Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
5. Medlemmarnas katter i Fokus!

En Skyggis i Familjen

2012-08-03 10:57 #0 av: Lena

Detta är berättelsen om Astrid. En liten kolsvart skygg tjej som precis flyttade in hemma hos mig, sambon och vår katt Nheo. Hennes historia börjar nu, en ny start på livet. Om det blir en moln- eller skolskenshistoria återstår att se, men förhoppningsvis kommer hon att leva resten av sitt liv i en familj som älskar och bryr sig om henne!

Tanken med den här artikeln är att jag ska kunna berätta om Astrids framgångar och eventuella kliv bakåt. Kunna fråga om råd och förhoppningsvis ge tips utifrån mina egna erfarenheter,  till framtid människor som är villiga att ta in en skyggis. 

 

Astrids bakgrund.

Astrid föddes ute i en kattkoloni som matades av en gammal dam i ett bostadsområde. Grannarna hade fått nog och ringt kommunen som skulle skicka dit en jägare. Som tur var så fick ett katthem redan på detta. De satte igång och lyckades på håret samla in alla katterna innan jägaren anlände.

Om Astrids mamma eller eventuella syskon vet jag tyvärr ingenting.

Astrid kastrerades, märktes och vaccinerades i december. Samma dag flyttade hon till ett  jourhem. Där bodde hon några månader, enligt familjen gjorde hon framsteg. De bestämde sig då för att ta hem en 8 år gammal katt som hade bott hos dem tidigare. Enligt dem så hade Astrid börjat kissa i deras säng och soffa innan de tog hem den andra katten igen, men jag undrar....

Jourhemmet ringde till katthemmet och sa att de inte kunde ha kvar lilla Astrid. De åkte då direkt med henne till en av mina kompisar, ringde och meddelade honom att de var 15 minuter bort och lämnade av den stackars tjejen där.

Min kompis har haft henne i ett par månader. Astrid har alltid varit skygg och fräst så fort han har kommit för nära. Hon har spenderat största delen av sin tid i kattlådan eller under köksbordet. Han försökte klappa henne en gång, men då blev han biten.

Tyvärr hade inte min kompis det tålamodet som en skygg katt kräver. Jag bestämde mig då för att resa upp till honom i Norrland (8-10h resa) för att hälsa på Astrid och se om jag kanske kunde ta med henne hem.

 

Även en skygg katt förtjänar ett bra hem!

En skygg katt kräver tid. Det är något som jag från början har vetat om och varit villig att ge. Att en katt blir så rädd för människor som Astrid är inte utan orsak. Något verkar helt klart ha hänt henne som gjort att hon tappat förtroendet för människor. Det går inte att förklara för en katt "Lilla Astrid, det är ingen fara, jag kommer aldrig göra dig illa". Istället får man visa detta med varenda liten handling, om och om igen. Hon kommer säkert ha återfall, tveka och ha ögonblick där hon reagerar helt av gammal vana, men för oss människor gäller det att inte ta detta personligt. Vid sådana tillfällen måste vi ta ett steg tillbaka och hitta en punkt där katten känner sig trygg igen.

Jag har inte arbetat med skygga katter innan jag träffade Astrid, men jag tror att om man kan få en skygg katt att lita på dig så kommer man ha en trogen vänn för livet. Allt tid man spenderar tillsammans, allt man lär sig och förändringen man gör i katten liv kommer att skapa ett otroligt starkt band.

 

Min tid i Norrland.

När jag först kom hem till min kompis så lät jag Astrid vara ifred första dagen. Jag ville att hon skulle förstå att jag inte var där för att tränga mig på eller göra saker och ting obehagliga för henne. Om jag någonsin tittade på henne så gjorde jag det med halvslutna ögon och mycket blinkande.Jag möttes av ett par ögon som tittade ner i golvet och flackade från den ena sidan till den andra som om hon försökte göra sig så liten och ointressant som möjligt. "Hoppas, hoppas att den farliga människan inte ser mig!"

Efter en dag så satte jag mig på golvet ett par meter framför henne och var nog med att alltid ha min sida eller rygg vänd mot henne och aldrig stirra henne i ögonen. Lite åt gången flyttade jag mig försiktigt närmare, men samtidigt vad jag väldigt noga med att se hur hon reagerade. Om hon såg ut som att hon ville springa iväg så satt jag stilla och vände mig bort för att inte verka farlig.

Sådär fortsatte det de första dagarna. En dag hade hon gömt sig inne på toaletten. När jag behövde använda den höll jag upp dörren för att låta henne springa ut. Det gjorde hon inte, istället satt hon kvar där när jag kom in. Jag fick ett fräs, men gjorde det jag behövde så lunt och ofarligt som möjligt, bara 60cm ifrån henne. Senare på dagen satt hon fortfarande kvar där, men då kunde jag komma in utan att bli fräst på.

Hon hade nu börjat vänja sig vid mig. Jag vaknade mitt i natten av att hon smög förbi utanför sovrumsdörren. Jag låg vaken och pratade med henne i 1.5h medans hon smög fram och tillbaka utanför dörren.

De tre sista dagarna började hon tycka att det där med människor som åt middag var riktigt spännande och hon fick både kebab, köttbullar och bacon. Först slängde jag bara maten till henne. Hon åt den mer än gärna. Jag försökte sedan ge henne direkt från handen. Hon böjde sig fram, var jättenära att ta maten, sedan verkade hon inse att "Just det.. jag gillar inte människor!" och fräste åt mig. Det var bara att återgå till att slänga maten till henne elelr släppa den nedanför min stol så att hon behövde komma lite närmare varje gång. Sista dagen så vågade hon faktiskt ta bacon från mig! Gissa om jag blev glad!

Att försöka klappa henne eller liknande kom aldrig på frågan. Jag ville inte förstöra det lilla förtroende som hon hade börjat få för mig.

 

Bilden är på Astrid när vi var uppe i Norrland.

 

Jag får ta med henne hem!

En dag kom en dam från katthemmet och hälsade på. Hon frågade min kompis lite om hur det gick för Astrid och hon frågade mig om jag fortfarande var intresserad av att ta henne. Självklart var jag det!

Jag berättade lite om hur jag bodde, hur min katt Nheo är och vad jag hade för tankar om Astrid. Det slutade med att jag fick Astrids vaccinationskort, chipnummer etc och att jag skulle få ett kontrakt hemskickat så att jag kunde bli Astrids ägare!

 

Resan hem till Göteborg

Igår morse skulle vi med tåget hem. Att fånga in Astrid var inte det lättaste. Hon hade spenderat en del tid i transportburen (tydligen var den bättre än kattlådan), men när vi försökte få henne att gå in där genom att hoppas att hon sprang in om vi kom för nära henne, så gick det inte alls. Hon blev livrädd och både kissade och bajsade på sig innan hon tillslut gick in i transporten.

Resan hem, med både tåg och buss skötte hon exemplariskt! Inte ett ljud, men hon satt nyiket och sniffade och såg sig runt. När vi åkte buss kunde jag ha henne bur i knäet och hon verkade inte ha något problem med det alls. Ingen fräs, inget jamande och hon lyckades t.om. sova ett par minuter åt gången. Det enda problemet var när vi på tåget träffade några tjejen med en hel drös Chihuahuaor och trotts att jag sa till dem så tog de en av sina hundar och stoppade dess näsa rätt in på buren.. Hunden och Astrid sniffade på varandra en liten stund innan Astrid fräste till rejält. Efter det höll de sådan tur var hunden borta.

 

Äntligen hemma!

Efter en resa på över 10 timmar så var vi äntligen hemma! Att Astrid hade fått spendera hela den tiden brevid mig utan att jag någonsin hade gjort henne något, bara titta på henne med blinkande och halvlutna ögon, tror jag hjälpte en hel del.

Vi öppnade buren och släppte in henne i köket där hon har både låda, mat, vatten och gott om ställen att sitta på eftersom vi inte har luckor på alla skåp än. Självklart har vi plockat bort eventuellt farliga saker från de skåpen. Som dörr in till köket har vi satt upp kompostgaller på en duschdrapperistång. Tack vare det så kan hon se och höra allting som händer utanför köket och hon kan även se vad Nheo har för sig.

I början så tog hon en snabb titt omkring innan hon parkerade sig i en av hyllorna i ett skåp.

Efter ett par timmar satte jag mig framför skåpet och gav henne lite skinka. Det var väldigt uppskattat för hon var riktigt hungrig efter resan. Skinkan åt hon ut mig hand, men hon hade lite bråttom att ta den så då råkade hon få med mitt finger på köpet. Jag skrek till och fick ett dovt morr tillbaka, men det var bara att låtsas som ingenting och fortsätta mata henne.

Nu i morse såg vi att hon hade varit på lådan och ätit upp all kattmaten som jag hade hällt upp. Det kändes väldigt skönt. Hon har även ätit och varit på lådan en gång till sedan dess.

 

Astrid och Nheo

Då vi kom hem så ställde jag ned buren och lät dem lukta på varandra. Det gick jättebra och trotts Astrids tidigare dåliga erfarenheter med katter så var hon snäll och riktigt intresserad.

I morse så satt Nheo utanför köksdörren och ropade på henne. Det är något han alltid brukar göra när han letar efter någon, vare sig det är katt eller människa han letar efter. Efter några minuter så fick han ett par mjau tillbaka.

 

Detta är Astrids historia, än så länge. Vad som händer härifrån återstår att se, men jag hoppas på det bästa! :)

 

Artikelförfattare: Ambrose

Foton: Bild i artikeln Ambrose, Bild på löpsedeln Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-03 11:13 #1 av: Lena

Vill tacka Ambrose för att vi fick använda texten i inlägget med samma titel till denna artikel! Sådana har berättelser ur livet är så viktiga. Det kan hjälpa många skygga katter, jourhem och kattägare.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-03 19:21 #2 av: Ambrose

När får jag träffa henne?!

Inatt var det minst sagt livat!

Min lilla Nheo vill inget hellre än att få hälsa på Astrid, så han spenderar större delen av dagen med att ligga utanför köksdörren och ropa på henne. Det är ett jamande han brukar använda sig av när han har tappat bort en kompis, katt eller människa.

Under natten var han överlycklig för då vågade Astrid äntligen svara honom! Det jamades fram och tillbaka och upphörde bara tillfälligt när Nheo kom in till sovrummet för att säga till mig och sambon istället. "Det är en stängd dörr där borta! Öppna den åt mig!"

Idag får nog Nheo följa med mig in och hälsa. Fast jag är lite orolig, Astrid är inte längre en katt som varnar. Hon har slutat fräsa från flera meters håll, istället tillåter hon att man är riktigt nära, men så fort det blir för mycket så slår hon till med tassen. Sådan tur är så verkar hon inte ha alla klorna ute. Hon lappade till mig två gånger igår när det blev för mycket, men jag fick bara en liten, knappt märkbar, reva båda gångerna.

Förhoppningsvis så kan Nheo läsa henne bättre än mig och han är en väldigt försiktig katt så jag håller tummarna för att det ska gå bra! Jag kommer nog att sätta mig på golvet där inne och läsa eller liknande under eftermiddagen. Hålla mig i närheten, men låta Nheo hälsa på Astrid utan att jag är för nära så att jag inte lägger någon press på henne utöver det som en främmande katt (Nheo) kan tänkas göra.

 

Önska oss lycka till! :D

 

*Dålig bild från mobilkameran, men Astrid är på toa där inne och Nheo ligger utanför.*

 

Anmäl
2012-08-03 19:24 #3 av: Ambrose

En liten olycka


Idag ar det över lag varit en ganska så bra dag. Nheo och Astrid har hälsat på varandra och Astrid tyckte att det var riktigt spännande. Nheo har kommit fram till henne och hälsat flera gånger och därefter hållt sig på någon meters avstånd.Jag var med dem inne i köket sammtidigt och läste en bok.

Man märkte på Astrid att Nheo gjorde stor skildnad. Hon vågade smyga omkring och utforska köket efter att Nhe hade gått och hon vågade t.om. gå på lådan bara någon meter ifrån mig.

Därefter la hon sig på golvet, på sidan som en normal katt! Jag blev överlycklig för hon satt inte längre och tryckte i en liten boll! När jag sedan lämnade köket så gick hon och la sig i en korg med en handduk i som vi hade gjort iordning. Där låg hon avslappnad och sov i ett par timmar!

Tyvärr hade vi nyss en lite olycka :( Sambon och jag gjorde iordning maten i köket och sambon slamrade ganska rejält. Precis då behövde Astrid gå på lådan men vågade inte så det fick bli i korgen istället :(

Det var bara att ta ut och tvätta rent den så fort hon var klar. Förhoppningsvis så förstod hon att jag inte blev arg på henne eller liknande, men ifall att så matade jag henne med lite skinka när jag kom tillbaka.

 

 

Anmäl
2012-08-03 20:32 #4 av: [Skyggis]

Så fin hon är lilla Astrid och så fin Nheo som hjälper lilla tjejen att bli tryggare Kyss Tack för att du delar med dig av ert liv tillsammans!

Anmäl
2012-08-04 20:10 #5 av: Ambrose

Framsteg och funderingar


Idag var min lilla tjej rikigt modig och jag är så stolt! Jag satt som vanligt inne i köket och läste och matade henne med skinka. Både genom att lägga skinkan på en elementpensel och räcka fram den och lägga den på marken nära mig. Jag la en bit skinka bara 10cm ifrån mitt knä och efter att hon smugit fram och ätit upp den passade hon t.om. på att lukta på mig! Tydligen så var jag lite läskig så hon backade 20cm, men hon varken fräste eller rusade iväg!

Hon har även spenderat större delen av dagen med att sova i vårat köksfönster bakom en blomma. Hon såg otroligt söt ut och jag fick gå förbi på bara en meters avstånd utan att hon brydde sig speciellt!

Jag funderar mycket på hur jag beter mig när jag är i närheten av henne och jag måste alltid påminna mig själv om att inte gå för fort fram! Det är så lätt hänt att man glömmer av hur osäker hon verkligen är när hon mer och mer börjat uppföra sig som en normal katt. Klappa henne med elementpenseln kan jag t.ex. inte göra än. Jag provade och råkade tyvärr skrämma henne trotts att jag var så försiktig. Det får nog dröja minst en vecka till! Man glömmer så lätt av att hon bara har bott hos mig i 3 dagar än så länge! Mer skinka och mer läspass i köket är vad som gäller!

Jag har även funderat lite på det faktum att hon bara är begränsad till köket. Hon sitter vid gallerdörren på kvällen och nätterna och ylar, men jag vågar inte släppa ut henne i resten av lägenheten förrän jag har en ganska så tam katt eftersom jag inte vill att hon ska försvinna in under sängen eller liknande och bo där resten av sitt liv. Eftersom hon dessutom tidigare har kissat i möbler och kan ha olyckor när hon blir rädd så känns det bäst att ha kvar henne i köket och att jag istället spenderar så mycket tid som möjligt där. Är det rätt eller fel av mig?

Jag har även tänkt försäkra henne och skriva om hennes chip till mig/min adress. Vad det gäller försäkring, vilken försäkring är bäst? Krävs det något speciellt t.ex. vetrinärsintyg, ägarintyg etc? Nheo är försäkrad, men det var inte jag som gjorde det så har ingen tidigare erfarenhet av det.

Vad gäller hennes ID-märkning. Hon är chippad och inskriven hos SVERAK hos hennes första jourhem uppe i Härnösand och vad jag har försått så behöver jag deras underskrift för ägarbyte på en av blanketterna som finns hos SVERAK? Hon är dessutom reggad som hane i SVERAK.. hur nu hennes första jourhem kunde missta sig på det när hon om till dem helt nystereliserad..

Jag är även lite fundersam kring hennes vaccination. Enligt vaccinationsintyg som jag fick med mig så är hon vaccinerad en gång med Nobivac - Tricat Novum Vet. (kattpest och kattsnuva). Enligt intyget har hon endast fått en vaccination och den ska förnyas först om 3 år? Kan det stämma? Jag brukar alltid ta Nheo till vetrinären en gång om året för sprutor ch hälsokoll. Då åker vi tillsammans med mina föräldrars katter (även de 1 gång om året de senaste 8 åren).

Tacksam för alla svar! Astrid och Nheo hälsar ^^

Anmäl
2012-08-04 23:44 #6 av: Katthemsmatten

Grundvaccinationen ska vara 2 st med minst 30 dygns mellanrum (om jag minns rätt ang. intervallet). Risken finns att du får starta om från början. Kolla med din veterinär.

Betr. försäkring så brukar inte bolagen kräva intyg om katten är under 6 år. Ring runt/googla och se var du kan få ett bra pris. OBS! Nämn att du har 2 katter och att de är id-märkta, för det kan ge rabatter. Karenstiden är 20 dagar innan försäkringen börjar gälla.

Dina katter verkar ju inte ha problem med varandra, så om du inte är extremt rädd för att hon ska kissa i möbler så tycker jag att du ska låta henne gå fritt. Har inte riktigt förstått det där med att man ska minimera ytan för nya katter. Har aldrig gjort det själv, delvis beroende på praktiska skäl, och det har fungerat bra. Inte spelar det så stor roll om en katt ligger under min säng några dygn när jag är hemma så länge jag märker att den, när jag är ute eller sover, går på lådan och äter och dricker. Förr eller senare, oftast förr, har de tröttnat på den begränsade utsikten från under en möbel och börjat röra sig även när jag är hemma. En trygg katt har ju varit mer lockande än en trist sängbottenGlad

SVERAK tror jag har blanketter på hemsidan för ägarbyten, registrering etc. www.sverak.se

Grattis till framstegen!

Anmäl
2012-08-04 23:49 #7 av: [Skyggis]

Tycker du gör rätt som använder köket till en början; där du kan umgås och läsa och där hon får en trygg plats att utgå ifrån.

Hör av dig till SVERAK om att hon är inskriven som hane och att du vill ändra det till hona. Man får en faktura och en blankett med hem ett tag efter det att man skickat in id-numret för registrering. Den som registrerat henne ska ha fått en blankett hemskickad och där kan man ändra ägarbyte med underskrifter. Har du svårt för att få tag i blanketten kan du ringa SVERAK. De hjälper dig säkert vidare hur du bäst ska gå tillväga för att få ordning på allt.

Agria är det försäkringsbolag som jag har erfarenhet av och det har fungerat bra. Du ringer dem på 020-888888 och sedan ställer de några frågor om katten: kön, färg, ålder, är den frisk osv.

Id-rabatt ges med 10 %. På mina papper står också intjänad självriskrabatt (och summa) vilket innebär att man får en viss rabatt om skada ej inträffat under förra försäkringsperioden. Jag har grundsjälvrisk 1400 kronor samt tillval medicin på varje katt. Per katt och år betalar jag ca 700 kronor (med mina val + samlingsrabatt).

Katter brukar få en grundvaccination där andra sprutan ges efter 3-4 veckor. Sedan en gång per år eller vartannat år. Det senare vad jag förstått är beroende på vaccin och vad veterinären rekommenderar. Vart tredje år har jag däremot aldrig hört talas om tidigare. Jag vaccinerar mina katter varje år.

Anmäl
2012-08-05 10:24 #8 av: Ambrose

#6 Eftersom hon är så rädd att hon "råkar" kissa på andra ställen när hon inte vågar gå till lådan så vågar jag inte riktigt släppa ut henne än :( RIsken finns att hon kissar bakom soffan eller under sängen. Idag hade hon råkat kissa brevid lådan.. Ser ut som att hon har suttit i lådan och hälften har kommit i och resten utanför ;p

Anmäl
2012-08-05 17:28 #9 av: sagan

#8 Om orsaken till fel kissning är rädsla för att ta sig till lådan är det enkelt att lösa. Ställ ut fler lådor runtom i läghenheten de dagen du bestämmer dig för att låta henne komma ut. Då har hon möjlighet att gå på låda utan att behöva ta sig fler meter/rum bort för att göra sina behov.

Agria är det jag tycker har bäst villkor för tillfället. Premien sjunker inte längre på grund av ålder medans de andra bolagen börjar sänka premien vid en viss uppnådd ålder på katten. Agria hade det tidigare och då var det vid 8år den började sjunka.

Anmäl
2012-08-05 19:10 #10 av: Katthemsmatten

Du menar att ERSÄTTNINGSNIVÅN inte sjunker. Premien ökar iofs ganska drastiskt när katten nått mogen ålder, men eftersom vårdbehovet ofta ökar känns det helt OK för mig.

Anmäl
2012-08-05 21:39 #11 av: Ambrose

Duktig Astrid - schizo Nheo

Idag spenderade jag som vanligt en hel de tid i köket tillsammans med Astrid. Nheo fick också följa med och han har en väldigt bra effekt på Astrid. Hon blir mycket lugnare och verkar tycka väldigt mycket om honom. Så fort hon ser att han följer med in så sträcker hon på sig och ger ifrån sig ett väldigt gulligt "mmrn" innan hon går fram till honom.

För det mesta så brukar saker och ting gå bra mellan dem. Nheo snyffar på henne och slickar henne på huvudet och Astrid beter sig som en kärlekskrank tonåring. Hon trycker sig allt vad hon kan mot honom och verkar verkligen vilja kela, men om hon börjar sniffa på honom så lyfter Nheo tassen och "slår/puttar" till henne en eller flera gånger. Då brukar hon backa bort och så dröjer det en liten stund innan hon vågar sig fram igen.

Har något annan varit med om något liknande eller vet varför Nheo gör som han gör? Slickar och är mysig ena sekunden och slår nästa? Kan det vara så att han vill visa vem som bestämmer? Eller att han blir osäker pga att hon är så osäker? Alla tips välkomna!

 

När jag satt och matade Astrid med skinka som vanligt så vågade hon sig t.om. fram för att äta precis bredvid benet på mig! Hon sniffade på mig flera gånger, men backade nästan omedelbart bort efteråt. Människor är farliga och luktar konstigt? Jag hade även råkat få lite kattmynta på händerna och det gjorde Nheo helt besatt. Han stod och slickade mig på händerna och det var tydligen så spännande att Astrid spontant vågade sig fram för att se vad jag egentligen höll på med! Lycka!

 

PS: Angående försäkring. Nheo är försäkrad hos Agria, men jag fick höra att Agria krävde väldiga bevis om djuret blev sjukt och man tvingades avliva det etc, för att man skulle få ut ersättning, så därför jag frågade om det här :)

Anmäl
2012-08-06 02:33 #12 av: sagan

#10 Du har rätt, menade ersättningen-taket och inte premien. Tack!

Anmäl
2012-08-06 02:36 #13 av: sagan

#11 Vet inget om att dem kräver, har själv inte varit med om något sådant. Men kanske andra har?

Tycker att kissarna gör enorma framsteg. :)

Anmäl
2012-08-06 09:39 #14 av: Katthemsmatten

Betr. Agria. Jag har använt mig av dem i 30 års tid. Under den tiden har jag haft ett antal katter som så småningom behövt avlivas pga ålder och/eller sjukdom. Har aldrig haft några problem att få ut ersättningen.

Vad kul att Astrid gör sådana framsteg och att hon tyr sig till Nheo. Han vill nog bara meddela vem som är 'herre på täppan'. Mina hanaar har samma tendens visavi min hona, men hon ger sig inte. Glad

Anmäl
2012-08-06 09:54 #15 av: Lena

När det gäller Nheoe agerande så är det helt normalt. Han uppfostrar helt enkelt Astrid på katters vis. Den äldre katten brukar lära den yngre var gränserna går osv. Det är även ett sätt göra rangordningen klar. Den äldre katten har högre rang än den yngre, vilket måste markeras.

Jag har också Agria. Hade helt nyligen en katt (vår vita Linus som är i min avatar) som blev svårt sjuk och slutligen var tvungen att avlivas. Det var inga problem att få ut ersättningen. Fick det i två omgångar allteftersom kvittona kom in. De betalde även avlivningskostnaden upp till 1000:-.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-06 10:03 #16 av: Ambrose

#13, 14 15 Vad skönt att höra, både angående Agria och Nheo :)


Astrid verkar vara en katt som kan bli hur kelig som helst om hon bara vågade lita på människor. Hon struttar omring Nheo och verkar nästan avguda honom. Aldrig sett sådant hos en katt förrut. Imorse var hon extra gullig.
Nheo satt uppe på en av köksbänkarna, Astrid satt nedanför. När Nheo hoppade ned så blev Astrid lite rädd så i samma rörelse som Nheo landade så slängde han sig ned på golvet med magen i vädret. Astrid la sig också ned. Sedan låg hon och rullade fram och tillbaka på ryggen, kurrade och försökte rulla sig närmare och närmare Nheo. Helt otroligt gulligt!! :D

Anmäl
2012-08-06 10:10 #17 av: emjon

Vilken lycka för lilla Astrid som kommit till ett hem där hon blir älskad av både dig och en kompis.

Underbart att hon blommat ut så fort och man kan inte annat än glädjas för er allas skull.

När det gäller försäkringen i Agria så har jag samma erfarenheter som skrivits här. Det har aldrig varit några problem för med med ersättningen under de år som jag haft katter försäkrade där.

