Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Varför ska man omhänderta en skyggis

2014-03-05 23:59 #0 av: johnnys girl

För varje skyggis som omhändertas räddas hundratals katter i kommande generationer från att födas till ett liv i svält och misär. Det finns många myter om skygga katter. Med denna artikel vill jag berätta om mina egna erfarenheter och funderingar kring detta ämne. Förhoppningsvis lyckas jag slå hål på några av myterna.

Det finns enbart ett fåtal katthem i landet som tar emot och socialiserar skygga och förvildade katter. Skälet till att man inte tar emot skygga katter kan naturligtvis variera, många gånger är det ett ekonomiskt eller praktiska beslut som ligger bakom. Katthemmen har ständig brist på pengar och är alltid överfulla. Dagligen tvingas man säga nej till katter i nöd. Att då ta in en skygg, förvildad katt som tar stora resurser i form av plats och tid är mer än vad hemmen mäktar med. Under den tidsperiod det tar att socialisera och omplacera en skygg katt skulle man istället kunna hjälpt sex-sju sociala tama katter. Ett svårt moraliskt dilemma som man måste ha all respekt för. Men många katthem tackar nej till skyggisar på grund av okunskap. Det finns många fördomar och myter om skygga katter och okunskapen är stor bland såväl katthemmen, veterinärer och ett stort antal personer som arbetar med djurskydd.

Några vanliga myter och fördomar om skygga katter.

  • Det går inte att få dem tama
  • De är inte rumsrena
  • Vildkatter
  • En katt måste ha haft mänsklig kontakt före sex veckors ålder för att kunna bli tam
  • Aggressiva mot människor och andra katter
  • Det är djurplågeri att fånga in en skygg katt och försöka socialisera den. Det mest humana är att avliva den

När jag köpte en fälla av märket Lotin följde det med en bruksanvisning som gjorde mig alldeles bestört. Enligt den kan man lätt avgöra om det är en vildkatt eller tamkatt man fått i fällan genom att studera kattens beteende. En vildkatt grips av panik, kastar sig handlöst mot fällans väggar, fräser, morrar och gör utfall när man närmar sig, medan en tamkatt sitter snällt och lugnt och väntar på att bli utsläppt. Vidare rekommenderar fällans tillverkare att vildkatter bör avlivas, är man osäker ska man sätta på sig handskar och peta in fingrarna genom nätet för att se hur katten reagerar. De här råden är ganska typiska för hur det stora flertalet ser på katter, men visar en skrämmande okunskap och det gör mig förtvivlad att tänka på hur många som följer dessa råd.

Jag har vid detta laget fångat in ett stort antal katter och kan med bestämdhet säga att det aldrig går att avgöra direkt om en katt är skygg eller tam. De allra flesta, skygg som tam grips av panik och kastar sig handlöst fram och tillbaks. Många morrar och fräser inledningsvis, men när de väl släppts ut och lugnat ner sig lite är de världens gosmaskiner, hur tama och sociala som helst. Andra sitter helt lugnt, men visar sig i efterhand vara riktigt skygga. Det går aldrig ett avgöra direkt om en katt är tam eller skygg. Och vilken katt blir inte stressad av att fångas in och en vilt främmande människa sticker in fingrarna och börjar peta på den. En katt som varit hemlös en tid blir snabbt förvildad och beter sig som en riktig skyggis, men efter några veckor kommer minnena tillbaks och de återupptäcker hur mysigt det kan vara med människor.

Som exempel skulle jag vilja berätta om min Johnny. När han fångads in hade han varit hemlös länge, han var rejält förvildad och i ett eländigt skick. Han var så illa däran att han fick åka omgående till djursjukhuset. 


Johnny nyinfångad

Veterinären som tog emot honom hade en attityd som tyvärr ar alltför vanlig hos många veterinärer. "Ska ni verkligen kosta på honom vård? Sådana där "vildkatter" är inget att hålla på med, de blir ändå aldrig tama".

Som tur var lyssnade ingen på veterinären och Johnny fick flytta hem till mig. Första tiden var han ganska skygg, jag fick inte klappa honom, men efter någon månad i ett riktigt hem kom minnena tillbaks och Johnny visade vilken underbar familjekatt han en gång varit.


Katten som inte kunde bli tam


Vildkatter

Veterinären kallade Johnny för vildkatt, en vanlig benämning på skygga katter som används lite slarvigt av de flesta. Men det är viktigt att poängtera att detta inte är några vildkatter, det är vanliga huskatter, precis som Pelle, Murre och Snurran som bor hemma dig. Enda skillnaden är att de haft oturen att födas utomhus eller blivit hemlösa och förvildade.

Vildkatten är en helt annan art som fanns i Sverige för 3000 år sedan. På grund av det kalla klimatet försvann den söderut och idag lever den i södra och mellersta Europa. En riktig vildkatt väger mellan 3,5-10 kg och är alltid gråtigrerad.

Europeisk vildkatt Felis silvestris

Jag tycker att det är viktigt att fundera över språkbruk. Ord är oerhört värdeladdade. För mig och de flesta andra har ordet vildkatt en negativ klang. Jag skulle absolut inte vilja ha en vildkatt hemma och ser framför mig en aggressiv best som river hela lägenheten. Därför tycker jag att det är pedagogiskt viktigt att undvika ordet vildkatt. Detta är skygga och förvildade huskatter, ingenting annat.

De går aldrig att få tama

Erfarenheten säger att det inte är sant. Det finns otaliga exempel på motsatsen. Men det kräver arbete, tålamod, kunskap och kärlek till katten. Sedan tar det mer eller mindre tid. För somliga går det på ett par månader, för andra tar det betydligt längre tid. Men - Det finns inga hopplösa fall. Bara mer eller mindre svåra.


O´Malley utomhusfödd och rejält svårflörtad på katthemmet
O´Malley efter ett år i sitt nya hem. Får aldrig nog av kel och gos

De är inte rumsrena

En vanlig fördom är att utomhusfödda katter inte är rumsrena. Jag har stött på väldigt få utomhusfödda katter som inte skött lådan. När de kommer inomhus är allt främmande för dem; golv, möbler, tyger. Det enda som är som förut är sanden i lådan. Sand finns det även utomhus. För katten är sanden i lådan det som känns tryggt. Något man känner igen och vet hur det används. Inledningsvis kan det hända en olycka om katten är rädd och lådan står långt bort. Den vågar helt enkelt inte gå till lådan. Det är snabbt avhjälpt genom att ställa lådan intill katten.

Skygga katter är aggressiva.

En katt är inte aggressiv om den inte är svårt sjuk eller trängd. Att katten morrar, fräser eller gör utfall beror på att den är rädd. Så länge man respekterar katten och inte tränger in den utan möjlig flyktväg så kommer katten inte att anfalla. Hellre fly än illa fäkta är kattens filosofi. Jag har träffat otaliga skyggisar men aldrig någonsin blivit anfallen. Skygga katter är inte elaka eller aggressiva, de är bara rädda.

Gilbert och Gwynneth. I dag är de helt tama och har fått nya hem

 

Hur gör man då för att få en skyggis tam

Jag önskar att jag hade en patentlösning att servera, men tyvärr fungerar det inte så enkelt. Alla vet att katter är individer med olika behov. Det gäller att hitta vad som fungerar bäst på just den här katten. Hitta kattens akilleshäl. Det kan vara godis som räkor eller kyckling, eller lek. Somliga kan inte motstå ett snöre eller en vippa. Vippan är en utmärkt leksak. Man kan passa på att stryka katten över kroppen i leken så vänjer den sig vid beröring. Även en laserpekare kan vara en god hjälp för att locka katten till att komma närmare.

Det finns ändå några goda regler att hålla sig till. Man måste arbeta med katten. Varje dag!  Det går inte att lämna katten ifred och tro att den ska bli tam av sig själv, för det blir den inte. Den kommer inte självmant till dig. Det gäller att hela tiden försiktigt utmana kattens gränser, sakta bit för bit. Att första gången sticka fram handen till en skygg katt kan ofelbart resultera i en snyting. Och det gör ont. Ett tips kan vara att skaffa en klapp-pinne. Förslagsvis en elementpensel som är en pensel på ett långt skaft. Med den kan man försiktigt klappa katten och på så vis vänja den vid beröring. Efter ett tag slappnar katten av och njuter av att bli smekt av penseln och då kan man försiktigt byta ut penseln mot handen.


Katten Steam Observera klapp-pinnen i förgrunden

Lek med katten, muta med godis så lär den sig att händer inte är farliga. En social och tam katt-kompis kan vara bra att ha som stöd och förebild för en liten skyggis. Men som sagt, ge katten tid och hitta vad som fungerar för just den här katten och det viktigaste av allt; Älska den för det den är!

Det är synd om katterna och det mest humana är att avliva dem.

