Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 4590 ggr
SVEKATT
2018-07-10, 22:44

Ställ ut vatten!

Just nu är det svår torka i stora delar av landet. Det är därför viktigt att ställa ut vatten till stora och små djur! Även våra katter behöver extra omtanke i värmen.

Just nu är det svår torka i stora delar av landet. Det är därför viktigt att ställa ut vatten till stora och små djur! Även våra katter behöver extra omtanke i värmen. Inte minst äldre katter liksom vilsna och hemlösa katter kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska och riskerar därför att råka illa ut. Uttorkning kan vara rejält allvarlig och leda till att djuret dör.

Släpper du ut din katt under delar av dygnet - se till att även ställa ut vatten!

Men även katter som passerar förbi kan behöva få fylla på med vätska. Ett enkelt ”fågelbad” på marken kan hjälpa såväl katter som groddjur, fåglar, insekter och andra djur att hitta det vatten de så väl behöver. Naturligtvis är det viktigt att vattnet som ställs ut hålls rent och fräscht.

Hittar du en katt ute som verkar medtagen: ta in den från värmen och kontakta veterinär omgående!

Även innekatten kan behöva hjälp med värmen. Ett bra tips är att ha persienner och mörkläggningsgardiner neddragna dagtid för att slippa att solen ligger på och värmer upp bostaden extra. Man kan också prova att ställa fram fler vattenskålar där hemma för att – om möjligt – få katten att dricka lite mer. Blötfoder är ett annat sätt att få i katten vätska. Verkar katten besvärad av värmen så finns det kyldynor att köpa på zoobutikerna som man kan prova om katten verkar gilla. Ett alternativ är att vira in t ex en frysklamp i en handduk och lägga vid kattens sovplats. Att få vara ute på en in-nätad balkong nattetid och svalka sig är något som många katter uppskattar. Undvik däremot att öppna fönster om de inte är ordentligt in-nätade. Det är tyvärr vanligt att katter ”får upp haspen” och ramlar ut, vilket kan generera allvarliga skador.

Har du en innekatt som kommer ut av misstag – ställ snabbt ut vatten nära intill väggen där katten kom ut samt i närliggande buskage. (Nattetid ställer du också ut blötmat på samma ställen tills katten är hemma igen).

Sist men inte minst: åker du bil med din katt - se till att aldrig, aldrig lämna katten ensam i bilen, inte ens för kortare stunder. Bilen kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för din katt så här i sommarvärmen.

eskils
2018-07-14, 23:13
#1

Mycket bra idé att ställa ut vatten  till djuren nu i den långvariga torrperioden! 👍Jag har ställt ut en tom glassburk med vatten här i mitt område och byter vatten då och då. Hoppas fler gör detsamma!

eskils
2018-07-20, 09:22
#2

Här är en kommun som bryr sig om djuren:

"De senaste dagarna har Oxelösunds kommun fått in flera rapporter om vilda djur som hittas döda eller utmattade i hettan. Och nu går kommunen ut med en uppmaning om att hjälpa djuren med vatten. (…)

Alla små som stora djur behöver vatten, och det är klart att man vill hjälpa till så gott det går, säger Emilia Torstensson.

Hon har också varit i kontakt med det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder för att se om de kan vara behjälpliga."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/vilda-djur-hittas-doda-i-hettan-stall-ut-vattenskalar

annakarin_li
2018-07-31, 22:32
#3

Har ställt ut bunkar med vatten lite överallt på tomten till alla djuren. Tomt varje morgon. Så fortfarande aktuellt med att hjälpa alla djuren med vatten i torkan.

Uppkatten
2018-08-07, 15:14
#4

Nu är extremvärmen på väg tillbaka in över landet. Dags att ställa ut vatten till stora och små djur alltså!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[Forest]
2018-08-09, 12:44
#5

Vi byter vattenskålar dagligen ute. Vi bor i lägenhet i mindre stad men vi har en del vilda vänner även här. Igelkottar ger vi dessutom lite kvällsmat till (kattmat) blötlagt torrfoder men ger mest våtfoder med skvätt vatten i. Haren har vi inte sett dricka vatten men insekter,fåglar och kotten dricker mycket. Jag lägger i en sten i ena och den har många besökare fjärilar som dricker vatten och fåglar som tar ett bad.

