Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Ny kategori

000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Hur klarar katter kyla?

2018-02-10 15:36 #0 av: Uppkatten

Fryser katter ihjäl ute vintertid eller klarar de av att leva ute i kylan?

På årets SVEKATT-seminarium fick vi lära oss mer om hur katter klarar kyla. Slutsatsen blev att ”ja- katter klarar kyla, men kylan måste komma långsamt och katten måste få mycket mat”.

Dock kvarstår en ökad risk för förfrysningsskador (t ex på kattens öron). Därför är det viktigt att katterna har tillgång till ordentliga frigolitkojor eller annat skydd mot väder och vind.

Katter som är ovana vid kyla (där kylan alltså kommer hastigt på!) respektive katter som lever ute utan att få tillräckligt med mat riskerar emellertid att frysa ihjäl då de inte klarar av att hålla kroppstemperaturen uppe.

Det som gör att katter kan klara sig ute i kyligt klimat (förutsatt att de får ordentligt med mat och att kylan kommer successivt!) är katternas förmåga att kunna bilda s k brunt fett.

Viktigt att ge hemlösa katter mat, vatten och skydd mot väder och vind alltså!

Det kan också vara bra att ta kontakt med ett No-Kill katthem för att få ytterligare stöd och råd, samt för att eventuellt ställa katten på kö till katthemmet.

Varje år får katthemmen in katter som överlevt vintern ute på egen hand. De är ofta avmagrade, har förfrysningsskador på öronen och är i mycket dåligt skick. Det är inte alltid de överlever.

Föreläsare vid SVEKATTs No-Kill seminarium var en professor från Stockholms universitet.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-02-10 15:49 #1 av: Lena

Bra artikel där #0! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2018-02-18 00:22 #2 av: Tarotstollan

Jättebra information!Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-03-01 12:22 #3 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-03-01 20:36 #4 av: Uppkatten

Sorgligt att läsa Expressen, där det framstår som att en chefsveterinär går ut med följande info:

"Katter är enligt Kristina Widmark bättre på att hantera låga temperaturer, än vad hundar är. De klarar av att vara ute trots den intensiva kylan.

– De klarar kylan väldigt bra. De rullar ihop sig och håller värmen så de klarar detta. En katt klarar att vara ute. De behöver egentligen inte komma in men de gillar ju att vara inne när det är varmt."

Här kan du läsa artikeln i sin helhet: https://www.expressen.se/kvallsposten/sa-skyddar-du-ditt-djur-mot-rysskylan/

Inte ett ord om innekatter som kommer ut av misstag, om förfrusna kattöron, kattsvansar och trampdynor, om behovet av ordentligt med mat för att upprätthålla kroppstemperaturen, inget om behovet av att få vatten och skydd mot väder och vind, inget om brunt fett o s v.....

Och inte ett ord om att katter fryser och svälter ihjäl i kylan. Man blir SÅ ledsen över att katter och deras situation inte tas på allvar.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-03-01 20:39 #5 av: Pia-69

Hur kan man bli chefsveterinär med så dåliga kunskaper om katter????😢😨😲☹

Anmäl
2018-03-12 09:22 #6 av: Magi-cat

Jag har själv en hittekatt med förfrusna örsnibbar. Oberörd Katten hade varit ute jämt, och visst hade han klarat sig (så när som på förfrysningen), men djurvänligt är det ju inte att bara "klara sig". 
Nu vill han knappt resa sig från den varma, sköna platsen i soffan.Katt

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl