Annons:
Etikettertips-rådartikel
Läst 2750 ggr
Uppkatten
3/3/19, 4:10 PM

Transport av katt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ibland går ilastningen av katten i flygande fläng när man ska ut och åka. Transportburen blir inte ordentligt stängd och en stressad katt tar sig ut. Det kan få allvarliga konsekvenser, vare sig katten blir kvar lös inne i bilen eller kommer lös strax utanför bilen. Vad bör man då tänka på vid transport av katt?

Varje dag är många katter ute och åker, de ska till veterinären, sommarstugan, kattvakten och så vidare. Att resa med katt innebär alltid en risk, till exempel om katten skulle komma lös i eller strax utanför bilen.

Tänk efter före! Planering är A och O, särskilt om du ska transportera en stressad eller skygg katt!

Se till att ha gott om tid på dig så att transporten kan ske i lugn och ro. Räkna med att det kan ta en stund att få in katten i transportburen, särskilt om katten är stressad, skygg eller helt enkelt inte har lust att följa med.

Transportburen ska vara stabil och ”rymningssäker”. Undvik tygburar/tygväskor med dragkedjor som lätt kan gå upp eller med en konstruktion som en stressad katt kan ha sönder. Res aldrig med katten i sele, i en pappkartong eller liknande och ha aldrig katten lös i bilen. En lös katt kan lätt distrahera bilföraren vilket kan leda till allvarliga trafikolyckor. En lös katt riskerar också att slinka ut genom ett öppet fönster eller en dörr som öppnas tillfälligt när man stannar till.

Kontrollera så att transportburen fungerar som den ska innan katten lastas. Använd aldrig en trasig transportbur.

Hur stor transportburen ska vara framgår på Jordbruksverkets sida https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterakatter.4.207049b811dd8a513dc80001664.html

Bädda i transportburen så att katten känner att det är ”stadigt under tassarna”. De flesta katter ogillar halt underlag. Ett hopvikt badlakan brukar fungera bra att ha i botten på transportburen, eller varför inte en hall- eller badrumsmatta som är gummerad på baksidan.

Spreja gärna Feliway i transportburen. Det har en lugnande effekt på katten. Tänk på att spreja minst 15 minuter innan katten ska sättas in i buren, då alkoholen i sprejet måste hinna avdunsta innan buren används. Spreja alltid i ett rum där katten inte befinner sig.

Om du vet med dig att katten blir mycket stressad av att åka bil så kan du även strö Zylkene över kattens mat under några dagar innan det är dags att ut och åka. Zylkene är ett kosttillskott som kan köpas receptfritt på apoteket mot rädsla och oro hos katt/hund. Man öppnar kapseln och strör pulvret över djurets mat. Det brukar inte vara något problem att få katten att äta det.

Ha bara en katt i varje transportbur. Även om katterna i vanliga fall är goda vänner så kan de bli stressade och rädda under transporten och skada varandra av misstag.

Se till så att transportburen är ordentligt stängd. Lita aldrig på någon annan, utan kolla alltid själv så att buren är korrekt stängd. Ryck hårt i luckan så att du är säker på att den inte kan gå upp.

Använd alltid spännband runt transportburen, ett på längden och ett på tvären (som när man slår in ett paket) som en extra säkerhetsåtgärd. Dra åt så att de sitter stadigt.

Ha gärna en filt över transportburen för att minska mängden intryck för katten och för att katten ska kunna känna sig ”gömd” och tryggare. En del kattägare väljer att istället ställa ner transportburen i en IKEA-kasse (eller motsvarande). Buren blir då även lättare att bära.

