Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner

20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
6. Kastrering, ID-märking, Vaccinering

Dags att släppa ut katten, eller…?

2015-05-13 18:10 #0 av: Uppkatten

Så här års är det många som tycker att katten måste få gå ut. Men är det verkligen det bästa för katten? Och vad bör man tänka på innan man släpper ut sin katt?


Våren är här! Dags att släppa ut katten! Eller kanske inte förresten…?


Efter en kort tids minskning över vintern så översvämmas efterlysningssidorna på nätet nu återigen av annonser om bortsprungna katter. En del av katterna kommer så småningom tillbaka hem igen. En del redan efter något eller några dygn. Andra först efter veckor, månader eller till och med efter flera år på vift. Men många katter förblir också borta.


En del av katterna trafikdödas. Det är enligt Agria den vanligaste dödsorsaken bland katter. Men katter kan också råka ut för annat som hindrar dem från att komma hem som de brukar. Att katter blir instängda eller inlåsta av misstag är vanligare än man tror. Det händer också att katter liftar iväg ”för egen tass” och hamnar långt hemifrån. Katter kan också bli uppjagade i träd och ha svårt att ta sig ner igen, eller bli bortjagade från reviret av andra katter och på så sätt hamna vilse. Det finns således många olika tänkbara scenarier när katten inte kommer hem som den brukar.


Som kattägare bör du fundera på om det är lämpligt att låta katten vara ute där du bor. Vilka faror finns det? Gå en runda i området och se efter hur det egentligen ser ut där! Tänk på att katter ofta har revir som sträcker sig flera hundra meter bortåt i varje riktning. Att andra katter vistas ute i området innebär inte att det är lämpligt för katter att vistas där!


Många vill tro att katten är klok och undviker faror. Så är dessvärre inte fallet. Inte minst unga katter är ofta alldeles för nyfikna för sitt eget bästa. De vill till exempel gärna in och kolla när någon dörr, lucka eller ett fönster står öppet och riskerar då att bli instängda av misstag. Det stora antalet trafikskadade och trafikdödade katter visar i sin tur med all tydlighet att katter inte har något som helst trafikvett.

Fundera också över hur grannar och andra i området ställer sig till att katten vistas ute. En del människor varken uppskattar eller behandlar katter väl. Vi har på senare år sett ett flertal fall där utegående katter har råkat ordentligt illa ut sedan de mött ”fel” människor där ute...

Hur förbereder jag min katt inför utevistelsen?

Uppfattar du området som tryggt och ”säkert” för katten att vistas i, så ska du se till att katten är ordentligt förberedd innan du släpper ut den. Katten ska vara kastrerad, id-märkt och registrerad i ett ägarregister (SKK/SVERAK). Katten ska också vara vaccinerad och du bör ha en veterinärvårdsförsäkring på den. Dessutom kan det vara en god idé att ha några bra id-foton på katten ifall den skulle springa bort.

Kastrerade katter håller sig närmare hemmet. De löper mindre risk att skadas i konflikter med andra katter och de kommer inte att sätta oönskade/hemlösa kattungar till världen.

Id-märkningen och registreringen hjälper den som eventuellt hittar katten att också hitta dig! På så sätt kan katten få hjälp att komma hem igen ifall den själv inte hittar eller kan ta sig tillbaka. Märkningen och registreringen kan också hjälpa dig att ”bevisa” att katten verkligen är din (om t ex någon annan skulle göra anspråk på katten).

Vaccineringen minskar i sin tur risken för att katten blir svårt sjuk i kattsnuva eller kattpest. Det är vanliga kattsjukdomar som kan få mycket allvarliga konsekvenser (t ex förtidig död).

En veterinärvårdsförsäkring är till god hjälp när katten skadas eller blir sjuk. Veterinärvård är ofta ordentligt dyrt (flera tusen kronor) och katter har en förunderlig förmåga att bli dåliga på jourtid… (då det är ännu dyrare)…

Många kattägare väljer dessutom att ha ett halsband på katten. Det kan vara både bra och dåligt. Fördelen är förstås att ägarens telefonnummer kan skrivas/fästas på halsbandet. Nackdelen är att katten kan fastna i någonstans, eller fastna i med ett av sina egna ben i halsbandet. Välj alltid halsband med säkerhetsspänne så att halsbandet lättare ramlar av om katten fastnar i.

