Etikettdjurskyddsfrågor
Läst 7731 ggr
Lena
2014-10-04, 14:26

I pressen: Djurambulansen i Skåne

Idag kan vi läsa om Djurambulansen i Skåne i två olika tidningar. Det som skrivs är föga smickrande om man så säger. 

Sydsvenskan skriver: "polisen betalar miljoner till man dömd för bokföringsbrott". 

Helsingborgs Dagblad har 2 artiklar: 

"Polisen skrev miljonavtal - trots skatteslarv och dom"

"Hos kronofogden varannan månad - trots miljonvinst"

Dessa miljoner är våra skattepengar mina vänner. De går till denna typ av förfarande.  Ett förfarande vi protesterat emot i namninsamlingen "Sluta avliva katter med mina skattepengar" (som snart kommer att presenteras för vår nya Lantbruksminister).

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Uppkatten
2014-10-04, 15:51
#1

Bra att det kommit till massmedias kännedom. Det brukar kunna hända mer då…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Lena
2014-10-05, 19:42
#2

#2 Ja det behöver ju komma fram om det nu pågår oegentligheter av något slag.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
2014-10-06, 10:27
#3

Jag har sett länkar till liknande artiklar tidigare. Det finns djurambulanser och djurambulanser. Som privatperson kan det vara en fingervisning att titta på hur man kan bli medlem. Kan du bra bli stödmedlem ska du inte gå med. Då handlar det inte om någon ideell förening utan man kan misstänka att det finns någon som sitter och tjänar pengar och då brukar det inte vara djurens bästa som kommer i första rummet.

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2015-02-23, 17:49
#4

Puttar upp denna tråd om den beryktade Djurambulansen i Skåne, apropå två andra diskussioner om Länsstyrelsen Skånes verksamhet.

Så här skriver Länsstyrelsen Skåne på sin hemsida, sannolikt i ett försök att förringa sitt samröre med Djurambulansen:

"Även om det därför är vanligt att Djurambulansen eller andra entreprenörer är på plats för att verkställa omhändertagandebeslut samtidigt som Länsstyrelsen är på plats, så finns det inte något juridiskt eller ekonomiskt förhållande mellan Länsstyrelsen och Djurambulansen. Djurambulansen arbetar åt polisen. Länsstyrelsen i sin tur säger till polisen vad polisen ska göra med djuren."

Ytterligare en artikel: http://www.sydsvenskan.se/skane/djurambulansagare-har-miljonskulder-hos-kronofogden/

Lena
2015-02-23, 23:32
#5

"Djurambulansen arbetar åt polisen. Länsstyrelsen i sin tur säger till polisen vad polisen ska göra med djuren".

Jojo det är så det ska vara men tydligen inte alltid varit nere i Skåne. Sett flera uttalande från tjänstemän inom Lst som uttalat sig på ett helt annat sätt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rafflan
2015-02-25, 14:53
#6

Pengarna han får är dock inte för avlivning av katter, "Sluta avliva katter med mina skattepengar" kommer bara leda till en större marknad för människor som vill tjäna skattepengar på utsatta djur.

Pengarna som djurambulansen får är för att stalla upp omhändertagna djur i väntan på domstols beslut, och sedan beslutar man om avlivning eller omplacering.

eskils
2015-02-25, 15:24
#7

#6 I namninsamlingen "Sluta avliva katter för mina skattepengar" var syftet att rädda katternas liv! De flesta anser nog att liv är viktigare än pengar.

Du säger att Djurambulansen stallar upp djur. Det stämmer knappast, eftersom de inte nämner något om det på sin hemsida. Där står detta att läsa:

"Djurambulansen i Skåne AB är öppen dygnet runt för akut djurlivräddning och transport av sjuka eller skadade djur. I samarbete med Regiondjursjukhuset Helsingborg, räddningstjänst, polis och veterinärer/djursjukhus, har vi hela Skåne, Halland, Kronoberg och Blekinge som arbetsfält.

Djurambulansen riktar sig till djurägare av både stor- och smådjur.

Utöver akut sjukvård bedriver vi även andra tjänster: ◾Planerade transporter ◾Akuta avlivningar ◾Trotjänaravlivningar ◾Olycksfallberedskap vid ridsporttävling ◾Föreläsningar ◾Hjälp till skadade smådjur ◾Viltolyckor ◾Utbildningar"

Alltså de vårdar, transporterar och avlivar djur, men stallar inte upp djur.

