Etikettertips-rådartikel
Läst 4908 ggr
Uppkatten
2018-04-01, 19:42

Tvätta kattsanden - i tvättmaskinen!

Snart kommer du att kunna tvätta och återanvända din kattsand. Eller lämna tillbaka den till affären och få pant för den. En ny kattras ska också bidra till att minimera behovet av kattsand. Allt handlar om en enda sak: Att rädda jordklotet!

Varje år används enorma mängder kattsand i Sverige. Över hundratusen ton importerad lera tros hamna i hushållssoporna varje år, för att sedan bli kvar på våra soptippar för alltid.

Kattsand tillverkas av betonitlera som bryts i dagbrott runt om i världen, i länder som Kanada, Kina eller i länder runt Medelhavet.

Nu har jordklotet börjat ”kantra” som en följd av att stora mängder lera har förflyttats. ”Sverige ligger numera mer i Norge än tidigare, vilket också förklarar de allt längre och kallare vintrarna”, förklarar Sol-Britt Winter på SMHI. Ledande forskare menar att det här kommer att få katastrofala följder om inget görs å det snaraste.

”Jordklotet kan i värsta fall förlora sin plats i Vintergatan”, varnar den kände forskaren doktor T S Cheater. Han och hans forskarteam har länge diskuterat hur man ska få jordklotet att komma i balans igen.

Nu tycks emellertid den stora affärskedjan Köp och sälj vara på väg att lösa problemet. Från och med den första juli i år kommer en ny bentonit-baserad kattsand att lanseras under namnet Forever Clean. Det unika med den nya kattsanden är att den kan användas flera gånger om. Det kommer också att införas ett retursystem där du får pant för inlämnad använd kattsand! Du samlar helt enkelt ihop använd kattsand, lägger den i en soppåse speciellt framtagen för det här ändamålet, och lämnar in påsen i din närmaste zoobutik.

Kattsanden kommer att silas ren och tvättas i stora silos. Ett anti-klumpmedel tillsätts för att sanden inte ska klumpa sig. ”Det är både miljövänligt och ofarligt för katterna”, försäkrar Per ”Perra” Lurman, vd vid företaget Köp och sälj.

På sikt tror man att företaget även kommer att kunna erbjuda privatpersoner särskilda tvättmaskiner för hemmabruk för just kattsand. Tvättmaskinen ”Kisse-Katten” finns idag som prototyp på företaget men det dröjer förmodligen ytterligare ett par år innan den finns ute i handeln.

En budgetvariant är tvättpåsen ”Tvätta-lätt” som kan komma att finnas i handeln redan inom ett år. Tvättpåsen påminner om den för bygelbh:ar och kommer att kunna köras i din vanliga tvättmaskin på 60 grader sedan kattsanden först har silats ren. ”Sedan blåser man sanden torr med hårtorken och tillsätter valfri doft”.

Kattsanden kommer att finnas i tre olika dofter: Lavendel, Cederträ och Blomrabatt. ”I studier har vi sett att huskatter gärna dras till just blomsterrabatter när de känner sig nödiga”, säger Per ”Perra” Lurman. ”I de lab-studier som gjorts halverades antalet felkissningar när huskatterna fick möjlighet att kissa i doften av ”Blomrabatt”.

En bonus är att den nya kattsanden kommer att vara helt dammfri. ”Något som står högt upp på konsumenternas önskelista”, påpekar Per ”Perra” Lurman.

Just nu förhandlar han med ett stort känt musikförlag om att få använda melodin till ”Forever Young” vid lanseringen av den nya kattsanden. ”Jag ser framför mig en sjungande kattunge”, säger han med en drömsk blick riktad in mot framtiden. Han gnolar: ”Forever Clean – I wanna have Forever Clean….”. ”Nu gäller det bara att hitta den rätta kattungen”, tillägger han.

Dr T S Cheater låter sig dock inte nöjas med företaget Köp och Säljs initiativ. Doktor Cheater menar att det på sikt kommer att behövas mer drastiska åtgärder. ”Kattsand är ju för katten skitfarligt för miljön”, utbrister han upprört.    

Han avslöjar att det pågår försök med att avla fram en helt ny sorts katt, den så kallade No-Poo katten. ”Det är framtidens katt”, tror Dr Cheater. ”Kattens energiintag kommer att vara så lågt att den knappt kräver någon mat alls”, förutspår han. ”Din katt kommer att kunna dela matburk med dina guldfiskar”.

Det ringa födointaget gör att maten absorberas fullt ut av kattens kropp, varför kattens bakkropp i praktiken blir överflödig.

Den framtida No-Poo katten kommer dock att behöva kattsand som miljöberikning – för att kunna gräva. ”Det är viktigt att katter kan bete sig naturligt”, påpekar Dr Cheater.

Fanatiker inom miljörörelsen planerar att starta uppfödning i större skala, men inväntar nu de tillstånd som behövs från ansvariga myndigheter.

No-Poo katten?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

kattöga
2018-04-01, 20:22
#1

Hurra!! Vad kul!!! Och såååå bra!!!! Jag ser fram emot den sanden! 

Men jag vet inte om jag är så tänd på idén om NoPoKatten…. 

_Och gissa vilket datum det är…  Gillar Perra's efternamn också! För att inte tala om Dr Cheatier…!
_Lustigkurre! 😃Dagens garv!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

vallhund
2018-04-01, 20:30
#2

😂

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Tarotstollan
2018-04-01, 21:22
#3

😂Jag gick på det!!!!😂

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Isatis
2018-04-02, 14:32
#4

Uppkatten,  underbart dråpligt, som vanligt!

Uppkatten
2018-04-03, 18:39
#5

Nej, No-Poo katter hoppas jag att vi slipper. Men redan idag kan man läsa på kattmatspåsar att fodret ger minskad mängd avföring resp. en mindre illaluktande avföring… o s v… Och extremavel ser vi också dessvärre för mycket av…

Kul att flera verkar ha gillat april-skämtet, och att en eller annan "lät" sig luras 🙂. För självklart var det ett aprilskämt och ingenting annat 🙂 (så gör nu inga försök med att tvätta kattsanden i tvättmaskinen!) 🙂

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

MonicaLagerquist
2018-04-04, 09:35
#6

😂

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

Lena
2018-04-04, 16:41
#7

Det var en kreativ artikel tydligt färgad av dagen då den skrevs. Bra jobbat!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Uppkatten
2020-04-01, 00:03
#8

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

MonicaLagerquist
2020-04-01, 07:27
#9

😂

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

TccT
2020-04-01, 22:35
#10

😁 Men klimatförändringarna är alltså kattsandens fel som får jorden att kantra🤔💡

Upp till toppen