Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
1. Allmän information om sajten

7 år med Hittekatter iFokus

2013-07-07 19:58 #0 av: Lena

Den 4:e juli var det 7 år sedan Hittekatter iFokus såg dagens ljus. I början av augusti 2006 blev sajten offentlig. Under den här tiden har det hänt en hel del på sajten. Både i glädjens och sorgens tecken. Här följer en liten tillbakablick samt en målsättning inför framtiden.

Upptakten till Hittekatter iFokus

Den 4:e juli 2006 tog sajten Hittekatter iFokus sina första stapplande steg. Jag höll precis på att flytta tillbaka till Sverige efter att ha bott i Nederländerna i 4 år. Att komma tillbaka till Sverige blev lite av en kalldusch, när jag insåg hur illa ställt det var för de svenska katterna.  Det blev mera tydligt efter några år i ett land som Nederländerna, där djurskyddet fungerar mycket bättre och kattens status är betydligt högre. Kände att något måste göras och fick i den vevan kontakt med iFokus.

Idag drygt 7 år senare har Hittekatter iFokus nästan 4000 medlemmar. Det har skrivits ca 375 artiklar. Startats mer än 23.000 diskussionstrådar med totalt ca 300.000 inlägg. Sajten brukar ha runt 5000 besök per vecka. Den genomsnittlige besökaren lägger ca 12minuter på sajten vid varje besök.

IMG_8244.JPG

Sajtens syfte

Hittekatter iFokus är dock inte en internetsajt vilken som helst. Vi har ett klart syfte med våra existens.

Så här presenteras Hittekatter under rubriken "Om Sajten":

Hittekatter iFokus är sajten som sätter fokus på de hemlösa och utsatta katterna, vilket är en så vanlig företeelse i Sverige att det blivit landets största djurskyddsproblem. Runt 100.000 hittekatter räknar man med att det finns i Sverige.

På Hittekatter iFokus träffar du andra kattälskare som vill försöka förändra situationen samt höja huskattens status. Allt under mottot "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något". En annan viktigt fråga är att stödja varandra när det gäller god katthållning, ju bättre vi blir att ta hand om våra katter desto bättre blir situationen för katterna i Sverige.

På gränsen.jpg

Goda exempel

Under åren som gått har många katter räddats genom gemensamma insatser. När det fungerar som bäst kan det se ut som i följande exempel: En person slår larm om en hemlös katt, någon annan fångar in katten som en tredje person hjälper med transporten till en fjärde person som ställer upp som jourhem. En sjätte, en sjunde och en åttonde person lämnar bidrag för att göra det hela möjligt. Det här är ett exempel på att "ingen kan gör allt, men alla kan göra något". Tillsammans kan vi göra underverk som ingen trodde var möjligt.

Ett lysande konkret exempel är den aktion som bedrevs i början av 2010. Jag tänker på den sorgliga händelsen nyårsdagen 2010 när Katthemmet Kompis brann ned till grunden. När nyheten spreds på sajten fick det ett gensvar av sällan skådat slag. Medlemmar skänkte pengar, kattmat, kattleksaker, medicin, hygienartiklar, startade auktioner, sålde lotter och hjälpte till med transporter. Förra sommaren kunde ett nyuppbyggt katthem slå upp portarna. Detta tack vare hjälpsamma och givmilda medlemmar på Hittekatter iFokus samt kattvänner från andra håll i landet. Katt-Sverige stod enat på ett sätt som aldrig tidigare har skett. Läs mera i denna artikel.

Vi har fått följa många olika kattöden här på Hittekatter. Alla har inte slutat lyckligt. Desto viktigare blir solskenshistorierna. De där katterna som det faktiskt löste sig för. Under 2010 - 2012 har alla katterna i Hornbachkolonin i Malmö fått komma in i värmen. Idag är kolonin helt tömd. Östgötakatternas arbete med kolonin i Linköping och kolonin i Arkösund är ett annat gott exempel på utsatta katter som fått hjälp till ett bättre liv. Båda dessa kolonier är nu också tömda. Vi har katterna i Trelleborg, Ronnebys Hittekatter, Josefas katter i Helsingborg, Kustens katter i Göteborg, kolonin i Stora Sundby, Botkyrkakatterna. Kvibergskatterna och Änglakatterna. Ja listan kan göras lång. Vi har många eldsjälar på sajten som gör ett fantastiskt jobb.

Nya tankar

Många gånger känns det som att vi jobbar i motvind. Antalet hemlösa katter tenderar att öka istället för att minska. Vår tid och ork räcker inte till. De hemlösas skara är som en aldrig sinande flod där katternas behov är som en bottenlös avgrund.

