Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 8697 ggr
Lena
2010-02-06, 14:48

PR-kampanjen Kastrera Mera & Flera!

Det finns något som mer än allt annat är som en magisk formel när det kommer till lösningen på hittekattsproblematiken. För många är det svårt att förstå att det kan vara så enkelt att de vägrar acceptera faktum. Det magiska ordet är Kastrering. Om alla katter som inte ska användas till avel blev kastrerade skulle vi inom loppet av några år inte längre ha den misär med 100.000 tals hemlösa katter som vi har idag.

126_2638.JPG

Foto: Lena

Hittekatter iFokus samarbetar med Kattstatus - för ett bättre kattliv. På Kattstatus-sidan finns informationsmaterial samlat i syfte att öka kunskaperna om katten samt höjja dess status.

"Vår älskade huskatt är värd högre status och vägen dit går genom kastrering, id-märkning, vaccinering och försäkring".  

Bland mycket annan intressant och viktig läsning finns det en artikel om kastrering: Kastrering. I artikeln finns fakta om varför man bör kastrera sin katt, om könsmognad samt hur det går till att kastrera honkatt respektive hankatt.

Utdrag från artikeln Kastrering:  

"En hona som får gå ute fertil kan under sin livstid få ca 120 kattungar, det säger sig självt att det inte går att hitta hem till alla dessa. Likaså hinner en enda fertil hankatt ge upphov till ett oräkneligt antal kattungar varje år. Till alla dessa kattungar finns inte hem och många avlivas eller dumpas och blir en del av de lidande hemlösa katterna som fortsätter att föröka sig och skapa nya generationer katter utan hem".

"Förändringen måste komma från varje enskild kattägare som måste få kunskap om hur viktigt det är att kastrera. Vi på kattstatus önskar att det ska bli självklart att inte göra katten till utekatt förrän den är kastrerad, och att inte låta fertila katter gå lösa ute. Ska lidandet någon gång få ett slut måste varje huskattägare ta sitt ansvar.

För att underlätta i det viktiga arbetet att få kattägare att bli bättre på att ta sitt ansvar har Kattstatus tagit fram en broschyr och en affisch. Materialet går att skriva ut från vilken skrivare som helst.

Länk till foldern i pdf fil Kattstatus

Här är affischen som du kan kopiera på din hårddisk och sedan skriva ut (A4 format): kattstatus.jpg

Om alla medlemmar här på Hittekatter iFokus skriver ut 4 affischer och sätter upp på strategiska platser i sin närmiljön, kommer större delan av landet nås av budskapet.

Om alla medlemmar som träffar en kattägare informerar om det som står i broschyren kommer tusentals kattägare att få ta del av viktig information och fakta.

För varje katt som blir kastrerad förebygger vi att det föds upp till 120 nya katter som riskerar att bli hemlösa.

"Ingen kan gör allt, men alla kan göra något".

Fotograf Kattstatus materialet: Linda Karlström

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2010-02-06, 15:59
#1

Jättebra artikel. Det är bara genom kastrering antalet hemlösa katter och katter öht kan minskas.

Det finns 1,6 miljoner katter i Sverige!!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
anebit
2010-02-06, 16:09
#2

Jättebra artikel som vanligt!

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
brutt
2010-02-06, 18:00
#3

Lite lustigt har nyss i dag fått träffa en okastrerad hankatt av en ren tillfällighet som jag erbjudit min hjälp till att ta till veterinären(om ägarna har svårt med den biten) där ägarna inte verkade så bekanta med hur kastrering går till.Men nu har de lovat eftersom katten var försvunnen länge förra våren och sedan återkommit svårt skadad av slagsmål med andra katter.

Alltid roligt med människor som vill sin katt väl.

Ankie
2010-02-06, 18:11
#4

har jag lagt in de på face :)

sighni
2010-02-06, 19:17
#5

Jag tycker detta är jätteviktigt så jag ska hjälpa till.

brutt
2010-02-06, 19:27
#6

Här i staden med närområden kommer det att upplysas genom den fina affischen och lite till.

Lena
2010-02-06, 21:42
#7

Jättebra att ni nappar på uppropet! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Gullimat
2010-02-06, 23:14
#8

Har nu tryckt ut ett ex. att kopiera. Här skall sättas upp i hela lilla Svedala och vid min arbetsplats i Malmö där många har katter

[
2010-02-07, 17:17
#9

Toppen Lena! Glad

Lena
2010-02-08, 22:49
#10

Puttar upp den här viktiga artikeltråden!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
kosta
2010-02-08, 23:04
#11

Jättebra

Jag saknar däremot information på affichen om hur tidigt en honkatt kan bli könsmogen och bli med kattungar.

