2. Hittekatter i Fokus

VILSE.NU - ny söksajt när katten är vilse!

2016-05-23 19:41 #0 av: SVEKATT

Varje år försvinner hundratals katter spårlöst och återfinns aldrig. Därför har vi utvecklat VILSE så att fler katter kan återförenas med sina familjer igen.

Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. För att hjälpa fler katter att återförenas med sina familjer har SVEKATT utvecklat VILSE.NU som lanseras i samarbete med MJAU Kattmat.

Katten är Sveriges populäraste husdjur, och det beräknas finnas uppemot 1,5 miljoner katter i landet. Frågor som rör ID-märkning, registrering och kastrering är viktiga för att färre katter ska bli hemlösa. Men när olyckan är framme, och katten redan har förvunnit kan samlingsplatsen VILSE.NU hjälpa den att hitta hem igen.
http://www.vilse.nu/Anmäl
2016-05-23 22:53 #1 av: martdat

hoppas nu denna blir allmänt känd och använd . vore toppen !!! så tröttsamt med alla hundatals olika faccebokkgrupper som finns i nuläget .

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2016-05-23 23:08 #2 av: Uppkatten

Ja, jag har räknat till över 200 olika Facebook-grupper där man kan efterlysa sin katt eller berätta att man har hittat en katt.... Att upphittare och kattägare hittar varandra i den röran är inte helt sannolikt....

Fördelen med VILSE.NU är att man där kan göra avgränsningar och t ex bara söka på svarta katter, eller bara på ett visst län o s v. Där finns också mängder av söktips till den som har hittat en katt och till den vars katt är bortsprungen. VILSE.NU kommer även att vidareutvecklas framöver, när sponsring för detta finns.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-05-24 10:29 #3 av: Uppkatten

Se även https://www.youtube.com/watch?v=QjuUIAh1etU

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-05-24 11:03 #4 av: Katthemsmatten

Det finns väldigt många fördelar med vilse.nu kontra alla olika forum som finns idag. T ex det Uppkatten nämner med att man i en och samma sajt kan söka på olika parametrar som färg, län, kön osv.

Vi får alla hjälpas åt att sprida informationen om den nya sajten.

Anmäl
2016-05-26 07:20 #5 av: kalindas

Ett tips bara ang. sidan. 
Det är en bra idé att även lägga in de "riktiga" färgerna på katterna.
Alla som äger en Blå katt, kallar dem inte för Mörkgrå.
Samma gäller tabby, tigré, spotted och silver med mera...

Anmäl
2016-05-26 09:20 #6 av: Uppkatten

#5 Man har gjort ett medvetet val att inte använda ord som blå katt, lilamaskad katt, spotted o s v, helt enkelt därför att folk i allmänhet inte har en aning om hur en lilamaskad eller en spotted katt ser ut.

VILSE riktar sig till "den stora massan" och tänket är att det ska vara så lätt som möjligt - även för den som inte "kan katt" - att kunna lägga in en katt i rätt färgkategori så att sökfunktionen ("sök på alla svarta katter", "sök på alla vita katter") ska fungera så optimalt som möjligt.

Det finns dock en ruta på annat håll i formuläret där man kan fylla i mer information om sin katt och där man kan berätta att katten är blå och silverspotted med lila mask om man vill det Skämtar.

Skämt å sido, allt handlar alltså om att underlätta så mycket som möjligt för katten och kattägaren att kunna hitta tillbaka till varandra igen. Många som har eller som hittar en katt har ingen aning om vad kattens färg kallas "på kattspråk".

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-05-26 10:37 #7 av: kalindas

#6
Självklart kan de andra färgerna stå kvar också. Vet att i det stora hela så kan inte folk färger.
Men om min bruntabby och vita huskatt försvinner, vill jag inte skriva in någon "hittepå färg", utan ha möjlighet att kryssa i hans riktiga färger.

Anmäl
2016-05-26 11:11 #8 av: Uppkatten

#7 Förstår att man kan känna så, men här är ju fokus att hjälpa katten hem och inget annat.

Dessutom undrar jag om inte allt som "lila", "blått", "spotted" o s v är ett senare "påhitt" än att säga att katten är grå, randig o s v?

