Annons:
Etiketterartikelkastrering-idmärking-vaccination
Läst 1144 ggr
Uppkatten
8/24/20, 10:42 AM

IDhund – vad är det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det talas allt oftare om att man bör ta hjälp av en IDhund när katten har sprungit bort. Men vad gör en IDhund och vad kan du förvänta dig för resultat?

En IDhund är utbildad för att söka efter bortsprungna husdjur.

För att kunna söka så måste hunden ha en ”smeller” att lukta på, det vill säga något som bär det bortsprungna djurets doft. Det kan till exempel vara en filt eller en dyna som din katt ofta brukar ligga på. Samtidigt får föremålet (smellern) inte bära dofter av andra djur.

En IDhund ska söka upp spår efter det djuret vars doft finns i smellern. Hunden ska inte följa andra spår, utan bortse från dessa.

IDhunden leder dig ofta inte hela vägen fram till din bortsprungna katt eftersom det skulle riskera att skrämma iväg katten. Katten kan även vara i rörelse och hela tiden ”ligger steget före” IDhunden.

IDhunden berättar istället var det finns spår och inom det området brukar katten vara. Är katten instängd någonstans så brukar hunden oftast kunna markera var.

IDhundekipaget kan hjälpa dig att avgöra var det är lämpligt att ställa ut en kattfälla

Det kan vara en bra idé att söka efter katten själv innan man kontaktar IDhund Varje år försvinner flera tusen svenska katter. Lägg till det ett stort antal hundar och andra sällskapsdjur, så blir det tydligt att IDhundarna ibland inte riktigt räcker till för alla som vill få hjälp. Många IDhundar har kö på sök, och IDhundförarna tvingas ibland prioritera.

När efterlysningsannonser kommer ut på till exempel Facebook är folk ofta väldigt snabba med att tipsa om IDhund - många gånger utan att först ha tänkt efter riktigt.

En innekatt som har kommit ut av misstag finns till exempel vanligtvis kvar i husets omedelbara närhet under de första dygnen. Då behövs kanske ingen IDhund, i vart fall inte i det tidiga skedet, utan det är bättre att kattägaren får tips om – och använder sig av – andra ”verktyg” som finns i ”verktygslådan” (se till exempel https://www.vilse.nu/tips-raad/innekatt-som-har-kommit-ut-av-misstag/). Ofta är kattägarens egen sökinsats fullt tillräcklig för att innekatten ska kunna hittas och tas med tillbaka in igen.

PÅ VILSE.nu finns även söktips för utekatter som inte har kommit hem som de brukar https://www.vilse.nu/tips-raad/utekatt-som-inte-kommit-hem-som-den-brukar/ respektive för katter som har kommit ut på främmande plats https://www.vilse.nu/tips-raad/katt-som-kommit-ut-paa-fraemmande-plats/ . Använd gärna de söktipsen inledningsvis och följ dem noga, eller använd dem i väntan på att IDhunden kan hjälpa dig. Söktipsen har återförenat många katter med sina familjer över åren!

Katten finns där ute och behöver bli hittad.

Har du fått in säkra observationer på katten, så behövs kanske inte heller någon IDhund – eftersom katten då redan är lokaliserad. Då kan till exempel en kattfälla vara nästa steg, eller att du själv befinner dig mycket i området.

Observera! Att leta efter sin katt känns många gånger tröstlöst och som ”att leta efter nålen i höstacken”. Det är normalt och förväntat att det känns så. Ge inte upp – katten finns där ute och den behöver bli hittad.

När bör man då kontakta en IDhund?

Naturligtvis ska man inte vänta onödigt länge med att kontakta IDhund, utan - vid behov - ta kontakt för tips och råd, och för att höra efter om man kan få hjälp med att söka.

Har du en sjuk, skadad eller dräktig katt som är försvunnen så bör du redan i ett tidigt skede överväga att kontakta IDhund. Likaså om du har en katt som riskerar att akut fara illa ute, det kan till exempel röra sig om en nakenkatt som har kommit ut av misstag vintertid, om en liten kattunge som har smitit ut och irrat iväg, eller om en riktigt gammal katt som plötsligt har ”brutit sitt vardagliga mönster” och inte dykt upp där hemma som förväntat.

