Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Avlivning med Kloroform

2012-04-13 08:25 #0 av: Alexej

Hur många katter hinner man avliva med 25 liter Kloroform? Jag fick tag i en räkning från ett företag i Stockholm till fd ordförande i Djurens Vänner Göteborg. Det är bara en räkning bland många. Den här är från 2006. Kloroform PA: Endast för industriell användning. Avsedd för forsknings- och analysändamål.

Djurens Vänner Göteborg startades 1952 och har flera miljoner kronor på sina konton. Pengarna kommer genom gåvor och arv från djurvänner som ville hjälpa utsatta djur men knappast för inköp av Kloroform.

Ordföranden själv påstått att han hade ”tillstånd” att avliva djur?? ”När ägaren inte hittas och omplacering inte sker av djuret för då finns ingen annan utväg än att avliva det. Annars skulle det bli fullt av djur på nolltid och möjligheterna att ta hand om nya, bortsprungna djur skulle försvinna.”( http://hem.passagen.se/streckod/djurens/)

Avlivningar började redan på 60-talet. Ordföranden har i olika sammanhang uttalat sig att ha dödat tiotusentals katter. Vad är det för en styrelse som tillät massavlivningar?

Före detta ordförande och ansvarig för massavlivningen dog vid årsskifte 2010/11 i cancer som är en biverkning av Kloroform.

Styrelsen som hjälpte och stötte honom sitter kvar i styrelsen med stöd av Djurens Vänners Riksorganisation.

Vad säger lagen?

8 kap.
17 § Hundar, katter, rävar, minkar, kaniner, gnagare, tamillrar, primater, fjäderfän, strutsfåglar och övriga fåglar får avlivas genom en överdos av narkosmedel för inhalation. Sådan avlivning ska utföras av en veterinär. Kravet på veterinärt utförande gäller dock inte vid avlivning av försöksdjur.

En veterinär får låta en annan person avliva djur med narkosmedel om detta sker i enlighet med bestämmelserna i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2002:57) om veterinärs rätt att förskriva och tillhandahålla läkemedel i anslutning till djursjukvård och djurhälsovård. Veterinären är dock skyldig att själv fastställa att djuret är dött. Denna skyldighet gäller dock inte vid avlivning av försöksdjur.

8 kap
18 § Eter eller kloroform får inte användas vid avlivning av djur.

 Länkar:

http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=411&Itemid=61

http://www.sjv.se/download/18.67e843d911ff9f551db80002800/

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-13 14:08 #1 av: [eskils]

Fruktansvärt skrämmande!! Bra att sanningen om Djurens "Vänner" i Göteborg kommer fram.

Anmäl
2012-04-13 15:25 #2 av: Jourhemmet

Fy fan. Tänk vad många kastreringar man kan utföra med den summan.

Anmäl
2012-04-13 18:23 #3 av: Nilla

Fy satan, rent ut sagt. Rynkar på näsan

Anmäl
2012-04-13 19:45 #4 av: Lena

Den här sanningen har inte varit någon hemlighet tidigare heller. Det har varit flera artiklar om det i bland annat GP. Det har även funnits stora buntar av utredninger som Miljö och Hälsa tidigare har gjort och som sedan gick vidare till Länstyrelsen när de tog över. Trots detta har avlivningarna fortsatt år ut och år in. Det är ofattbart!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-04-13 19:49 #5 av: Nilla

Ja, helt otroligt. "Djurens Vänner" är inga vänner. Usch.

Anmäl
2012-04-13 20:17 #6 av: Lena

#5 Nej det är ett mycket missvisande namn.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-01 14:48 #7 av: Strauss

Jaha! Kan man inte polisanmäla dom då, det är ju för attan olagligt det dom håller på med!!! Och där har jag varit medlem tidigare i livet, fy tusan!!!

Anmäl
2012-05-01 14:57 #8 av: Lena

#7 Det har nog redan prövats alla möjliga metoder att få stopp på det hela medans det pågick. Tyvärr har inget hänt trots flera anmälningar. Miljö och Hälsa i Göteborg som hade hand om djurskyddet på den tiden hade en tjock lunta med handlingar rörande detta, men kom ändå aldrig till några konkreta handlingar. Det är ett mycket märkligt fall!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-05-01 17:16 #9 av: Lynxkissen

Usch hemskt! Gör ont att läsa!

Anmäl
2012-05-02 22:07 #10 av: Strauss

Men är man säkra på att det upphört nu?

 

Anmäl
2012-05-15 11:43 #11 av: Herle

Hela upplägget i föreningen är underligt. Styrelsen försöker aktivt hindra att medlemmarna kan ta kontakt med varandra genom att sekretessbelägga medlemsmatrikeln. Samma med mötesprotokoll och närvarolistor. Kallelse till årsmöte har skett genom att fästa en lapp på expeditionsväggen och det i en förening med stor geografisk spridning!

Enligt stadgarna skall medlemsmöte hållas varannan månad. Detta har aldrig skett såvitt jag vet. Inte heller har djuren journalförts som stadgarna kräver. Mycket stora bensininköp till styrelsemedlemmar, men körjournaler förekommer inte.

Enda möjligheten för medlemmar att utbyta åsikter eller komma med kritik är i Gästboken på Riksorganisationens hemsida men då kritiken blev för besvärande har alla inlägg raderats. Censuren är stnhård. Om det skrivs en för styrelsen besvärande sanning kallas den för personligt påhopp och tas bort.

Det finns krafter igång som arbetar för förbättringar, de har tagit på sig en tuff uppgift.

Anmäl
2012-05-15 13:00 #12 av: majvi

Jag har sett på youtube-det var inte från Sverige -hur de stoppade hundar i en box, på varann, det var vidrigt långt innan de släppte på gasen.Sen kan det ta lång tid innan gasen dödar och det har hänt flera gånger att djur inte har dött trots flera försök

Det är inte humant på något vis

 

Anmäl
2012-05-15 19:06 #13 av: Alexej

Men just ihjälgasning var fd Djurens Vänners Göteborgs lilla hobby. På fredagkvällar när andra hade mysafton, åkte han till lokalen för att hämta katterna där. Och det kunde vara tama, skygga, unga, gamla, kattungar och upphittade. Sedan åkte han med de till en liten gård där han hade en hemmabyggd bur där han förgiftade katterna med. En annan i styrelsen, I. A. hade en månadsinkomst på 35 000 kronor var hans hjälpdräng och efter vad jag har hört har han efter ordförandens död fortsatt med det.

Det finns inga bevis för vittnen är döda (katterna) eller berättar inget (styrelsen).

Det enda tröst är att ordföranden fick en död som kan vara genom biverkningar av Kloroform.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-06-18 14:37 #14 av: Aspen32

fy f*n! må styrelsen dö en plågsam död för dom gjort !! Gråter

Anmäl
2012-06-18 14:45 #15 av: Aspen32

Mjo försökte hitta DV Göteborg men sidan är väck och hänvisar till Stampakullen som är en fd kassör som upptäkte att inte allt skötes som det skulle och sa ifrån.

Nu har hon alla katter som djurensvänner i göteborg hade. Den som inte visste eller vill veta mer Läs vidare på http://www.stampakullen.se/

Anmäl
2012-07-10 21:12 #16 av: Herle

Eländet fortsätter. Alla möjligheter för medlemmar att utbyta åsikter inom lokalaavdelningens ram är strypt. När Göteborgsföreningen fick kritik stängdes möjligheten att kommentera. Då övergick medlemmarna till att skriva i Riksföreningens Gästbok. där tillämpas hård ensidig censur. Felaktiga uppgifter från styrelserna är många.

Efter årsmötet gjordes ett utsjick med  årsmötesprotokollet till alla medlemmar. Redan vid utskicket visste Expeditionsstyrelsen att prrotokollet inte stämde med mötesförhandlingarna. Bland annat uppgavs att protokollet var justerat, vilket är en omöjlighet då en av justerarna lämnade mötet ganska tidigt och ingen ersättare valdes. På ett s.k. torsdagsmöte, ( obs. ej medlemsmöte! ) frågade jag Rose-Marie Andersson om de avsåg att skicka ut rättelser. Hon erkände att protokollet är fel men medlemmarna kommer inte att upplysas om detta. Det finns flera felaktigheter, och ljudinspelning som bevisar detta.

Flera ledamöter från Bernt Eklunds tid är forfarande verksamma i föreningen. De är mycket ivriga att skylla på honom för allt vad som förekom med avlivningar och annat, med ledaamöter i en styrelse har gemensamt ansvar.

 

 

 

 

Anmäl
2012-07-11 08:25 #17 av: Alexej

Det enda riktiga hade varit att lägga ner skandalföreningen och lämna alla tillgånger till kastreringskampanjer.

Ja, samma människor som har hjälpt Ekelund med avlivningar finns kvar i föreningen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-07-11 10:33 #18 av: Herle

I tjugo år har jag varit medlem i Djurens Vänner Göteborg samt skänkt pengar dit i tron att de kom Djur tillgodo. Först när den nyinvalda kassören slog larm blev jag medveten om eländet. Av ledningen får jag nu kritik för att jag inte tidigare gjorde det som jag får kritik för att jag gör idag!  Jag får till och med hatbrev i brevlådan.

Massavlivningen med gas var hemsk men är förhoppningsvis ett avslutat kapitel. Kvar är dock det medlemsförakt som ledningen fortfarande visar med censur och sekretessbeläggninga av sådant som varje medlem har rätt att ta del av.

Bland annat blev jag nekad att ta kontakt med en av justerarna med motiveringen att inga medlemsadresser lämnas ut därför att dom kan bli utsatta för riktad reklam. Kan det bli mera hånfullt?

Anmäl
2012-08-04 16:20 #19 av: MikaelFäste

usch giriga äckliga elaka människosvin!!!!

Hoppas inte Djurens Rätt håller på så bara.

Jättebra information.

Anmäl
2012-08-04 16:49 #20 av: Selma99

#19 Djurens Rätt är en helt annan typ av organisation. De jobbar ej med omplacering av djur.

Anmäl
2012-08-04 17:19 #21 av: brutt

19.Djurens Rätt har inget som helst samband med Djurens Vänner.

Jätteviktigt att veta.

Djurens Ovänner kallas Djurens Vänner däremot ibland för.

Anmäl
2013-03-11 12:39 #22 av: Alexej


puttar

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-17 00:40 #23 av: hamsternlukas1

Jag är så glad att jag lyckades rädda min katt därifrån 1999.

Min kompis fick en praktikplats på Djurens vänner via arbetsförmedlingen och fick snabbt upp ögonen för hur sjukt det var där!

Hon berättade precis allt som står i den här tråden...min lille Tuffe Viktor kom in endast 5-6 veckor gammal och vi fick smuggla ut honom(!) i smyg en kväll tillsammans med ett par katter till som hon tog hand om.

Jag minns när jag var där, hur otroligt många katter det var och flera  såg också ut att vara fina raskatter, vilket inte hjälpte dem då enligt min vän nästan ingen katt blev omplacerad, samt att de inte heller lämnade några uppgifter ens om folk hörde av sig och frågade om deras älskade katt som försvunnit!!

Minns också hur otroligt keliga många var och att jag hade massa spinnande katter runt benen som ville ha kel och gos. Så inga skyggisar direkt utan sociala kontaktsökande missar...

Jag ville ta med varenda en hem :(

Antagligen förökte jag intala mig då att det inte var så illa trots allt, för det verkade helt enkelt inte logiskt eller riktigt på något vis, så en del av mig valde nog att inte tro på det jag hörde.

Detta kändes väldigt hemskt när jag senare fick veta att det faktiskt var så illa :( Och i efterhand kände man att man borde agerat mer, men samtidigt så kanske jag ensam inte kunde gjort så mycket just då.

Jag fick hem min "Tuffe" iaf och det var några kritiska veckor med kräkningar och diareer och han var nära att stryka med, men klarade krisen och är nu 14 år Hjärta

Får försöka vara glad för att han blev räddad även om det gör ont i hjärtat så här i efterhand när man vet att så många fina katter fått sätta livet till, dessutom under så vidriga former.  

Jag försöker gottgöra så gott jag kan nu i efterhand genom att varna alla som kommer i min väg för Djurens sk. vänner och genom att älska min gamle kille så mycket jag kan.Kan tillägga att han är ganska speciell då han fick växa upp utan mamma eller andra katter, han blev ganska präglad av hundar i stället :) Men en mycket go och överkelig katt men vissa svårigheter nu med att lära sig leva med hittekattungarna Vilda och Vackra.

Hoppas på några fina år till med denne överlevareHjärta

Anmäl
2013-03-17 03:48 #24 av: Tessen

#23 Jag tycker det var otroligt fint gjort av dig och din vän att ta dom kissarna ni kunde för annars hade dom förmodligen gått en hemsk död till mötes.
Han är otroligt vacker din blåögda pojke, en sån kisse vars blick man fastnar för, precis så som min Alice var med sina stora gul/gröna ögon.

Vad man än gör så vill man oftast göra mer så du får tänka så här:
"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!"
Du har gjort mycket både i att rädda din fina kille samt att du fångade in och omplacerade kattungarna för några år sedan och nu dom svarta småtrollen som du har hos dig för att dom skulle slippa den kalla vintern. Du gör mer än väldigt många andra!

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2013-03-17 07:57 #25 av: Alexej

#23 Många som visste men blundade. Det är genom media (tidningen och internet) vi kan stoppa maktmissbruk och avlivningsglada katthem.

På den tiden avlivade mänga Djurens Vänner föreningar sina katter. Andra som var/är ansluten Djurhemsföreningen accepterade att Djurhemsföreningen hade sin 3-månadsregel i sina stadgar, dvs att ingen katt skulle sitta längre än 3 månader.

Fanns nog inte många som skulle ha tagit in en "vildkatt".

Som tur förändras tiden och nu har vi begreppet skygga katter och många katthem har börjad att också ge en skygg katt en chans.

Det tråkiga är att nu, när vi är på rätt väg, stoppas av myndigheterna, dvs länsstyrelsen som trakassera och förföjler personer och katthem som vill hjälpa skygga katter. Som tom få det inskriven i sina tillstånd att inte ta skygga eller halvskygga katter och som anser att en katt som inte går att klappa efter en vecka ska avlivas av djurskyddsskäl....

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.