Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Kattens Status i Det Svenska Påskfirandet

2013-03-28 20:15 #0 av: Lena

Den svenska kattens status är inte vad den borde vara. Vid en studie av kattens historia står det klart att kattens dålig rykte härstammar från religiös vidskepelse på medeltiden. En tid när häxbålen flammade över Europa och katten förknippades med de onda krafterna. I vårt land verkar bilden av katten som häxans följeslagare ha dröjt sig kvar mycket längre än på andra håll i världen. En titt på några gamla svenska påskkort ger sitt tydliga svar.

Ur artikeln Kattens Historia:

"Till Europa kom katten med skeppen främst via Venedig och andra hamnstäder i Italien. Katten följde med som skeppskatt för att hålla efter råttorna, gick iland och började sprida sig över Europa. Först tillbads katten på samma sätt i Europa som man hade gjort i Egyptien, Kina och andra delar av världen. Men under medeltiden kom kattens ställning plötsligt att förändras. Den kristna kyrkan såg katten som djävulens och häxornas följeslagare och påbörjade en kampanj mot den. Kyrkan förknippade katten med hedendomen som till vilket pris som helst skulle bekämpas. Tusentals katter dödades runt om i Europa. Det var vanligt att de brändes på bål tillsammans med dem som ansågs vara häxor. När katterna började försvinna ökade antalet råttor och pesthärdarna började spridas över Europa. Till slut insåg Européerna vilket värde katten verkligen hade och man slutade succesivt upp med förföljelsen".

I Sverige verkar det dock som att många fortsätter att förknippa katten med de onda krafterna. Som om de gamla religiösa vidskepelserna från medeltiden har dröjt sig kvar ända in i modern tid och vägrar släppa greppet.

Vi ska nu ta en titt på några svenska påskort från 1930 - 40 talet:

Detta är ett svenskt påskkort från 1930 talet. Det verkar som  bilden av katten som häxans följeslagare dröjt sig kvar i vårt land mycket längre än på andra håll i världen.

                             Det här påskkortet är från 1930 talet.

Påskkatt2.jpg

Det här kommer också från 1930 talet

18.jpg

Konstnär Britt-Lis 1940 talet

33.jpg

Påskkort med vers från 1930 talet.

47.jpg

Påskkort från 1930 talet

 

43.jpg

30-tals kort av konstnären Rosa Olsson

Jag har ägnat mig åt att studera ca 200 gamla påskkort från tidsperioden 1920 - 1950 talet. Det stora flertalet är mycket idylliska och det är inte ovanligt att olika djurslag förekommer. Vanligast är hönor, tuppar pch kycklingar. Kaniner och harar förekommer ibland, likaså gäss, lamm och boskapsdjur. Dessa djur visas alltid från sin bästa sida. När det kommer till katterna förekommer de endast ihop med påskkäringar (häxor). Oftast i försvarställning med krökt rygg och tjock svans. Långt ifrån bilden av en hängiven och kelig knäkatt.

 

16.jpg

Exempel på ett annat tidstypiskt påskkort från samma tidsperiod som de övriga. 

Även om korten i mitt exempel är runt 70 - 80 år gamla lever föreställningen  av påskhäxorna med sin följeslagande katt kvar. Många av oss har säkert en sådan påskkäring som påskdekoration där hemma. Bilden av katten och häxan verkar lika fastetsad som Jenny Nyströms tomte. Kanske är vi mera offer för vår historia än vad vi är medvetna om? Det mörka och kalla Norden har ju alltid varit sätet för allsköns folktro och oknytt. När sedan kyrkan spädde på bilden under medeltidens häxjakter förstärktes kanske dessa föreställningar? Något som katten blivit offer för. Raka motsatsen till den ställning katten hade i Egypten där den högaktades för sina råttfångande egenskaper."Katterna sågs som aktade medarbetare och fick med tiden en gudomlig rang". (Citat från artikeln kattens historia)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-28 21:09 #1 av: Isatis

Tack för en intressant och tänkvärd artikel.