Ytterligare ett fel du gör, Rafflan, är att du skriver att domstolar beslutar om vad som ska hända med omhändertagna djur. Det är Länsstyrelserna som beslutar.

Under fliken Utbildning framgår att Djurambulansen inte har någon utbildning för sin verksamhet, bara erfarenhet… http://djurambulans.com/utbildning/  Knappast förtroendegivande.

Rafflan
2015-02-25, 17:18
#8

#6 precis, den är onödigt att avliva tusentals katter varje år.

Första steget är att minska antalet okända utekatter = lagar om märkning och registrering av ALLA katter och alla utekatter ska vara kastrerade.
När man fått igenom denna lag börjar man ta in och kastrera alla dem katter som finns där ute, upprättar tillfälliga TNR kolonin (viktigt att någon är ansvarig för dessa kolonier) och sedan börjar man omplacera katterna, vart efter katthemmen får plats tar man in lämpliga katter från TNR kolonin, ny katter som dyker upp i kolonin ska då vara märkta och då lämnar man tillbaka katten till ägaren.
I slutändan kommer det vara max 5-10 katt kvar/koloni vilket är ekonomistisk hållbart och kan inte vara sånt stort problem för dem människor som bor i området.

Problemet kommer dock blir att få folk att verkligen märka sin katter och registrera det. Och ingen kommer ha tid att springa runt och dubbel kolla att alla katter verkligen är märkta.

Ang djurambulansen
Polismyndigheten i Skåne är bland de polismyndigheter i landet som har flest djurärenden. I stor utsträckning handlar det om ansvaret att transportera och förvara djur som omhändertagits.

I dag omsätter verksamheten mångmiljonbelopp årligen.

Trots att det oftast är länsstyrelsen som fattar beslut om omhändertaganden av djur så är det polisen som ska ta ansvar för transport och förvaring.

I dag köper Skånepolisen tjänster externt för att lösa det uppdraget.

Tidningens granskning visar att Skånepolisen gett uppdrag till ett företag som gång på gång slarvat med skatten. Företagets grundare har dömts för bokföringsbrott och enligt Skatteverket försökte han undanhålla miljontals kronor i arbetsgivaravgifter i bolag som han tidigare drivit.

_Företaget är Djurambulansen i Skåne AB med säte i Höganäs. Bara sedan 2012 har företaget haft intäkter från Skånepolisen på 16 miljoner kronor.
_

Källa

Om jag får fram rätt info är det P**ra B**g del ägare/skapare eller nåt sånt i  SPCA Sweden, och hon bor på samma adress som Djurambulansen ligger på? Mikaels sambo kanske?

Så Mikael tar emot djuren för transport och sedan tar hans sambo hand om uppstallningen av djuren? = pengarna går till samma familj, någon som har koll på om detta stämmer för det är det jag får fram?

Och sist en länk där djurambulansen fakturera för uppstallning av ett djur = dem stallar tydligen visst upp djur ;)

Djurambulans faktura för uppstallning av djur i 22 dagar

Djurambulans faktura för uppstallning av djur (svårt att se men om man zoomar ser man bättre)

Nej jag tror inte heller djurambulansen är nåt att ha med tanke på personernas tidigare firmor….

eskils
2015-02-25, 18:12
#9

#8 Ok, så Djurambulansen har uppstallning också tydligen, åtminstone enligt tidningsartikeln du citerar. Konstigt att de inte nämner det i sin beskrivning av sin verksamhet.

De två fakturor du länkar till tycks handla om getter och en krokodil. Vore intressant att se fakturor rörande katter, om du har möjlighet att lägga ut det!

Oroväckande citat från en artikel i tidningen Land http://www.lantbruk.com/lantbruk/djurambulansen-saknar-tillstand-yrkestrafik  (min fetstil):

"Enligt den svenska yrkestrafikförordningen finns det vissa undantag från kravet på transporttillstånd. Ett sådant är trafik med utryckningsfordon.

Och det är som sådana som Anders Westerlund, strategisk inköpare på Skånepolisens upphandlingssektion, har trott att Djurambulansens fordon är registrerade.