Jag har mött många som har blivit överaskade av att deras kattunge

ska ha kattungar

Lena
2010-02-08, 23:21
#12

#11 I den här artikeln på Kattstatus sajten står det om kastrering och hur tidigt honkatter kan bli könsmogna. Vet även att Gisele och några andra arbetar med flera affischer.

Sedan är de alltid intresserade av synpunkter och hjälp med nya texter, ämnen som bör tas upp etc. Man kan kontakta Kattstatus via denna email: kattstatus@gmail.com

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Gunlog
2010-02-09, 14:46
#13

Såja, klart. Ska sätta ut i mitt område här i Arlöv, då här finns en del katter utomhus.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst... Sajtvärd på julen.ifokus. Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.
Engla
2010-02-09, 19:12
#14

Får affischen användas i bloggar?

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis
Hennum
2010-02-12, 14:39
#15

kan man inte få affischen i lite bättre upplösning, för nu blir texten helt suddig och ful när den skrivs ut? Hur gör man? :S

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
[
2010-02-12, 16:31
#16

Kosta: Det går inte att trycka in hur mycket information som helst i en affisch, man får helt enkelt satsa på det viktigaste budskapet man vill få fram. Här har vi valt att uppmana att inte släppa ut katten förrän den är kastrerad och idmärkt, och vi har texter även på Kattstatus som ge de rekommendationerna. Förmodligen kan vi ändå inte räkna med att nå alla kattägare som inte läser på när de skaffar katt…

Engla: Affischen får du använda i blogg och hemsidor! Det är ju också ett smart sätt att sprida den!

Hennum: Jag skrev ut affischen nu igen för att kolla. Och när jag gör det blir den bra tom i svartvitt (min färgskrivare är paj). Hm. Så varför blir då din dålig tro? Den är skriven i A3 format.

Jag ska senare ikväll lägga ut den affischen i pdf-fil om det kan underlätta.

alskadeida
2010-02-12, 21:53
#17

En sak jag reagerar starkt på i detta med att man skall kastrera huskatterna. Men om de som har en raskatt med stamtavla inte vill avla på den, borde dem inte då också kastreras? eftersom även den katten kan para sig med en "vanlig" katt.

Jag menar. Man kan ju inte sätta kastrering efter stamtavla. Det går inte.

Alla som inte skall ta en kull på sin katt skall kastrera den tycker jag.

Men sen finns det dem som har huskatter som avlar med huskatter för att dem vill ha djur efter sin egen hon/hane. Hittar hem till de kattungarna och allt blir bra. Bara för man är uppfödadare och katten stamtavla betyder det inte att man då kollar upp sina kattungar hela tiden vem de parar sig med och inte.

Jag vet så många annonser som man vill blanda in olika raser eftersom de oftast är frikare. Ja jag menar ofta. För många raser, gäller alla djur är så hårt avlade och så att man helt enklet får för friska djur utan sjukdomar att dem ej tål saker sen som dem får.

Så känner jag.

Men jag stöttar ej avel med katter för man skall avla. Utan varje avel måste ha tankar och så bakom samt göra tester på katterna för att se att dem ej är sjuka och bär på något i blodet. Då är det ok.

Man är iaf uppfödare oavsett om man har huskatt dvs utan stamtavla eller en med stamtavla.

Bättre att ta väl hand om sina blandraskattungar än att en uppfödare inte alls tar hand om sina kattungar säger jag.

Men denna tråd kan man skirva mil om för alla tycker och tänker olika.

Jag skulle mycket väl kunna ta en med min hona med en raskatt för att få kattunge efter henne som då hon lever vidare i.

Men som sagt. Tråden kan göras lång och alla har åsiket om allt.

Blandrasuppfödare om raskattuppfödare och tvärtom.

Säger bara. Lycka till ni som föder upp katter, vilken väg ni än går.

[
2010-02-12, 22:13
#18

#17 Jag tycker att ditt inlägg hör bättre hemma i en egen tråd än här där vi pratar om kastreringskampanj. Kan du inte starta en tråd i ämnet så kan vi diskutera vidare där?

alskadeida
2010-02-12, 22:15
#19

#17. Hej.

Ja det skulle jag nog kunna göra =)

tänkte bara få med lite i detta =)

Katthemsmatten
2010-02-13, 20:42
#20

#17 Givetvis är det inte fel att ta ungar efter en vacker och psykiskt välmående katt - MEN då ska du också ta ansvar för att du placerar dem i ansvarstagande hem som KASTRERAR ungarna. Raskatt eller huskatt har ingen betydelse. Men rent krasst springer det fler huskatter vind för våg än dyrbara raskatter.

