni har möjlighet att låta en eller två av dessa katter få bo i ert hem under några månader tills de får komma till katthemmen så hör gärna av er till mig!

Mitt mobilnummer är 0735-36 98 29.

Kastrering/vaccinering av katterna står vi självklart för och vi hjälper gärna till med övriga kostnader och andra praktiska saker! Innan katten kan komma till er måste den först sitta i karantän ett par veckor. Det är dock viktigt att ni är medvetna om att dessa katter inte är helt tama ännu, utan kommer att behöva lite tid på sig innan de kan börja lita på människor. Det finns som sagt minst 7 vuxna katter, varav minst 3 är omkring 1 år gamla och de övriga är omkring 4-6 år. Majoriteten är honor och det kan finnas dräktiga honor eller honor med ungar.

Hör gärna av er till mig om ni vill ha ytterligare information eller om ni har möjlighet att ta emot en katt! Om ni inte kommer fram kan det bero på att jag åkt ut till landstället igen, vilket jag gör nästan hela tiden nu, där jag har dålig mottagning. Men lämna i så fall gärna ett meddelande så ringer jag upp så snart jag ser att ni har ringt!

Tack så mycket på förhand!

MVH Sofia Andersson

Ankie
2011-09-10, 19:17
#1

får honorna ppiller nu eller har ni kastrerat de? Tänker på hur många det kan bli………

Alexej
2011-09-10, 19:47
#2

Men 7 katter borde vara ganska lätt att hitta en plats för. Finns det ingen som har ett uppvärmd rum eller friggebod eller liknande?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

martdat
2011-09-10, 20:19
#3

syackars katter, låter inte alls bra med döda katter som ligger,,,,  Rynkar på näsan

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Issa
2011-09-11, 11:01
#4

Putt

Lena
2011-09-11, 11:25
#5

Förstår att läget är riktigt akut! Det som skulle varit allra bäst vore om du/ni kunda fånga in katterna och kastrera dem under tiden ni väntar på jourhem/plats på katthem. Då skulle ni hindra att kolonin växer under tiden.

En hankatt kan man släppa ut igen 24 timmar efter kastreringen. Honkatterna behöver dock några dagars konvalesens. Man kan använda sig av stora hundburar under konvalecenstiden. Katterna kan även veccineras i samband med kastreringen.

Går det att få någon/några som matar kattern lite mer systematiskt undet tiden ni letar plats åt dem? Hade ju varit bra om det gick att styra upp det lite på den punkten.

Frågan är vad katterna dör av? Hur se de ut förutom att de är magra? Har de variga ögon? Sår på kroppen? Kan du se om det finns spår av kräkningar?

Vill ge dig en stor eloge för att du engagerar dig för dessa katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Sherwood
2011-09-11, 13:53
#6

Var ligger detta? För nu tänkte jag på om det finns fler som vill hjälpa till om man bor relativt nära.

Lena
2011-09-11, 14:05
#7

I trakten av Uppsala.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

majvi
2011-09-11, 14:16
#8

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Sofia!
2011-09-11, 17:06
#9

Oj så många svar redan… :)

Jag har inte kunnat se några sår på katterna förutom på den hona vars unge blev ihjälbiten, hon fick såret samma dag så jag tror att hon försökte försvara den. De har inte heller variga ögon eller något annat synligt. Jag tror att de flesta av de döda katterna frös ihjäl i vintras, de ser ut att vara ungefär så gamla. De övriga tror jag har dött av uttorkning eller svultit ihjäl. Jag tror inte att någon av de döda katterna är fullvuxna, liken/skeletten är små. De som ser ut att vara sedan i vintras har hud kvar och ser "ihopskrumpna" ut så det kanske är därför de ser små ut. Några av de jag har hittat är definitivt mindre kattungar och de resterande ser ut som äldre kattungar, kanske omkring 6-8 månader. Men jag har inte hittat alla kroppsdelar av vissa och jag tror att det finns fler döda som jag inte har hittat än så det kan ligga någon vuxen någonstans också. Inga av de katter jag har lämnat till katthemmet har visat några symtom på virus.