Anmäl
2012-08-06 10:20 #18 av: Ambrose

#17 Ja det är helt otroligt hur fort det går för henne. Jag börjar nästan fundera på om någon bytte katt med mig på tåget när jag gick på toa :P Om det inte vore för att hon fortfarande fräser eller gömmer sig när man oväntat kommer för nära så skulle jag aldrig tro att det var samma katt!

Jag blev tillsagd att hon var ett hopplöst fall. Att hon aldrig skulle bli normal och att det hade varit bättre för henne om hon avlivats :s Tji fick dom! Om hon kan bli mot människor som hon är mot Nheo så får man leta mycket och länge efter en mysigare katt!

Anmäl
2012-08-06 10:36 #19 av: Lena

#18 Det finns inga hopplösa fall när det gäller katter. Däremot finns det hopplösa människor. Alla skyggisar blir kanske inte knäkatter (det blir inte alla tamisar heller), men ett gott liv det kan de allt leva och har även rätt att få göra enligt min mening.

Det är inte allt för ovanligt att en skyggis gör stora framsteg efter ett miljöombyte. En ny miljö kan innebära andra möjligheter för dem där de kommer bättre till sin rätt. Det viktigate är inte hur tama de är utan att de mår bra och är tillfreds.

Som andra skriver har hon gjort stora framsteg redan. Det är goda tecken!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-06 10:54 #20 av: Ambrose

#19 Precis! Min tanke när jag först fick höra talas om henne var att eftersom jag redan har Nheo så gör det ingenting om hon aldrig vill ha med människor att göra så gjorde det ingenting. Jag hade Nheo och hon skulle ha ett hem där folk brydde sig om henne och hon skulle få leva på sina vilkor, med eller utan männsklig kontakt. Men hon har redan utvecklats mer än jag någonsin hade förväntat mig och just nu kännns inget omöjligt :)

Anmäl
2012-08-06 11:15 #21 av: emjon

#20 Halva slaget är redan vunnet pga av att du har den inställningen och satt kissen i fokus och jag tror att Astrid kunnat läsa av dina tankar.

Håller med det som Lena skriver så länge kissarna mår bra på sina villkor så kan de leva ett gott liv hur nära de än vill vara sina två-beningar.

Anmäl
2012-08-08 11:55 #22 av: Ambrose

Leka, vad är det?

Tänkte börja med att be om ursäkt fr att jag inte har skrivit nu på ett par dagar, men det har helt enkelt inte hänt så jättemycket nytt.

Nu har Astrid varit hos oss i snart en vecka och hon verkar mycket lugnare och man börjar nu få se hennes riktiga personlighet mer och mer. Hon vågar nu ligga precis innanför köksdörren utan att smita iväg så fort man går förbi och mig fräser hon knappt åt längre. Sambon har lite mer att jobba med.

Hon vill fortfarande gärna umgås med Nheo, men han är inte alltid så snäll. Först slickar han henne på huvudet och sedan får hon sig ett par slag när hon blir för närgången. Nheo har även börjat vilja leka med henne, men Astrid verkar inte alls förstå och blir mest rädd när Nheo hoppar upp på en stol ovanför henne och petar ned mot henne med tassen. Nheo har även försökt leka jage med henne, men då blev hn jätterädd så jag fick ta ut Nheo så fick han leka jage med mig istället. Jag vet inte om hon har haft kontakt och lekt med andra katter förrut. Det verkar tyvärr inte så för hon förstår inte alls vad Nheo vill när han försöker leka, men jag hoppas att hon så småning om blir tillräkligt modig och att de båda kan rusa fram och tillbaka efter varandra hela natten lång!

På kvällarna har hon åtminstonne börjat leka på egen hand och det är kul att se! Hon har ett par skrammelmöss inne i köket och de kan hon spendera flera minuter med att jaga och kasta runt! Riktigt härligt att se :) Innebär det att hon mår bra om hon leker, tvättar sig, sträcker på sig mycket etc?

Under våra dagliga matningar med skinka så gör hon även där mycket bättre ifrån sig. Hon vågar komma fram och äta skinka som jag lägger precis brevid min fot och hon luktar även på mig flera gånger fast jag är fortfarande farlig så hon backar lite efter varje gång.

Kan även meddela att jag har lämnat in försäkringsansökan och att hon från och med nu fyller år den 26te April! Nu ska jag bara ta reda på hur det egentligen ligger till med henne konstiga vaccinering, men det får bli senare när hon ör tillräkligt tam för att åka dit utan att få men för livet.

Anmäl
2012-08-08 12:04 #23 av: Lena

Det brukar ta några veckor innan katterna är klara med sin rangordning och funnit sin plats i förhållande till varandra. Därför är det helt normalt med lite "småbråkande" så här i början. Samtidigt lär Nheo henne att betee sig som en katt.

Verkar ju som det går kanonbra med allt. Särskilt om man tänker på att det bara är en vecka hon varit hos er.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-08 12:05 #24 av: anebit

Underbart att läsa om lilla Astrids framsteg och att Nheo uppfostrar henne. Hon lär sig nog så småningom att leka med honom..

 

Anmäl
2012-08-08 19:48 #25 av: Ambrose

Nu pissade Astrid utanför lådan igen :( Var sambon som såg det. Tydlien så satt hon längst bort i lådan.. och medans hon kissade så reste hon sig mer och mer och tillslut kom det på väggen :(

Nät hon sedan var klar och jag skulle orka bot det så blev hon livrädd.. fick panik och rusade runt i köket innanhon gömde si i ett skåp.

Anmäl
2012-08-08 19:53 #26 av: Ambrose

Sambon gissar på att hon reste på sig för att de skvätte kiss på henne eftersom hon var så nära kanten och sedan fick panik för att hon trodde att vi skulle slå henne för att hon gjorde "fel" :s

 

Anmäl
2012-08-08 20:30 #27 av: Katthemsmatten

Tror inte på "fel" teorin. En del katter föredrar att mer eller mindre stå när de kissar även om jag personligen bara sett det hos killar. Försök ha låda med huv, ta bort den fåniga luckan som följer med och glöm inte att rengöra ordentligt

Anmäl
2012-08-08 21:17 #28 av: Ambrose

#27 Det har bara hänt de gånger som hon sätter sig precis vid kanten av lådan  (hänt 2 gånger när vi har varit inne i köket då hon verkar rädd och vill sitta så långt bort som möjligt). Annars kissar hon som en nrmal katt.

Anmäl
2012-08-08 21:39 #29 av: [Skyggis]

På bild, lådan SAMLA, från Ikea.

Denna enkla och billiga variant av låda är något att rekommendera till de katter som har förmågan att stå på alla fyra och kissa rätt ut mot t ex en vägg, eller resa sig uppåt under kissandets gång - och där kanten på en normal låda därför inte räcker till.

Lådan finns i olika höjder. Jag har ett stödhem som nyss har inköpt den högre höjden och det har fungerat perfekt. Samma stödhem har även en dyrare toalåda till katterna som heter Modkat.

Förutom dessa, som Katthemsmatten skriver; är låda med huv bra (med borttagen lucka). Även fast vissa av de lådorna har en tendens att ändå låta kisset rinna ner mellan glipan huv och botten.

Astrid verkar sköta lådan väldigt bra om det bara hänt en olycka ett par gånger. Ett par olyckor händer ju så lätt och inte är det lätt att pricka rätt när man blir lite skrämd eller påkommen rätt i toabestyren.

Men om det skulle bli fler upprepningar kan ni testa någon av dessa varianter om ni vill.

Anmäl
2012-08-08 22:18 #30 av: Ambrose

#29 tack för tipset, får vi fortsatta problem så får det bli en högre låda eller en med tak!

Hon har kissat fel 3 gånger. 1 gång var hon på väg att sätta sig i lådan och sedan blev hon jätterädd när sambon råkade slammra till med något när han diskade. De andra två gångerna har varit när hon har satt sig precis i det hörnet och hälfen har kommit innanför och resten utanför och båda gångerna har varit då vi har varit och gjort något högljut typ diskat eller lagat mat i köket. Förhoppningsvis slutar hon när hon blir modigare.

Att hon sedan fick panik när det kom utanför tror jag mycket väl kan vara på grund av att hon visste att det hade blivit fel och att hon troligtvis, både enligt min kompis och katthemmet har behandlats illa i tidigare jourhem där hon kissade i deras möbler och därför trodde att vi skulle göra likadant.