På många orter står det i de lokala ordningsföreskrifterna att katten ska ha halsband på sig med ägarens kontaktuppgifter eller att katten ska vara id-märkt. Kolla vad som gäller på just din ort innan du väljer att släppa ut katten! 

Hur introducerar jag katten ute?

Beslutar du att låta katten vistas ute så är det viktigt att katten först får vara ute under uppsikt. Ett sätt kan vara koppelpromenader (börja då koppelträningen inomhus först!). På så sätt får katten lära känna omgivningen under lite tryggare former, och du som kattägare får en bättre uppfattning om hur din katt beter sig där ute. Är det en äventyrare och risktagare? Hur reagerar katten på andra katter i området och hur reagerar de på nykomlingen? Tänk på att unga katter löper ökad risk att bli ivägjagade av äldre och mer revirstarka katter.

Ofta rekommenderar man att katten har hunnit bli i alla fall ett år gammal innan den får börja gå ut på egen hand.

Bra alternativ till fri utevistelse kan vara koppelpromenader, en inhägnad uteplats, en in-nätad balkong eller ett in-nätat fönster.

Om katten springer bort

Om katten springer bort så gäller det att leta – och att fortsätta leta! I dagar – veckor – månader och år om så skulle behövas! Det finns i dag gott om råd på nätet om hur man letar efter sin bortsprungna katt på ett mer systematiskt och effektivt sätt (se t ex Kattpolisen i Fokus). Det är också viktigt att vi alla reagerar – och agerar – om vi möter katter utomhus som inte verkar må bra eller som uppenbart/sannolikt befinner sig på ”fel” plats. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Det finns i dag mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter i Sverige, enligt de beräkningar som har gjorts. Det är bortsprungna respektive dumpade katter samt avkommor till dessa båda grupper av katter. Det är ett stort och allvarligt djurskyddsproblem.

Genom att kastrera, id-märka och registrera våra katter (och uppmana andra att göra samma sak med sina katter!), samt genom att agera ifall vi möter katter där ute som ser ut att behöva vår hjälp, kan vi tillsammans på sikt minska antalet hemlösa katter samt minska katters lidande. Var och en av oss har ett ansvar i detta!

Så - tänk efter först innan du släpper ut katten! Kanske är det bättre för just din katt - där just ni bor - att slippa fri utevistelse.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-05-13 18:13 #1 av: Maria

Åh så bra skrivetGlad

/Maria

 

Anmäl
2015-05-13 18:34 #2 av: Lena

Superbra skrivet!  :) 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-05-13 22:00 #3 av: Maria P.

Mycket bra info. Tack! Blomma

Anmäl
2015-05-14 11:50 #4 av: vilda-hilda

Såå bra skrivet. Borde alla kattägare läsa.

Anmäl
2015-05-15 16:06 #5 av: Katthemsmatten

Som alltid en mycket bra, relevant och välskriven artikel av Uppkatten. Blomma

Anmäl
2015-05-15 17:14 #6 av: Uppkatten

Tack! Kul att ni uppskattar den!Glad

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-05-15 21:16 #7 av: kalindas

#6
Skickat dej ett PM

Anmäl
2015-05-26 17:59 #8 av: ElisabethB

Mycket bra artikel!

Anmäl
2015-06-06 13:30 #9 av: Lena

Puttar upp!  :) 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-06-24 18:40 #10 av: eskils

Puttar upp en bra artikel!


Anmäl
2015-07-31 09:41 #11 av: siberlina

min  är ute  på landet,men jag har  koll på  henne  ,och  tar in henne  då  och då ,hon är ute   3  timmar  på morgonen   och 2   på eftermiddagen   ungefär,   lämnar  aldrig henne  ute  om jag åker iväg ,hon har blivit van med detta  och verkar tycka det är ok.

Anmäl
2015-08-26 12:00 #12 av: eskils

Viktig information, läs och begrunda!

Släpper man ut sin katt på fri tass kan man tyvärr aldrig vara säker på att få se den vid liv igen.


Anmäl
2017-05-06 09:38 #13 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2017-05-07 22:23 #14 av: evastar

Som vanligt när uppkatten skriver; bra skrivet, kunnigt, pedagogiskt och viktigt!

Anmäl
2017-05-08 12:45 #15 av: Katthemsmatten

Puttar upp. Sprid gärna informationen.

Anmäl
2017-05-14 12:35 #16 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-05-16 19:20 #17 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-06-02 10:12 #18 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.