Likaså kan det vara viktigt att söka efter till exempel utekatten som alltid brukar komma hem punktligt – men som en dag inte gör det längre, utan som befaras ha blivit instängd eller som kanske sitter högt uppe i ett träd någonstans utan möjlighet att kunna ta sig ner för egen tass.

IDhunden kan också vara till stor hjälp om en katt verkar vandra, och förflyttar sig från område till område.

Idhunden kan vara till god hjälp om katten verkar förflytta sig mellan olika områden

Hemleverans? Förväntar du dig att IDhundekipaget ska leverera katten hem på en silverbricka så kommer du att bli besviken. Som kattägare måste du vanligtvis vara aktiv själv för att återfinna din katt.

Vad kan man förvänta sig av ett IDhundsök?

Förväntar du dig att IDhundsekipaget ska leverera katten hem på en silverbricka så kommer du att bli besviken. IDhunden bör istället ses som ett bra hjälpmedel och ett komplement till traditionella kattsökmetoder. Vid regn kan det till exempel ofta vara svårt att hitta en katt som ligger och trycker, men en IDhund kan ofta ändå lokalisera var katten befinner sig. 

Räkna med att du – som kattägare – måste vara (fortsatt) aktiv för att katten ska hittas. Det kan ta tid att återfinna sin bortsprungna katt – även om man får hjälp av en duktig IDhund och dess hundförare.

IDhunden ger information och motivation att leta vidare Hunden visar ju att katten inte alls är ”som uppslukad av jorden” utan finns och rör sig där i området. IDhundförarens erfarenheter och råd kan i sin tur bidra till ett mer effektivt kattsök.

Vad är då en bra smeller? Och hur gör man om man har flera husdjur?

En bra smeller är något som bär doft av det enskilda djuret, till exempel en sovdyna, en filt, ett halsband eller liknande. Undvik att ta i smellern och förvara den gärna i dubbla plastpåsar i väntan på IDhundens sök så att smellern inte smittas av andra dofter.

Har man flera djur i hushållet kan man – redan i förväg – borsta vart och ett av djuren (eller klippa av lite päls) och spara päls i glasburkar med lock på (en burk per djur – märk upp noga). Nackdelen med päls är möjligen att en del IDhundar gärna vill smaka på pälsen, men i ett flerdjurshushåll är päls ofta det enda alternativet. Man kan även prova att använda en ren tygtrasa och gnugga den mot djuret, och därefter spara trasan i en glasburk (undvik att få med din egen doft på trasan!). Uppdatera din smeller regelbundet (var sjätte månad cirka) så att den bär ordentligt med ”färsk” doft från det enskilda djuret.

Det kan vara bra att ha flera smellers ifall ni kommer att behöva göra flera sök med IDhund.

I ett flerdjurshushåll kan man spara päls från vart och ett av djuren så att man har en smeller för just det enskilda djuret ifall det skulle komma bort

Vart vänder jag mig?

Om du vill få hjälp av en IDhund så kolla först att den har rätt utbildning så att du får bra hjälp. En spårhund eller en sökhund är inte samma sak.

Mer information om IDhund samt kontaktuppgifter hittar du på http://idhund.se/ . Du kan även söka på IDhund på Facebook.

Saknas det IDhund-ekipage i ditt län så kan du höra med IDhundförare i länen intill.

Observera att de allra flesta IDhundförare söker på sin fritid, och hjälper till i den mån de har tid och möjlighet.

VILSE.nu

På VILSE.nu hittar du tips och råd om hur du söker efter din bortsprungna katt https://www.vilse.nu/tips-raad/naer-katten-sprungit-bort/ . Där kan du också efterlysa din katt https://www.vilse.nu/skapa-annons/anmael-saknad-katt/ och söka bland annonser om upphittade katter https://www.vilse.nu/hittade-katter/ .

Glöm inte bort…

Och du – glöm inte bort att ID-märka och ägarregistrera din katt (i SKKs respektive SVERAKs ägarregister). Då har den som hittar katten större chans att även hitta dig!

Fotnot. Hunden på översta bilden är inte en utbildad IDhund. 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 7/7/21, 2:58 PM av Uppkatten
Annons:
cattisa
8/24/20, 6:48 PM
#1

Jättebra information!

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

Uppkatten
5/27/22, 12:14 PM
#2

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen
Annons: