Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Stoppa Länsstyrelsens Jakt på Skygga Katter!

2012-09-20 17:04 #0 av: Lena

Göteborgs Katthjälp värnar om skygga katter och arbetar sedan flera år tillbaka med TNR (Trap-Neuter-Return). Trots att det är förenligt med Djurskyddslagen motarbetas föreningen av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Något som nu har utvecklats till en knepig vendetta. Myndigheten lägger hellre sina knappa resurser (våra skattepengar) på att att sätta krokben för föreningen, än att ta sig ann vanvårds ärendena i regionen. Det senaste är att de hotar med att inte förlänga tillståndet för Göteborgs Katthjälp. Enligt Länsstyrelsen ska istället skygg katter dödas. Tiden är nu mogen att säga ifrån! I den här artikeln kan du se vad du kan göra!

Göteborgs Katthjälp har startat en Kampanj på en särskild kampanjsida där du på olika sätt kan stödja föreningen i sin kamp.

Du kommer till Kampanjsidan om du klickar på avataren nedan.

 

Skriv under namninsamlingen: Ge Götegorgs Katthjälp sitt Tillstånd.

Göteborgs Katthjälp, en liten förening som värnar om och tar hand om hemlösa katter och som jobbar med Trap Neuter Return metoden (TNR) när det handlar om förvildade katter, får stort motstånd från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Att det är fullt lagligt att jobba med TNR och ta hand om skygga katter verkar inte bekymra länsstyrelsen.

Efter att länsstyrelsen i många år, utan resultat, har trakasserat Göteborgs Katthjälp har de nu beslutat att inte förlänga tillståndet för verksamheten, trots att man aldrig någonsin har kunnat visa att föreningen skulle bryta mot någon lag eller föreskrift eller skulle ha misskött katterna. Tvärtom, i alla kontrollrapporter som har ställts upp av länsstyrelsen har man enbart kunna konstatera att katterna mår bra.

Att använda den makten, som man som tjänsteman på en länsstyrelse har tillgång till, enbart för att trycka igenom sin egen åsikt, är inget annat än maktmissbruk. Jag kräver att Länsstyrelsen i Västra Götaland omedelbart återkallar sitt beslut och ger Göteborgs Katthjälp sitt tillstånd för verksamheten!

Skriv under här: Till Namninsamlingen!

Andra sätt att stödja:

  • Lägg upp kampanjloggan på din hemsida eller blogg.
  • Köp Göteborgs Katthjälps Stödtröja.
  • Följ kampanjen på Facebook.
  • Skapa opinion - skriv insändare i din tidning.

Läs mera här: Vad kan du göra?

 

Andra drabbas också

Det är inte bara Göteborgs Katthjälp som drabbas av Länsstyrelsen. Det finns flera exempel från Göteborgsområdet där även andra som ägnat sig åt målgruppen hemlösa skygga katter blivit utsatta.

Genomgående i dessa fall har varit att Länsstyrelsen jagat ideella krafter som jobbat med skygga katter. Myndigheten har gjort sitt bästa för att motarbeta dem och istället verkat för att de skygga katterna dödas.

De som blivit utsatta har oftast valt att hålla tyst om vad de utsatts för eftersom de inte orkat och/eller vågat tala öppet om det. Det har funnits en rädsla för att det då skulle kunna bli ännu värre. Att det skulle drabba katterna de arbetar för.

Här kan du läsa om några av dessa fall.

 

vijobbarfrhemlsakatter.png

Har jag inte längre rätt att leva? TNR katt i Göteborg!

 

"Katter som är svårt sjuka, skadade eller mycket skygga och förvildade ska avlivas redan på plats"

Ur Länsstyrelsens Kattpolicy

 

"Infångade katter måste snarast visa framsteg vad gäller socialisering och acceptans av människor.”

Brev från Länstyrelsen till Katthållare

 

"Du pratade om yngre och även om friskare istället. Ni menade vidare att de skygga, särskilt de äldre, hellre skulle tas in direkt för avlivning. Vid flera tillfällen påpekade du också att en katts livslängd är mycket kort i förhållande till människans och att avlivning därför kan ses på ett annat sätt.”

Brev från Djurhållare till Handläggare på Länsstyrelsen


"Det är dessutom ganska missvisande att i annonser skriva att       länsstyrelsen kommer att ”omhänderta” katterna. Synonym för ordet   omhänderta är ”ta hand om, ta vård om, vårda, sköta om”. Att omhänderta är inte ett synonym för ”att skjuta ihjäl”."

Svar från Göteborgs Katthjälp på e-mail från länsstyrelsens verksamhetschef

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-20 17:17 #1 av: Katthemsmatten

Självklart har jag skrivit på. Det är skandal att man ska trakassera en fungerande förening som verkligen gör någonting för att på sikt få bukt med problematiken med hemlösa katter. Göteborg har ju inte på något vis utmärkt sig för att göra så mycket positivt för katterna tidigare, så när nu några verkligen gör någonting bra så vill man sätta käppar i hjulet. VET HUT, LST!!

Anmäl
2012-09-20 19:38 #2 av: Backarödbo

Från Katthjälpens Facebook:

Att länsstyrelsen häxjakt på Göteborgs Katthjälp är inget annat än just en häxjakt framkommer ganska tydligt ur följande information. Den 29 mars 2011meddelar Hans Borgvall och Ylva Wilck från länsstyrelsen oss att de anser att ”Tillstånd f ör hållande av katt saknas” och att vårt tillstånd för ”förvaring eller utfodring” av katterna är otillräckligt. Detta pga att man har kunnat konstatera att minst en katt har varit i Katthjälpens vård i flera år. Denna ”brist” tas sedan upp i ett föreläggande som ff är aktuellt.

Den 5 augusti 2011 meddelar samma Hans Borgvall till en annan förening ”tillstånd för förvaring eller utfodring”. I kontrollrapporten som föregår tillståndet skriver Borgvall: ”på nedervåningen/…/hölls för närvarande 28 katter. Katterna ska ej omplaceras”. Hela 28 katter hölls i syfte utan att omplacera dessa och här anser Borgvall att det duger bra med det tillstånd som även Göteborgs Katthjälp har, trots att föreningen inte har ett sådant stort antal katter som inte ska omplaceras.

Det bör även tilläggas att samtliga tillstånd till katthem som vi känner till är formulerat på samma sätt som vårt och föreningen ovan, oavsett om det finns katter som ska bo kvar på anläggningen eller inte.
http://jagstodjer.goteborgskatthjalp.com/

Anmäl
2012-09-20 23:48 #3 av: [sarasvati]

Suverän kampanjsida! Här finns all information som man någonsin kan önska sig, noggrant och sakligt dokumenterad. Vore väldigt värdefullt att alla läser igenom.

Gäller ju också övrig namninsamling här, för Spinnhuset och skygga katters rätt att leva, samt protest rörande nya djurskyddslagstiftningens motstånd mot TNR som metod, med alternativet massavlivning av skygga katter.

Så läs, ladda ned och begrunda. Skrämmande läsning, verkligen skrämmande! Men med stort hopp, om vi hjälps åt, och skriver på! Bara det ...

 

Anmäl
2012-09-21 09:45 #4 av: Katthemsmatten

Sprid och stöd!!

Anmäl
2012-09-21 10:48 #5 av: Lena

Ja nu är det viktigt att vi alla försöker dra vårt strå till stacken genom att sprida den här informationen. Det gäller inte bara Göteborgs Katthjälp och katterna runt Göteborg utan är något som kan drabba alla som arbetar med målgruppen skygga katter, samt alla dessa katter. Om Länsstyrelensens tillämpning i Västra Götalands Regionen vinner laga kraft landet över kommer arbetet med hemlösa katter att få en stor tillbakagång och hamna rejält på efterkälken. Sverige kommer att bli ett uland vad gäller djurskyddsarbetet i praktiken. I alla fall när det kommer till alla hemlösa katter som inte är klappbara för vem som helst. (Och hur många katter är det?)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-21 11:25 #6 av: viktoria91

Hade detta redan funnits, hoppas det ALDRIG går igenom! Hade mina föräldrars katt aldrig levt, 1 månad låg hon under soffan och lämnade aldrig den platsen om någon var hemma. Man kunde klappa henne och hon spann men hon visade sig inte.