Men Land Lantbruks granskning visar att endast de två personambulanserna i företagets ägo är registrerade som utryckningsfordon. Och de är båda avställda, den ena med körförbud. (…)

Frågan är dock hur stor andel av den totala tjänsten som transporten utgör. (…) Men den enda som kan pröva det är en domstol.

Eftersom privatpersoner anmält Djurambulansens brist på transporttillstånd är det också där ärendet förmodligen kommer att hamna."

Rafflan
2015-02-25, 18:24
#10

#9 det är för att jag tror att djurambulansen hör ihop/samarbetar med SPCA, så det är på SPCA dem stallas upp efter djurambulansen hämtat dem. För infon jag får fram om SPCA så är det en kvinna bakom organisationen och hon bor på samma adress som Djurambulansen ligger, Mikaels sambo?

Jag hittade bara en faktura till och det var om kor :/
Fakturorna finns ju inte offentligt så dem enda fakturor man kommer åt är dem där ägaren gått till media eller liknande ang händelsen.

Ja dem kör ju verkligen inte rent spel med det där känns det som, undra om det går att ha det som yrke ekonomiskt eller hur det funkar…
För det är ju tråkigt om företaget försvinner då djurambulanser behövs och speciellt i ärenden där man omhändertar djur behövs folk med kunskap. Men samtidigt måste det ju skötas rätt och på bästa sätt för djuren…

Lena
2015-02-25, 23:45
#11

#10 Det går att beställa fakturorna från rikspolisen. Det är offentliga handlingar. 

Djurens som stallas upp finns på Djurambulansens Djurhem i Höganäs granne med deras krematorium. Inte på SPCA. 

När det gäller katter så finns de med specialistkunskap på de seriösa katthemmen. Sedan finns det en ideelt arbetande Djurambulans med som inte drivs i vinstintresse.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rafflan
2015-02-26, 00:35
#12

#11 dock känns det säkrare och hållbara med en djurambulans där folk är anställda och får lön istället för då kan man anställa riktigt kunnig personal. Dock är det en hårfin skillnad emellan såna företag och vinstdrivande företag…

Katthemsmatten
2015-02-26, 11:31
#13

#12 En djurambulans med anställd personal kan inte vara ideell förening. Då är det en affärsdrivande verksamhet. Kunskapen hos den djurambulans som jag har mest kunskap om och litar på, Djurambulansen Stockholm, går inte att klaga på. Dessutom är det transport som  bedrivs. De volontärer som bemannar ambulansen (som till skillnad från andra djurambulanser är en riktig ambulans och inte en ombyggd skåpbil) har kontakt med veterinär per telefon och kan ge viss medicinsk hjälp under transporten.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
2015-02-26, 15:39
#14

#13 vart skrev jag att det skulle vara en ideell förening? jag skrev att genom att ha det som ett företag med anställda kan man få bättre/kunnigare personal. Men då är det viktigt att man gör det för att gå runt och för djurens skull, inte för att stoppa massor med pengar i egen ficka, och det är där det ofta brister.
Om du har ett akut sjukt/döende djur är det bra om dem som kör ambulansen är utbildade personer för då kan dem påbörja livräddande insatser redan i bilen på väg till veterinären då det ofta är en bit att åka.

Katthemsmatten
2015-02-26, 15:58
#15

#14 Du skrev inte att de var ideella föreningar. Min kommentar är att det finns de som verkligen försöker utge sig för att vara det och bara verka för djurens bästa utan annat än sin egen profit för ögonen.

Jag skulle tro att det blir extremt dyrt att ha veterinär- alt. leg. djursjuksköterskeutbildad personal anställd så man har 24/7 bemanning. Vilka skulle ha råd att kunna utnyttja det? Då blir det nog snarare taxi eller transport med egen bil. Nu kommer du säkert tycka att jag är hårdhjärtad, men om du har ett döende djur så är det väl en person med tillstånd att avliva djuret du behöver? Och som jag skrev, det finns inte så mycket livräddande insatser i djurambulanser. Relativt få i humanambulanser också. Det man gör är att på plats transportstabilisera patienten om det är möjligt/använder hjärtstartare om det är nödvändigt. Så väldigt mycket mer än syrgas, adrenalin etc finns inte att tillgå och allt sker under direktkontakt med läkare. Det finns åtminstone här i Stockholm en enda IVA-ambulans. Den är å andra sidan lika välutrustad som sjukhusets IVA. Men som sagt, det är inte gratis att driva den och få skulle ha råd att göra något liknande utanför landstinget och med våra skattepengar i ryggen.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
2015-02-26, 16:25
#16

#15 nej om jag har ett döende djur vill jag försöka rädda det om man kan. Kan man inte/det är för sent vill jag avliva det snabbats möjligt.

Det är det som är problemet att det är för dyrt med veterinär + legitimerad sköterska. Men sanningen är ändå den att med 2 såna personer kan man rädda livet på en del djur, tex vid andningsproblem, blödning, chock, mm. Och det är väl därför man ringer en ambulans, för att man vill rädda djurens liv? dock såg jag något avsnitt om djurambulansen och den verkade mer fungera som en taxi för tex djur med plötsligt rygg ont och i såna lägen räcker det ju med en djurvårdare :)

Katthemsmatten
2015-02-27, 09:54
#17

De flesta som ringer en djurambulans gör det nog för att de inte har egen bil och taxi inte gärna transporterar djur. Dessutom är det billigare om man är medlem. Så jag vill påstå att det är en sorts taxi men i fallet med Djurambulansen Stockholm, mer resurser även om de som åker/kör inte är veterinärer. Om det inte vore för att human ambulanserna betalas via skattsedeln skulle det säkert ringas färre samtal till 112. Det är låååååångt ifrån alla som ringer och propsar på ambulans behöver det. Dessvärre.

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2015-02-27, 11:21
#18

Citat om Djurambulansen i Skånes verksamhet från #7 i tråden http://hittekatter.ifokus.se/articles/54df68ccce12c40c97004814-fornedrings-tv-i-djurskyddets-namn?discussions-1 :

"Djur som man bedömer kan omplaceras, med andra ord, friska, unga och värdefulla djur placeras på SPCA-anläggningen i Örkelljunga efter att man fakturerat polisen en nätt summa.  Äldre, sjuka eller rädda djur döms ut och här äger samme man även ett djurkrematorium  så att man  kan fakturera  destruktion av kroppen. Vid studier av fakturor kan konstateras att nästan 90% av alla omhändertagna katter hamnar i krematoriet, för katter har ju inget större värde. 

Via polisavtal får Djurambulansen i Skåne  AB  in en massa djur som man kan fakturera polisen miljonbelopp för. När polisen inte betalar längre döms de gamla, sjuka och värdelösa ut. De avlivas på Länsstyrelsens beslut och polisens bekostnad.
Hundar, katter och mindre djurs döda kroppar inbringar sedan ytterligare en slant då de förbränns av det andra bolaget Djurkrematoriet i Höganäs AB. Friska och värdefulla djur placeras sedan på SPCA som  somär en ideell verksamhet.Det betyder att man är skattebefriad och här tigger man gratis arbetskraft via volontärer och donationer från privatpersoner och företag för djur som Djurambulansen AB  redan fått bra betalt för av polisen. Sedan säljs djuret så småningom och inbringar ytterligare en slant.

Sist men inte minst vill jag ändå säga att det finns ingen lag på att  en rädd katt ska avlivas. Det är helt rätt att vanvårdade och misshandlade djur ska omhändertas. Men de ska behandlas som de brottsoffer de är och tas om hand av dem som har stor kompetens av det aktuella djurslaget och  inte som i dag cyniskt utnyttjas av personer med ett rymligt samvete."

Rafflan
2015-02-27, 11:28
#19

#18 gud vad hemskt, om dem har så att SPCA tar dem friska djuren kan man ju undra varför så många katter avlivas :'(

Och vad skulle hända om polisen fick mer pengar att lägga djuren, skulle fler djur räddas så eller skulle man ändå avliva djuren? för oftast är det ju en penga fråga…
Kanske man borde testa, ge minst dubbel så mycket pengar till polisen för djur och se vad som händer med statistiken.

