Annons:
Etiketterkastrering-idmärking-vaccinationartikel
Läst 2806 ggr
Uppkatten
5/1/19, 9:11 AM

10 goda råd när katten sprungit bort. Van utekatt.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under sommarhalvåret ökar risken för att utekatter inte kommer hem som de brukar. Är katten okastrerad så kan den ha gett sig iväg för att söka sig en partner. Andra vanliga orsaker till att katten inte kommer hem som den brukar är att den har blivit instängd någonstans av misstag, ”fått lift” och hamnat långt hemifrån, eller att katten har blivit ivägjagad av en mer revirstark katt eller av en hund. Även rovdjur, trafiken mm kan göra så att katter inte kommer hem som de brukar. Vad kan man då göra för att hitta sin katt igen?

Den sökfråga du ska använda dig av när en van utekatt inte kommit hem som den brukar är: ”Vad hindrar katten från att komma tillbaka hem?”

1. Kolla så att katten inte har blivit instängd någonstans av misstag. Det är dessvärre mycket, mycket vanligt, och vanligare än vad de flesta tror. Använd din fantasi! Katter kan bli instängda på de mest ”omöjliga” ställen. Se på omvärlden ”med kattögon” – var finns spännande ställen där en nyfiken katt kan slinka in? Det är vanligt att katter blir instängda till exempel i garage, i uthus, förråd, källare och så vidare. Det händer även att katter blir instängda i grannhuset i samband med att grannen packat bilen och åkt iväg på semester. Leta noga – instängda katter ropar vanligtvis inte ”på hjälp” utan reagerar istället med att bli tysta och ligger därefter och trycker (det gäller även katter som vanligtvis är sociala). Leta noga – och leta igen! Är det svårt att söka igenom en byggnad så ställ in ett fat med tonfisk där över natten. Äter någon så är nästa steg att försöka ta reda på vem som äter. Det är viktigt att du själv ber att få leta igenom grannarnas uthus och förråd mm, eftersom många bara ”öppnar dörren och kikar in” – vilket inte är tillräckligt. Börja med ditt eget hus och de närmaste grannfastigheterna, och sök därefter i en allt vidare cirkel. Du bör ha stort fokus på att undersöka om katten har blivit instängd eftersom t ex kattens lever ganska snart far illa vid svält. En instängd katt kan dock överleva i många veckor – så sluta inte att leta!

2. Det händer att katter blir bortjagade eller uppjagade i träd. Det kan till exempel gälla yngre katter, eller katter som är nya i området. Sitter katten högt uppe i ett träd så kan du prova att ta kontakt med till exempel en arborist för att hjälpa katten ner igen. Katter har ofta lättare att klättra uppåt än nedåt, och alla katter klarar inte av att ta sig ner igen. Katter som har blivit bortjagade (till exempel av mer revirstarka katter eller av hundar) kan ha svårt att hitta tillbaka hem eller vara för rädda för att återvända hem. Då är det bra att leta i skymning-mörker-gryning då det är lite lugnare ute. Sök av trädgårdar och gårdar noga. Ha gärna med en ficklampa ut och lys i buskage, under bilar och under altaner med mera. Har du tur kan du få se kattögon glimma till i mörkret. Gå gärna från sökområdets ytterkanter och hemåt medan du lockar på katten så att du leder den i rätt riktning. När du kommer tillbaka hem är det bra att kika ut igen efter en stund eller att låta ytterdörren få stå öppen en stund så att katten får chansen att slinka in om den har följt efter dig hemåt. 

3. En del katter insjuknar/skadas/trafikdödas under sin utevistelse. Sök därför av det område där katten normalt brukar vistas noga. Leta längs med vägar. Se dig om ”med kattögon” efter skrymslen, gömställen och ”höjder” där en stressad/skadad katt kan ha tagit skydd. Tänk på att katter kan bli mycket ”små och osynliga” sådana här gånger. Är katten inte ID-märkt och ägarregistrerad är det bra att höra efter med polis/katthem/veterinär om de har fått in någon skadad katt eller uppgifter om skadad katt från ditt område.