Min ena katt hade absolut inte levt, tog 10 månader innan jag fick klappa henne, idag är hon mammas lilla kelgris och skriker när hon vill nåt. ;)

Anmäl
2012-09-22 13:07 #7 av: Lena

705 namnunderskrifter i namninsamlingen!

Tack för att ni deltar!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-23 10:12 #8 av: majvi

Jag skrev en insändare baserad på denna historia

http://katter.ifokus.se/discussions/5055a152d3b4fd43ed001809-historien-om-den-lilla-tabbyn?participating-1

Det blev så här

"Avskjutning  av katter medför lidande"

"En kvinna matade en koloni med  katter ,hon planerade att få dem  mer tama  och kastrera demEn dag när kvinnan kom dit såg hon inga katter och maten var orörd.. Hon fick höra att katterna hade skjutits.Dagen efter fanns det blod  vid vattenskålen.Senare hördes ett svagt jamande och  en ungkatt kom fram..En del av hennes mun hade skjutis bort.Hon var knappt vid liv. Hennes kropp hade lukten av ruttnande kött.Det var ett mirakel att hon tog sig till skålen med mat där hon visste att hon skulle bli hittad.Den lilla kroppen var full av kulor.Detta är ingen isolerad händelse.,många katter skadeskjuts och dör under stort lidande."

Det återstår att se om de tar in den.

Anmäl
2012-09-23 11:49 #9 av: Lena

#8 Bra Majvi! Den där hallelulija aktiga hållningen att avskjutning är den ultimata lösningen behöver få sig en motbild. Döda katter lider inte och allt tjafs som det brukar motiveras med. Vägen till döden kan vara nog så smärtsam.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-25 15:21 #10 av: [Skyggis]

Hetsjakten från LS sida i Västra Götaland efter privatpersoner och föreningar är inget annat än ren skam. Har även jag blivit utsatt.

Här kommer smutskastningsmejlet från LS (ett bra tag sedan nu):

Hej. Jag vill bara meddela att X (då jag inte har personnummer kan det ju inte uteslutas att det är någon annan X men det är väl inte troligt) sökt tillstånd för infångning och omlacering av förvildade katter. Vid ett hembesök konstaterades att hon bodde i en etta och hade åtminstone en katt hos sig som inte gick att ta i. Även annan katt som hon lämnat vidare hade fått vänta en längre tid på veterinärbehandling och X vägrade lämna uppgifter på vart katten tagit vägen för uppföljning. katten hade fått vänta på vetbehandling ett längre tag. Hon har varit osedvanligt problematisk att ha att göra med. I väntan på att länsstyrelsens kattpolicy ska färdigställas(förslaget klart) och godkännas av cheferna(inte klart) så har hon inte beviljats tillstånd. Jag har även varit på besök hos en person på Näverlursgatan i V.F som hade 9 katter.Några av dem hade X fångat in. De inte var hanterbara trots att den levt i lägenheten i år.Så mitt förslag är att ligg lågt med X tills vi fått klart om vi kan bevilja henne tillstånd. Jag är tacksam om denna information stannar oss emellan. Frågan om jourhem och tillstånd samt från vilket antal de måste ha tillstånd utreds för närvarande av SJV. Återkommer då vi fått ett heltäckande svar.Vad jag vet i dagsläget är att föreningen måste kunna uppge, vid en kontroll, antal jourhem och namn, adress,tfn till dessa för att de ska kunna följas upp. Enklare journalföring krävs även av jourhemmet. Christinas förslag att samla de intresserade för info är bra. Åsa

_______________________________________________________

Utdrag ur mejlet:

"Jag har även varit på besök hos en person på Näverlursgatan i V.F som hade 9 katter.Några av dem hade X fångat in. De inte var hanterbara trots att den levt i lägenheten i år.Så mitt förslag är att ligg lågt med X tills vi fått klart om vi kan bevilja henne tillstånd. Jag är tacksam om denna information stannar oss emellan."

Vill påpeka att jag aldrig satt min fot på någon Näverlursgata. Än mindre då placerat ut katter där. Detta är alltså en anledning att inte ge mig tillstånd vilket Åsa föreslår. Och så ska man hålla tyst om infon..