Katthemsmatten
2015-02-27, 15:25
#20

#19 Jag kan iofs bara svara för vad som händer med katter, men så här uppfattar jag det. I de län där polisen har avtal med ett katthem ökar chansen för en katt att överleva under förutsättning att avtalet är tecknat med ett katthem som har intresse och erfarenhet av stressade katter.  Polisen skriver över katten på katthemmet efter ca 10 dygn. Därefter faktureras inte polisen mer. Och det är då de katter som hamnar i oseriösa händer avlivas. De inbringar ju inte några pengar längre.

Det tar lätt upp till 5 veckor innan en katts stress avtagit så att man öht kan bedöma om den är skygg eller tam. Har man intresse av katter så vet man att även skygga katter kan få ett utmärkt liv om man bara ger dem chansen att bli socialiserade. Det kan ta längre eller kortare tid, men även dessa katter får egna hem. Om inte annat så kan de bli stallkatter och på det viset få en bra tillvaro med skydd, omvårdnad och mat utan att för den skull behöva leva tätt inpå människor.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
2015-02-27, 15:41
#21

#20 det är nog individuellt, mina katt har anpassat sig fort.
Dem kommer hem hit, får ett eget rum med kattlåda, mat och vatten. Det luktar främmande katt och hund. Katt nr 1 gick ut kattburen direkt och kollade runt i rummet och ville gos med mig (hittekatt, tam), katt nr 2 tog det ca 4 timmar innan han var lugn och kom fram och ville gosa (avlivning pga allergi, tam), katt ner 3 visade framsteg efter 2 dagar, men tog 2-3 månader innan han var så pass att jag kunde kalla honom tam (vilde katt= förvildad tamkatt, ej aggressiv, bara väldigt väldigt rädd), katt nr4 klev ut ur buren och sa "det här är mitt hem, tjena hunden" (vanvårdsfall, instängd i ett rum med 2 andra katter)

Så av min erfarenhet en katt som har vart tam förut tar det inte så många dagar innan man märker det på dem. En vilde katt är klart rädd och ev aggressiv.

Sedan tycker jag att man inte ska avliva vilde katter bara för att dem är rädda, utan man får se från fall till fall. Men det är en annan diskussion :P

Uppkatten
2015-02-27, 16:06
#22

#21 Dessvärre kan även riktigt tama katter reagera med svår stress vid omplacering etc. Och det har t ex - i vetenskapliga studier - visat sig vara nästintill omöjligt att skilja tama katter och förvildade katter åt sedan de fångats i fälla (t ex under den närmaste tiden därefter på katthemmet). Det finns även en studie i vilken de tama katterna som lämnades in på katthemmet för omplacering hade högre stressnivåer under den första tiden på katthemmet jmf med de s k "stray cats" som ingick i samma studie. Ytterligare ett problem är att en svårt stressad förvildad katt kan reagera med apati, och t om låta sig klappas (och kan då uppfattas som tam men stressad), medans en tam katt kan reagera med att bli "arg och utåtagerande" vid stress (och riskerar då att uppfattas som förvildad). Det är därför som ALLA katter måste ges ordentligt med tid "att landa" innan man kan avgöra vad det är för en katt man har framför sig.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Rafflan
2015-02-28, 05:07
#23

#22 konstigt då min erfarenhet är helt annorlunda. Men det är iofs skillnad att komma till ett hem (som när jag tog hem dem) och att komma till ett katthem.

Jassan
2015-03-01, 23:25
#24

Detta var inte kul att läsa…

http://www.djurskyddetvarberg.se/Polisen.html

https://jazzans.wordpress.com/

Rafflan
2015-03-02, 01:57
#25

#24 fast det var väl ingen nyhet att upphittade djur avlivas av polisen?

Inte alltid, men oftast, och orsaken är oftast pengar, det kostar ca 200 kr/dag att ha djuren uppstallade och polisen verkar ha en tajt budget för dessa ändamål och en hel del djur att ta hand om.
Och katthemmen har som dem flesta vet oftast fullt.

Ang betalningen är det nåt djurambulansen kör dem, omhändertagna djur och upphittade djur, kostnaderna skickas på en faktura till ägaren, fattar du hur dyrt det kan bli om dem omhändertar 30 kor, och ägaren överklagar beslutet? ägaren kan bli skuldsatt för livet…

Jassan
2015-03-02, 08:32
#26

#25  Nä, det har du ju rätt i. 

Jag glömde ju skriva att nu har även Polismyndigheten i Hallands län tecknat avtal med Djurambulansen Skåne AB. 

