Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Ställ ut vatten!

2018-07-10 22:44 #0 av: SVEKATT

Just nu är det svår torka i stora delar av landet. Det är därför viktigt att ställa ut vatten till stora och små djur! Även våra katter behöver extra omtanke i värmen.

Just nu är det svår torka i stora delar av landet. Det är därför viktigt att ställa ut vatten till stora och små djur! Även våra katter behöver extra omtanke i värmen. Inte minst äldre katter liksom vilsna och hemlösa katter kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska och riskerar därför att råka illa ut. Uttorkning kan vara rejält allvarlig och leda till att djuret dör.

Släpper du ut din katt under delar av dygnet - se till att även ställa ut vatten!

Men även katter som passerar förbi kan behöva få fylla på med vätska. Ett enkelt ”fågelbad” på marken kan hjälpa såväl katter som groddjur, fåglar, insekter och andra djur att hitta det vatten de så väl behöver. Naturligtvis är det viktigt att vattnet som ställs ut hålls rent och fräscht.

Hittar du en katt ute som verkar medtagen: ta in den från värmen och kontakta veterinär omgående!

Även innekatten kan behöva hjälp med värmen. Ett bra tips är att ha persienner och mörkläggningsgardiner neddragna dagtid för att slippa att solen ligger på och värmer upp bostaden extra. Man kan också prova att ställa fram fler vattenskålar där hemma för att – om möjligt – få katten att dricka lite mer. Blötfoder är ett annat sätt att få i katten vätska. Verkar katten besvärad av värmen så finns det kyldynor att köpa på zoobutikerna som man kan prova om katten verkar gilla. Ett alternativ är att vira in t ex en frysklamp i en handduk och lägga vid kattens sovplats. Att få vara ute på en in-nätad balkong nattetid och svalka sig är något som många katter uppskattar. Undvik däremot att öppna fönster om de inte är ordentligt in-nätade. Det är tyvärr vanligt att katter ”får upp haspen” och ramlar ut, vilket kan generera allvarliga skador.

Har du en innekatt som kommer ut av misstag – ställ snabbt ut vatten nära intill väggen där katten kom ut samt i närliggande buskage. (Nattetid ställer du också ut blötmat på samma ställen tills katten är hemma igen).

Sist men inte minst: åker du bil med din katt - se till att aldrig, aldrig lämna katten ensam i bilen, inte ens för kortare stunder. Bilen kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för din katt så här i sommarvärmen.


Anmäl
2018-07-14 23:13 #1 av: eskils

Mycket bra idé att ställa ut vatten  till djuren nu i den långvariga torrperioden! Tummen uppJag har ställt ut en tom glassburk med vatten här i mitt område och byter vatten då och då. Hoppas fler gör detsamma!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.