Anmäl
2012-08-08 22:39 #31 av: [ollesbodega]

För mig verkar det vara en stressreaktion om hon kissar "fel". Min känsligaste fd skyggis (numera fegis) o honkatt såg jag kissa vågrätt när hon blev störd på lådan. Hon hade en period där det ofta hamnde utanför o det var kopplat till stress. Störd av mig eller mina andra katter.

Tror Astrid behöver samma lugn som vi vill ha när vi är på "lådan".

Mitt recept var att ha fler kattlådor än katter och placera dem på olika ställen i hemmet så att det alltid finns en lugnt alternativ.

Blandade även slutna o öppna lådor.

 

Anmäl
2012-08-08 23:17 #32 av: [Skyggis]

Ja fler lådor och gärna olika sorter om man är osäker på vad katten gillar är god idé särskilt när man öppnar upp i lägenheten och katten går runt och utforskar.

Anmäl
2012-08-09 16:37 #33 av: sagan

Vissa katter kissar på detta sätt när dem kissar mot kanten. Sen kan det i ert fall vara att hon ställer sig i flykt position samtidigt som hon kissar klart? Och då är det bra med backar, finns på IKEA, ÖB, Jula, Biltema, Bauhasu. Säkert fler ställen också, men det är dessa jag kommer på. Jag skulle inte införskaffa en låda med huv åt henne. Om hon är benägen att "fly" kommer hon inte att tycka om att gå in där då det bara finns en väg ut. En katt i öken har fyra flyktvägar, tänk på det.

Jag tycker inte man kan säga att hon "kissar fel" för mig är felkissning på fel plats än lådan. Så där får ni hjälpa henne att hålla sig innanför lådan genom att fixa en med höga kanter. När hon väl blir tryggare med er så kan hon klara en lägre låda och då kan ni använda den till förvaring i källaren Flört

Anmäl
2012-08-10 08:34 #34 av: Lena

#29. #31 & #33 Jättebra tips!

Tror som flera andra att det handlar om stress och inte felkissande i ordets rätta bemärkelse. Att ha många lådor på olika ställen är en bra lösning som jag själv har positiv erfarenhet av.

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-10 12:00 #35 av: Ambrose

Tack för tipsen! Ska ta en tripp till IKEA om det blir fler olyckor :)

Idag tog Astrid en tur i vardagsrummet även om det inte var meningen. Skulle ge henne frukost och då passade hon på att trycka sig förbi i dörröppningen. Spelade tydligen ingen större roll att hon behövde stryka sig mot mig för at komma förbi. Efter en minut och en snabbt varv i vardagsrummet sprang hon in i köket igen för att käka :P

Anmäl
2012-08-10 13:38 #36 av: Katthemsmatten

Lilla fröken håller på att göra sig hemmastadd tydligen Skrattande Härligt att du inte är mer farlig än att hon kan trycka sig förbi när det är någonting som är spännande. Tycker hon går framåt riktigt bra tack vare att du låter henne få utrymme och tid.

Keep up the good work, som det heter!

Anmäl
2012-08-10 14:15 #37 av: Ambrose

Stora framsteg!

Var precis inne hos min lilla tjej en kort stund och tänkte att jag skulle ta och dela med mig direkt!

Hon låg i köksfönstret som hon brukar så jag tänkte att jag skulle prova att gå fram till henne och ge henne lite skinka direkt. Istället för att kasta det till henne och göra det närmare och närmare mig så att hon kommer till mig på det viset, men de senaste dagarna har det kännts så bra och hon har mer och mer börjat uppföra sig som en "normal" katt så varför inte försöka närma mig henne som jag gör med en normal katt?

Det gick över alla förväntningar! Jag kom med skinka i handen, en lång bit så att hon inte evnetuellt skulle råka bita mig istället för skinkan. Hon vågade inte ta den direkt ur handen, men hon hade inga problem med att jag la den 2cm framför ansiktet på henne, så nära att jag kunde känna hennes päls mot min hand. Därefter backade jag lite och sedan sträckte jag fram bara handen och det var också ok! Det känndes helt underbart att jag fick lov att komma så nära utan att hon ryggade tillbaka, fräste eller slog efter mig!

Om jag hade velat så hade jag t.om. kunnat klappa henne, men det var något som jag var väldigt noga med att låta bli! Med sådana stora framsteg från hennes sida så ville jag absolut inte råka knuffa henne över kanten genom att tränga mig på för mycket, men vem vet? Om kanske ett par dagar så ska jag nog prova att klappa henne om det fortsätter såhär bra!

Anmäl
2012-08-10 14:29 #38 av: Katthemsmatten

Duktiga Astrid! Och duktiga Ambrose som tar det så varligt.Glad

Anmäl
2012-08-10 14:34 #39 av: emjon

Åh vad härligt och jag delar din glädjeGlad.

Tänker precis som du att när kissen börjar visa att de litar på en så vinner man mycket genom att sansa sig.

Precis så har jag gjort med min stödkisse Topaz som nu har blivit helt tam med mig och är superkelig. Vill att jag skall klappa honom jättemycket och då slickar han mina händer.

Topaz har haft vårt sovrum som sin trygga plats hela tiden och jag har dörren öppen så ibland tar han en tur ut i lägenheten. Det fungerar bra för han vet att han kan gå tillbaka när han vill.

Det tror jag skulle fungera för Astrid också så som du beskriver henne och då kunde det säkert fungera bra för henne att gå på lådan i avskildhet.

Anmäl
2012-08-10 14:37 #40 av: Ambrose

#39 Tror jag ska göra så att istället för att ta bort dörren och öppna upp lägenheten totalt för henne med en gång så ska jag öppna.. låta henne gå ut en sväng och sedan gå in igen när hon känner för det. Börja med små korta turer i lägenheten och inte ta allting på en gång :)

Anmäl
2012-08-12 18:53 #41 av: Ambrose

Vi tuffar på

Vi fortsätter som vanligt här hemma med skinka och läshörna i köket. Astrid har börjat tycka att det för det mesta är ok för mig att komma riktigt nära med handen. Både när jag har mat med mig och när jag bara vill att hon ska lukta på den. Hon vågar oftast både lukta och ta maten direkt ur handen, men jag luktar fortfarande tydligen farligt.. så för att vara på den säkra sidan så backar hon nästan alltid ett par steg efter att hon har luktat på mig. Det är väldigt sällan hon fräser mot mig. Det är endast när jag närmar mig utan att hon har full koll på att det är det jag gör, brukar för det mesta prata med henne när jag går förbi eller närmar henne, men ibland så glömmer man helt enkelt :) Sambon är en annan historia. Hon litar inte riktigt på honom och såvida han inte är med mig eller ger henne middag så sticker hon eller fräser. Han får helt enkelt spendera lite mer tid med henne!

Jag har även börjat sätta mig hos henne när jag ger henne frukost, middag och kvällsmat. Det fungerar jättebra och jag försöker att sätta mig lite närmare för varje gång och nu även sträcka ut en knuten hand mot henne då och då och antingen bara hålla den i närheten eller låta henne lukta på den.

Nheo är som vanligt till stor hjälp, men ibland tycker jag allt att han är för taskig. Som idag t.ex. la sig på henne och drog ned henne så båda låg på sidan.. och sedan började han sparka henne i ryggen som om hon var ett byte han skulle leka med. Han verkar glömma att han är 3ggr så stor och att t.om. jag får ont om han gör så mot min fot när man leker med honom, men Astrid verkar alltid vara lika glad att se honom.. blir inte klok på dem.. är han schozofren och hon senil eller? ;P

 

Skickar med en liten bild från imorse också! ^^

Anmäl
2012-08-16 17:21 #42 av: Ambrose

På upptäcksfärd!

Astrid har de senaste dagarna fått komma ut ur köket på dagen när vi har varit hemma. Första dagen var det mesta väldigt farligt, men hon vågade ta så korta turer ut i hallen innan hon kröp tillbaka in i köket med magen pressad mot golvet. Nu har hon därimot blivit mycket modigare och spenderar större delen av dagen med att vandra omkring här i lägenheten och upptäcka nya saker hela tiden.

Igår hittade jag henne och Nheo sovandes tillsammans inne i vår garderob bland mina byxor (Nheos favoritställe). Jag fick t.om. komma nära och ta ett litet kort. Bifgar det på slutet.

Astrid börjar även bli tryggare och tryggare med oss tvåbenta (konstiga) varelser. Igår morse så strök hon sig t.om. mot min hand när jag och Nheo kom in i köket och hälsade på henne. Jag tror tyvärr inte att det riktigt var meningen utan snarare så att *Jag är en så överlycklig katt för att Nheo kom in så nu ska jag stryka mig mot allting* och så glömde hon helt enkelt av att jag var en farlig människa. För att få henne att förstå att människor inte tänker göra henne illa så har jag börjat "träna" henne lite då vi har våra daglika skinka/annat godis tillfällen. Efter att hon vågar komma fram till mig och lukta och även i vissa fall nudda så får hon beröm och godis. Håller tummarna för att det kommer hjälpa. Har någon annan försökt med liknande? Hon har provat sig fram en del. I början provade hon att naffsa lite på mig, inte hårt utan på prov. Jag sa bara "Nej" tog bort handen och sedan började vi om igen Hon försökte även se vad som hände om man slog till handen, utan klor ,men vi gjorde bara samma grej då.

 

 

Anmäl
2012-08-16 19:08 #43 av: Alexej

Skaffa en elementpensel. Jag jobbar jättemycket med de. Hur bra som helst att klappa en skygg katt med.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-08-16 19:45 #44 av: Ambrose

#43 Jag har en elementpensel, men den är värdelösare och läskigare än min hand tyvärr..

Anmäl
2012-08-19 11:31 #45 av: Lena

Så bra allt går med lilla Astrid! Att träna på klappning och andra saker i samband med mat och belöning med godsaker är en väl beprövad metod som brukar fungera bra.

När det gäller elementborstar som hjälpmedel brukar det också vara ett bra knep, men ibland gillas det inte alls. Katter är ju stora individer vilket gör att det där varierar.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-08-19 12:06 #46 av: sagan

#42 Underbar bild och härliga framsteg Skrattande

Anmäl
2012-08-19 12:09 #47 av: Ambrose

#45 Skönt att höra att sådant brukar fungera. Hon stryker sig mot mig mer och mer, men nästan bara då Nheo är i närheten och nästan varje gång så blir hon lika chokerad av att "Shit jag nuddade en människa!"

Hon är väldigt rädd för rörelser, ljus, ljud etc. spelar ingen större roll, men så fort något rör sig människa djur eller sak, så blir hon genast på sin vakt.

Anmäl
2012-08-23 09:42 #48 av: Ambrose

Att börja klappa Astrid

Jag har nu under några dagar jobbat väldigt mycket med att Astrid ska våga komma fram och lukta på mig och speciellt min hand eftersom det är enklast. I början blev hon, som ni vet, väldigt förskräkt och backade bort så fort hon luktat på mig. Jag luktar människa och människor är farliga, men nu efter att jag har börjat "träna" med henne ch ge henne mat eller godis så fort hon luktar på ig så har hon börjat inse att jag kanske inte är så farlig trotts allt. Dessutom så klappar och kelar jag mycket med Nheo när Astrid är i närheten. I början kollade hon på honom som om han inte var riktigt klok som gick med på att bli klappad, men efter ett tag så blev hon mer och mer nyfiken.

Jag började då passa på att nudda henne på sidan och svansen när hon gick förbi och strök sig mot Nheo. När en katt stryker sig mot något så fastnar lukten av den saken i deras päls och deras lukt fastnar på saken de stryker sig mot. Genom att klappa henne så blandar jag min lukt med hennes och jag luktar då bekant eftersom hon finns på mig och jag på henne.

Efter ytterligare några dagar så började hon stryka sig ot mig av bara farten. Det var inte riktigt meningen, det såg man på henne, men när hon skulle kela med Nheo så råkade jag helt enkelt vara en bra sak att stryka sig mot. I början blev hon rädd så fort hon insåg vad hon hade gjort. I hela sitt liv har hon varit rädd för och hållt sig borta från människor och nu strök hon sig precis mot en? Det passar inte in!

Det är viktigt att komma ihåg att, bara för att hon strök sig mot mig nu, så är det absolut inte säkert att hon kommer våga gör det imorgon också. Jag har fått gå tillbaka ett par steg varje gång hon har blivit rädd. Istället för att be henne stryka sig mot mig igen, så ber jag henne bara att lukta på mig för det är hon såpass säker i vid det här laget.

I förrgårblev jag överlycklig, hon kom faktiskt fram och medveten strök sig mot min hand när jag lockade på henne. Självklart blv hon lite förskräkt över sig själv och backade bort efteråt, men det gör inget. Det var med avsikt hon strök sig, inte någon "lucky coincidence" och det var ett enormt framsteg! Efter det så har jag fått lov att "klappa" henne säkert 5-6 gånger.

De första 3 gångerna drog jag bara handen försiktigt mot henne. Jag höll den mer eller mindre helt stilla och lät henne "göra jobbet", men nu de senaste gångerna så har jag klappat henne som jag gör med "tama" katter,lite mer "action" från min sida. Hon verkade tycka att det var riktigt skönt, tills hon kom på vad hon hade gjort! :)

För några minuter sedan så tog vi ännu ett stort steg frammåt! Hon börjde sig ned och lät mig klia henne uppe på huvudet och kroppen. Det är något hon har varit livrädd för förrut. Jag misstänker att hon har kännt sig väldigt hotad och trott att människor ska ta henne när de kommer med händerna ovanför henne.

Efter en stund av kli uppe på huvudet så insåg hon som vanligt att jag var en människa och blev rädd. Hon är väldigt lätt att läsa och det har gjort allt jobb med henne mycket enklare, men man såg att hon funderade på om hon skulle bita mig eller inte. Det gjorde hon inte! Istället backade hon bara en liten bit. Jag lockade på henne igen och hon kom fram och nosade och därefter provade hon att nafsa mig i handen. Det är jag van vid att hon gör och hon tar aldrig i hårt. Hon vill bara veta hur jag reagerar och hur säker jag är. När hon testar på det viset så gör jag aldrig någon större affär av det hela. Hon har all rätt att prova sig fram, så vida hon inte gör något för att det ska göra ont. Jag säger "Nej" bestämt, inte argt, högt eller hetsigt och tar bort handen.

Astrid är en helt underbar liten tjej med en otrolig personlighet när hon väl vågar visa den. Man märker hur hela hennes kroppsspråk har förändrats och hon har gått från att vara en liten ynklig varelse som legat tryckt mot golvet med flackande ögon till att ha blivit en riktigt vacker, kärleksfull kolsvart dam med de mest fantastiska gul gröna ögon!

Anmäl
2012-08-23 10:18 #49 av: Katthemsmatten

Vilka fina framsteg hon gör lilla Astrid. Och hon har fått en klok och insiktsfull människa som kommer ge henne ett liv som trygg och glad katt.

Anmäl
2012-08-28 17:52 #50 av: Ambrose

Tänkte meddela att jag för tillfället har en liten söt katt som ligger ch kloar lite förstrött på min fot under vardagsrumsbordet (Har min dator på den och sitter på golvet) Det kittlas! xD
Soffan som jag dessutom sitter med ryggen mot är nya bästa sovplatsen :)

Anmäl
2012-08-28 18:24 #51 av: Katthemsmatten

Fantastiskt vilka framsteg på så kort tid!! Skickligt jobbat Ambrose och Nheo. Duktig liten tjej du är, Astrid.Kyss

Anmäl
2012-08-28 19:03 #52 av: sagan

Bra jobbat!

Anmäl
2012-08-28 21:01 #53 av: Ambrose

Nu ligger hon och sover med huvudet på min fot... jag vet inte om hon förstår att det är mig hon sover på.. hur brukar ju tycka att vi tvåbenta är så farliga... men det var väldigt oväntat det här xD

 

Anmäl
2012-08-28 21:12 #54 av: Alexej

Jag har märkt på mina att fötter är det minst farliga. Det är framförallt när man titta på en skygg katt. Ibland kan jag greja med nåt (kattlådan tex) nära en skygg katt trots mina händer i närheten av katten men så fort jag tittar hoppar de undan.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-08-28 22:16 #55 av: Katthemsmatten

Precis, Alexej. Jag kan gå förbi skyggisarna hur nära som helst och i hyggligt gott tempo också, så länge jag tittar i taket eller åt ett helt annat håll. Märkligt hur känsliga de är, de små sötnosarna.

Anmäl
2012-08-31 19:46 #56 av: Ambrose

Astrid berättelse finns nu på Kattjouren i Malmös Facebook sida! De har följt Astrid under hela hennes liv och ville nu därför berätta om hennes solskenshistoria! :)

http://www.facebook.com/Kattjouren

 

Här kommer även ett kort från igår på mina små sötnosar brevid mig i vardagsrumssoffan! Strax efter att jag tog kortet så la sig Astrid och sov mellan Nheo tassar :)

Anmäl
2012-09-01 00:42 #57 av: Katthemsmatten

#56 Vilken härlig bild! Hon är verkligen söt, lilla Astrid.

Anmäl
2012-09-01 08:43 #58 av: emjon

Hela denna tråd är härlig läsning om hur en skygg kisse blommar ut och kommer till rätt hem.

Din insikt och mjuka behandling har givit Astrid ett kärleksfullt hem och en härlig kompis. Vilken lycka för Astrid att du ville hjälpa henne.

Sååå mysig bild på dina fina kissar..........

Anmäl
2012-09-01 09:26 #59 av: Lena

Instämmer med alla andra! Den här tråden är härlig läsning och bilderna är underbara. Den är också viktig då den visar att det inte alls är så omöjligt som många tror det här med skygga katter. Något för "våra" djurskyddsinspektörer att lära sig av t.ex.

Kanonbra jobbat!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 11:14 #60 av: sagan

Underbart jobb. Som jag sagt tidigare är hon ingen helskyggis. Utan en tamkatt igrunden som levet ute för länge och glömt av den mänskliga kontakten. Men med värme och förståelse kommer hon snart att vara som lille Nheo.

Hon sköter lådan som hon ska också antar jag? Glad Jättefint av dig att ge den söta lilla svara katten en chans. Stor Eloge till dig!

Anmäl
2012-09-01 11:19 #61 av: Lena

Jag vill ge en veckans ros till  Ambrose som i artikeltråden En skyggis i familjen berättar om lilla skygga Astrid och henne utveckling. På bara några veckor har Astrid förvandlas från en mycket blyg katt till en nyfiken kisse som gör det ena framsteget efter det andra. En tråd som är både lärorik och hoppfull att läsa.

Vi vill tacka Ambrose för att hon delar med sig av arbetet med lilla Astrid samt för att hon tog sig ann Astrid sedan det tidigare jourhemmet gett upp.

 

Länk till inlägget i Veckans Ros.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 12:49 #62 av: Ambrose

Tack :)

#60 Lådan har fungerat super sedan jag sist skrev om det. Inga olyckor någonstans :)
Astrid har för övrigt aldrig haft mycket med människor att göra innan hon kom till mig. Hon är född ute och bodde ute i ett par månader. Sedan bodde hon inne i en garderob hos sitt första jourhem och i sin låda och under köksbordet hos jourhem nr2.

 

Men den största bedriften tror jag går till Nheo. Tänk vad en kattkompis kan göra skildnad :)

Anmäl
2012-09-01 15:04 #63 av: Lena

#62 En kattkompis kan göra underverk. Men jag är övertygad om att även du som matte varit en stor tillgång i det här arbetet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-09-01 18:03 #64 av: Katthemsmatten

# 59 & 61 jag kan bara instämma. En bit kyckling till Nheo som är en god medhjälpare i den här processen.

Anmäl
2012-09-18 23:37 #65 av: Ambrose

Eftersom min matte har varit lite slarvig att uppdatera så tänkte jag ta över!

Jag gör stora framsteg och älskar att bli kliad. Nästan när som helst funkar bra! Jag vågar även hälsa på främlingar om de närmar sig så som matte säger till dem. Lugnt och försiktigt och sträcka fram en hand så jag får nosa på dem. Om jag sedan vill bli kliad så har matte sagt åt dem att låta mig ta första steget.

Mattes mamma, moster och husses lille bror går bra, men mattes pappa är lite väl framfusig. Matte får träna honom lite bättre!

 

Mina nya favoritplatser är sängen och soffan vilket gör matte lite orolig eftersom jag har kissat på sådant tidigare, men jag sköter mig jag sköter mig jättebra och fortsätter att försöka övertyga henne om att hon inte behöver oroa sig :)

Jag brukar ofta sitta här vid dator och skriva.. har chattat lite med mattes kompisar, men de förstår inte riktigt vad jag försöker säga. Jag har även lyckats döda matte när hon spelade och stänga av hela datorn. Mer fokus på mig och mindre på datorn tack!

Husse har börjat öva på att lyfta mig, än så länge har han bara gjort ett försök, men det fungerade hyffsat bra. Jag blev lite rädd och började sprattla, men varken fräste, rev eller bet honom! Duktiga mig! ^^

Vill dessutom passa på att tacka alla här som har hjälp matte att förstå mig!

 

-Astrid

Anmäl
2012-09-19 09:19 #66 av: emjon

Tack Astrid för din uppdatering om ditt nya liv och alltid lika roligt att höra hur det går för dig.

Det är så härligt att du fick en sååå förstående matte och husse och mysig kompis.

Det är bara att gratulera hela familjen att ni funnit varandraKyss

Anmäl
2012-09-19 09:41 #67 av: Katthemsmatten

Vad bra att du tar över uppdateringen själv, Astrid, så det blir ordentligt gjort Skrattande Du har ju blivit en 'nästan-tryggis' redan och snart vågar du nog låta mattes pappa klappa dig också och bli lyft av husse. Öva på lilla tjejen. Vi som följer din tråd ser fram emot nya uppdateringar.

Anmäl
2012-09-19 10:12 #68 av: MSH

Mysig läsning !

Anmäl
2012-09-22 16:57 #69 av: Lena

#65 Underbar läsning! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-10-06 20:56 #70 av: Katthemsmatten

Hej Astrid!

Hur går det med ditt nya liv? Kan du inte be matte sätta på datorn så du kan uppdatera oss lite om hur det går med alla spännande 2-beningar du har i ditt liv?

Hälsningar Chanda (utefödd i Husby)

Anmäl
2012-10-06 21:48 #71 av: Ambrose

Hejsan Chanda, det får bli bättring på matte även om det inte så mycket nytt som händer!

Just nu ligger vi här i soffan allihopa och myser och har ett "tvätttåg". Nheo slickar mig, jag slickar matte och matte kliar mig på magen vilket är det absoluta favoritstället! Jag kan vara lite misstänksam när jag får kli runt huvudet, men så fort hon börjar klia magen kan jag inte låta blir att rulla över på rygg!

Jag brukar också våga hälsa på nästan alla som kommer hit och hälsar på. Jag vågar inte riktigt komma fram och kela med dem än, men om det sticker fram handen och låter mig nosa så kan de få sig en liten buff.

Matte tränar mig också på att bli lyft. Det går bättre, men jag tycker att det är lite läsigt och kråmar mig en del så fort tassarna lämnar marken, men det är väll bara övning och beröm som gäller?

Matte har även en liten fråga. När jag slickar henne som tack för att hon kliar mig så brukar jag naffsa lite på henne och det kan tydligen göra lite ont. Varför gör jag så? Någon som har några idéer?

Hoppas alla har det bra såhär på lördagskvällen!


Anmäl
2012-10-07 08:56 #72 av: Katthemsmatten

Du älskar ju matte och då måste hon ju få en kattpuss, precis som när du nafsar litet lätt i Nheo. Fast matte kanske aldrig har sett det och därför inte tänkt på 'pussen'.

Du är precis lik mig på bilden med Nheo, fast du är mycket duktigare än jag. Jag går aldrig fram till någon jag inte känner och att bli lyft är jätteläskigt!! Lika läskigt som att vara i transportburen och någon närmar sig. Då springer jag fortare än blixten ut och gömmer mig.

Hälsa Nheo också från mig och mina 'bröder' Milton och Knorre.

Chanda

Anmäl
2012-10-07 11:40 #73 av: emjon

Hej Astrid Lili här och jag måste säga att det ser skönt ut att ha en trygg kompis som Nheo vid din sida.

Förstår precis det där med slickande och nafsar gör jag också till min matte när jag blir så kelig så jag blir exalterad och min syster Sussie gör likadant. Vår matte förstår att vi inte menar något illa så hon tar bara bort handen.

Vi har haft ett tryggt liv från början men gömmer oss till en början när det kommer folk vi inte känner. När vi pejlat läget om det är kattvänner så kommer vi fram annars gör vi oss inte besvär.

Det där med att bli lyft kan ta sin lilla tid att uppskatta innan man förstår vad det handlar om och all övning ger färdighet.

Det är kul att höra hur ni har det och att det går så bra för det har inte gått så lång tid sedan du flyttade in.

Anmäl
2012-10-14 14:38 #74 av: Ambrose

#72 Jo. Så är det kanske. Har aldrig haft en katt som tuggat förut och Astrid har väll ingen koll på att det gör ont. :)

De har för övrigt precis fått ett nytt kattträd. 186cm högt med massor av hus, platåer och hängande möss och det kostade bara 600kr inklusive frakt på ebay.de!

Så Astrid är lite för upptagen för att skriva just nu. Mycket utforskande och i början var hon riktigt nervös. Jag tror inte att hon tycker om förändring, men ställningen fick ett ok från Nheo och då var den helt plötsligt perfekt för Astrid också ;)

Anmäl
2012-10-14 14:46 #75 av: Katthemsmatten

Det är rätt vanligt att fegisar/skyggisar inte gillar förändringar utan först när deras trygga kompis har accepterat förändringen så inser de att det är OK. Katter lär sig så ofantligt mycket genom att se på varandra. Astrid har tur som har Nheo som guide till människornas mystiska värld.

Har hört flera som köpt fantastiska klösmöbler för väldigt liten peng på eBay.de. Klart värt att tipsa om!

Anmäl
2012-10-14 15:15 #76 av: Ambrose

#75 Absolut!

Här är en länk till den vi köpte.

Riktigt tjocka fina pålar och gott om ställen att ligga på. Flera höga platåer. Den var ganska stabil, vi fick förstärka den liten genom att skruva ihop två plattformar för det övre huset och det gjorde susen. Nu kan tunga Nheo fara upp och ned i den hur mycket han vill utan att riskera att göra sönder den :P

Anmäl
2012-10-14 15:21 #77 av: Katthemsmatten

Kan i mitt inre se dem jaga upp och ned som två lyckliga pälsbollar. Astrid hade sådan tur när du tog hand om henne.

Anmäl
2013-01-01 19:42 #78 av: Ambrose

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade igen, men allting har gått bra. Börjar nu få lite koll på Astrids mage och hon är en riktig lite kelgris även om allt är på hennes vilkor.

Idag packade jag även ihop katterna och tog med dem til mina föräldrar eftersom mitt badrum ska bytas. Att få in henne i transportbur gick otroligt bra, men är orolig för att jag inte kommer kunna lura henne igen nästa gång ;)

Just nu sitter hon dock under föräldrarnas badkar och kurar. Hon vågade sig fram en liten kort stund när Nheo hälsade på, men annars verkar hon tycka att det är ett väldigt bra ställe att hålla till på :P

Men jag har åtminstonne lyckats mata henne med skinka direkt ur handen som vanligt så misstänker att hon bara behöver lite tid.

Hon bad mig även önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år lite såhär i efterskott! ;)

Anmäl
2013-01-01 20:24 #79 av: Lena

Kul att få  en uppdatering! De brukar som gå lite tillbaka när det blir någon typ av förändring, men det är av tillfällig kraktär. Det viktigaste är att du finns med henne och Nheo.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-01-02 20:53 #80 av: Katthemsmatten

Snyggt jobbat att få in henne i transporten! Att hon sitter under badkaret är väl bara vad man kan förvänta liksom att hon låter sig mutas. Glad Tar det bara tillräckligt lång tid innan du ska ha hem henne igen lär det nog gå hyggligt, i annat fall får du nog satsa på att stänga till så hon inte kommer in under badkaret och sedan försöka få in henne i ett hörn.....

Alltid lika kul att läsa dina uppdateringar. Önskar Astrid, dig och resten av familjen ett underbart år 2013!

Anmäl
2013-01-03 10:45 #81 av: Ambrose

Idag har min modiga lilla tjej varit på tur både i vardagsrummet och köket medans jag satt på hallgolvet. Min mamma fick hålla sig stilla i köket för hon är lite läskig :P Fick även, mer än gärna, klappa henne när hon vågade sig ut. Min lilla kelgris!

Atlas, mina föräldrars yngsta katt är även han läskig, men han är den typen av katt som tror att hela världen finns där för att han ska leka med den! Så han förstår inte riktigt vad Astrids fräsande betyder, men han menar väl :)

Anmäl
2013-01-03 19:56 #82 av: Katthemsmatten

Grattis Astrid (OK då, även Ambrose). Klart att Atlas har rätt. Varför ska inte resten av världen finnas där för honom???? Låt Astrid fräsa, Atlas beteende lär få henne att sluta. Det är ju inte lönt att öda kraft på någon som inte bryr sig. Skrattande

Anmäl
2013-07-21 21:48 #83 av: Ambrose

Nu var det ju ett halvår sedan jag skrev här om Astrid sist. Jisses vad tiden går fort!

Under de senaste två månaderna har både Astrid, Nheo och jag bott hos mina föräldrar och deras två katter. Nheo har fått vara ute och älskar det, men Astrid vet jag inte om jag vågar släppa ut. Jag vågar inte lita på att hon kommer tillbaka, visserligen bor de på en ö... visserligen kommer hon max 1km åt alla håll, men man vet ju aldrig.

Nu för tiden så kan jag lugnt och sansat stoppa in henne i kattlådan för hand och dessutom så lät hon mig avmaska henne idag. Sitta stilla och få gojs kletat i hela käften var ju ingen höjdare, men inga klor eller bett. Skrattar

Efteråt så var hon rädd och smet iväg och gömde sig, men jag gav henne 10 minuter eller så... och därefter sträckte jag mig in under soffan och fick klappat henne. Tycker att det är oerhört viktigt att allt farligt avslutas med något bra!


Tyvärr är inte allt här hos föräldrarna super... pga. att Atlas, den yngsta katten, attakerar och vill busa med alla som går på lådan, så har Astrid slutat bajsa i lådan och istället börjat bajsa på en plats under fågelburen där hon får vara ifred. Vet tyvärr inte riktigt vad vi ska göra åt det här.... Det har tyvärr börjat bli en vana :(

Att ställa dit en låda hjälper ju inte.... för så fort Altas hör krafset så kommer han farandes...

Visserligen så är det ju föräldrarnas hus och eftersom hon kissar på lådan så stannar förhoppningsvis det beteendet här...


Men trotts detta så är jag väldigt stolt över min lilla svarta dam! Vetrinär för alla vacicnationer nästa?! xD

Anmäl
2013-07-22 21:49 #84 av: sagan

Härlig uppdatering Glad 

Ett alternativ när ni är hos föräldrarna är att ställa en låda utan grus. Ha i pellets, tidningspapper eller toalätt som inte låter under fågelburen. Så blir det inte golvet som är lådan så att säga. Och då triggas kanske inte grävandet av den lille kanaljen och Astrid får gå på "låda" utan att han är där och skrämmer iväg henne.

Lycka till! 

Anmäl
2013-07-23 13:05 #85 av: Katthemsmatten

Härlig uppdatering!  Rådet i #84 är bra. Kanske kan en täckt låda fungera också.

Anmäl
2013-07-26 17:42 #86 av: Ambrose

Tackar! Det var ett bra tips, ska se vad jag kan hitta som låter så lite som möjligt... håller dock tummarna för att de andra katterna lämnar den lådan ifred o hc att hon fortfarande kissar i de riktiga lådorna som hon gör nu ;p


Anmäl
2013-08-16 09:44 #87 av: Ambrose

Jätteledsamma nyheter.

Under natten somnade Astrid in på sin favoritfilt.

För några dagar sedan blev hon lite snuvig och mina föräldrar åkte in med henne till veterinären. Jag var ute och reste, (är det fortfarande).

Veterinären sa att hon var lite tunn och uttorkad så hon fick antibiotika, vitaminer och vätska. Igår var hon där igen och fick samma saker. Det hjälpte inte och i morse gick hon vidare.

Allt gick jättefort, pigg med god aptit ena dagen och död två dagar senare.

Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Kommer sakna henne otroligt mycket, trotts att vi bara fick ett år tillsammans. Men hon var en fantastisk liten katt som gjorde otroliga framsteg på kort tid.

Hon njöt av livet och det fanns inget bättre än att ligga och kela med/på Nheo och att ligga och sova i solen på sin bästa filt i soffan.

Anmäl
2013-08-16 11:21 #88 av: Lena

Så fruktansvärt tråkigt att Astrid inte klarade sig! Ibland hjälper det inte vad man gör. Kunde veterinären ställa någon diagnos? Låter ju som någon form av kattinfluensa. Det brukar dock inte slå så hårt på vuxna katter. Särskilt inte om de är vaccinerade. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-17 00:23 #89 av: Gatukorsning

Lilla hjärtat...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.