4. Det händer då och då att katter liftar iväg. De kan då hamna mycket långt hemifrån. Därför är det viktigt att man efterlyser sin katt, både lokalt men även nationellt - till exempel på söksajten www.vilse.nu. Hör efter med grannarna om de har haft hantverkare hemma i samband med att katten försvann, eller om någon har kört iväg med släpvagn till t ex återvinningen. Misstänker du att katten kan ha liftat iväg så gäller det att agera snabbt så att katten inte hinner irra iväg än längre bort!

5. Annonsera/lappa/anmäl. Sätt upp massor av efterlysningslappar i närområdet samt lägg efterlysningslappar i grannarnas brevlådor. Annonserawww.vilse.nu samt på (lokala) Facebook-sidor (gärna med djuranknytning). Anmäl katten som bortsprungen till polisen på telefon 11414. Håll också koll på anslagstavlor samt på VILSE, FB-sidor mm för att se om någon har hittat just din katt. 

6. Om du får in tips om att din katt kan ha setts i ett visst område så se till att snabbt få upp efterlysningslappar i det området, samt lägg efterlysningslappar i folks brevlådor. Be att man försöker fotografera katten. Får du bilder till din mobil så har du lättare att avgöra om det kan vara just din katt eller inte.

7. ID-hund. Om ditt sökande inte har gett resultat inom ett par dygn så kan du överväga att kontakta www.idhund.se för att höra efter om de kan hjälpa till i sökandet. ID-hundar är utbildade på att söka efter bortsprungna husdjur, men ska avbryta i tid för att inte skrämma iväg djuret de letar efter. För att ID-hunden ska kunna arbeta och t ex ringa in området där ditt djur troligtvis befinner sig så behöver hunden få något att lukta på (en s k ”smeller”) som bär doft av det försvunna djuret, men inte av andra djur. ”Smellern” kan till exempel vara en filt eller lite päls från en borste. Observera att ID-hunden bör ses som ett komplement, den kan inte ersätta ditt eget sökande!

8. Fortsätt att leta aktivt! Du kommer snabbt att inse hur stor världen är, hur många gömställen där finns, och få en känsla av att leta efter nålen i höstacken. Det är normalt och förväntat. Ge inte upp! Din katt finns där ute och behöver bli hittad! Allt för många ger upp allt för tidigt när de letar efter sin katt. Det kan ta både timmar, dagar, veckor och ibland till och med månader eller år innan katten återfinns. Ett tidigt och aktivt sökande ökar chansen att få hem katten snart igen. 

9. När katten är återfunnen är det viktigt att du tar ner dina efterlysningslappar och meddelar på Facebook samt till VILSE mfl att katten är hemma igen. På så sätt kan allmänhetens fokus vara fortsatt riktat på de katter som ännu behöver hjälp med att hitta hem.

10. För fler tips och råd om bortsprungna (ute-)katter, se http://www.vilse.nu/tips-raad/naer-katten-sprungit-bort/

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 9/6/20, 12:12 PM av Uppkatten
Annons:
Uppkatten
5/1/19, 1:30 PM
#1

Och kanske viktigast av allt: se till så att katten är ID-märkt och ägarregistrerad INNAN den försvinner så att den som hittar katten också lätt kan hitta dig…!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

kattöga
5/3/19, 11:05 AM
#2

Superbra artikel! 👍

Kan du inte lägga upp artikeln på de andra kattsajterna här på iFokus?

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Uppkatten
5/3/19, 3:28 PM
#3

#2 Eller så får ni locka in folk hit till HiF… 👍🙂Kanske finns ytterligare artiklar och inlägg här på HiF som fler kattägare kan tycka är läsvärda 🙂.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

kattöga
5/3/19, 4:43 PM
#4

#3 Done! På Katter, Huskatter och Utekatter iFokus. 😉

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Uppkatten
5/3/19, 9:18 PM
#5

#4 Bra jobbat! ❤️🙂 Det kommer en till artikel inom kort, fast med fokus på innekatter som har kommit ut av misstag.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
5/6/19, 8:04 AM
#6

Så där ja, nu ligger det även en artikel om innekatter som kommit ut av misstag på sajten. Observera att man använder olika sökfrågor beroende på om man letar efter en försvunnen innekatt eller en van utekatt som inte har kommit hem som den brukar. Man använder också lite olika sökstrategier för utekatter/innekatter. 

Det är viktigt att ge rätt råd till rätt kattägare alltså!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Annons:
Upp till toppen
Annons: