Etiketterkatthem-katthjälpsföreningarartikel
Läst 11670 ggr
Alexej
2009-01-03, 02:05

Kattföreningen Samvetet, Månadens Katthem!

Uppsala Katthem som drivs av Föreningen Samvetet blev årets sista vinnare i tävlingen om Månadens Katthem! Sedan starten 2004 har Föreningen Samvetet tagit hand om över 900 katter, bara i år blev det över 200 katter!

Föreningen Samvete.jpg

De första åren jobbade Samvetet med hjälp av engagerade kattvänner och jourhem. Den 16 juni 2007 var det dags att inviga ett eget katthem. Katthemmet ligger på Genetikvägen 10B mittemot Ulltuna och tog ett halvår att rusta upp. Nu finns det plats där för 18 adoptionsklara vuxna katter. Alla andra katter och framför allt alla kattungar finns fördelade på jourhem. I Uppsalaområdet finns cirka 2000 hemlösa katter, lågt räknat. Samvetet har cirka 300 medlemmar som delvis jobbar som jourhem. Just nu finns ca 120 katter i så kallade jourhem.

Katthemmet i Uppsala har en fin hemsida med många intressanta länkar. Ska du bygga ut altanen eller näta in din balkong kolla under deras Tips- och Rådsida. Där hittar du också en del andra intressanta länkar.

pfote005.gif

Föreningen Samvetet tar för närvande 900 kronor för en färdig behandlad katt. Deras adoptionsvillkor är bra genomtänkta:

  • Adoptionshemmet förbinder sig att sköta katten väl.
  • Adoptionshemmet förbinder sig att vid eventuell sjukdom eller skada uppsöka veterinär.
  • Katten ska försäkras, vilket ombesörjs av adoptionshemmet, alt. överlåtes av Samvetet.
  • Katten får inte avlivas, säljas eller omplaceras utan Föreningen Samvetets godkännande.
  • Föreningen Samvetet förbehåller sig rätten att återta katten utan ersättning om katten bevisligen utsätts för vanvård, misshandel eller annan misskötsel eller att man på annat sätt brutit mot kontraktet.
  • Adoptionshemmet förbinder sig att kastrera katten då denna uppnått en lämplig ålder, 6-8 mån. (Detta om katten adopterats ut som kattunge).
  • Föreningen Samvetet adopterar inte bort katter för avel.
  • Katten ska vara innekatt i tättbebyggda områden där katten eventuellt riskeras att bli överkörd eller utsättas för annan fara.
  • Adoptionshemmet accepterar att föreningen Samvetet gör hembesök.

Titta också på deras fina sida om katter i katthimlen. Det är svårt att läsa minnessidan utan att börja gråta, men den är väl värd ett besök.

Det finns även en avdelning som kallas "Kastrera mera" där ni bland annat hittar den här länken: Varför kastrera? Klicka här och se 120 anledningar! Affischem kommer från Djurskyddet Sverige och är gjord av Vanessa.

IMG_0917.jpg

pfote005.gif

Kanske kommer ni ihåg katten Elwood som Essut skrivit om här på sajten.

Hans historia börjar med:

2008-11-20 Under de senaste veckorna har föreningen fångat in en kattfamilj som bodde vid studenternas IP. En mammakatt, en pappakatt, en eventuell moster och två 5-månaders kattungar blev det till slut. Det känns skönt att ha fått in dem innan kylan kom.
Infångningen föregicks av veckor av matande och spanande för att ta reda på exakt hur många katter det var. Vi vill ju inte glömma någon. En liten grå kattunge försvann tyvärr innan vi började fånga in dem, men två små kattungeknyten och tre vuxna kunde vi rädda livet på innan kylan kom.
Mammakatten Sigrid var väldigt tunn och tovig när hon kom in, och det är tveksamt om någon av de vuxna skulle ha klarat sig särskilt länge till.

2008-11-23 Stackars lilla Elwood!
En av de kattungar som vi fick in från Studenternas IP har visat sig ha patellaluxation på båda bakbenen och måste opereras. Mycket kostsamt lär det bli.
Det finns säkert de som hade valt att avliva honom istället, men han är en så söt och glad liten skrutt att vi måste försöka. En operation skulle ge honom möjlighet att leva ett långt och trivsamt kattliv, så vi måste försöka iallafall.
Han rör sig som en nyfödd kalv med mycket vingliga bakben, eftersom knälederna inte fungerar som de ska.
Än så länge är Elwood inte så stor och tung, så han verkar inte ha ont. Det är ju dock mest en tidsfråga, så före jul hoppas vi att vi ska kunna ha råd med hans operation.

Elwood3webb.jpg

Samvetet startade en insamling som inbringade 24 000 kronor. Operationen lyckades bra och tack vare ortopeden Dan Grill och Uppsala Veterinärmottagning som jobbade ideellt blev det många kronor över. Nu planerar Samvetet att starta en fond som ska användas för sjuka och skadade katter som kommer in.

linie-0229.gif
Vill du vara med och ge pengar sätt in det på Plusgiro 21 06 13-6. Märk insättningen med "Elwoods fond".

katter.jpg

pfote005.gif

Grattis Samvetet av oss alla på Hittekatter.fokus!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2009-01-03, 12:56
#1

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2009-01-03, 14:57
#2

Grattis Samvetet! Kul att ni blev Månadens Katthem!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

anebit
2009-01-03, 17:29
#3

Ett stort GRATTIS till föreningen Samvetet!  

// anebit

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

Marga
2009-01-03, 21:35
#4

Grattis Samvetet! Tänk vad många fina katthem det finns runt om i Sverige!

Engla
2009-01-03, 21:40
#5

Grattis Samvetet! Vad roligt att ni blir uppmärksammade! Skrattande

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Femur
2009-01-04, 16:31
#6

Föreningen Samvetet tackar och bockar och önskar alla katter och kattvänner en god fortsättning på det nya året!Glad

Simson
2009-01-07, 00:49
#7

Grattis Samvetet! Hoppas det kan inbringa mången ny krona till Er verksamhet! Ni är värd att uppmärksammas! Lycka till!

-> Kastrera och id-märk <-  
>^..^<   CatCrazyLady

Upp till toppen