Jag bor i Halland så plötsligt blev det så nära mig…..

Hua, vilka priser det kan bli…😮

https://jazzans.wordpress.com/

Katthemsmatten
2015-03-02, 14:48
#27

#25 det är inte priserna man ska förfasa sig över - det är den totala bristen på att ha djurens bästa i åtanke. Det ska man riktigt oroa sig över när det handlar om Djurambulansen Skåne AB.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
2015-03-02, 18:42
#28

#27 priset är det som oftast gör att polisen sätter så kort tid för katten att hitta ägaren och annars avlivas den. För dem har inte ekonomin att ge katten längre tid.

eskils
2015-03-03, 11:36
#29

#24 Intressant artikel, hoppas att den har skickats till alla berörda instanser och massmedia! Ur innehållet:

"LÄMNA INTE IN DET UPPHITTADE DJURET TILL POLISEN!!
Polismyndigheten i Hallands län har tecknat ett avtal med Djurambulansen i Skåne AB.
Detta innebär att om katten/djuret INTE ÄR ID-MÄRKT/CHPPAT
och registrerat, så hämtar Djurambulansen katten/djuret och kör den till Höganäs i Skåne.

Där förvaras den på en av deras 12 kattplatser, 12 hundplatser och 6 platser till övriga djur.
Efter endast FEM DYGN tillfaller djuret polisen. 
  (…)
Ur klipp från Rikspolisstyrelsen ang hittegods:
*Har djur tillfallit staten enligt hittegodslagen kan i vissa fall
djuret avlivas med stöd av 5 § lagen (1974:1066)
om förfarande med förverkad egendom och hittegods m.m. Då kan polisen genom avtal med  Djurambulansen i Skåne AB. Säga att djuret ska avlivas efter endast 5 dagar.
Djurambulansen i Skåne AB får betalt för djuret samt för att de kremerar djuret åt polisen.
(…)
 Vi hoppas att polisen i Hallands län vill bryta avtalet med
Djurambulansen i Skåne AB och istället hitta lösningar tillsammans med
Djurskydds föreningar och andra ideella föreningar som jobbar för djur i Halland."

eskils
2015-03-03, 12:25
#30

Polisen har inlett en förundersökning mot Djurambulansen Skåne AB om olaga yrkesmässig trafik:

https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Skane/jan-mars/Djurambulansen-utreds-for-trafikbrott/

Katthemsmatten
2015-03-03, 16:47
#31

Vi får väl hoppas att de inte lägger ned den utan utredning (som så mycket annat)

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2015-03-07, 16:11
#32

I #12 i den här tråden från 2012 hittade jag den här sammanställningen av hur Djurambulansen Skåne AB hanterade hemlösa katter. Samt hur stor vinst detta gav till företagets ägare.

89% av katterna avlivades, bara 11% fick leva vidare!

En ambulans är ju till för att rädda patienternas liv, inte att döda dem, eller hur? Man kan tycka att Djurambulansen Skåne AB borde byta namn till Djurdödarna Skåne AB. Det vore mer ärligt.

Man kan också förvånas över att Länsstyrelsen och Polisen i Skåne samarbetar med ett beryktat företag, lett av en person som dömts för brott, misstänks för nya brott och jagas av kronofogden………

Rafflan
2015-03-07, 17:02
#33

#32 Deras ambulans verksamhet är just ambulans, det som händer med djuren efteråt har dock inget med ambulansen att göra utan är lst beslut.

Polisen och lst påstår att dem inte kände till hans tidigare brott och att han ska ha skrivit på ett papper när dem ingick avtalet där djurambulansen skrev att dem inte var dömda för brott tidigare…

Katthemsmatten
2015-03-09, 14:04
#34

#33 Nej, en ambulans kör djur till veterinär för vård. Den här s.k. ambulansen kör dem till diverse mer eller mindre obskyra stallar för att så snart det inte går att debitera polisen mer skickas till avlivning med motiveringen att de  inte är omplaceringsbara. Det går inte att göra en sådan bedömning på 10 dagar och dessutom av någon med ringa eller obefintlig kunskap om katter. Det här är bondfångeri på hög nivå och det enda som driver innehavaren är pengar. Att polisen inte kontrollerar mer noggrant att det han skriver är korrekt är hårresande. Det borde dessutom räcka att han öht har varit misstänkt för brott för att dra öronen åt sig. En enkel kontroll hos kronofogden räcker för att han skulle stoppas. Man får inte ha skatteskulder om man ska ha offentliga uppdrag.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
2015-03-09, 17:07
#35

#34 ambulans = kör djuren till en veterinär, djuren dem hämtar möts ju av en veterinär på uppstallningsplatsen, där dem får vård i väntan på beslut.

