Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Djurplågeri eller skadegörelse?

2015-02-15 13:48 #0 av: Lena

Sparka ihjäl din egen katt= djurplågeri Sparka ihjäl grannens katt = skadegörelse I januari i år blev katten Pippi sparkad så illa att han fick avlivas. Enligt vittnen utfördes misshandeln av några pojkar i tio-års åldern. Polisen lade ner utredningen samma dag anmälan kom in med motiveringen att brottsrubriceringen är skadegörelse som är att betrakta som ett ringa brott.

Upprörda röster har höjts mot Polisens rubricering av ärendet, men så som lagstiftningen ser ut kunde Polisen inte göra någon annan bedömning. Hur är detta möjligt kan man fråga sig. Hur kan misshandel av en katt rubriceras som skadegörelse? Detta borde väl ändå vara djurplågeri? Frågan är intressant och när man undersöker saken närmare visar det med all tydlighet att djur inte har något egenvärde i svensk lagstiftning och samma brott rubriceras olika beroende på om det är djurets ägare, eller någon annan som är förövaren. I Pippis fall blir konsekvenserna av detta mycket påtagliga.

Ett husdjur betraktas i lagen som lös egendom precis som en cykel, jacka, väska eller vilket annat föremål som helst. Om man på något sätt skadar någon annans egendom, t.ex. häller färg över bilen, skär sönder någons dyra jacka eller liknande så rubriceras det som skadegörelse och brottsoffret är ju knappast bilen eller jackan, utan den person som äger föremålen. Samma sak gäller med ett husdjur.
Sparkar någon ihjäl din katt så är det du som är brottsoffret och inte katten. Ett levande djur betraktas som vilket annat dött föremål som helst. 
Däremot, om en djurägare ger sig på och misshandlar sitt eget djur, då rubriceras brottet som djurplågeri, vilket ses som ett betydligt allvarligare brott än skadegörelse. Djuret är fortfarande en ägodel, men man kan ju knappast dömas för skadegörelse av sin egen egendom.
För gemene man blir detta helt obegripligt och en plåga djuret utsätts för blir knappast lindrigare bara för att det är en främling som ger sig på det.


Svenska Kattskyddförbundet – SVEKATT kräver 
att djur ska ha ett egenvärde i svensk lagstiftning 
att djur ska betraktas som brottsoffer
att all misshandel och våld mot djur rubriceras som djurplågeri

Artikeln publicerad med tillstånd av SVEKATT

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-02-16 10:20 #1 av: Katthemsmatten

Det är verkligen en gåta att samma handling kan rubriceras så olika och med så olika straffskala. För djuret, och oss som hör talas om dessa brott, är det exakt samma sak. Djurplågeri!! Hoppas att lagstiftaren börjar fundera över detta sett ur djurets perspektiv och att det blir djurplågeri oavsett om det är en ägare eller tredje part som utför handlingen.

Anmäl
2015-02-16 18:30 #2 av: Lena

Verkar även som det varierar hur detta tolkas från tid till annan och mellan olika handläggare. Något behöver helt klart göras. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-02-20 17:53 #3 av: zorro2

djurplågeri er vel djurplågeri uavsett om det fins en ägare eller ej. fatter ikke hur og på hvilket sett det skulle vara annerledes. 

Anmäl
2015-02-20 20:52 #4 av: Katthemsmatten

Skillnaden är im det är ägaren som misshandlar djuret eller någon utomstående. Fast jag fattar inte att det är skillnad i alla fall.

Anmäl
2015-02-21 16:59 #5 av: zorro2

nei, og deri ligger problemet vi/samhellet människan behandler alle levande varalser som något egendom. Inte ens foreldre äger sine barn, men ja vi har ansvaret for dem, og likeså med våra djur. djuren har vi ansvaret for hele dennes liv, mens barnen kan ta ansvar selv over sine liv (dom fleste ihvertfall) etter et tag. 

forlåt, fatter ikke hvorfor jeg blev så opprörd men det var mere bare allment over människan, samhellet, politikerne  og ikke på ditt innlegg.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.