Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Skrattyoga för skygga katter på svenska katthem

2016-04-01 00:21 #0 av: Uppkatten

Skrattyogan är på intåg på de svenska katthemmen. Syftet är att ersätta de mer traditionella metoderna när det gäller att socialisera skygga katter. Vi har besökt ett katthem som tagit steget…!

Skrattyogarörelsen kom till Sverige från Indien i slutet av 1990-talet. Sedan dess har det skrattats på Regeringskansliet, i landsting och kommuner, liksom på Volvo och IKEA. Nu intas även de svenska katthemmen av skrattyogan, och det är katterna som ska skratta!

På två av Sveriges största katthem är skrattyoga-projektet redan i full gång och där har man kunnat konstatera att det är de skyggaste katterna som har störst nytta av skrattyogan.

”Katter är ofta stressade när de kommer till katthemmet”, berättar en av volontärerna. ”Stress leder till oro, muskelspänningar och försämrad sömn. Därför är det viktigt för oss att hitta metoder som motverkar detta”.

Tidigare har man jobbat mycket med miljöåtgärder för att minska stressen hos katterna. ”Vi har satt upp hyllor på väggarna, ordnat gömställen för katterna och försökt begränsa antalet besökare i utrymmena där de lite skyggare katterna vistats. Men vi har många gånger känt behov av att kunna göra något mer”.

 ”År 2015 tillsatte vi en arbetsgrupp för att utveckla arbetet på katthemmet. Det var då vi kom i kontakt skrattyogan.”


Det finns i dagsläget flera välgjorda vetenskapliga studier som styrker skrattets välgörande effekter. Skrattet förbättrar till exempel blodcirkulationen, lungkapaciteten, matsmältningen och immunförsvaret. Det löser upp inre spänningar, blockeringar och hämningar vilket i sin tur leder till minskad depressivitet. Skrattet frisätter även smärtlindrande endorfiner.

”Det här är viktig hjälp för hittekatter”, framhåller den världsledande amerikanske kattforskaren doktor T S Cheater, som själv har gjort en rad studier av skrattyoga på katthem i USA.

”Skrattyogan gör katterna fysiskt och psykiskt starkare. De sover bättre och de blir också mer positivt inställda till personal och besökare på katthemmet, liksom till veterinären.”

På skyggisavdelningen där vi hälsar på upplever volontärerna skrattyogan som en banbrytande metod i arbetet med de lite försiktigare katterna.

”I början var katterna förstås obekväma med uppgiften. Många skyggisar har svårt att gå ur sin trygghetszon, att släppa på kontrollen och bjuda på sig själva” förklarar en av volontärerna.

”Man får lirka lite. Det krävs ofta en viss övning för katter att lära sig skratta i grupp.”

 ”Det är framför allt de mer intellektuella katterna som uppskattar skrattyogan”, fortsätter hon. ”De som har behov av att ”lägga hjärnarbetet åt sidan” ett tag och bara släppa taget. Skygga katter är ofta mer intelligenta än andra katter” tillägger hon eftertänksamt. Uppfattningen bekräftas av doktor T S Cheater. ”Det krävs intelligens för att överleva ute. Och tur. Sjuttiofem procent av katterna som föds ute dör före 6 månaders ålder.”

Övningarna i skrattyoga är inte kopplade till humor, istället försöker man förmå katterna att ”jama fram” skrattljud för att få igång skrattreflexen. ”En gång i tiden skrattade alla däggdjur”, hävdar doktor T S Cheater. ”Men förmågan avtog sannolikt redan ombord på Noaks ark. Däggdjur är inte gjorda för att vara till sjöss. De blir deprimerade. Och dagens samhällsplanerare tar inte heller någon vidare hänsyn till katters behov…”

Det är framför allt unga individer som använder skrattet. Barn skrattar till exempel cirka 300 gånger per dygn jämfört med oss vuxna som skrattar omkring 15 gånger per dygn.

”När katter skrattar så fungerar det som en slags regressionsterapi”, förklarar T S Cheater. ”Katterna går mentalt tillbaka till kattungestadiet och då kan vi finnas där och möta dem i en slags ”extra socialiseringsfas” som påminner mycket starkt om den socialiseringsfas som kattungar har naturligt när de är 3-9 veckor gamla. På så sätt blir de skygga katterna snabbt tamare.”

På katthemmet jobbar man med grupper om fem kattindivider, och varje yogapass varar i 30-45 minuter. ”Vanligtvis kör vi 2-3 pass i veckan”, berättar en av volontärerna. ”Men ibland kommer länsstyrelsen på inspektion. Då måste vi mäta katthemmet istället, så att centimetrarna sitter på rätt ställen och är tillräckligt långa. Då får vi dra ner på skrattyogapassen och andra kattnära aktiviteter.”

På katthemmet har man sett många positiva effekter av skrattyogan. Förutom att yogan främjar gemenskapen i kattflocken så är de individuella vinsterna slående, och det är de skygga katterna som drar högsta vinsten. Men man har även sett hur moderslösa kattungar funnit lycka och gemenskap, hur deprimerade dödsbokatter har fått livslusten tillbaka och hur hoppet har tänts i ögonen på de dumpade huskatterna.

Gamla luggslitna hemlösingar har blivit som unga på nytt, och flera långhåriga omplaceringskatter har gått så långt att de nekat att lämna katthemmet när vänliga människor har erbjudit dem ett nytt hem.

”Vem vill bli en inredningsdetalj i en flott 7½ miljoners våning med kristallkrona och tillhörande fransk balkong?”, morrar Prins Ludwig af Kungsängen (eller ”Lurvas” som han kallas på katthemmet), medan en av volontärerna översätter för oss. ”Det viktiga är att få skratta och ha roligt med sina kattkompisar”, fortsätter Lurvas och ger oss ett okynnigt leende.

”Skrattyogan skapar positiva självbilder och positiva framtidsbilder hos katterna”, bekräftar doktor T S Cheater.

Finns det då några nackdelar med skrattyoga? Den enda negativa konsekvensen som forskningen har kunnat påvisa är att skrattyogan bränner kalorier, vilket kan vara ett problem när redan underviktiga katter tas in på katthemmet. ”Vi får fylla på matskålarna oftare och locka med extra godbitar”, förklarar volontärerna som dock tycker att fördelarna uppväger nackdelarna.

Yogapasset sätter igång. Katterna rör sig långsamt runt i rummet. De färgglada trasmattorna får rummet att kännas ombonat. Katterna möter varandras blickar. Inledningsvis är skrattet krystat. ”Det behöver inte vara äkta för att vara bra för kroppen”, förklarar en av volontärerna. ”Kroppen kan inte skilja på tillgjorda och verkliga skratt.”

Volontärerna utstöter mjuka skrattliknande läten. Flera av dem har under det senaste året tagit del av doktor T S Cheaters kurs ”Lär dig prata som en katt” (se artikel från 2015 här på HiF). Volontärerna har också tränat hemma med hjälp av den CD-box som gavs ut för något år sedan och som fått kattvänner runt om i världen att börja prata med sina katter.

Vi följer en av kvällens deltagare med särskilt intresse. Katten ”Misse”, som fångades in på en parkeringsplats i Tensta för fyra veckor sedan. Vid passets början verkar hon arg och orolig och gör hotfulla grimaser och utfall mot oss.

Men skratt är smittsamt och snart skrattar även ”Misse” från Tensta. Det är ett porlande äkta kattskratt, och även den dystraste katten i rummet intill lockas till ett leende.

Efter passet rör sig katterna ledigare och verkar mer glada och uppsluppna. ”Misse” från Tensta kan inte sluta le.

Volontärerna är överens om att skrattyogan är här för att stanna, men tillägger att katthemmet även har andra aktiviteter för att stärka och socialisera katterna. Varje måndag går de till exempel iväg med de äldre katterna på mus-eum. På fredagskvällarna får tonårskatterna gå ut och svansa och svänga sina lurviga. Och för kattungarna finns det dagliga sagostunder då man läser om Molly Mus och sjunger ”Var bor du lilla råtta?”.  Till våren planeras också en resa till Råtter-damm för de mer äventyrslystna katterna.

”Misse” från Tensta kan inte sluta le.


Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-04-01 10:30 #1 av: Katthemsmatten

Professor TS Cheaters forskning refererad till av Uppkatten varje år vid samma tid är helt fantastisk Skrattar Tycker mig nästan känna igen ett par av katterna.........

Anmäl
2016-04-01 14:41 #2 av: burmamys

Hahaha helt galet bra "reportage", som alltid! SkrattarTummen upp 

Anmäl
2016-04-01 16:04 #3 av: Isatis

Uppkatten i sitt esse! Du gav mig dagens största skratt.

Anmäl
2016-04-01 17:12 #4 av: annakarin_li

Helt fantastiskt skrivet! Gav mig dagens skratt 😀😂

Anmäl
2016-04-01 17:56 #5 av: Maria P.

Underbart Uppkatten, alldeles underbart! Tack från oss!

Anmäl
2016-04-01 21:30 #6 av: evastar

Glad blir man iallafall när man läser, och de härliga bilderna till är pricken över i.
Ett gott skratt förlänger livet!

Anmäl
2016-04-02 08:16 #7 av: Uppkatten

April, april... Kul att ni gillade reportaget Glad. #1 Dr T S Cheaters forskningsprojekt redovisas i slutet av mars varje år, annars mister han forskningsbidraget, därav regelbundenheten i rapportering Skämtar. En härlig källa att ösa ur! Glad

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-04-03 08:00 #8 av: Uppkatten

För den som undrar kan jag tillägga att fotona inte är Photoshoppade, mer än lite uppljusade och beskurna.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-04-03 11:50 #9 av: eskils

Härligt projekt och fina kissar! Kanske kan själva Länsstyrelsen lägga ifrån sig linjalerna och delta en stund ibland? Funderar Skrattar


Anmäl
2016-04-03 12:31 #10 av: burmamys

Underbara bilder, gäller ju att ha mobilen tillgänglig när katterna "skrattar"! 😉

Anmäl
2016-04-06 00:05 #11 av: Lena

"En gång i tiden skrattade alla däggdjur”, hävdar doktor T S Cheater. ”Men förmågan avtog sannolikt redan ombord på Noaks ark. Däggdjur är inte gjorda för att vara till sjöss. De blir deprimerade". 

Tror jag skrattar ihjäl mig! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2016-04-06 22:44 #12 av: Tarotstollan

GapskrattarHelt sanslöst otroligt bra skrivet!Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2020-04-01 00:05 #13 av: Uppkatten

Puttar upp!


Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-04-01 01:06 #14 av: Tarotstollan

Underbart!KattKattHjärta

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2020-04-01 23:38 #15 av: TccT

Blivit så harmoniskt hemma efter vi provade skrattyogan med Zeb och Cain😁😁

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.