En positiv utveckling är TNR-metoden (Trap-Neuter-Return) som under de här åren fått en ökad spridning och acceptans i Sverige. Metoden erbjuder ett humant alternativ till de avskjutningsauktioner som tidigare varit enda lösningen för förvildade katter i kolonier. Hittekatter iFokus har tagit ställning för TNR-metoden och ser som sin uppgift att verka för att information och kunskaper sprids. Göteborgs Katthjälp är den katthemsförening som leder arbetet med TNR i Sverige.

Vi har även kunnat följa Stockholms Katthems arbete med skygga katter. Något som gett många medlemmar modet att arbeta med en grupp katter som tidigare ansågs omöjliga.

Under åren 2005 - 2008 genomförde Stockholms Kattkastreringsgrupp flera framgångsrika kastreringsprojekt. Det största var Husbyprojektet våren 2007 när 74 hemlösa katter i stadsdelen Husby omhändertogs och kastrerades i samverkan med Stockholms Kattkastreringsgrupp och 7 katthemsföreningar i Stockholmsområdet.

Förra året startade ett samverkansprojekt i Lidingö där en koloni med 30 talet förvildade katter räddas till livet av 6 katthemsföreningar i Stockholm som är med i Svekatt. Även här är Stockholms Kattkastreringsgrupp med.

Svekatt är ett nytt kattskyddsförbund som bildades hösten 2011. Svekatt jobbar enligt No-Kill Policyn och verkar för: att utveckla och stärka skyddet för katten i lagstiftningen, bilda opinion i kattfrågan höja kattens och katthemmens status, initiera forskning om katter i katthemsmiljö, socialiseringsprocessen av förvildade katter mm. På förbundets hemsida ska det byggas upp en kunskapsbank. Idag är 14 föreningar med i Svekatt Läs mera här!

 

Avslutar den här tillbakablicken med några viktiga Målsättningar inför framtiden:

  • En målsättning inför den kommande 12 månadersperioden är att vi blir ändå flera eldsjälar i stort och smått.
  • En annan viktig målsättning är att få kattägarna ute i landet att ta ett bättre ansvar för sina katter.
  • En tredje målsättning är att fortsätta utvecklingen av olika typer av kasteringskampanjer, samt att sprida TNR-metoden över landet.
  • En fjärde målsättning är att verka för att tidig kastrering blir mer vedertaget i landet.

Livsviktig Naminsamling


Sist men inte minst vill vi påminna om en mycket viktigt namninsamling. 

Stoppa Avlivning av Hemlösa Katter!

Varje år dödas tusentals friska, hemlösa katter slentrianmässigt på order av våra Länsstyrelser. Detta sker utan att katterna först har undersökts och bedömts på ett professionellt sätt. Som försvar hänvisas ofta till studier som - efter kontakt med forskarna - visat sig vara misstolkade av länsstyrelserna. Ta ställning skriv på protestlistan!

Till Namninsamlingen!

Foto: Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-07 20:08 #1 av: [Nightcat]

Skit bra artikel! Lipar

Anmäl
2013-07-07 20:12 #2 av: Tarotstollan

Tack för allt arbete ni lagt ner och Grattis!Blomma

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2013-07-07 20:40 #3 av: Gatukorsning

Viktig och bra artikel Lena!

Och grattis till 7 år!

Anmäl
2013-07-07 20:43 #4 av: kattassen

Oj, vad tiden går fort! Är det redan 7 år!Glad

Anmäl
2013-07-07 22:02 #5 av: Leffe

Många grattis

Anmäl
2013-07-08 11:45 #6 av: KattkoloninBotkyrka

Väldigt bra artikel Blomma

Anmäl
2013-07-09 10:37 #7 av: martdat


Och så mycket jag lärt mig dessa år. gick med 2007 och har lärt mig enormt mycket . kunskap som kommit hemlösa och utsatt tillgodo :)

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2013-07-09 11:38 #8 av: Lena

#7 Roligt att höra och precis vad syftet är med den här sajten. Ett nätverk där vi lär av varandra. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-09 11:53 #9 av: Maria P.

Bra jobbat. BlommaBlommaBlomma
Mycket att glädja sig bakåt och mycket att se framemot.

Grattis! 

Anmäl
2013-07-12 10:08 #10 av: Lena

Det är många som tillsammans gjort att det blivit något av Hittekatter iFokus. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-12 10:14 #11 av: Leffe

Det stora med med Hittekatter iFokus är inte att den blivit 7 år utan det är att ni orkat hålla på med den i 7 år med alla motsättningar, med allt som inte förändrats till det bättre med alla hemlösa katter och så vidare. Ni har gjort ettt toppenarbete

Anmäl
2013-07-12 10:50 #12 av: Lena

#11 Det gäller att ha en dåres envishet i det här "skrået"! Galen

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-19 20:26 #13 av: Maria29

Grattis till 7år och hoppas att det ser bättre ut för katter om ytterligare 7år.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.