Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Olämpliga kattägare - ditt ansvar vid omplacering

2017-04-23 13:09 #0 av: Lena

Vi stöter allt för ofta på olämpliga kattägare. Det kan vara kattägare som struntar i att kastrera sina katter, som inte ser till sina katter ordentligt, som dumpar sin/sina katter eller som omplacerar sin katt med avlivningshot i ryggen (oftast när de efter ganska kort tid kommer på att det inte var så roligt att ha katt som de tänkte sig). Vi brukar då tänka att dessa personer aldrig skulle ha haft katt över huvud taget. Men …. här ligger ett stort ansvar på den som omplacerar en katt (omplacera = säljer/adopterar ut) . Det gäller att göra allt man kan för att katten inte ska hamna i ett olämpligt hem.

Det börjar redan vid utformningen av annonsen. Genom att vara tydlig i annonsen sållar man agnarna från vetet. En katt ska till att börja med aldrig vara gratis. Ta bra betalt men se till att katten är vaccinerad, ID-märkt, kastrerad och veterinärbesiktigad. En seriös kattköpare betalar gärna för att dessa saker redan är gjorda och inser värdet av det.

Träffa den presumtiva kattköparen. Gärna mer än en gång. Informera och ställ frågor och var kritisk.

Ha inte för bråttom.

Hota aldrig själv med att avlivningshota katten om den inte blir omplacerad före ett visst datum.

Skriv ett kontrakt där du förtydligar var som gäller vid köpet. T.ex om katten inte skulle trivas i det nya hemmet. För kattens skull bör man vara beredd att återta katten om det inte skulle fungera. (Även om denna typ av kontrakt inte alltid gäller i domstol på alla punkter så fyller de sitt värde rent moraliskt samt att det blir tydligt vad ni kommit överens om.)

Exempel på hur ett Köpekontrakt för huskatt kan se ut:

Köpekontrakt Huskatt

Kattens Namn: Rosa       Kön: Honkatt      

Ras: Huskatt m hittekattsbakgrund Ålder: född juni 2014

Rosa är vaccinerad mot kattpest och kattsnuva den 11/8 och 4/9 2014. Kastrerad och ID-märkt med chip den 6/10 2014. Hon avmaskades innan vaccinationen. Hon är försäkrad av säljaren i Agria sedan den 13/8 2014 vilken kan överlåtas på köparen. Rosa är veterinärbesiktigad den 6/10 2014 och funnen helt frisk.

Köpesumman är kr 1.200:- vilken betalas via Blockets betalningsfunktion innan Rosa hämtas i jourhemmet.

Som köpare förbinder jag mig till följande:

 - att ta väl hand om katten och sörja för att den får god omvårdnad

 - att ej sälja, avliva eller omplacera katten utan säljarens vetskap och medgivande.

 - säljaren har alltid förköpsrätt till katten och hjälper till vid eventuell omplacering

 - att alltid hålla katten försäkrad

 - att vaccinera katten så att skyddet upprätthålls

Med detta avtal, som noga har genomlästs, och av vilket säljaren och 
köparen erhållit varsitt exemplar, förklarar sig båda parter nöjda. 

Ort        Datum                                                                                       Ort…….Datum

 

Namnteckning Säljare                                                                        Namnteckning Köpare

 

 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2017-04-23 13:31 #1 av: vendelay

Jättebra skrivet och viktig information!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-23 13:41 #2 av: Lena

#1 Tack Vendelay! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2017-04-25 19:37 #3 av: evastar

Jättebra! Visar på ansvaret i åtagandet att få en katt-familjemedlem! Bara så kan statusen höjas och katter slippa slumpas bort som några slags dussinvaror, istället för de alldeles unika, speciella individer de är var och en!

Anmäl
2017-05-08 09:16 #4 av: kalindas

Kruxet är att nya ägaren kan helt välja att skita i detta kontrakt. Ledsen
Som uppfödare/Säljare har du inget att säga till om! Katten är en "vara" och är varan såld så tillhör den ägaren att göra vad den vill. 
Jag sålde mina huskattungar från mina TNR katter på precis samma sätt som jag sålde mina raskatter, med ett tydligt kontrakt om krav på kastrering med mera.
Men ägarna till lilla Tjorven, brydde sig inte ett dyft om vad jag skrivit i kontraktet.
Hade även kattungen försäkrad. Chipmärkningen skickade hon inte heller in, trots gratis till Sverak. Så nu står katten på mig!
Nya ägaren viftade lite irriterat bort mitt tjatande om kastrering och försäkringen tog hon aldrig över. När jag mejlade, svarade hon inte, så vet inte ens vad det döpte om Tjorven till.
Till sist ringde min kompis till personen och då var inte katten kastrerad ännu "för hon var ju en innekatt" och orsaken att hon inte svarat på mina meddelade var att jag skrev så många!?! (skrev ett varannan månad)
Tror hon inte att jag hade skrivit mindre om hon hade svarat mig??
Det gör fortfarande ont i hjärtat om lilla Tjorven. Ledsen
Men man tycker ju att betalar man 1500 kr för en fullvaccinerad, försäkrad och id-märkt katt, så är man villig att hålla löftena, även om de inte gäller i lagen.
Iallafall om man har lite känsla för sitt djur.
Tror inte hon vanvårdas, men vet inte om hon fortfarande är okastrerad.
Magkänslan var inte hundra och jag hade rätt. Hade det inte varit för att sonen och katten klickade, hade jag inte sålt henne till dom.

Enda gången kontrakt är bindande är mellan två företag/två uppfödare. Men då bör man skriva med ett vite också.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.