Katthemsmatten
2015-03-10, 12:14
#36

#35 Du har inte någon personlig erfarenhet av detta låter det som. I den bästa av världar så skulle det fungera som du skriver, men nu lever vi i en värld där somliga har hittat ett bra sätt att tjäna pengar på djur i misär genom att själv ha alt. ha kontakt med veterinärer där man får en slant för att ta in djur och när de avlivas så är man passande nog även där involverad i hanteringen och tjänar ytterligare en hacka. Dessvärre finns det väldigt litet av omsorg och kärlek till djuren i just den verksamhet som skrivs om i den här tråden.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2015-03-10, 19:55
#37

Nej allt är inte guld som glimmar eller rättare sagt det kanske det är för viss verksamhet men på djurens beskostnad.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rafflan
2015-03-10, 22:13
#38

#37 jag har inte sagt att det är guld?

Så här tror jag det går till: (dock vet ingen av oss exakt vad som är rätt då ingen av oss har jobbat där?)

Dem får ett samtal om 5 katter som är akut sjuka och ska omhändertas av lst/polisen, dem åker ditt, hämtar katterna, kör hem dem där veterinären möter dem om djuren är i dåligt skick, veterinären undersöker djuren, 2 av katterna är så sjuka att dem avlivas direkt, veterinären skriver sitt utlåtande och skickar till lst, djuren sitter på uppstallningen i några dagar, efter 5 dagar beslutar man att avliva dem sista 3 katterna. sedan faktureras allt till djurägaren.

Alt 2

Dem får ett samtal om 5 katter som ska omhändertas av lst/polisen då ägaren har djurförbud, dem åker ditt, hämtar katterna, kör hem dem, då djuren mår bra kollar veterinären på dem nästa dag, veterinären undersöker djuren, veterinären skriver sitt utlåtande och skickar till lst, djuren sitter på uppstallningen i några dagar, efter 5 dagar beslutar man att avliva alla 5 katterna. sedan faktureras allt till djurägaren.

Katthemsmatten
2015-03-11, 11:23
#39

Det finns en bra artikel i Dagens Nyheter idag som behandlar det onödiga avlivandet av djur och som belyser att det är okunniga personer, som många gånger inte ens träffat djuren som fattar beslut om deras död. #38 Lst ser till att vi har en fullständigt rättsvidrig process där våra djur får plikta med livet. Lst och jordbruksverket anser sig inte behöva ta in modern forskning och gör helt egna tolkningar av den forskning de anser sig stödja sina beslut mot. En tolkning som berörda forskare helt motsätter sig dessutom. Och att man sedan anlitar en djurambulans som enbart är ute efter att tjäna pengar gör ju inte hanteringen bättre. 

Här är länken till dagens artikel i DN. http://www.dn.se/sthlm/larm-friska-djur-avlivas-i-onodan/

Medarbetare Hittekatter iFokus

Sabbekatt
2015-03-11, 14:07
#40

Apråpå Djurambulanser:
Jag tittade på ett program på TV i går kväll kl 20:00, på Sjuan (som tillhör TV4-gruppen). Det visas på måndagar och tisdagar och heter "SOS Djur". Där får man bl.a se Djurabulansen Sverige och Djurambulansen Stockholm köra djur till olika veterinärkliniker (de kliniker som ägs av Evidensia, eftersom de är en av programmets sponsorer).
Utan att skriva någor som är positivt ELLER negativt om de Djurambulanserna som är med i programmet, men de verkar i alla fall göra det som de heter, att köra djur till veterinären.
I det programmet som gick i TV4 för ett tag sedan (har redan förträngt namnet) såg man bara Djurambulansen i Skåne omhänderta djur och aldrig köra dem till en annan veterinär än sin egen.
Om det beror på hur programmen är redigerade vet jag inte.