Hur som helst, det spelar ingen roll. Här handlar det om att det ska vara enkelt för så många som möjligt och därmed öka kattens chanser att få komma hem igen, och då behöver man även hålla nere på mängden text på sajten.

Det handlar ju bara om att katten ska placeras i rätt "sök-kategori" för att få  hjälp att komma hem. Sedan får man beskriva sin katt på det sättet man själv tycker är bäst i den rutan som handlar specifikt om den enskilda katten.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-05-26 16:05 #9 av: Lena

#6 Precis som #8 skriver är det ett medvetet val att inte använda facktermer för färger här då Vilse.nu riktar sig till alla - både kattägare i allmänhet, men även alla andra som kan hitta en katt.  Sedan finns bildbeskrivningarna med för att man den vägen ska kunna pricka rätt. + att man kan beskriva med egna ord i en särskild ruta. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2016-05-26 17:47 #10 av: Katthemsmatten

Med tanke på att de flesta katter som försvinner (bl a eftersom de är ojämförligt flest till antalet) är huskatter är det ett klokt val att inte använda färger som mest är gångbara hos uppfödare och utställare av raskatter. Som volontär på ett katthem hör jag 99 gånger av 100 katter beskrivas som grå, randiga eller fläckiga eller med mörkare ansikte, så jag är helt för att man har gjort en så enkel förklaring som möjligt. Och det finns som sagt möjlighet att beskriva sin egen förlorade katt med alla de termer som man vill.

Anmäl
2016-05-26 18:59 #11 av: kalindas

Har som sagt inte sagt att man ska ta bort de enkla förklaringarna. Men det hade varit trevligt om övriga färger fanns med. Glad
Jag vet att jag är en färg/teckningspolis. Men det är pga ett starkt genetikintresse. 
Men nu ska jag inte tjata mer om det! Skrattar
Jättebra att sidan finns och jag och flera med mig har delat den på FB. Bara hoppas att den kommer att användas väl!
En idé är ju att få polisen att använda den i samband med att de får in anmälningar på försvunna katter och likaså rekommendera kattägare att titta efter sin katt där.

Anmäl
2016-05-30 09:54 #12 av: Katthemsmatten

Det pågår kampanjer för att medvetandegöra allmänheten. Sajten har bara varit uppe en vecka ännu men redan är det gott om annonser om såväl upphittade som bortsprungna katter.

Det finns en teknisk begränsning när det gäller hur mycket information man kan lägga in. Även om du är teckningspolis så måste du hålla i minnet att sajten är till för dem som inte är så genetiskt intresserade och har man för långa beskrivningar så kommer det motverka syftet: det ska vara enkelt att hitta beskrivningen som passar den egna katten!

Anmäl
2016-06-05 21:55 #13 av: eskils

Ja som sagt, vi får hjälpas åt att sprida informationen om den nya söksajten. Viktigt att den blir allmänt känd, så både upphittare och ägare använder den.

Här är en tidningsartikel om VILSE.NU: http://www.alingsastidning.se/2016/06/hjalper-vilsna-katter-hitta-hem/


Anmäl
2016-12-26 13:48 #14 av: Lena

Hjälp oss sprida informationen om att www.vilse.nu finns! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2017-01-12 22:54 #15 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2017-02-18 13:32 #16 av: Lena

Puttar upp! Vi behöver hjälp med att sprida information om Vilse.nu hela tiden. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2017-02-20 09:08 #17 av: Katthemsmatten

I mitt tycke den bästa sajten för att annonsera om bortsprungna och upphittade katter. Toppen att man kan söka på färg, län osv. Underlättar enormt!

Anmäl
2017-03-05 14:39 #18 av: Lena

Puttar upp denna artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2017-05-23 22:42 #19 av: Uppkatten

I dag fyller VILSE ett år!!! Många katter och kattägare har under året fått hjälp av VILSE att hitta varandra igen.

Störst chans att få tillbaka din bortsprungna katt har du förstås om katten är id-märkt och ägarregistrerad (i SKK eller Sverak).

Känner du inte till VILSE sedan tidigare så gå in och kolla på www.vilse.nu . På VILSE kan man både annonsera om vilsna katter, men även ta del av många bra söktips som finns samlade där.

VILSE gör skillnad!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.