Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media

04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Ställ ut vatten!

2018-07-10 22:44 #0 av: SVEKATT

Just nu är det svår torka i stora delar av landet. Det är därför viktigt att ställa ut vatten till stora och små djur! Även våra katter behöver extra omtanke i värmen.

Just nu är det svår torka i stora delar av landet. Det är därför viktigt att ställa ut vatten till stora och små djur! Även våra katter behöver extra omtanke i värmen. Inte minst äldre katter liksom vilsna och hemlösa katter kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska och riskerar därför att råka illa ut. Uttorkning kan vara rejält allvarlig och leda till att djuret dör.

Släpper du ut din katt under delar av dygnet - se till att även ställa ut vatten!

Men även katter som passerar förbi kan behöva få fylla på med vätska. Ett enkelt ”fågelbad” på marken kan hjälpa såväl katter som groddjur, fåglar, insekter och andra djur att hitta det vatten de så väl behöver. Naturligtvis är det viktigt att vattnet som ställs ut hålls rent och fräscht.

Hittar du en katt ute som verkar medtagen: ta in den från värmen och kontakta veterinär omgående!

Även innekatten kan behöva hjälp med värmen. Ett bra tips är att ha persienner och mörkläggningsgardiner neddragna dagtid för att slippa att solen ligger på och värmer upp bostaden extra. Man kan också prova att ställa fram fler vattenskålar där hemma för att – om möjligt – få katten att dricka lite mer. Blötfoder är ett annat sätt att få i katten vätska. Verkar katten besvärad av värmen så finns det kyldynor att köpa på zoobutikerna som man kan prova om katten verkar gilla. Ett alternativ är att vira in t ex en frysklamp i en handduk och lägga vid kattens sovplats. Att få vara ute på en in-nätad balkong nattetid och svalka sig är något som många katter uppskattar. Undvik däremot att öppna fönster om de inte är ordentligt in-nätade. Det är tyvärr vanligt att katter ”får upp haspen” och ramlar ut, vilket kan generera allvarliga skador.

Har du en innekatt som kommer ut av misstag – ställ snabbt ut vatten nära intill väggen där katten kom ut samt i närliggande buskage. (Nattetid ställer du också ut blötmat på samma ställen tills katten är hemma igen).

Sist men inte minst: åker du bil med din katt - se till att aldrig, aldrig lämna katten ensam i bilen, inte ens för kortare stunder. Bilen kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för din katt så här i sommarvärmen.


Anmäl
2018-07-14 23:13 #1 av: eskils

Mycket bra idé att ställa ut vatten  till djuren nu i den långvariga torrperioden! Tummen uppJag har ställt ut en tom glassburk med vatten här i mitt område och byter vatten då och då. Hoppas fler gör detsamma!


Anmäl
2018-07-20 09:22 #2 av: eskils

Här är en kommun som bryr sig om djuren:

"De senaste dagarna har Oxelösunds kommun fått in flera rapporter om vilda djur som hittas döda eller utmattade i hettan. Och nu går kommunen ut med en uppmaning om att hjälpa djuren med vatten. (…)

Alla små som stora djur behöver vatten, och det är klart att man vill hjälpa till så gott det går, säger Emilia Torstensson.

Hon har också varit i kontakt med det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder för att se om de kan vara behjälpliga."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/vilda-djur-hittas-doda-i-hettan-stall-ut-vattenskalar


Anmäl
2018-07-31 22:32 #3 av: annakarin_li

Har ställt ut bunkar med vatten lite överallt på tomten till alla djuren. Tomt varje morgon. Så fortfarande aktuellt med att hjälpa alla djuren med vatten i torkan.

Anmäl
2018-08-07 15:14 #4 av: Uppkatten

Nu är extremvärmen på väg tillbaka in över landet. Dags att ställa ut vatten till stora och små djur alltså!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-08-09 12:44 #5 av: [Forest]

Vi byter vattenskålar dagligen ute. Vi bor i lägenhet i mindre stad men vi har en del vilda vänner även här. Igelkottar ger vi dessutom lite kvällsmat till (kattmat) blötlagt torrfoder men ger mest våtfoder med skvätt vatten i. Haren har vi inte sett dricka vatten men insekter,fåglar och kotten dricker mycket. Jag lägger i en sten i ena och den har många besökare fjärilar som dricker vatten och fåglar som tar ett bad.  

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-08-09 13:22 #6 av: Uppkatten

#5 Ja, det märks verkligen att utställt vatten är uppskattat. Vissa dagar är vattnet helt slut i det "grodbad" som jag har ställt ut på gården. Då tänker jag att något större djur måste ha varit förbi. Kanske ett rådjur, eller grävlingen... Ja, vad vet jag. Hade varit spännande med en åtelkamera så man fått se vilka som är där och dricker nattetid Glad.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-08-10 21:21 #7 av: [Forest]

6 Vi har 3 utställda vatten skålar. kottarna har lärt vart maten finns o vart dom hittar vatten. Ena kotten kommer när han känner lukten av mat o h*n är inte så rädd. Jag har inte sett så många kottar tycker dom minskat så det är orsaken till att jag matar dom o får förmig att dom inte hittar så mycket mat pga torkan🤔

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-08-10 21:31 #8 av: Uppkatten

#7 Nej, det stämmer. Igelkottarna har svårt att gräva efter mask o s v p g a torkan.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-09-14 22:29 #9 av: Veda

Jag upptäckte att vattenskålen som jag ställt ut till katten också användes av getingarna. De drack massor och en av den gjorde flera störtdykningar och blötte magen, gång på gång. Det såg rätt kul ut.

Anmäl
2018-09-15 20:00 #10 av: Uppkatten

#9 Det lär också vara så att bin och getingar blir mer argsinta om de inte har tillgång till vatten. På koloniområdet fick vi problem under sommaren eftersom bina hårdbevakade vattenkranarna..... vilket inte uppskattades av oss kolonister... Det var stört omöjligt att fylla på t ex vattenkannor utan att ha ett gäng bin närvarande...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-09-21 16:39 #11 av: ElisabethB

Ja, men samtidigt får man förstå getingarna.. De behöver också vätska och ser sin chans att få lite..
Jag förstår att det är riktigt irriterande också, skulle inte gärna vilja ha ett gäng med getingar på mig så fort jag skulle vattna blommorna..

Anmäl
2018-09-21 19:38 #12 av: Uppkatten

#11 Absolut får man förstå dem, därför satte vi ut vatten även till dem. Men av någon anledning verkade de föredra vattenkranarna....

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-06-06 10:18 #13 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-06-07 16:59 #14 av: Spectabile

Jag har minst en hink med vatten ute, ibland två  som jag använder att vattna pelargoner o andra småväxter med. Nu har jag sett att en av grannkatterna kommer och dricker av vattnet. Jag är faktiskt osäker på om grannen sätter ut något vatten till sin katt Oberörd

Anmäl
2019-07-25 14:23 #15 av: Uppkatten

Puttar upp! Viktig artikel så här i värmen!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.