Etikettertnrskygga-katter
Läst 1765 ggr
kalindas
2015-05-11, 22:43

Någon som kan hjälpa alt. tips

Jag är tillfälligt akuthem för denne lille blåvite kille. Han är en av många katter som enligt utsago finns i Olofbo, en campingplats/sommarstugeområde i Falkenberg.

Vet att Djurskyddsföreningarna i trakten redan hade stora problem med dessa katter förra året, då de kom på tal när jag höll på med mina förvildade katter hemma hos mig.
Vad jag förstått är det ganska många katter och såklart kattungar, flertalet förvildade. De har inte funnits möjlighet att fånga in katterna då föreningarna i området inte tar in skyggisar och jourhem är svårt att få tag i.
Pga att det är mest sommargäster där så finns ingen möjlighet att starta en TNR koloni utan valet nu skulle väl vara att skjuta av katterna.  Men enligt vad jag hört (ryktesvägen) så görs inte det heller. Alltså fortsätter katterna att öka…
Så här finns alltså ett gäng i det närmaste övergivna katter och som behöver komma till hem och bli socialiserade och kastrerad. 
Finns det Föreningar eller personer vana vid skyggisar här som är villiga att hjälpa dessa katter?
Tror/hoppas att Djurskyddsföreningarna i närheten här också hjälper till att stödja om bara någon tar grovjobbet så att säga…
Själv har jag bara möjlighet att vara ett halvdant akuthem/karantän en kort tid då jag har min egna lilla TNR grupp att ansvara för. 
Men finns det bara andra som är villiga att ta de tunga ansvaret så lovar jag hjälpa till så gott jag kan…

/Elisa

Katthemsmatten
2015-05-12, 11:29
#1

Hur långt från bofast befolkning ligger det här egentligen? 5 mil eller mer? Det kan inte vara omöjligt att få ihop några som kan dela på att mata och kolla katterna om bara viljan finns. Men som i så många andra fall tror jag att det är just viljan som fattas. Det är ju "bara" katter och dem kan man ju lika gärna skjuta av, typ. 😈

Medarbetare Hittekatter iFokus

kalindas
2015-05-12, 16:16
#2

#1
Det är precis jämte ett samhälle och knappt en mil från Falkenberg. Vet inte hur det ser ut och hur katterna bor där. För de måste ju nästan ha någonstans de föder ungarna mm? 
Har själv ingen bil, lånar bara ibland. Bara hört om dessa katter, men vet inte om det görs något aktivt. 
Tycker inte det ska behöva gå så långt att de måste skjuta av dem och det löser ju inte problemet i längden, för det är alltid någon katt som kommer undan…

Ska se om jag kan ta reda på mer om hur läget är där nere och om någon är villig att mata dem.  Men är det mitt i samhället eller själva campingen så behöver ju katterna flyttas.

/Elisa

Katthemsmatten
2015-05-12, 17:08
#3

#2 Bra om du tar reda på mer fakta och sedan uppdaterar. Då kanske vi kan komma med några råd. För som du skriver, avskjutning löser inte några problem. Tvärtom så ger det möjlighet för att det blir en än livskraftigare koloni.

Medarbetare Hittekatter iFokus

kalindas
2015-05-12, 17:47
#4

Ska forska lite hur det ligger till. Men visar det sig att det inte går att göra en TNR koloni där så behövs det ju ganska många jourhem som är villiga att ta in förvildade katter.

/Elisa

Katthemsmatten
2015-05-13, 12:17
#5

#4 och om det inte finns någon organisation bakom så lär det bli svårt. Man behöver stöd för att kunna socialisera skyggisar om man inte har erfarenhet tidigare.

Medarbetare Hittekatter iFokus

kalindas
2015-05-13, 13:37
#6

#5
Ska prata med tjejen som fångade in Hugin (katten på bilden) veckan. Hon har lite koll hur det ser ut där nere och hur man ska gå vidare.
Svårigheten är ju om man inte kan mata eller ta hand om dem på plats, för det måste ju finnas jourhem som kan ta hand om de skygga katterna.

/Elisa

kalindas
2015-05-15, 12:17
#7

Forskat lite mer om katterna i Olofsbo. De finns på olika ställen i samhället, så bygga en TNR koloni är svårt. Alltså måste katterna in. 
Det är förvildade katter de flesta och troligtvis är några dräktiga. Några går på ställen där det får mat, men inget hållbart alternativ.
Falkenbergs Djurskyddsförening är inte mycket för TNR som jag förstått det. Jag fick stöd för det här, då katterna bor på min gård och får mat varje dag.
Men i övrigt så är det inte av intresse, dock kan de ev. sponsra kastrering på en del om de fångas in och hittar jourhem. Kommunen hade visst varit där ock skjutit av ett gäng för några år sedan.
Så problemet är nu….

  1. Var finns katterna i Olofsbo, vilka platser?
  2. Vilka kan hjälpa till att fånga in och ev. ta emot akut
  3. Hur hittar man jourhem till flertalet förvildade katter?
  4. Kan man få sponsring?

Nackdelen med att bo på landsbygden är att det där med katter inte är så intressant för de flesta. Katter finns, de får ungar, blir det för många skjuter man dom…

Intresset för att ta emot förvildade katter är litet och hitta hem till dom är ännu svårare.

Finns djurskyddsföreningar som är villiga att hjälpa till viss del. Men det hjälper ju inte om det inte finns jour eller katthem som är villiga att ta dem.

/Elisa

Upp till toppen