Är det synd om katterna? Ja, säger jag. Absolut. Det är fruktansvärt att se en skygg katt som förtvivlat kastar sig mot väggarna i panik för att komma ut eller den som bara ligger och trycker, darrande i hela kroppen och hoppas att man inte ska se den. Det gör ont i hjärtat att se dem i det tillståndet. Då är det synd om katterna. Men man ska inte glömma bort att den värsta paniken lägger sig relativt snabbt och efter ett par dagar börjar katten acklimatisera sig i sin nya omgivning. Den värsta paniken är borta.

Marley Nyrakad och rädd på katthemmet
Marley älskad familjemedlem i sitt nya hem

 

Många katter blir tama efter några månader, medan det tar längre tid för andra. Det här är en oerhört stressande period i kattens liv, men om man ser det i ett större perspektiv så blir en katt femton-tjugo år gammal. Då är det ändå en relativt kort period av kattens liv och jag är övertygad om att om man kunde fråga katten så skulle den tycka att det var ett billigt pris att betala för att slippa bli avlivad eller gå under av svält och kyla.

Var ligger då vinsten i att ta hand om en skygg katt när man istället kan hjälpa fem-sex tama katter på samma tid?

Menar vi allvar med att vi vill minska antalet hemlösa katter kan vi inte lämna de skygga och förvildade katterna åt sitt öde och om alla vänder dessa katter ryggen, vem ska då hjälpa dem? Men största vinsten av allt:

För varje skygg katt som omhändertas räddas hundratals katter i kommande generationer från att födas till ett liv i misär

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2014-03-06 00:02 #1 av: johnnys girl

Det har varit lite strul med bilder som försvann ur artikeln. För att få till det blev jag tvungen att ta bort artikeln och lägga in den igen. Men här är den nu, med bilder och allt. Håll tummarna att de inte försvinner igen.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2014-03-06 00:14 #2 av: Tarotstollan

Tack för en jättebra artikel!Blomma

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2014-03-06 01:29 #3 av: Shelsy

Hoppas verkligen att folk kommer förstå bättre efter att dem läst den här artikeln.

Anmäl
2014-03-07 22:23 #4 av: Gatukorsning

Den här artikeln är grymt bra och välskriven. Tack Johnnys Girl!

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!

Anmäl
2014-03-10 13:03 #5 av: Katthemsmatten

Det här är en artikel som borde finnas med i varje djurskyddsinspektörs utbildning. Och hos varje katthem f ö.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-10 20:38 #6 av: Lena

#5 Ja det finns många som skulle behöva läsa denna! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-11 10:10 #7 av: Maria29

Alla blir inte ju tama men jag har gjort en vinst med tanke på att jag har fått 3 stallkatter som älskar sitt jobb som råttfångare. Tror att jag nu när jag vet om att det finns så många olika "sorters" katter kommer att ta både stallkatter till stallet och huset för all framtid. Jag har lärt mig så mycket. 

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-03-11 10:16 #8 av: Katthemsmatten

#7 Ett liv som stallkatt, med någon som håller koll på sjukdomar och som ser till att de har värme och även ordentligt med mat är inte ett dåligt liv för en liten skygg kisse. Tvärtom! Hoppas du alltid kommer hålla dig med skyggisar. 

Även mätta katter gör dessutom nytta för att hålla råttor och möss ute. För en tid sedan upptäcktes att råttor hade försökt ta sig in i katthemmet där jag är volontär men de hade avbrutit inbrytningsförsöket när de känt doften av katter Skrattar

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-11 10:33 #9 av: Maria29

#8 Jag är väldigt säker på att jag kommer att ha skyggisar även om en av dem är livrädd för mig så blir jag så glad när jag ser att han är vid full hälsa och att matskålen blivit tömd (fyller en stor hundmatskål med torrkattmat men den brukar gå åt väldigt fort). 2 av mina underbara stallkatter. 

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-03-11 10:51 #10 av: Katthemsmatten

Så fina de är! De har verkligen fått ett fantastiskt bra liv hos dig.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-11 19:55 #11 av: Lena

#9 Det ser man att dina "stallisar" lever det goda livet. Mysig bild på fina katter. Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-14 19:05 #12 av: Lena

Puttar upp för att flera ska upptäcka denna artikel! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-14 19:21 #13 av: aggeelin

Bra innehåll och text!!


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2014-03-14 21:50 #14 av: Gatukorsning

Jag tänker ju så här:
Varför skulle man INTE vilja omhänderta en skyggis?

Fast så kanske inte alla tänker...

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!

Anmäl
2014-03-15 11:44 #15 av: Lena

#14 Nej tyvärr inte. Många anser ju att allt vad skygga katter heter har det bättre i himlen. Illamående

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-15 20:38 #16 av: Tarotstollan

Puttar!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2014-03-18 18:38 #17 av: Lena

Hoppas många läser denna artikel! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-19 10:02 #18 av: Katthemsmatten

Den är intressant och viktig, så läs och sprid informationen.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2014-03-29 15:47 #19 av: [angel80]

Puttar upp en bra artikel.

Anmäl
2014-03-29 18:52 #20 av: Magi-cat

Jättebra!

Tänker på mina skyggisar, hur fort det gick att få dem tama och vilka underbara katter det är/var...

Tur att det katthemmet var av den rätta sorten! Katt

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-03-29 20:56 #21 av: MewTwo

Visst är det också märkligt att förvildade katter (Eller rentav katter över lag) betrakas djurskyddsmässigt som någon sorts "omöjliga djur"? Man får liksom inte göra nånting med dem???

Skygga katter betraktas som oanvändbara och de anses bli såååå plågade av att tvingas till mänsklig kontakt. Men det är godkänt i djurskyddslagen att ha hur många "osociala" djur som helst, bara just inte katter!!?
D v s du får ha knappt tama produktionsdjur - minkar, svin, hjortar, getter, strutsar etc - som är föga sociala i de flesta sammanhang, och ingen reagerar nämvärt på om de blir stressade av mänsklig närvaro. Det hör liksom bara till deras beteende, är ok...

Likaså anses socialiseringen och "tämjandet" av en förvildad katt som ett lidande. Men att på samma typ av premisser kan man ändå få hämta in en halvvild unghäst och tämja/rida in den med ganska lång "utbildningsperiod" och det är minsann inget lidande? Inridning och annan träning får man också utsätta den för. Tvinga den att hetsas med sina flyktinstinkter att springa så fort som möjligt i tävling. Det är ok...

Det som är OK på andra håll - som att ha en orm i ett terrarium där den inte ens kan sträcka ut sig i full längd, eller t ex ha 300 fiskar i ett akvarium som föga påminner om den natur och rimliga vattenvolym de borde ha fått leva i - gäller inte katter: De får inte (Annat än i undantagsfall) bo i ett för litet rum eller bur!

Kort sagt, en katt betraktas i juridisk mening knappt ens som ett "vanligt djur"! Suck.

Tur att de finns, människorna som lyssnar till sitt hjärta och ger de skygga katterna öppningen till ett liv som får vända in i tryggheten!

Anmäl
2014-03-30 11:30 #22 av: Lena

#21 Mycket kloka funderingen i ditt inlägg! Vi lever i en märklig värld så som myndigheterna tillämpar lagen och ser på vissa djur. Någon logik handlar det knappast om. 

Länsstyrelserna tolkar djurskyddslagen lite som de tycker verkar det som. Och just katter verkar man inte ha mycket till övers för. Man gömmer sig bakom en paragraf för att slippa ifrån problemet. 

"Paragrafrytteri på byråkraternas cirkus". 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-30 22:24 #23 av: Katthemsmatten

#21 Jag kan bara instämma i det #22 skriver.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Anmäl
2015-02-28 15:49 #24 av: Zamioculcas

SÅ bra skrivet!!

Min högt älskade madame är en av de här skygga katterna. Katthemmet jag köpte henne av använde handskar för att hantera henne, och jag såg inte röken av henne på tre veckor - hon låg under badkaret i ett hörn ingen kunde nå.
Mager och eländig, och livrädd för händer och (framför allt) fötter... jag vill inte ens veta, säger jag.

Idag sover hon sedan länge gärna på rygg med både hals och mage blottad, och hon är den tryggaste och finaste och mest älskvärda varelse ni kan tänka er. 

Ni kan se henne på min avatar. Finaste skruttan min.
Många trasiga själar kan bli hela igen om man bara har tilltro, kärlek och tålamod.

Anmäl
2015-03-01 10:33 #25 av: eskils

#24 Hjärta


Anmäl
2015-03-07 09:30 #26 av: denizecarmen

Bra artikel!!
Och vilken otroligt fin katt, katten Steam! Gud, blev helt kär! :)

Anmäl
2015-03-07 10:30 #27 av: Maria

Jättebra artikel.

Hittekatten Lakritz hälsarSkämtar

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.