Det råder, dessvärre, inte någon kattbrist i världen. Om vi kastrerar alla frigående katter så får vi kanske om inte stopp på tillflödet, så i alla fall ett minskat tillflöde.

Min dröm är att katthemmen i princip ska bli överflödiga. Att alla katter som föds ska vara önskade och välkomna i hem som inser att det är ett långt åtagande man tar på sig den dag man släpper in en 4-bening i sitt hem. Dessvärre lär det inte ske inom överskådlig framtid.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Engla
2010-02-14, 13:58
#21

Tack! Vad snällt att jag får använda den. Jag har lagt ut den på Kompis blogg. Glad

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis
Lena
2010-02-14, 18:30
#22

#21 Vad bra att den ligger på bloggen! Det ser jättebra ut! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
[
2010-02-15, 02:41
Gullimat
2010-02-15, 10:07
#24

Har tryckt upp än så länge 20 st.

Har idag satt upp i djuraffären, ICA, Domus, jouraffären, igår i vår lilla affär på jobbet, på dörren till min arbetsplats, skickat afficher med en del av mina arbetskamrater att sätta upp där dom bor och 8 kvar men fortsättning följer.

Har skrivit ut ett ex. hemma och kopierat på jobb på skattebetalarnas bekostnadFlört

[
2010-02-15, 19:15
#25

Norrbysa: Har du ändrat så att du länkar till Nya Kattstatussidan www.kattstatus.se?

Gullimat: Bra jobbat! Toppen!

[
2010-02-15, 19:34
#26

#25 jag tror det.. ska kolla det efter mitt löparpass..

Finns det en affisch med bättre upplösning tillgänglig?? Den på kattstatussidan går inte att printa. Kanske spara i vektorgrafik istället för pixel? (Spara som Pdf-format.)

[
2010-02-15, 19:47
#27

Jag har fixat länken nu på en gång och såg att ni har programerat å ä & ö felaktigt på sidan.

Såhär ser det ut när man länkar: Kattstatus ?r ett samarbete mellan kattv?nner ?ver hela landet vars gemensamma m?l och intresse ?r att h?ja kattens status……

Såhär skriver man å, ä & ö:

Å = &Aring
Ä = &Auml
Ö = &Ouml

(Vill man ha små bokstäver ändrar man den fetstilta bokstaven ovan)

Länk till bra sida som förklarar.

[
2010-02-15, 19:48
#28

När jag skriver ut blir det perfekt. Men jag ska ordna den i pdf.

N
2010-02-15, 19:49
#29

För mig funkar det att skriva ut iaf.

[
2010-02-15, 23:23
#30

Norrbysa: Vad har du för webbläsare? Ingen annan har haft det problemet. Min kompis som är it-tekniker provade nu i internet explorer och firefox utan att hitta något fel.

[
2010-02-16, 00:24
#31

Det var när jag postade länken på facbook som det såg ut så. Såklart det ser bra ut i våra webbläsare. Detta fel är inget du kan se om du inte surfar från en dator som har ett annat språk än svenska.

Om han är it-tekniker borde han vara bekant med detta? När man programmerar webbsidor på svenska kan man inte bara skriva å ä ö utan måste ersätta dessa med en kod.

Det är inget problem att se sidan i vanliga webbläsare men om man ska länka genom internationella sidor som saknar å, ä och ö i sitt språk så ser det konstigt ut.

Inget större fel egentligen men lätt åtgärdat. De flesta programeringsprogram brukar ersätta å ä ö automatiskt med deras koder, annars är det bara att köra sök-ersätt.

[
2010-02-16, 00:34
#32

Vill inte stöta mig med någon utan försöker bara hjälpa.
Ville bara understryka det.  Det brukar behövas här inne. Flört

Om man tex. surfar i IE7 eller från utlandet så kan de bli problem om man inte kodat svenska tecken till internationella. Då ser man bara de där fyrkanterna.

Lättast att ersätta Å å så vidare är att använda sig utav notepad++ å köra replace all/ersätt alla. Man måste ställa in den först så den skiljer på små och stora bokstäver.

Jaja.. de där fixar nog din vän it-teknikern. :-)

[
2010-02-18, 18:15
#33

Kan man sätta upp den här på typ ICA? :)

Lena
2010-02-20, 19:18
#34

Nu finns det 3 nya affischer på Kattstatus:

Kastrering

Id-märkning

Utekatt i stan

Samt en ny artikel om en jättevacker katträdgård har också kommit:

Tallyckans katträdgård

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
eskils
2014-04-16, 11:48
#35

Puttar upp en gammal bra artikel med affischer man kan ladda ner etc.

Lena
2014-04-16, 23:22
#36

#35 Bra initiativ att väcka liv i denna artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Upp till toppen