Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
8. Kattens status/Djurskyddsfrågor

Har du katt?

2012-03-04 09:29 #0 av: Alexej

Bra:) Då kan du läsa här vad du kan göra för din katt innan den försvinner. För det finns mycket du kan göra i förebyggande syfte. Katreringen och ID-märkningen t.ex. borde vara en självklarhet för varje kattägare.

katze-0003.gif

 

Därför, det viktigaste av allt:

Kastrera och ID-märk din katt!

Titta man på olika kattsöksajter är det skrämmande att se hur många katter som är okastrerade. Ännu högre blir siffran när det kommer till icke ID-märkta katter. Många tror inte att de behöver ID-märka sina innekatter.

Alla katter kan rymma eller råka försvinna. Besökare som inte stänger dörren efter sig, hantverkare som fixar något i din lägenhet eller ett fönster som är öppet. Katter har smitit ur transportburen under flytten eller hos veterinären. Det finns många katter som lyckades försvinna för kattvakten osv.

Många kattägare ångrar sig jättemycket idag att de inte hade id-märkt eller kastrerat sina katter.

De flesta hemlösa katter har haft ett hem någon gång eller i alla fall har deras mamma eller pappa haft det.

En katt som är kastrerad brukar inte gå några längre sträckor när den kommer ut utan stannar ofta i närheten.

Ett mindre bra alternativ till ID-märning är att katten har ett halsband med vattenresistenta uppgifter, till exempel en liten namnkapsel med kontaktuppgifter!

Ett halsband ersätter ingen ID-märkning!

Är din katt örontatuerad, se till att tatueringen fortfarande är läsbar. Boka annars tid hos veterinären som kan fylla upp färgen!! Kanske chipmärka den samtidigt?

katze-0003.gif

Näta in balkongen och/eller sätt nät i fönstren!

Jordbruksverket ändrade lagen om djurskyddsförordningen den 1 maj 2008:

8 § Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner.

Ordet "ensam" bör här tas med stor reservation. Alla som har en katt vet hur snabbt de kan hoppa upp nånstans.

katze-0003.gif

Ta bilder av din katt!

Och då menar jag inte bara fina och söta bilder utan bilder där ansiktet syns tydligen, speciella kännetecken eller fläckar på benet. Ofta att man har glömt bort var den svarta fläcken på bakbenet satt. Var det höger eller vänster ben?

Ta gärna en titt under tassarna. Katter har som vi människor speciella kännetecken just under sina fötter.

Ta bilder!

katze-0003.gif

Träna din katt att lyssna på sitt namn!

Det går faktiskt att träna sin katt att lyssna på sitt namn. Värdefullt när du är ute och måste söka efter din katt. Eller varför inte skramla lite med en torrfoderförpackning så att de lär sig ljudet?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-03-04 09:32 #1 av: Alexej

Jätteviktigt att ta bra bilder av en katt.

Här saknade en tjej sin helvita id-märkt katt. Efter ett halvår hittades en helvit katt i hennes närhet men det finns inget chip. Har chipet ramlat ut? Är det hennes katt eller inte?? Katten har tjockare päls nu, bredare huvud och är "förändrat" men sånt kan ju hända efter 6 månader ute.

Att inte veta om det är rätt katt eller inte kan inte vara kul:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-03-04 15:02 #2 av: Lena

Mycket bra artikel Alexej! En viktig fråga också då många hemlösa katter är bortsprungna katter som aldrig hittade hem igen trots att de hade ett hem.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-03-04 19:18 #3 av: Sidentass

Vilken bra och informationsrik artikel Alexej!! Och detta med att ta bilder mer detaljerat är verkligen en bra idé!

Anmäl
2012-03-04 20:00 #4 av: Alexej

Ta också bilder på trampdynarna. Där kan det finnas många speciella tecken.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-03-05 11:36 #5 av: Slampen

Jag har en katta, som varje sommar tar "semester" från resten av gänget. Detta år polisanmälde jag henne. Hade då med mig bild på henne till polisen, och hennes chipmärkning. Dom blev helnöjda! Det är ju så det ska vara!

Dock måste jag komma med något som är allvarligt. I Skåne finns det ett avtal med Djurambulansen, som åker ut och hämtar djur, som hittats. Djuren stallas upp och efter någon vecka avlivas de. Räkning kommer till polisen och det är inga småpengar som det rör sig om. Det är en som håller på att gå genom fakturer gällande denna djurambulans och det är ingen rolig läsning...

Hon som gör detta, upptäckte att en hund hade sprungit bort för henne. Ringde naturligtvis polisen och anmälde. Begav sig ut för att leta. Om jag minns rätt, så hade hunden hittats, vedebörande ringt polisen, som inte ringer djurägaren, utan denna ambulans som skulle åka ut och hämta hunden...

 

Anmäl
2012-03-18 09:34 #6 av: skrollan

Nu vet jag inte hur man gör en tråd så man kan välja alternativ så det blir statistik typ. Men vad är vanligast, chippa eller tatuera?

Anmäl
2012-03-18 10:27 #7 av: anebit

Jättebra artikel!

Anmäl
2012-03-18 10:39 #8 av: Delfinen

Bra artikel och bra att jag får en liten knäpp på näsan. Min katt är endast kastrerad inget mer. Skall ta mig i kragen.

Anmäl
2012-03-18 11:05 #9 av: Roslyn

Mina är alla ID och chippade o kastrerade förstås, men jag har aldrig halsband på dem. Kan man verkligen lita på att de kollar ID om de hemska tanke skulle komma på villovägar och fångas in?

 

En annan viktig anledning till att ID är att den blir garanterad veterinärvård om något skulle hända den. Saknar de3n ID tror jag inte den får någon vård.

Anmäl
2012-03-18 11:42 #10 av: anebit

#6  skrollan, jag har gjort en omröstning om märkning. Tack för tipset! :-)

Anmäl
2012-03-18 12:22 #11 av: skrollan

Mina är chippade, vaccinerade och kastrerad. Men hade svårt att välja mellan tatuera och chippa :/

Anmäl
2012-03-23 14:25 #12 av: Lockwood

Superbra artikel!

Anmäl
2012-05-25 00:23 #13 av: Nosen

Bra om man kan kolla på katten och försöka se ett speciellt kännetecken.

Våran Elise har ett utseende som är väldigt vanligt för sibiriska katter, men hon har även ett gult streck under vänster baktass.

Ta bilder på de kännetecken du hittar.

Anmäl
2013-07-13 13:37 #17 av: Lena

Puttar upp denna viktiga artikel! Bättre att vara steget före än efter!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-07-14 11:32 #18 av: Starfall

Jag har en kattpojke på ett år. Han är öronmärkt och reggad i skk's kattägareregister. Han är även försäkrad och kastrerad :)

Anmäl
2013-07-14 13:28 #19 av: Mona22

Våra huskatter har alltid varit idmärkta ,kastrerade och vaccinerade och försäkrade.

Anmäl
2013-07-15 14:20 #20 av: Slampen

Jag vet hur glada polisen blev när jag anmälde min Meg och hade med bild som de scannade och chipnumret! Det underlättar arbetet för dem.

Sedan kom hon dock tillbaka av sig själv! Tagit semester från de andra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.