Rafflan
2015-03-11, 18:34
#41

#40 djurambulansen i skåne har egen veterinär, så för omhändertagna djur utan ägare (vilket var det man fick se på tv) körde dem djuren till sin egna veterinär. Alt ringde ut veterinär till plats (avsnittet med hästen som inte kunde resa sig, och det fallet sköte djurambulansen dåligt)

Djurambulansen i SOS Djur kör djur som har en ägare och då tar dem djuren till vanlig veterinär.

Katthemsmatten
2015-03-13, 14:20
#42

#41 Den veterinären är så "egen" att man ser till att tjäna riktigt duktig med pengar genom att se till att katterna hamnar just där. Ingenting säger att det är en veterinär med kompetens att bedöma om katter har en möjlighet till rehabilitering. Är man rädd är man straxt död.

Betr. Djurambulansen Stockholm, som är en av två ambulanser som finns i Stockholm och den enda som är en ideell förening så kör den ägda djur till veterinär, men man rycker också in och tar hand om upphittade djur (katter, hundar, svanar är exempel) och ser till att de kommer till djursjukhus. För de sistnämnda gör man det gratis och av omsorg om djuren.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Rafflan
2015-03-13, 14:34
#43

#42 vem betalar för vården av dem upphittade djuren/vilda djuren?

Katthemsmatten
2015-03-13, 15:04
#44

Här i Stockholm har regiondjursjukhuset en fond för behandling av åtminstone tamdjur. Dessa djur överförs efter att de fått akutvård till katthem/hundstall och då är det dessa organisationer som sedan står för vidare vård. 

De vilda djuren finns det en organisation som tar hand och jag har ingen kunskap om dem. Googla t ex Djurens Ö.

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2015-03-14, 15:23
#45

Apropå #30.

Länsstyrelsen i Skåne uppvaktades häromdagen av ett 20-tal personer som framförde svidande kritik mot hur djurskyddsverksamheten bedrivs i länet.

Med sig hade gruppen, som bestod av djurägare, veterinärer och jurister, en lista med 16 krav för att återställa rättssäkerheten inom Skånes djurskyddskontroll.

Krav nr 1 på listan var att ta bort fem namngivna djurskyddsinspektörer från all form av djurärenden.

Krav nr 2 på listan var att Länsstyrelsen måste sluta anlita företag som kör eller har kört olagligt, dvs Djurambulansen Skåne AB.

Tidningsartiklar om detta:

Land Lantbruk    Här finns hela kravlistan

Norra Skåne

Katthemsmatten
2015-03-16, 10:47
#46

Återstår att se om LST öht tar någon notis om detta. De har en förmåga att slå dövörat till.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Påskkärringen
2015-03-24, 07:07
#47

Vad tycker ni om detta? Vet någon vad som hände med de 40 katterna till slut?  https://forystablogg.wordpress.com/2015/03/21/ett-hogt-pris/

Katthemsmatten
2015-03-25, 11:22
#48

#47 Tack för länken. Skrämmande läsning. Dessvärre vet jag inte vad som hände med katterna, men jag har mina hemska aningar med tanke på vilka som varit involverade.

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2015-05-15, 12:03
#49

Nu har polisen bestämt sig. Det blir inget mer samarbete med Mikael Gustavssons illa beryktade Djurambulansen Skåne AB! 🙂 

Läs mer här: Stopp för djurambulansen

Katthemsmatten
2015-05-18, 12:41
#50

ÄNTLIGEN!!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2015-05-18, 18:42
#51

ja nu verkar det vara färdigåkt där!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
2015-05-19, 12:14
#52

#51 Vi får verkligen hoppas det för djurens skull. Hoppas de startar en seriös Djurambulans på ideell basis även i Skåne. Här i Stockholm har vi turen att ha en sådan, Djurambulansen Stockholm.❤️

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2016-09-11, 19:59
#53

"I slutet av oktober löper även avtalet om transport, uppstallning och skötsel av omhändertagna hundar och katter i Blekinge och Halland ut. Det avtalet kan förlängas i två år."

http://www.atl.nu/lantbruk/oklarheter-kring-ny-upphandling/

http://www.atl.nu/lantbruk/alla-skyller-pa-alla-i-turerna-om-djurambulansen/

Upp till toppen