Placera transportburen på golvet i bilen, mellan bilens bak- och framsäte om så är möjligt. Kattburen ska inte stå på sätet eller spännas fast med säkerhetsbälte visar krocktester som gjorts, då kattburen t ex kan krossas av bilbältet vid en krock.

https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20080409/ovanligt-krockprov-visar-sakrast-for-hund-och-katt-i-bil-ar-box/

Se även filmer från gjorda krocktester: http://www.youtube.com/watch?v=jYms1d6oyz8 resp.
http://www.youtube.com/watch?v=MyEZbcF-iVE&NR=1

Ha god uppsikt över katten under hela resan. Katten bör ha skugga och det ska vara god ventilation i bilen.

Katten får aldrig lämnas utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att det blir över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt. Tänk på att temperaturen mycket snabbt kan förändras i en stillastående bil.

Öppna inte transportburen under resans gång om det inte är absolut nödvändigt! En stressad katt blir ofta ännu mer stressad om transportburen öppnas.

Ha en plan för hur du ska få in mat och vatten till katten om resan är så pass lång att detta är nödvändigt (se jordbruksverkets regler om mat och vatten under resa https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterakatter.4.207049b811dd8a513dc80001664.html).

Ha även en plan för hur du ska kunna göra rent i transportburen om situationen kräver det. Kanske får du helt enkelt stå ut med lukten av kattbajs någon eller några mil, tills katten befinner sig i trygghet inomhus. Ett alternativ är att ha med sig en extra transportbur och att man flyttar över katten till den nya buren i ett stängt utrymme (då gäller det att ha koll på vad man gör eftersom en stressad katt som kommer lös kan vara mycket svår att lasta på nytt – även i ett stängt utrymme).

Att ta ut katten för städning av bur eller för promenad i sele under resans gång är en dålig idé. Även den lugnaste katt kan bli rädd och stressad av alla intryck som möter den på en ny (rast-)plats och slita sig lös. Tyvärr inträffar det regelbundet att katter kommer lösa på svenska rastplatser, och det är inte alltid som dessa katter återfinns och kan återförenas med sina ägare igen.

Och om katten ändå kommit lös? Överge den inte! Dessa katter blir vanligtvis kvar i dagar och veckor i närområdet. Det är kattägarens ansvar att göra vad man kan för att få med sig sin katt hem igen. För tips och råd, se http://www.vilse.nu/tips-raad/katt-som-kommit-ut-paa-fraemmande-plats/ Katter som överges går ofta så småningom under av sjukdomar, skador, kyla och svält, ett lidande som kan pågå i månader och år.

För fertila katthonor, kattungar samt för sjuka eller skadade katter finns särskilda regler när det gäller transport, se

https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterakatter.4.207049b811dd8a513dc80001664.html

Särskilda regler finns också när det gäller utlandsresor respektive införsel av katt, se http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar.4.58f2066813fc03d6a206e3a.html

Förbered gärna katten inför kommande resor genom att låta katten ha transportburen som en mysig ”koja” där hemma i vardagen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Annons:
Uppkatten
4/2/19, 8:03 AM
#1

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
6/23/19, 1:26 PM
#2

Puttar upp! Tyvärr är det alltför många katter som kommer lösa så här års i samband med transport, pauser på rastplatser mm….

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

91Marran
6/27/19, 8:30 PM
#3

#2 Kan du länka en bra transportbur?

Mvh
Mig

Uppkatten
6/27/19, 8:46 PM
#4

#3 Det beror ju lite på hur stor katt mat har, hur långt man ska resa, om man ska resa med bil eller med flyg o s v. Jag skulle själv aldrig använda annat än transportburar av den typ som är på översta bilden. Inga mjuka burar/väskor eller liknande. Och så måste måtten förstås vara godkända enl. Jordbruksverkets regler

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

91Marran
6/27/19, 8:56 PM
#5

Har just nu en "stor" ferplast bur. Men behöver en till eftersom vi är stödhem till två små katter och de behöver var sin bur. Främst bilresa till veterinären på max 30minuter åt vardera håll. Nä inga mjuka väskor. Vill ha en "riktig" bur.

Mvh
Mig

Upp till toppen
Annons: