Etiketterkatter-andra-länderartikel
Läst 18045 ggr
Lena
2006-07-14, 17:17

DAPS; projekt för hittekatter & hundar på Rhodos

Hittekatter och hundar på Rhodos 

På Rhodos finns precis som i övriga Grekland stora problem med herrelösa hundar och katter. Det milda klimatet i kombination med att både lokalbefolkningen och turisterna gärna matar hittekatter och hundar, gör att de okastrerade djuren förökar sig i en lavinartad takt. Som alltid när det samlas för mycket djur på ett ställe börjar sjukdomar att spridas. Dessa drabbar framförallt valpar och kattungar, som ofta dukar under i stort lidande utan någon vård överhuvudtaget. Greekerna är i regel vänligt sinnade till hundar och katter, men har inte ekonomiska möjligheter att ge den ständigt växande skaran nödlidnade djur vad de behöver i form av kastrering, vaccinationer och veterinärvård. Problemet har helt enkelt växt dem över huvudet.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

DAPS ett projekt  

The Dodecanese Animal Protection Society - DAPS är en djurskydds organisation av vetenskaplig karaktär och med internationellt deltagande. Organisationen har grundats och leds av veterinärer från Schweitz och Nederländerna. Projektet lyder under universitetet i Bern, Schweitz. Syftet med projektet är att komma tillrätta med de missförhållanden som råder när det gäller de hemlösa katterna och hundarna på Rhodos. Något som görs via kastreringsprogram, vaccinationer, medicinsk vård av sjuka djur samt olika informations åtgärder.

Initiativtagarna

Initiativtagaren bakom DAPS är en ung veterinär, Tanja Mannhart, från Schweitz. När hon besökte Rhodos för 5 år sedan blev hon bestört när hon såg hur illa ställt det var med hemlösa hundar och katter på ön. Tanja bestämde sig för att flytta dit och försöka göra något åt saken. Resultatet blev grundandet av DAPS. Tanja Senders från Nederländerna kom till Rhodos som volontär för två år sedan. Hon blev entusiastisk över projektet. Nu arbetar de båda Tanjorna tillsammans på Rhodos. Projektet drivs helt av sponsrade medel från djurälskare över hela Europa samt av veterinärer från Schweitz och Nederländerna.

Så här kan du stödja DAPS

För den som vill stödja verksamheten går det att skänka pengar via följande konto:

Giro account: 4295573
Name: DAPS
Zip coce: 8722 HC
City: Molkwerum
Swift/Bic: PSTB NL 21
Iban: NL 11 PSTB 0004295573

Om du kommer till Rhodos kan du lägga pengar i de bössor som finns uppsatta på hotellen runt om på ön. Om du skulle träffa på några sjuka eller skadade katter eller hundar vädjar klinken att du kontaktar dem.

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2006-07-14
//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Ankie
2006-08-02, 17:48
#1

Det är underbart att det finns vänliga människor som ställer upp för dessa djur som inte har det bra. Vi var till Korfu,Grekland, för inte så länge sedan och vi hade där påhälsning av en kattmamma med två ungar. Mamman var mycket social men inte hennes barn. Vi gav de mat och färskt vatten varje dag, vilket naturligtvis var mycket uppskattat. Mamman hade tredje blinkhinnan framme och hon såg mycket trött ut. Vet ju inte om det berodde på värmen, 40 grader varmt, för att hon var trött. Men hur som helst så var det väldigt jobbigt när vi skulle åka hem och ej veta hur deras framtid skulle se ut. Så när jag kom hem så hittade jag en hemsida, www.corfudogs.webb.se och jag mejlade där till de som hade hand om organisationen där på Korfu. Jag har ännu inte hört något från de och det är nu ca 1 månad sedan jag mejlade. Jag erbjöd mig att betala för missarnas framtid, med mat och etc, om de kanske skulle kunna ta hand om de eller ivarjefall ge de mat och sterilisera mamman och få bort mask och dylikt. Jag vet ju inte hur de jobbar om de kanske inte har tid att se över sin mejl eller de kanske inte ens har en dator?! Kan jag hjälpa just dessa missar så skulle det betyda mycket för mig, de fastnade i mitt hjärta, se kortet… Vad jag har hört så behandlar greker herrelösa djur som kloakråttor, är det sant?? Är de inte snälla på djur som inte får mat o vatten och mår dåligt?

Lena
2006-08-02, 18:07
#2

Hej Ankie!

