Annons:
Etiketterkastrering-idmärking-vaccinationartikel
Läst 2079 ggr
Uppkatten
5/5/19, 3:19 PM

10 goda råd när katten har sprungit bort. Innekatt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under sommarhalvåret ökar risken för att innekatter kommer ut av misstag. De trillar ut genom vädringsfönster och ner från balkonger. De smiter ut genom ytter- eller altandörrar, och de sliter sig när de är ute på koppelpromenader. Vad kan man då göra för att hitta sin katt igen?

Den sökfråga du ska använda dig av när det gäller just innekatter som har kommit ut av misstag är: ”Var gömmer sig katten?”

1. Börja med att fundera på när du såg katten senast. Kan katten trots allt finnas kvar inne? Leta under badkaret, i garderober, i byrålådor, bakom kökslådorna, bakom böckerna i bokhyllan, i tvättmaskinen och så vidare. Se dig om i bostaden ”med kattögon” efter spännande kryp-in. Det händer även att katter lyckas ta sig in under golvet, in i väggar, in i ventilationskanaler och så vidare. Leta noga med andra ord! Katter kan i vissa fall ta sig igenom springor som bara är några få centimeter breda. Observera att katter vanligtvis inte ”ropar på hjälp” om de har blivit instängda av misstag. De reagerar istället med att bli tysta och ligger därefter och trycker.

2. Kommer du fram till att katten verkligen har tagit sig ut så ska du ställa ut mat och vatten i närheten av där katten kom ut. Genom att mata katten så minskar du risken för att den börjar vandra på grund av hunger. Ställ maten och vattnet lite skyddat till exempel invid husväggen eller invid ett buskage. Ställ ut maten först sedan det har börjat skymma ute så att fåglarna inte äter upp maten. Fortsätt att mata varje kväll till dess katten är tillbaka inne hos dig igen.

3. Leta ffa i skymning-mörker-gryning, det vill säga under dygnets ”mörkare och lugnare del”. Det är också så dags på dygnet som katter vanligtvis är mer aktiva. Var ute många timmar i sträck och vänta in katten i husets närhet. En innekatt som har kommit ut av misstag gömmer sig ofta i husets omedelbara närhet och blir kvar där under något eller flera dygn framöver och ligger och trycker (om den inte blir bortskrämd av något eller någon). Tids nog brukar dock katten våga ge sig till känna om matte/husse finns tillgänglig därute och väntar. Prata gärna i mobilen (eller låtsats att du gör det!) så att katten kan höra din röst och var du befinner dig. ”Spring inte runt” för mycket. Katter vill gärna spana och iaktta, för att först så småningom fundera på om de ska våga ge sig till känna (det kan ta flera timmar!). Ta även med en ficklampa ut och lys i buskage, under bilar, under balkonger och altaner etc. Har du tur kan du få se kattögon glimma till i mörkret.

4. Erbjud om möjligt katten en fri väg tillbaka in, till exempel genom ett fönster eller en altandörr som får stå öppen över natten. Tänk dock på din egen säkerhet i första hand så att du inte får in objudna gäster.

5. Sätt upp massor av efterlysningslappar i närområdet samt lägg efterlysningslappar i grannarnas brevlådor. Annonserawww.vilse.nu samt på (lokala) Facebook-sidor (gärna med djuranknytning!). Anmäl katten som bortsprungen till polisen på telefon 11414. Håll också koll på lokala anslagstavlor, samt på VILSE och olika Facebooksidor för att se om någon har hittat just din katt.

6. Om katten är skygg eller om du inte hittar katten inom några dygn (trots ett aktivt sökande!) så kan du prova att kontakta närmaste katthem för att höra om du kan få låna/hyra en så kallad kattfälla. Det är ofta ett bra hjälpmedel när innekatten har kommit ut av misstag, speciellt om det rör sig om en lite mer försiktig katt. Be att få noggranna instruktioner om hur fällan ska användas och följ instruktionerna noga!

7. ID-hund. Har det gått några dygn och ingen verkar äta vid dina matstationer och du (och grannarna) inte har sett några livstecken från katten (trots ett intensivt sökande!), så kan det vara dags att kontakta www.idhund.se för att höra efter om de har möjlighet att hjälpa dig. ID-hundar är utbildade på att söka efter bortsprungna husdjur, men ska avbryta i tid för att inte skrämma iväg djuret som de letar efter. För att ID-hunden ska kunna arbeta och t ex ringa in området där ditt djur troligtvis befinner sig så behöver hunden något att lukta på som bär doft av det försvunna djuret, men inte av andra djur (en s k ”smeller”). Det kan till exempel vara en filt eller lite päls från en kam eller en borste. Observera att ID-hunden bör ses som ett komplement - hunden kan alltså inte ersätta ditt eget sökande!

8. Fortsätt att leta aktivt! Du kommer snabbt att inse hur stor världen är, hur många gömställen där finns, och få en känsla av att leta efter nålen i höstacken. Det är både normalt och förväntat. Ge inte upp! Din katt finns där ute och behöver bli hittad! Allt för många ger upp allt för tidigt när de letar efter sin katt. Det kan ta både timmar, dagar, veckor och ibland till och med månader eller år innan katten återfinns. Ett tidigt och aktivt sökande ökar chansen att få hem katten snart igen.

Observera att katten kan finnas kvar i husets närhet under många veckor, ibland under månader framöver. Får katten mat och vatten där hemma har den vanligtvis ingen anledning att ge sig iväg (förutsatt att katten är kastrerad och inte blir bortskrämd!).

9. När katten är återfunnen är det viktigt att du tar ner dina efterlysningslappar och meddelar på Facebook samt till VILSE mfl att katten är hemma igen. På så sätt kan allmänhetens fokus vara fortsatt riktat på de katter som ännu behöver hjälp med att hitta tillbaka hem. 

10. För fler tips och råd om bortsprungna (inne-)katter, se http://www.vilse.nu/tips-raad/naer-katten-sprungit-bort/

Och kanske viktigast av allt: se till så att katten är ID-märkt och ägarregistrerad INNAN den kommer ut av misstag, så att den som hittar katten också lätt kan hitta dig…!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 9/6/20, 12:12 PM av Uppkatten
Annons:
Upp till toppen
Annons: