Annons:
Etiketterkattberättelserartikel
Läst 14869 ggr
Alexej
2012-02-12 09:17

Evas Katthem vann Serlas tävling om 50 000 kronor!

Serla firar sitt 50-års jubileum och utlyste en tävling där fem ”goda gärningar” kunde röstas fram och vinna 50 000 kronor var till sin förening/förslag. Tävlingen pågick mellan 1/9 – 15/12 2011.

Hela 172 föreningar/förslag från hela Sverige anmäldes till tävlingen, 41 förslag kom från eldsjälar som jobbar med hemlösa katter.
Också Evas Katthem i Skara anmälde sig och fick efter mycket arbete flest röster i tävlingen, 3317 människor röstade på Eva Hellquist privata katthem och får nu som enda tävlande katthem 50 000 kr för sitt arbete med hemlösa katter.

21484 människor röstade i Serlas tävling.
De andra vinnare blev:
Plats 3. Landvetter IF i Landvetter- bygga klubbhus
Plats 5. Tamam i Lund - mötesplats med lekar och läxhjälp
Plats 9. Hematologen i Umeå - fixa en balkong för patienter med blodcancer
Plats 12. Gabriels änglar i Katrineholm - stoppa mobbing

**Evas Katthem:
**Evas katthem startade under sommaren 2010 och är belägen mellan Skara och Axvall i Västra Götaland ca 130 km från Göteborg. Katthemmet finns på hennes egen gård. Katthemmet hyrdes tidigare av Djurens Vänner Skara men efter en del osämja startade Eva eget. Hennes katthem är helt privat, ingen förening eller styrelse finns med.

Innan hon fick tillstånd byggdes katthemmet om med större burar och allt blev uppfräschad. Katthemmet består av flera mindre byggnader och ombyggda arbetsbod.

 

Eva förbereder katthemmets loppis

Att driva ett privat katthem betyder otroligt mycket insats, både tid, pengar och personligt engagemang, något som utan hjälp av andra nästan är omöjligt. Pengar är viktiga, något som vi försöker få in genom loppisar, försäljning och framförallt genom givmilda människor. Vi ger också möjlighet att bli stödmedlem för 300 kronor/året. Under 1,5 år fick vi ca 90 medlemmar. I Tidan finns Västsveriges största loppmarknad där Eva säljer varje söndag. Vi försöker vara ute med försäljning på så många ställen som möjligt för det ger också bra reklam för katthemmet. Under kattens dag förra året stod vi i sex olika djuraffärer.

   På marknaden

Vi är många som hjälper Eva och utsatta katter på olika sätt. Vi har många bra jourhem, både för skygga katter och för dräktiga honor eller ensamma kattungar. Andra sköter katthemmet, hemsidan, fotografering eller t.ex. syr kattsängar för oss.

   Öppet hus

För att driva ett framgångsrikt katthem behövs det många eldsjälar och bra kontakter. Evas koncept blev framgångsrikt och under 2011 fick över  220 hemlösa katter ett nytt hem.

Evas katthem tillhör den nya generationen katthem som inte avlivar oönskade katter. Alla katter har rätt till en ny chans oavsett deras färg, ålder eller om de har blivit rädda för människor.

   På väg till veterinären

Katthemmet består av en karantän, där alla katter ska vara under minst 14 dagar. Där blir katten kastrerad, vaccinerad och id-märkt. Många som kommer in har öronskabb, loppor och magproblem som måste behandlas under karantänstiden.

 

Karantänen

Efter karantäntiden flyttar katterna till katthuset med en stor utegård som uppskattas av alla katter. En del får snabbt nya hem, andra får vänta längre på ett eget hem. Men någon gång kommer det alltid en människa som vill ha just den katten som ingen annan ville ha.

.  Inne på katthuset

Skygga katter socialiseras i jourhem, dräktiga kattmammor placeras också ut till jourhem där de kan stanna med sina små ungar i 12 veckor tills det är dags för nya hem till alla.

                      

Vad vill du mig??

Vi har som tur inga större problem med kattkolonier men upptäckte att det finns många hemlösa katter på Skaras återvinningsanläggning. 18 katter fångades in där förra året med hjälp av deras personal och speciella kattfällor. En del av dessa katter har redan fått nya hem.

I Sverige finns det ca 1,7 miljoner katter, över 100 000 av dem är hemlösa. Värst är det i storstadsregioner. Katter har allmänt en väldig låg status och kastas gärna ut när ägaren har tröttnat i tron att en katt klarar sig själv. Många skaffade en billig söt kattunge men är sedan varken beredd att kastrera eller id-märka katten. Därför födds det så många kattungar sedan ute av hemlösa katter. Men över 60 % av utefödda kattungar överlever inte utan svälter eller fryser långsamt ihjäl.

Vi hade tur och fick nya hem…

Också Evas katthem får in många utkastade kattungar, ibland med mamman men ofta helt ensamma. Under kattungetiden hade Eva sitt eget hus fullt av kattungar, hennes sovrum blev t.ex. sjukstugan för magsjuka kattungar…Därför byggdes ett speciellt kattungehus på gården, finansierad av snälla människor. 

 

Kattungehus

Prispengarna kommer att användas för att bygga en utegård till kattungehuset. Sedan ska vi bygga en tvättstuga med toalett och tvättmaskin och plats för att skölja alla lådor. Nu måste alla besökare och de som jobbar på katthuset använda Evas privata toalett, hon tvättar allt i sin egen tvättmaskin och lådorna tvättas i hennes badkar. Det blir mycket bättre när katthemmet får en egen tvättstuga.

Eva (till vänster) och jag:)

Vår önskan är att den nya djurskyddslagen med krav på kastrering och ID-märkning på alla utegående katter kommer att gå igenom och att antalet hemlösa katter och deras eländiga liv minskas i framtiden.

Går gärna in på vår hemsida: Evaskatthem.se eller var med på vår Facebooksida: Skaras hemlösa katter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
martdat
2012-02-12 10:50
#1

Grattis jen!!! så glad för er o kissarnas skull. bra saker att använda pengarna till med;))

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Lena
2012-02-12 11:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Ja det var verkligen en värdig vinnare som kammade hem förstapriset i tävlingen! Det gör oss alla glada här på sajten. Att det sedan är ett katthem som jobbar så seriöst, inte avlivar samt jobbar med skygga katter gör det ändå roligare!

Prispengarna hamnar verkligen på rätt ställe! Stort grattis!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Forest]
2012-02-12 22:49
#3

Grattis Glad

line84
2012-02-12 23:02
#4

Grattis!! Mycket välförtjänt och bra att såna här verksamheter uppmärksammas! :)

ingvarisbjorn
2012-02-13 09:18
#5

Åh, stort grattis, det var verkligen välförtjänt!

Katthemsmatten
2012-02-13 10:09
#6

Grattis!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Annons:
Kattis12
2012-02-13 18:58
#7

Vilka kvinnor!!!Gladman blir alldeles tårögd av värme!! Finner knappt fler ord,mer än Stort Grattis! Ni är verkligen värda dettaSkrattande

Imasy
2012-02-16 00:58
#8

Tycker det är så roligt att ett katthem fick denna stora prissumma. Oftast går de till idrottsföreningar etc (som förvisso är bra de med), men jag tycker att katt/djurhemmen oftast hamnar i skymundan, att det inte är så viktigt, det är ju bara katter…

Upp till toppen
Annons: