Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Begreppet Djurskydd i olika former

2014-02-08 11:35 #0 av: Lena

Det är lätt att bli förvirrad när det gäller Djurskydd och olika organisationer runt detta. Här gör vi ett försök att reda upp begreppet lite.

Ideella organisationer som använder ordet djurskydd. 

Det finns en paraplyorganisation som heter Djurskyddet Sverige. Dit kan enskilda djurhem ansluta sig. Sedan finns det ytterligare en paraplyorganisation som heter Svenska Djurskyddsföreningen. Båda dessa har funnits länge - i över 100 år. (Svenska Djurskyddsföreningen grundades 1875 för att värna om arbetshästars situation). 

Djurskyddet Sverige har 58 olika lokala föreningar över hela landet. 30 av dessa har även djurhem. 

Svenska Djurskyddsföreningen har sedan ett år tillbaka ett samarbete med Djurhemsföreningen. Innan dess samarbetade Djurhemsföreningen med Djurskyddet Sverige. I Djurhemsföreingen kan enskilda djurhem vara medlemmar. Djurskyddslagstiftningen och dess tillämpning

Djurskyddet via myndigheterna är något helt annat. Det är Länsstyrelserna som har ansvaret för att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Jordbruksverket håller samman och vägleder länsstyrelserna i det arbetet och det är Landsbygdsdepartementet som stiftar lagarna inom djurskyddsområdet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-09 09:48 #1 av: Lena

Puttar upp då många blandar ihop dessa organisationer och begrepp. Vilket är lätt att göra. 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-09 18:43 #2 av: zorro2

djurskyddet sverige samarbeider ikke med lst på nåt sett eller?....tenkte på de 30djurhem som ds har det burde jo kunne funka som omhändertagendeplats og sedan omplasering.

du får ursäkta meg, men jeg kanskje blandar ihop det

Anmäl
2014-02-09 20:17 #3 av: Lena

#2 Det finns vissa av Djurskyddet Sveriges djurhem som har avtal med polisen vad gäller uppstallning och infångandet av hemlösa katter som Länsstyrelsen tagit beslut om att de ska omhändertas. Men det är ingen automatik bakom detta bara för att de är anslutna till Djurskyddet Sverige. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.