Katterna får mat regelbundet nu, själv åker jag ut dit minst 1 gång i veckan och stannar då flera dagar, och när jag inte är där har jag kontakt med de som matar katterna.

Jag har kontaktat Gästrike katthem men inte Gefle katthem, då en person jag pratade med om det här sa att förvildade katter som kommer till Gefle katthem avlivas. Och då kan jag ju lika gärna göra det själv… Jag har kontaktat fler katthem i Gävle också men just nu minns jag inte namnen på dem.

Jag har funderat så mycket på om jag skulle kunna hyra en liten bit mark någonstans i Stockholm där jag kan bygga en tillfällig uppvärmd bur eller liknande. Men jag är studerande och har både begränsade ekonomiska möjligheter och begränsade möjligheter att få tillstånd att hyra mark - man måste ju ofta ha en viss årsinkomst. Men jag jobbar fortfarande på att komma på någon lösning.

Men om det är någon som har en friggebod för uthyrning ett par månader vore detta förstås toppen! :)

Tack för tipset om att kastrera/vaccinera i väntan på köplatserna, jag ska kolla möjligheterna för detta med de som hjälper mig!

/Sofia

Ankie
2011-09-11, 19:35
#10

Tur att katterna har dig!!!! Kram på dig Glad

Sofia!
2011-09-11, 23:28
#11

Tack :)

Insåg förresten att jag glömde skriva att jag har plockat bort och grävt ner liken… jag lämnade dem inte där bland alla katterna.

/Sofia

Kattprinsessa
2011-09-12, 00:35
#12

Vilken kämpe du är!! Massa kramar och nospussar till dig!! :-)

emjon
2011-09-12, 10:26
#13

Massor av roser till dig för ditt stora engagemang för att hjälpa dessa kissar.

Hoppas du hittar hjälp så kissarna kan bli omhändertagna.

Ju mer jag lär känna av människorna dessto större blir kärleken till djuren

Sherwood
2011-09-12, 12:07
#14

Kan man inte ordna en insamling, för det är trotts allt inte så många det handlar om. Viktigt att man får in katterna för kastrering bland annat, så att dom inte förökar sig allt eftersom.

bymaruska
2011-09-12, 15:22
#15

#14

Håller med Dig en insamling borde vara på sin plats. Det här känns som helvetet på jorden för dessa missar.

Vilken tur Du finns Tusen Tack för det!!

//M-H

Sofia!
2011-09-12, 20:32
#16

Jag tror att en anledning till att det inte är så många katter i kolonin är att så många av ungarna dör, samt att många av katterna inte klarar vintern. Enligt folk som bor i området har det funnits katter där under flera tiotals år. Det kan dock finnas katter som jag inte har sett ännu så jag är inte helt säker på siffran, men minst 7 är det i alla fall. Vissa katter kanske håller sig undan när jag är där.

Jag har förresten räknat fel - det är 13 katter som jag har lämnat in till katthemmet nu :)

kattassen
2011-09-12, 20:57
#17

#14 / 15 Insamlingar får inte startas på sajten utan godkännande från sajtvärden.

#16 Är denna insamling godkänd?

Kontakta Lena om detta!

Länk till Godkända Insamlingar

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Sofia!
2011-09-12, 21:01
#18

Ok, det visste jag inte. Har just blivit medlem.

Ska kontakta henne nu. Tack för att du sa till :)

kattassen
2011-09-12, 21:05
#19

#18 BraSkrattande Det är inte lätt att känna till allt när man är ny.

Anledningen till att insamlingar inte är tillåtna hur som helst är att inte oseriösa aktörer börjar insamlingar för egen vinning. Sånt har hänt varför vi är restriktiva med insamlingar.

Berätta för Lena vem du är och vad ditt syfte med insamlingen är. Det skall finnas en separat tråd där allt finns angivet i #0.

Kolla med Lena så tar hon upp det bland medarbetarna.

----------------------------------------------------------------------

Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus

 

Sofia!
2011-09-12, 21:07
#20

OK, tack så mycket för hjälpen  :)

Jag har skickat ett meddelande till henne nu

Sofia!
2011-09-15, 06:34
#21

Katterna är fortfarande i akut behov av stödhem! Jag håller fortfarande på och kontaktar katthem i ett större område av landet nu, men jag får inte napp någonstans.

Om du skulle vilja vara stödhem åt en eller två av dessa katter i några månader, hör gärna av dig till mig så snart som möjligt, mitt mobilnr är:

0735-36 98 29

Om det är någon som kan ge mig lite råd om vad jag kan göra mer i nuläget vore jag även tacksam för det!

Ankie
2011-09-15, 09:41
#22

ja ensam är det inte lätt att vara i en sådan situation, du har inga bekanta som vill hjälpa dig heller? Svårt det där men eloge till dig som inte ger upp om katterna. Hoppas du får hjälp att hjälpa katterna!!! Kämpa på, du gör det bra

Sofia!
2011-09-15, 10:49
#23

Jag har några som hjälper mig lite, de har hjälpt till att skjutsa katter till katthemmet tidigare eftersom jag inte har körkort, men resten gör jag själv.

Tack, det känns bra att du tycker det :)

Jag har ingen tidigare erfarenhet av liknande situationer så jag känner mig lite osäker. Men jag får mycket stöd och råd av katthemmet där jag har lämnat in 13 katter också. Annars hade jag nog inte vetat var jag skulle börja.

Är det någon som har några tips på hur man kan "vinterbona" i en gammal lada? Frigolitlådor har jag fått tips om, finns det något mer? Det kanske kan köpa mig lite tid :)

majvi
2011-09-22, 19:01
#24

Jag har puttat tråden också

http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4d716421b9cb462233072768-vinterbostad-at-hemlosa-katter

I vilket skick är ladan?Regnar det in,blåser det inne?Det är ju bra om det finns ett torrt ställe att ställa ev vinterbostäder på

Tyvärr kan jag inte ta in någon katt då jag redan har 9 katter men kan hjälpa till med frigolitlådor m.m om det behövs,

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Sofia!
2011-09-23, 00:26
#25

Ladan är i halvdant skick. Jag kan inte gå upp på höskullen för golvet håller på att rasa in, fönstren är trasiga och det är hål i väggarna här och var. Men den är någorlunda vindtät på vissa ställen och har plåttak så det regnar inte in.

Problemet med att vinterbona ladan är nog att den ligger så isolerat, långt ute på landet. Det kommer att bli nästan omöjligt att ordna så att någon kan ta sig ut dit varje dag för att se till katterna och fylla på deras mat. Eftersom området är nästintill obebott plogas det bara längs stora vägen och gården blir i princip insnöad om vintrarna.

Men jag har funderat på att bygga frigolitlådor och ställa in redan nu, så om jag skulle kunna låna någon sådan av dig vore det jättesnällt  :)

Liz-arden
2011-09-23, 15:38
#26

Att vinterbona till katterna är inte så svårt. De behöver ett krypin där det är torrt och inte blåser. I ett litet isolerat utrymme som en frigolitlåda stannar kattens kroppsvärme kvar.

Om det är torrt i ladan kan du vinterbona med gamla filtar eller liknande.

Jättebra att du jobbar för katterna men du behöver hjälp! Annars orkar man inte! Hoppas du kan hitta fler djurvänner i området som kan hjälpa dig!

[Anunnaki]
2011-09-23, 19:01
#27

Jag skulle nog inte använda mig av frigolit för det lossnar lätt bitar som sedan fastnar i katternas päls pga statisk elektricitet. Det skulle inte förvåna mig om åtminstone någon katt skulle ta sig för med att vässa klorna i frigoliten med massor av småbitar som det inte är bra för katten att få i sig.

Det bästa vore, tycker jag, är att skaffa kartonger från någon affär och sedan försöka få tag på hö att lägga i lådorna. Man bör nog ha tak på krypinet så att kattens värme stannar i lådan. Höet kan man lägga in så det blir både på botten och mot sidorna av kartongen. Själva öppningen bör vara lite högre än botten och lite lägre än taket.

Hö har fördelen att katter brukar tycka om att ligga i hö, när det blivit smutsigt kan man kasta det i en kompost eller i soporna för det innehåller inget miljöfarligt och är brännbart.

Sofia!
2011-09-30, 03:06
#28

#26  Det är torrt i större delen av ladan men det ligger filtar bland allt skräpet och de har katterna kissat på, så jag vet inte om jag bör lägga in några fler :)

#27  Jag har sett att det ligger 3 frigolitbitar på golvet i ladan, jag hade tänkt använda dem till att göra en frigolitlåda, men jag tror att du har rätt - de är alldeles sönderrivna. Hö finns det däremot gott om i ladan eftersom det finns en höskulle så det kan jag använda. :)

Men tyvärr är det stora problemet ändå att hitta ett sätt att se till så att katterna får mat och tillsyn varje dag under vintern.

Jag har inte haft några framgångar med att hitta jourhem eller platser på katthem, så jag är nu i ännu mer desperat behov av jourhem till de katter som är kvar, eller en plats där jag kan ha katterna tillfälligt i väntan på att de får komma till katthem!

Snälla hör av er om ni har möjlighet att ta hand om en liten katt i ett par månader!

tervmatte
2011-09-30, 08:58
#29

Jag har alltid använt mig av frigolitlådor och det har aldrig uppstått några problem.

Frigolitlådan isolerar och är både vind och vattentätt. En kartong drar åt sig fukt och kyla, så jag skulle avråda dig att använda en sådan.

Frigolitlådor är verkligen superbra och håller värmen som katten alstrar. I vintras när vi matade en katt som bodde i en låda så kunde vi känna att det var mycket varmare i lådan där katten legat än utanför i den stora kartongen där lådan stått i.

I djuraffären har de jättebra lådor med lock och allt - de får fiskarna levererade i sådana. Det är bara att klippa ut ett lagom litet hål i sidan och lägga in en filt så är det klart. Hålet får gärna ligga någon decimeter  upp fran botten så att det inte blåser in när katten ligger där.

Sherwood
2011-09-30, 11:13
#30

Har du sagt till om att du vill starta en insamling nu, för det vore på sin plats tror jag till kastreringar bl.a och kan vara bra och lägligt nu innan vintern kommer? Hur många katter ungefär är det som det handlar om i det här fallet, kunde vara intressant att veta?

Josefa
2011-09-30, 15:04
#31

Putt

[trollskogen]
2011-09-30, 16:10
#32

Jag kan hjälpa till .

Ett tipps är om du kan ringa några bönder o fråga om några katter kan få bo i ladugården tills dom hittar hem .

Då kan dom ju få färsk mjölk av bonden varje dag o bo varmt .

Jag har ringt dej , vi kan åka upp o plocka med oss nån/några hit .

Lägg ut ditt nödrop på www.alternativ.nu

Det finns många snälla där som bor i dina trakter.

Sofia!
2011-10-03, 15:21
#33

Nu har jag kommit hem från landet och ladan där katterna bor igen. Jag har hittat fler döda katter på höskullen. En hade grävt en gång in under höet och när jag rafsade upp det låg den längst in, förmodligen ihjälfrusen :(

#29  OK, då ska jag fråga på djuraffären. Tack för tipset! :)

#30  Jag kommer nog inte att starta en insamling. Man ska ha varit medlem ett tag tror jag, eller kanske bara vara en känd medlem på sidan, och jag har ju just blivit medlem.

#31  Tack! :)

#32  Har du försökt ringa mig? Va konstigt, jag har min mobil på hela tiden. Jag måste kolla att numret stämmer.

Mitt nummer är: 0735-36 98 29

Sofia!
2011-10-03, 15:45
#34

#30  Ja visst ja - glömde skriva att det är minst 7 katter kvar.

[Anunnaki]
2011-10-03, 19:19
#35

Tänk på att dessa katter måste sitta i karantän ett antal veckor innan e kan vara tillsammans med andra katter för de kan bära på någon smittsam sjukdom. Vingelsjuka t ex finns i Mälardalen och Uppland.

Bönder struntar ofts i sina ladugårdskatter och mjölk ska inte ges till vuxna katter för de kan inte bryta ner laktos.

