Etikettbortsprungna-upphittade-katter
Läst 284 ggr
Uppkatten
2020-04-04, 16:22

Bortsprungna katter - nuläget

Just nu ökar antalet efterlysningar av bortsprungna katter.

Vad man kan se är att det är många ungkatter i åldern 6-12 månader. Flera av dem har inte varit ute så många gånger tidigare, utan är ovana vid utelivet.

Det är också många katter som är nyinflyttade och som inte känner till området där de försvunnit.

Ytterligare en kategori är katter som varit ute på koppelpromenad men som blivit skrämda och slitit sig.

Katter som är så unga som 6-12 månader är ofta alldeles för unga för att klara sig ute på egen tass. Man brukar rekommendera att de ska vara minst ett år innan man långsamt börjar vänja dem vid utelivet (om det alls är lämpligt att ha dem som utekatter där man bor).

Nyinflyttade katter släpps ofta ut alldeles för tidigt, innan de har börjat betrakta den nya bostaden som sitt hem. Det hjälper inte att katten har varit utekatt där den bodde tidigare, katten måste ändå introduceras långsamt både till den nya bostaden och - efter ett antal månader! - till de nya omgivningarna. Att katten "vill gå ut" eller "är van vid att få gå ut" är inte skäl nog att släppa ut den i förtid! Det är ditt ansvar som kattägare att avvakta!

Att katter sliter sig under koppelpromenader är dessvärre vanligare än de flesta tror. Rädda och stressade katter bör aldrig tvingas ut på koppelpromenader. Ha koll på att du har bra utrustning till din katt, och ta aldrig ut katten i ett område som kan upplevas som stressande av katten.

Innan du överhuvudtaget börjar fundera på att släppa ut katten/ta med den ut så SKALL katten vara kastrerad, vaccinerad, id-märkt och ägarregistrerad. Du bör också ha en veterinärvårdsförsäkring på katten samt ha bra ID-bilder på din katt (för att underlätta vid en ev. efterlysning).

Här kan du läsa mer om att släppa ut katten: 

https://hittekatter.ifokus.se/articles/5553778dce12c4623c00268b-dags-att-slappa-ut-katten-eller

Och här finns en artikel om IDfotografering: 

https://hittekatter.ifokus.se/articles/5551b36ace12c4045e000dec-id-fotografera-din-katt?articles-2

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Upp till toppen