Etikettkastrering-idmärkning-vaccination
Läst 712 ggr
Uppkatten
2018-08-07, 14:55

ID-märkning av katt, behovet kvarstår!

Hemlösa katter är ett av landets största djurskyddsproblem. Många katthjälpsorganisationer kämpar för att få till en lag om obligatorisk ID-märkning av katter. Läs denna aktuella och viktiga artikelhttps://aip.nu/2018/08/03/hemlosa-katter-ett-djurskyddsproblem-nara-sin-losning/

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2018-08-07, 15:04
#1

ID-märkning och registrering var ju på tapeten redan 2011, i förslaget till ny djurskyddslag. Nuvarande regeringen ville dock inte agera utan har tillsatt en ny utredning (!) i frågan.

"Nu hoppas Ewa Edström på Stockholms katthem att den utredningen går fort.

– Vi hoppas på att man gör den här utredningen skyndsamt och att vi redan i höst kan se ett färdigt förslag om ID-märkning av katt och att det ska bli obligatoriskt att ID-märka och registrera alla katter. Det är det vi hoppas på. VI kommer inte att ge oss förrän vi har det lagförslaget färdigt, säger hon."

Vi håller alla tummar och tår.

Tusen
2018-08-07, 15:22
#2

Tyvärr är det väl så att de som idag inte bryr sig om sina katter utan lämnar dessa vind för våg, inte alls kommer att chipa sina katter ändå. Det är alla (vi) som sköter om våra katter som kommer att följa lagen och chipa katten. (Något vi redan idag gör utan lag) :
Det har varit lag på att alla hästar ska ha pass i flera år nu och ändå finns det folk som föder upp hästar (mest ponnys) och som struntar i att fixa pass. TYvärr är det även "dumma" människor som köper dessa hästar. "De är ju så billiga".

Uppkatten
2018-08-07, 15:34
#3

#2 Fast då skulle man även kunna hävda att det inte är idé att ha en massa andra lagar, såsom t ex förbud mot att köra mot rött…. för de som vill kör ändå mot rött…

Det HAR ett värde därför att det markerar samhällets syn på katten, kattens status o s v.

Förr i tiden hade vi ett jätteproblem med lösspringande hundar, vilket vi inte har idag. Det visar att det går att komma till rätta med den här typen av problem.

Det skulle också underlätta för landets alla katthem/katthjälpsorganisationer som snabbt skulle kunna få hem upphittade katter till sina ägare, vilket i dag ofta inte är möjligt då ägaren inte går att hitta. Omärkta katter skulle man då kanske kunna få omplaceras fortare än idag - vilket skulle ge fler platser tillgängliga på katthemmet. I dag sitter många katter och tar upp platser på landets katthem alldeles i onödan, därför att ägaren inte går att hitta. Dessa katter kostar också en massa pengar för katthemmen (ffa p g a veterinärvårdskostnader).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen