Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Katter och nyårsraketer

2015-12-29 22:01 #0 av: SVEKATT

Nyårsfyrverkerierna kan vara mycket stressande för vissa katter. Vad kan du göra för att underlätta för din katt?

En del katter reagerar mer, andra mindre, när fyrverkerier avfyras under nyårsnatten. Vad kan man då göra för att underlätta för katten?

1) Håll katten inne under nyårsdygnet om det är en katt som vanligtvis brukar gå ut. Är det mycket fyrverkerier i området så kan det vara bra att hålla katten inne ytterligare några dagar kring nyåret.

2) Det är bra om katten får vara hemma i trygghet, alternativt om den får vara någonstans där det inte är så mycket fyrverkerier.

3) Var – om möjligt – tillsammans med din katt och uppför dig som vanligt. Förstärk inte kattens oro genom att ”tycka synd om” katten eller genom att ”trösta” den. Låtsas att du inte ens hör smällarna. Sitt gärna i en fotölj och slappa. Det gynnar katten mer om du är lugn och positiv, än om du är ängslig och förväntar dig att katten ska blir rädd eller skräckslagen. De flesta katter klarar trots allt av nyårsfirandet relativt bra.

4) Har du gäster hemma så låt katten slippa ”vara med och fira” om katten inte själv väljer att vara med. Se till att katten har ett lugnt rum att vara i och be gästerna att lämna katten ifred.

5) Det är bra om katten har flera bra gömställen där den kan gömma sig vid behov. Ljudisolera gärna några av gömställena lite extra (t ex genom att hänga filtar över sängen).

6) Låt gärna TV:n och radion stå på med lite extra hög volym för att maskera ljuden från fyrverkerierna.

7) Verkar katten stressad och rädd så dra gärna för gardiner och persienner (d v s ”stäng det otäcka ute”).

8) Vet du med dig att katten brukar bli orolig så kan du prova att köpa en Feliway doftavgivare och sätta i vägguttaget där katten kommer att vara, gärna i god tid före nyårsafton. Feliway är doftferomoner som skapar en känsla av lugn och välbefinnande hos katten. Det finns även ett kosttillskott som heter Zylkene som man kan prova, och som anses minska stress hos katter. Det brukar gå smidigt att få i katten Zylkene om man delar kapseln och strör innehållet över kattens mat.

Sist men inte minst: Se till så att katten är id-märkt och ägarregistrerad OM den av någon anledning skulle vara ute och blir skrämd. Eller - om den i ett obevakat ögonblick lyckas ta sig ut i nyårsnatten...

Anmäl
2015-12-31 10:07 #1 av: Uppkatten

Bra artikel i UNT i dag. Artikeln handlar visserligen mest om andra djurarter, men även katter nämns. http://www.unt.se/uppland/uppsala/fyrverkerier-blev-hasten-helges-dod-4042902.aspx

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-31 18:01 #2 av: Jassan

Finns en här med:

http://www.expressen.se/debatt/hundar-traumatiseras-nar-du-skjuter-raketer/

Anmäl
2015-12-31 18:20 #3 av: Lena

Så bra med en artikel som påminner om nyårsaftonens stora gissel! Minns förra året att både katter och hundar sprang bort i allt skjutande och vissa sedan inte blev återfunna. Hoppas inte på några sådana trauman i år. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-12-31 22:51 #4 av: evastar

Tack för bra artikel med tips att tänka på.

Här hos oss har vi en katt som är helt oberörd och en annan som smyger undan och helst gömmer sig. Så olika reaktioner! Det fina var att den orädda gick fram till den mer skrämda, nosade i hennes ansikte och liksom ville skänka trygghet.  Det var en sådan fin kommunikation att se mellan dem!

Och Gott Nytt År alla fina katter och människor,. och hoppas att kvällen blir lindrig för alla katter, trots smällar och blixtrande ljussken.

Anmäl
2016-01-01 20:31 #5 av: Uppkatten

I dag kan vi läsa att flera barn har skadats av nyårsraketerna.

På Facebook kommer allt fler annonser nu upp om katter och andra djur som har försvunnit under nyårsnatten. 

Och så tankarna på alla de katter och andra djur som var bortsprungna redan före nyårsnatten och som fick uppleva den ensamma utomhus...

Och de djur som var inomhus, kanske hos sina ägare, men som ändå var rädda och stressade...

Och vår vilda djur, och fåglar, som måste ha skrämts av det som hände i natt... Hur mår en gråsparv när omvärlden "exploderar"... Sjunger den obekymrat vidare idag...?

Man undrar vad vi människor håller på med... Hur vi kan ta oss rätten att skada och skrämma... Och förstöra vår miljö...

Snyggt? Stämningsfullt? Tradition? Jadå. Men kanske begränsat till väl valda platser, och till ett strikt begränsat tidsintervall i så fall. Traditioner är sociala överenskommelser, gjorda av oss människor, - de går att förändra/byta ut. Om vi bestämmer oss för det.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-01-02 12:12 #6 av: Uppkatten

Fler djur som farit illa under nyårsfirandet...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22027394.ab

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-01-07 17:32 #7 av: Uppkatten

Posttraumatisk stress hos hundar och katter efter nyår...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6339504

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-01-08 11:05 #8 av: Katthemsmatten

Ja, det är hopplöst. Om det åtminstone handlade om en enda timme per år, men det gör det inte. Redan tidigt på eftermiddagen börjar eländet. För att inte tala om alla fullständigt meningslösa smällare som hörs under många veckor.

Och så alla andra tillfällen när man anser att man måste fyra av en massa skott. Det är inte bara under nyåret människan anser sig behöva "förgylla" tillvaron med fyrverkerier.

Anmäl
2016-01-08 13:18 #9 av: Uppkatten

Nej, jag minns att jag var ute med en av mina kattpojkar i sele en sommar. Och plötsligt - från ingenstans - började det smälla fyrverkerier så det stod härliga till. Naturligtvis blev katten rädd, men vi kunde ändå hantera det han och jag, och ta oss in. Det visade sig vara ett födelsedagsparty i någon av villaträdgårdarna i närheten....

Det borde verkligen styras upp bättre. Avgränsas både i tid och VAR man får hålla till med sina nyårsraketer.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-01-08 15:16 #10 av: Katthemsmatten

Jag tror att det faktiskt krävs tillstånd för fyrverkerier, men det är inte någon prioriterad uppgift för polisen att ta hand om. Oftast har det hunnit smälla klart innan det hinner fram en patrull och då kan det bli problem med bevisföringen.

Anmäl
2016-12-26 14:04 #11 av: Lena

Snart är det dags igen......

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2018-12-29 11:02 #12 av: Uppkatten

Puttar upp....

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-12-29 11:03 #13 av: Uppkatten

Äntligen ett steg i rätt riktning! https://www.aftonbladet.se/a/oRgqQa?fbclid=IwAR3NgGoBCJK6af6RmpVz21GCxZIXWXByCierSedxTl8pMpLNRWpVJz5V_SA

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-12-30 13:58 #14 av: eskils

#13 Ja verkligen! Glad


Anmäl
2019-12-27 00:02 #15 av: Uppkatten

Puttar upp.... även om jag hoppas på färre raketer i år.... 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-12-28 18:45 #16 av: Tarotstollan

Hoppas på total tystnad! Tummen uppEn affär har i alla fall slutat att sälja skiten i mitt område.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2019-12-28 20:01 #17 av: kattöga

Även om vi på sistone haft väldigt lite fyrverkerier så vet jag ju inte hur det blir vid detta nyårsskifte... 
Gammelkatten hanterar det ganska ok, inte paniskt rädd och blir lugn snart efter att fyrverkerierna slutat föra oväsen, konstiga ljud och ljusfenomen. 
De två yngre bröderna har alltid fått panik, söker gömställen, kan inte bestämma sig för ett gömställe vet inte riktigt var de ska gömma sig och har problem dagar efter och är extra känsliga i vekor.

Kan bara ana hur det är för våra vilda djur... 

Åh, vad jag önskar att fyrverkerier inte uppfunnits över huvud taget! 

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2019-12-28 20:54 #18 av: eskils

Jag tycker faktiskt att fyrverkerier kan vara fina att titta på, men de borde vara ljudlösa - för djurens och känsliga personers skull. 

Och fyrverkerier borde bara anordnas av kommunerna på nyårsafton.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.