Jag har läst en del rapporter som DAPS har skrivit. Det bedrivs även forskning på universitetsnivå omkring situationen för hundar och katter i Grekland. Enligt dessa rapporter behandlar greken inte djuren dåligt på så vi att de är elaka mot dem. De är i regel djurälskande och brukar ofta ge dem mat. Däremot brister det när det gäller insikten och kunskapen om hur viktigt det är att kastrera katterna osv.

Att honan hade blinkhinnan framme skulle jag tippa beror på att hon har en maskinfektion. Något som är väldigt vanligt att honor och ungar har.

Förstår att det känns jobbigt för dig att ha träffat dessa nödställda katter och inte kunnat göra något. Hade det varit på Rodos hade du kunnat vända dig till DAPS och sedan haft fortlöpande kontakt med dem.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
corfudogs
2006-09-22, 18:59
#3

Hej Ankie.
Jag hittade den här sidan nu när jag sökte runt, jag har svarat på dina bägge mail och väntat på svar för jag behövde mer upplysningar om katterna för Marjorie hittade inga när hon var där och sökte.
Så jag vet inte vad som hänt om mina mail hamnat i din skräppost? Har även skickat ett nytt nu, som jag hoppas att du får
Jag läser alla mail och svarar på dem regelbundet, kan ibland bli lite försenat när jag är på Korfu för det blir nån fördröjning på hotmailen där.
Så jag hoppas att vi har rätt ut missförståndet nu.
På frågan om de behandlar djuren som kloakråttor, ja i många fall - det finns flera olika typer av människor - det blir bättre, ja för nu förekommer det djurprogram på Tv så de blir upplysta om djurens värde.
Men i många fall så hälls det bensin på valpar, kattungar även ibland gamla djur och de tänds på.
De hänger även ut valpar, kattungar i plastpåsar i träden där de får självdö.
Gamla hundar binds ofta vid ett träd ute i skogen för att självdö eller kastas ut på gatan, det man inte ser finns inte
Varje vår och höst läggs det ut gift eller krossat glas i kött som djuren äter och de går en fruktansvärd död till mötes, allt för att vi turister inte ska besväras av lösgående hundar och katter.
Jag har fått höra många sanna historier under mina fyra år på Korfu hur fruktansvärt djuren blir behandlade.
Mvh Lena

Engla
2006-09-22, 19:15
#4

DAPS verkar ju vara jättebra! Härligt med folk som engagerar sig!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis
Sidentass
2006-09-22, 20:28
#5

underbart att det händer något i rätt riktning! En stor eloge till den unga veterinären som tagit detta initiativ..

Själv har jag inte velat åka utomlands under de senare åren, just på grund av dessa arma herrelösa djur. Att se dom, under ett par veckor o  inte kunna plocka med mej hela skaran hem, eller  hjälpa till på annat sätt känns för svårt.

.Toppen att en sån här verksamhet blivit verkligehet!

Sidentass

Sidentass

Lena
2006-09-22, 21:58
#6

#3 Fruktansvärda grymheter som sker på Korfu! Fast å andra sidan händer mycket hemskt i vårt eget land också.

Berätta gärna mera om dina erfarenheter av djurhållningen på Korfu! Har du arbetar för hemlösa djur när du varit där?

//Mvh Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Ankie
2006-10-02, 21:37
#7

Hej Lena! Hoppas du får mitt medd nu när kontaktar dig igen genom denna sida, jag har nyss skickat ett till din sida här på Hittekatter som privat kontakt. Jag blev mycket glad när läste att du hade fått mina mail men det är då mycket tråkigt att jag inte har fått dina. Jag var in senast idag och har då inte sett ett enda. Hur menar du att dina mail kan hamna i skräpposten när jag inga fått? Det var ju ett tag sedan vi var där så man vet ju inte vad som har hänt katterna. Det var ju många som inte ville ha katterna där så ibland funderar jag om jag gjorde de en otjänst. Ja, jag vet inte jag..Tänkte ett tag på om jag skulle fråga någon som jobbade där på hotellet  om de ville hjälpa katterna men jag hade en magkänsla som sa att det var kanske inte det bästa för katterna. Hoppas du har tid och kan prova och skicka ett till mail, så vi får se om det kommer fram. Kanske det fortfarande finns hopp för dessa missar då ivarjefall..  MVH Ankie

Trullis
2006-10-02, 23:58
#8

Tyvärr så har DAPS blivit tvunga att stänga ner. De får inte de licenser som de tidigare har fått, själva misstänker de att lokala veterinärer har ringt och hindrat en förnyad license. Tydligen så kan lagen tolkas på två olika sätt, tidigare har lagen tolkats till fördel för DAPS men nu har Aten vänt. Det som är svårt att ta till sig är hur de lokala veterinärerna inte förstår tat DAPS endast tar hand om hemlösa dvs inte tar kunder från dem. De har provat alla möjliga vägar och samtliga idéer är uttömda. Förhoppningsvis så kommer det att sändas ett reportage över stora delar av Europa om vilket fantastiskt arbete de har gjort men även hur det gick till när de fick stänga och vilka som låg bakom.