Det krävs nog en hel del kattvana för att ta hand dina skyddslingar. Du har verkligen gjort en jätteinsats för dessa katter men det är omöjligt att trolla.

Jag skulle inte våga använda frigolit som isolering för katterna. Hö är betydligt bättre för det är lätt att li av med när katterna spytt och pinkat i sina krypin. Hö går att slänga ute på ett avskilt ställe medan filtar är gjorda av syntetmaterial och måste lämnas som brännbara sopor.

Jourhemmet
2011-10-03, 19:56
#36

Håller med föregående. Det behövs nog mycket kattvana hos den som tar in dessa katter, men du kanske har det trollskogen? Var medveten om att dessa katter kan ha något smittsamt. Och fryser ihjäl så här års gör inte katter.

majvi
2011-10-03, 20:16
#37

ag har använt frigolitlådor till katter och ingen katt har rivit sönder dem eller kissat i dem.Har man en stor låda kan man lägga in hö eller halm som extra isolering.Jag har använt husdjursfäll från Rusta i några lådor och det blev varmt och gott för katterna.Men de verkar inte sälja det längre.Det går ju att ställa frigolitlådorna eller plasta in dem i byggplast om man är orolig för att katterna ska riva i frigoliten.

Det bästa vore om katterna kunde tas in i hem men det det är inte lätt att hitta hem åt dom.Men omöjligt är det inte och de intagna katterna är ju klappbara.Om redan färdiga katter adopteras från katthemmen kan katthemmen ta in fler katter

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

[trollskogen]
2011-10-03, 20:24
#38

Jag har mkt erfarenhet då jag jobbar som djurräddare .

Min tanke var att i första hand få bort dom därifrån , nej dom fryser knappast nu .

Visst mjölk från kor är inte optimalt men funkar som nödåtgärd tillfälligt .

Sofia!
2011-10-03, 21:54
#39

Katterna kan sitta i karantän på katthemmet där jag nu har lämnat in 13 katter innan de kommer till jourhem eller liknande. Jag har pratat med hon som har katthemmet om det.

Ingen av de 13 katterna som kommit in har visat några symtom på virus men de flesta har som jag skrivit tidigare mask och öronskabb, vilket de kommer behandlas för när de sitter i karantän.

Katterna är skygga men alla kommer fram när man lägger ut mat och de infångade går att klappa. Om det är någon som kan tänka sig att vara akuthem åt en tam katt så kan man göra ett byte: ta en tam katt från katthemmet till ett jourhem och ta in en av katterna i ladan till katthemmet.

Jag behöver bara hitta en tillfällig boplats eller boplatser åt katterna så att jag kan se till att de överlever när vintern kommer. De står i kö till 2 katthem i Stockholm som båda jobbar med skygga katter. Jag vet bara inte hur lång tid det kommer ta innan de får komma dit och nu börjar det bli lite bråttom.

Om det är någon som har erfarenhet av vingelsjuka - kan ni beskriva hur katter med vingelsjuka ser ut när de går? Smittar sjukdomen? Rör sig högdräktiga honor lite annorlunda än vanligt? Jag har fått lite olika svar beroende på vem jag frågat.

[Anunnaki]
2011-10-03, 22:15
#40

s

Gravida katter rör sig inte på något speciellt sätt och sista veckan ligger de och vilar rätt mycket. Någon vinglighet har jag aldrig observerat på en dräktig katt. Via Google har jag hittat denna länk om vingelsjuka.

Ring två, tre olika veterinärer och fråga om vingelsjuka.  Har man inte någon riktigt bra veterinär ska man alltid kolla med flera veterinärer. Eftersom vingelsjuka är vanligare i Uppland och Mälardalen än på andra ställen skulle du ju kunna ringa några veterinärer i dessa trakter.

Vi ska också vara medvetna om att de allra flesta här på siten inte har någon veterinärutbildning och ingen, inte ens veterinärer, kan ställa diagnos utan att ha träffat den katt som en fråga gäller.

Sofia!
2011-10-03, 22:22
#41

#40  Ok, tack. Sidan som du skickade en länk till har jag läst :)

Det är nog en bra idé att kontakta veterinärer. Tack för hjälpen! :)

Upp till toppen