Uppkatten
2018-08-09, 13:22
#6

#5 Ja, det märks verkligen att utställt vatten är uppskattat. Vissa dagar är vattnet helt slut i det "grodbad" som jag har ställt ut på gården. Då tänker jag att något större djur måste ha varit förbi. Kanske ett rådjur, eller grävlingen… Ja, vad vet jag. Hade varit spännande med en åtelkamera så man fått se vilka som är där och dricker nattetid 🙂.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[Forest]
2018-08-10, 21:21
#7

6 Vi har 3 utställda vatten skålar. kottarna har lärt vart maten finns o vart dom hittar vatten. Ena kotten kommer när han känner lukten av mat o h*n är inte så rädd. Jag har inte sett så många kottar tycker dom minskat så det är orsaken till att jag matar dom o får förmig att dom inte hittar så mycket mat pga torkan🤔

Uppkatten
2018-08-10, 21:31
#8

#7 Nej, det stämmer. Igelkottarna har svårt att gräva efter mask o s v p g a torkan.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Veda
2018-09-14, 22:29
#9

Jag upptäckte att vattenskålen som jag ställt ut till katten också användes av getingarna. De drack massor och en av den gjorde flera störtdykningar och blötte magen, gång på gång. Det såg rätt kul ut.

Uppkatten
2018-09-15, 20:00
#10

#9 Det lär också vara så att bin och getingar blir mer argsinta om de inte har tillgång till vatten. På koloniområdet fick vi problem under sommaren eftersom bina hårdbevakade vattenkranarna….. vilket inte uppskattades av oss kolonister… Det var stört omöjligt att fylla på t ex vattenkannor utan att ha ett gäng bin närvarande…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

ElisabethB
2018-09-21, 16:39
#11

Ja, men samtidigt får man förstå getingarna.. De behöver också vätska och ser sin chans att få lite.. Jag förstår att det är riktigt irriterande också, skulle inte gärna vilja ha ett gäng med getingar på mig så fort jag skulle vattna blommorna..

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

Uppkatten
2018-09-21, 19:38
#12

#11 Absolut får man förstå dem, därför satte vi ut vatten även till dem. Men av någon anledning verkade de föredra vattenkranarna….

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2019-06-06, 10:18
#13

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Spectabile
2019-06-07, 16:59
#14

Jag har minst en hink med vatten ute, ibland två  som jag använder att vattna pelargoner o andra småväxter med. Nu har jag sett att en av grannkatterna kommer och dricker av vattnet. Jag är faktiskt osäker på om grannen sätter ut något vatten till sin katt 😐

Uppkatten
2019-07-25, 14:23
#15

Puttar upp! Viktig artikel så här i värmen!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2019-07-26, 18:30
#16

#15 Håller med! Jag har också ställt ut en burk med vatten till törstiga katter/ekorrar/igelkottar… 🙂

Uppkatten
2020-06-15, 09:47
#17

Nu har det varit varmt ett bra tag här, och det märks att många djur återigen behöver hjälp att hitta vätska. Jag har ställt ut vatten på kolonin samt fyllt på ett fågelbad här hemma. I morgon ska det visst bli regn - jag hoppas! Ser att gräsmattorna börjar gulna och har sett flera björkar som redan nu ser ut att vara ordentligt påverkade av torkan!

Så: ställ ut vatten till katten (och till alla andra djur där ute)! Har du en njursjuk katt så var extra noga med att den alltid måste ha tillgång till obegränsade mängder vatten, annars kan den råka riktigt illa ut.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2020-08-16, 21:12
#18

Återigen är det värmebölja, och verkar bli varmt i alla fall en vecka framåt. Ställ ut vatten till alla stora och små djur! Tänk på att även insekter, fåglar och våra vilda djur kan behöva hjälp med att hitta vatten när det är varmt och väldigt torrt i skog och mark. Här där jag bor är det otroligt torrt i markerna just nu, och knappt en droppe regn har fallit på veckor. Jag ställer ut vatten nere på gården, och på koloni. Och vattnar lite extra på kolonin så att paddorna och småkrypen kan få fukt…

Tänk också på att det är otroligt viktigt att reagera - och agera - om man stöter på djur/katter som inte verkar må bra i värmen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2020-08-16, 21:14
#19

Länkar till en artikel som jag tycker att vi alla bör ta del av så här i värmen… 

https://firstvet.com/sv/artiklar/varmeslag-hos-katt

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2020-08-20, 18:37
#20

#19 Viktig information för kattvänner!

Jag har ställt ut vattenskålar i sommar igen och fyller på med rent vatten då och då. 🌊 🐱

Upp till toppen