Utdrag ur mejlet:

"Även annan katt som hon lämnat vidare hade fått vänta en längre tid på veterinärbehandling och x vägrade lämna uppgifter på vart katten tagit vägen för uppföljning. katten hade fått vänta på vetbehandling ett längre tag"

LS ringde utan min vetskap och innan deras första besök (ett besök jag bokat in SJÄLVMANT pga ansökan om tillstånd) upp den vet som behandlat katten och fick alla svar de behövde; bland annat att katten väntade på sin operation hos en specialist och att hon fått direkt vetvård. Ett intyg från vet skickades till LS. Katten fick från dagen då hon kom in - till att hon adopterades ut - den vård hon bedömdes behöva för att kunna leva ett lyckligt liv. LS fick uppgifter på var katten fanns. De fick också en video där hon lekte samt info + ÄNNU ett intyg från den som hade "nämnt katten" för dem från första början och som hade beskrivit katten på ett oerhört missvisande sätt. Detta bad personen som nämnt katten om ursäkt för i intyget till LS. Det var alltså ingen anmälan.

Gällande tillståndet tackade jag själv efter deras andra besök nej till det eftersom de menade att de allmänt avvaktade en utredning "policy" och de tyckte det var bättre att avvakta. Beslutet låg på mig men de gav mig där och då inga direkta val heller. Jag betalade ej något för deras besök.

_________________________________________________________

Puttar upp för fler namn till insamlingen

 

Anmäl
2012-09-25 19:26 #11 av: Lena

#10 Man undrar vad de sysslar med egentligen för våra skattepengar? Verkar ju inte vara vidare hög nivå på kompetensen på det där stället! Jag betalar inte skatt för att det ska gå till en massa skitsnack och oseriöst bemötande! Usch vad arg jag blir!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-10-18 17:57 #13 av: Lena

Påminner om detta viktiga upprop!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-11-04 10:03 #14 av: Backarödbo

Från Göteborgs Katthjälps facebook:

Igår lämnade vi in vårt överklagande mot Länsstyrelsens beslut att inte förlänga vårt tillstånd för verksamheten.

Vi tycker att överklagandet med all önskvärd tydlighet förklarar varför Länsstyrelsens beslut strider mot de flesta förvaltningsrättsliga principer samt att beslutet är ett ingrepp i föreningens grundlagsstadgade yttrandefrihet.

Nu hoppas vi på det bästa!

Överklagandet kan laddas ner här: http://jagstodjer.goteborgskatthjalp.com/images/dokument/overklagandeGKH.pdf

All bakgrundsinfo hittar du på vår kampanjsida:
http://jagstodjer.goteborgskatthjalp.com/

Anmäl
2012-11-04 11:27 #15 av: Lena

#14 Mycket bra skrivet! Sakligt och väl underbyggt. Man kan inte bli annat än mörkrädd när man läser hur det här har skötts från Lst sida. Känns mera hemmahörande i den forna Sovjetrepubliken eller någon annan diktatur. Hur kan sådant får hända i ett land som Sverige? För vi har väl fortfrande kvar demokratin?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-11-04 19:55 #16 av: [sarasvati]

#14 Strålande bra! En intellektuell fröjd att läsa överklagandet! Nästan så man välkomnar lst:s, uppenbart förhastade och ogrundade, beslut, så att allt detta kan komma i öppen dager.

Flera solklara fall av myndighetsmissbruk fr lst:s sida, och därmed tjänstefel. Ja, vi hoppas på det bästa!, dvs förlängt tillstånd, självklart -- och så att vissa tjänstepersoner på lst får sparken, samt övriga lär sig ngt.

Dagens ros till Gbgs Katthjälp! Läs, läs - allihopa - och sprid sprid! Skrattande

Anmäl
2012-12-02 12:47 #17 av: Lena

Vill i tider av Advent påminna om detta viktiga upprop! Vi får inte glömma vad som pågår runt knuten!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-12-03 10:26 #18 av: Katthemsmatten

Puttar! Länsstyrelsen litet varstans i landet tycks vara inställda på att inspektera katthem.

Anmäl
2013-01-01 15:03 #19 av: Lena

Aktualiserar detta!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-02-23 15:07 #20 av: Lena

Puttar upp en aktuell artikel i sammanhanget.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-02-24 13:34 #21 av: Katthemsmatten

Puttar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.