Hänvisar till info på deras hemsida.

Mvh Helene

Lena
2006-10-03, 00:02
#9

#8 Verkligen för trisst! Dessa veterinärer har gjort ett jättejobb för hittekatterna på Rhodos. Människor är allt bra småsinta ibland. Det har vi sett flera prov på här idag.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Ankie
2006-12-18, 20:38
#10

Ja, jag undrar så ibland hur kattmamman med sina barn har det? Om de fortfarande är i livet…. Ledsen Vet ingenting hur det har gått för de som stal mitt hjärta när jag var på semester i somras. Ej hört något mer från Lena heller mer än det som hon skrev här.

modellflickan
2006-12-18, 20:58
#11

Mitt hjärta blöder, jag jag blir helt gråtfärdig när jag hör hur vissa behandlar djur. Det du skriver corfudogs är ju helt fruktansvärt vidrigt. Hur kan man bara göra såna saker? Är man helt hjärndöd eller bara hjärtlös och okunnig? Något allvarligt fel har man ändå i hjärnan om man gör sådana vidriga saker. Det finns ju andra alternativ än att just plåga djuren till döds! Jag förstår bara inte..

Människor som däremot hjälper och räddar djur är mina hjältar. Mina förebilder. Människor jag vill ha runt mej. Är man vänlig mot djur så är man vänlig mot sina medmänniskor med.

Sidentass: Just att åka utomlands och se alla dessa övergivna djur förstör hela semestern. Man vill som du säger, ta hem alla katter. Vårda dom, hjälpa dom. Men innerst inne vet man att det inte går. Och det gör fruktansvärt ont i hjärtat.

evamojje
2006-12-19, 00:17
#12

Jag bodde på cypern för många år sedan och vart helt förskräkt över hur dom behandlade sina hundar och katter dom var inte värda någonting . Min granne stampade ihjäl en kattunge i ilska över att den hade mage att somna i en solstol på hans terrass..

Vidrigt helt enkelt och när man försökte prata med dom så bara skrattade dom åt en i princip.

Tassar från Eva & Mojje

Skicka ett sms med texten Katthem 25 eller Katthem 50 till nr 72970 så skänker du Stockholms Katthem motsvarande belopp.
SmillasMatte
2006-12-19, 00:53
#13

Helt sjukt. Såna människor måste ha någon slags missbildning i hjärnan eller nåt.

Faxlin
2006-12-19, 03:33
#14

Jag kommer ihåg än i dag en kattfamilj som sökte upp oss på kanarieöarna när vi var där på semester. Jag var tio år då. Och alla dessa hemlösa djur gjorde det svårt, till och med för ett barn att klara av. Jag kan inte glömma. Denna familj som i princip adopterade mig och min familj, de fick faktiskt ett nytt hem hos kocken på hotellet. Vi hade sedan bevkontakt ända tills katterna avlivades på grund av sjukdom.
Så de hade i alla fall 12-16 bra år hos honom och hans familj. Det kändes bra. Men alla andra som fanns där som man inte kunde hjälpa då.

Cave quid dicis, quando, et cui Audiatur et altera pars
Ankie
2006-12-19, 16:36
#15

Ja, nästa gång vi ska åka utomlands så ska jag åka någonstans där jag vet att djurhållningen är bra. Min semester blev inte rolig när jag såg alla dessa djur som lider så. Jag var så ledsen när jag skulle åka ifrån dessa katter så usch vilken sorg. Vad jag har förstått så har de en dålig djurhållning i Grekland och Spanien.  Rätta mig nu om jag har fel?? Är det någon som vet något land där djurhållningen är bra som vi kan åka till? Jag vet en kompis till som var i Rhodos och hon frågade vad som hände med djuren då det var vinter och inga turister var där eller restauranger öppna, de svalt ihjäl fick hon till svar.

Det finns säkert vänliga människor som är snälla på djuren med så vi ska inte dra alla över en kam. Men de som är det kommer inte fram utan det är ju det dåliga som hörs och syns. Skulle vara roligt å få höra lite solskenshistorier även därifrån…

Lena
2008-06-27, 01:05
#16

Puttar upp då vi diskuterar hur katter har det på Cypern och andra länder i en annan tråd.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Upp till toppen