Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 7899 ggr
Lena
2006-12-30, 20:52

2007 - ett år i kattens tecken!

I det antika Egytien för 5000 år sedan sågs katten som en aktad medarbetare som tilldelades en gudomlig rang. När en katt dog balsamerdes den, lades i träkista som en mumie och fick en ståtlig begravning.

I Kina och Japan blev katten en stor tillgång i Sidenindustrin eftersom den höll efter råttor och möss, som åt sidenmaskarnas kokonger. Katten förekommer i Kinesisk astronomi som har sina rötter från den här tiden. Den som är född i kattens år är en duktig och ärbar person.

I 1500 talets Venedig var det katten som räddade Venedig från att helt plånas ut till följd av pesten. Detta genom att fånga råttorna som spred pestsmittan. Sedan dess har Venezianarna höjt katten till skyarna som guds gåva till mänskligheten. På Venezianska konstverk kan man ibland se katter avbildade som Jesus följeslagare.

          

I Venedig anser man att Jesus främsta följeleslagare var en katt. Foto: Lena

I Europa sågs katten först som ett nyttodjur. Under medeltiden skulle dock synen förändras på många håll i Europa. Katten började förföljas av den kristna kyrkan, som förknippade den med hedendomen som till vilket pris som helst skulle bekämpas. Tusentals katter dödades runt om i Europa. När katterna började försvinna steg antalet råttor, sjukdomar och farsoter spreds okontrollerat. Det blev en väckarklocka för många länder som nu insåg kattens sanna värde.

    

Norditaliansk huskatt Foto: Lena

I Sverige verkar det tyvärr som att den medeltida kyrkans syn på katten i mångt och mycket lever kvar än idag. Katter behandlas just inte bättre än vad de gjorde på den mörka medeltiden. Därför är det nu när år 2007 tar sin början hög tid till förändring.

Mycket talar för att det nya året kommer att bli början på det som vi alla här i Hittekatter i Fokus hoppas och väntar på. Här följer några citat från inlägg i Hittekatter i Fokus som ger oss hopp om framtiden för de utsatta katterna:   

"Vill börja med att säga att kommande år kommer att bli  de hemlösa katternas år. En massa bra och spännande saker är på gång. Mycket i anknytning med kattkampanjen som Djurskyddet leder." Vanessa  

"Jag är oxo glad över att det gamla året strax är slut och ersätts av ett nytt, fräscht år med många spännande projekt på lut. Jag har stora förväntningar inför den stora kattkampanjen från bl a djurskyddet/TV4 samt alla kringaktiviteter som det för med sig". Pelusa

"Djurskyddet Sverige har nu äntligen startat  projektet  - REDE. Respekt, Empati, Djur, Etik. Det är en kurs som lärare ska hålla till elever i 6-9 års åldern."   "Detta känns viktigt, för det är ett stort steg i att förändra synen på djur och djurskydd. Att göra det redan från början av barnens liv. Sedan lär de sprida det hela vidare till sina föräldrar (ungefär som rökning är farligt)." Vanessa 

"Jordbruksministern föreslår ett vanvårdsregister, där alla som dömts till djurförbud registreras. För idag kan den som får djurförbud flytta till annan kommun och fortsätta. Så vi får hålla tummarna att denna sak drivs igenom." Vanessa

"Tillsynsmyndigheten ska ge ökat stöd till de lokala myndigheterna och det ska bli lättare att ingripa mot kommuner som missköter sig."  "För närvarande pågår också en översyn av lagen om tillsyn över hundar och katter. Lagen ses över bland annat för att stärka djurägaransvaret. Jag kan försäkra dig om att jag följer detta arbete mycket noggrant." Jordbruksministerns svar till Catfoot.

    

Hemlös katt i Sverige Foto: Lena

Det känns ändå som att något håller på att hända. Någon gång måste ju även katter i Sverige få bättre dagar. Jag vill tro på det nya året - låt oss alla hoppas och utse 2007 till ett år i kattens tecken.

Gott Nytt År till er alla!

Tessie & Tristan Foto: Lena

//Lena

Av: Lena

Datum för publicering

  • 2006-12-30
//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
modellflickan
2006-12-30, 22:49
#1

Mycket bra skrivet! Håller med till 100%!

vanessa
2006-12-30, 23:30
#2

Längtar. Klockan tickar ner och jag hoppar mellan denna sida och arbetet jag fipplar med inför året som kommer. Nästan så att tangentbordet börjar brinna i mitt knä. Så tack Lena, för denna energipuff. För nu ska saker ändras. Små tassande steg blir snart långa tjusiga geopardhopp mot en ny tid för de hemlösa, vanvårdade och oälskade katterna. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.
vanessa
2006-12-31, 13:32
#3

Nu är det bara timmar kvar på det gamla året, och det känns bra. Själv har jag kattpass ikväll, så det ska bli mysigt att ägna tid i katternas sällskap. Att de kommer få en masa godsaker på sin nyårsaftonsmeny är självklar. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.
Chrizzan
2006-12-31, 13:45
#4

En mycket bra artikel Lena som ger både perspektiv bakåt och hopp inför framtiden!

En fempoängare!

Kram / Chrizzan

Lena
2006-12-31, 14:15
#5

#4 Jag har grubblat mycket på det där med varför just Sverige har en sådan tråkig syn på katten. Visst är det väl konstigt! Men som sagt nu kan det bara bli bättre som jag brukar säga när jag jobbar med att rätta till missförhållanden på jobbet. (Jobbar mycket med utvecklingsfrågor).

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
vanessa
2006-12-31, 21:56
#6

Nu är det bara tre timmar kvar på året. Ser fram mot det nya året som ett barn på julafton. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.
Engla
2007-01-01, 19:10
#7

Jag hoppas verkligen att det blir så, att 2007 blir katternas år! Med vår hjälp, såklart!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis
Lena
2007-01-01, 20:42
#8

#7 Med den draghjälp som kattkampanjen kommer att innebära bör allt annat som görs också få bättre effekt.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
anebit
2007-09-04, 20:34
#9

putt

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
vanessa
2007-09-04, 20:48
#10

Vill påminna om alla ska skriva under listan på www.djurskyddet.se som samlar in namn för lag om id-märkning och registrering av katter. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.
Upp till toppen