Anmäl
2013-03-28 21:37 #2 av: Magi-cat

Tack för bra artikel! "Lånar" den till min sajt!KattGlad

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2013-03-28 21:37 #3 av: MSH

Mycket intressant.

Anmäl
2013-03-28 21:55 #4 av: [eskils]

Här är en mer positiv och trivsam bild av katten som människans vän, en målning av Carl Larsson för exakt 100 år sedan:

Anmäl
2013-03-28 22:24 #5 av: Uppkatten

Från Wikipedia:

"Är påskkärringar verkligen häxor? 

Påskkärringar bygger på folktro och kan skilja sig ganska mycket från de häxor man trodde på under 1600-talet. Det förekommer att påskkärringar har tillbehören kaffepanna, en svart katt och kvast. Flera av dessa attribut har ingen direkt koppling till den tidens häxor. Kaffe dracks inte i Sverige på 1600-talet och inte heller finns svarta katter omnämnda i rättsprotokoll från den här tiden."

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-03-29 07:52 #6 av: Alexej

Intressant artikel!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-29 12:50 #7 av: Lena

#5 Det är säkert en ihopblandning av olika saker. Precis så som det är med det mesta i våra traditioner. Svenska traditioner bygger oftast på ett ihopkok av gamla hedniska riter och katolska traditioner. Trots att vi inte längre är katoliker lever mycket av de katolska traditionerna kvar. Det säga att Sverige är det land som är mest präglat av katolisismen även fast vi är protestanter. Vi hade aldrig den typen av religionskrig i Norden som man hade nere på kontinenten. Att vi gick över till den protestantiska kyrkan hade istället med ekonomi att göra - Gustav Vasa ville komma över Katolska kyrkans rikedomar. Däremot brydde han sig inte om folket fortsatte att utöva Katolska traditioner i kyrkan. 

Har sett att Påskkärringar även förekom i Tyskland. Där flyger det till berget Trocken som låg i forna Östtyskland ganska nära gränsen till väst. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-29 15:45 #8 av: Uppkatten

Fast det finns rätt gott om folk som är katoliker i Sverige i dag också...! Ler

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-03-29 18:05 #9 av: Lena

#8 Ju vi har ju religionsfrihet, men huvudreligionen är, och har varit sedan ca 1525, den protestantiska kyrkan. Jag tänker på hur det är inom protestantiska kyrkan och dess traditioner. Att det där finns kvar mycket av katolska traditioner. Vilket inte är fallet i andra länder som gått över från katolicism till protestantism. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-18 09:59 #10 av: Lena

Aktualiserar en påskbetonad artikel så här i Påsktider! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-19 10:24 #11 av: Lena

Glömde önska Glad Påsk till alla!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-20 10:29 #12 av: Katthemsmatten

Glad Påsk! 

Det är kanske pga den här vidskepelsen som det är så trögt att adoptera ut svarta katter än idag.

Anmäl
2014-04-20 12:34 #13 av: Magi-cat

#12 Är det så? Är det svårare att adoptera ut svarta katter?

Glad påsk förresten!

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2014-04-20 12:37 #14 av: Katthemsmatten

#13 Ja, svarta katter kan vara hur keliga och tama som helst men de får väldigt ofta sitta kvar längre på katthemmen än svart-vita, tigrerade eller vilken annan vanlig typ av färg och teckning som helst. Gäller inte bara katthemmet där jag är volontär utan situationen beskrivs som likadan oavsett vilket katthem vi pratar om.

Anmäl
2014-04-20 12:38 #15 av: Magi-cat

#14 Konstigt....och tråkigt....Ledsen

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2014-04-20 12:43 #16 av: Katthemsmatten

Jättetråkigt. Svart som är en sådan modefärg när det gäller kläder, varför inte matcha med en vacker svart misse. Funderar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.