Annons:
Etikettertips-rådartikel
Läst 15886 ggr
ingvarisbjorn
1/22/12, 5:43 PM

Hur kan jag hjälpa till?

Den första tanken som slog mig, när jag fick höra talas om hur stort problemet med hemlösa katter i Sverige och världen är var: ”Hur kan jag hjälpa till?”. All hjälp är förstås välkommen och välbehövd, men som nykomling kan det vara svårt att veta hur, när och var man ska börja.

Innan man kastar sig in i det praktiska jobbet för att hjälpa de behövande katterna kan det vara bra att ta ställning till några grundfrågor.

  • Vill jag jobba ensam eller tillsammans med en förening?
    - Som nybörjare kan det vara bra att börja hjälpa till hos en förening, för att få in vanan, och insyn i hur arbetet går till. Dessutom är praktiskt hittekattsarbete väldigt kostsamt och det kan vara svårt att som privatperson bekosta de nödvändiga kastreringarna, vaccineringarna och veterinärbesöken.
  • Vilka värderingar har jag?
    -Oavsett om man väljer att jobba på egen hand eller tillsammans med en förening är det viktigt att tänka över hur ens värderingar ser ut. Det spelar stor roll när man väljer vilken förening man vill stötta, eftersom de olika föreningarna jobbar på många olika sätt. Aspekter att tänka på är till exempel: Vad anser jag om att avliva skygga men friska katter? Vad anser jag om *TNR-metoden? Det är bra att läsa på lite om de olika ämnena, för att kunna bilda sig en välgrundad åsikt.

*HÄR kan du läsa mer om TNR.

**Vad kan jag då göra?
**Det finns nog nästan lika många sätt att hjälpa till på som det finns hemlösa katter. Man kan välja att stötta föreningar eller andra privatpersoner som jobbar med hittekatter ekonomiskt, på vilket sätt man gör det varierar. Vanliga sätt är att vara ”fadder” åt en katt, att ”sponsra” en bur på ett katthem, att helt enkelt bidra med sin medlemsavgift i föreningen, eller ge spontana gåvor. Kattleksaker, klösmöbler, vattenskålar och andra prylar är förstås också uppskattade gåvor! Eller kanske kan du samla ihop till en loppis, där vinsten går till behövande katter? Ekonomin är en ständigt aktuell fråga inom hittekattsvärlden, och det är ofta pengabrist som sätter käppar i hjulet för arbetet. Att idka seriös omplaceringsverksamhet av hittekatter är oerhört kostsamt, med den nödvändiga kastreringen, vaccineringen och id-märkningen och alla bidrag är hjärtligt välkomna, oavsett storlek. ”Många bäckar små gör en står å” är ett ordspråk att ha i bakhuvudet!

**Jourhem/Akuthem/Stödhem
**Kärt barn har många namn. Hos vissa föreningar är det skillad på att vara Jourhem, Akuthem och Stödhem, men oftast ser grunduppgiften ut såhär: man öppnar sitt hem för en eller flera katter, som står skrivna på en förening och som föreningen också betalar veterinärkostnader för. Huruvida jourhemmet står för mat, sand och dylika löpande kostnader varierar, men oftast står man för maten och kattsanden som jourhem. Det finns ett stort behov av jourhem, eftersom katthemmen bara kan inhysa ett begränsat antal katter i sina byggnader. Vissa föreningar arbetar helt och hållet med jourhem, och har inte ett katthem. Därför är jourhemsverksamheten en av grundstenarna, men det är viktigt att komma överens om vilka premisser som gäller och skriva jourhemsavtal för att undvika missförstånd.

Hjälpa till som volontär på katthemAtt erbjuda sin praktiska hjälp och sin tid för att sköta om alla de olika uppgifter som finns på katthemmet är ett både roligt och lärorikt sätt att hjälpa till. Katterna behöver tillsyn varje dag, och det är ett tungt men givande jobb. Kontakta det katthem du vill hjälpa till på via mail eller telefon och fråga vad just du kan bidra med. HÄR finns en sammanställd lista på katthem i Sverige, där du kan hitta kontaktuppgifter eller hemsideadress till de allra flesta.

**Hjälpa till ute ”i fält”
**Att fånga in utelevande katter är inget lätt jobb, det behövs folk som hämtar fällor, vaktar fällorna och sedan fraktar katterna till sitt nästa hem, vilket är såväl tidskrävande som tålamodsprövande. Du kan också erbjuda din hjälp vid en TNR-koloni, vilket innebär ett stort ansvar. Katterna i kolonin behöver ha mat, vatten och tillsyn dagligen, utöver det måste de ha skydd för väder och vind och förstås veterinärvård om det skulle behövas.

Oavsett vilket sätt du väljer att hjälpa till på är det viktigt att minnas att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och all hjälp är lika välkommen för katternas skull!

Annons:
Lena
1/22/12, 8:16 PM
#1

Tusen Tack ingvarisbjorn för den här informativa artikeln!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Roslyn
1/22/12, 9:59 PM
#2

Kanonbra!Kyss

anebit
1/22/12, 10:22 PM
#3

Tack för en jättebra artikel!    Glad

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

KattkoloninBotkyrka
1/23/12, 1:53 AM
#4

Tack för en fantastisk artikel Glad

~~Hemlösa Katter i Nöd~~
www.facebook.com/Kattkolonin.Botkyrka

johnnys girl
1/23/12, 10:21 AM
#5

Jättebra.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

ingvarisbjorn
1/23/12, 10:34 AM
#6

Åh, tack hörni, vad roligt att ni gillar den Glad

Annons:
Lena
1/23/12, 6:31 PM
#7

Det är viktigt att hålla den här viktiga frågan vid liv. Många känner sig nog maktlösa inför de stora problem som finns runt hemlösa katter. Dåär det lätt att tro att det inte är någon idé att göra något överhuvud taget. Men alla kan alltid göra något. Om inte annat vara ett bra föredömme själv och ge andra goda råd och information.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

majvi
1/23/12, 7:32 PM
#8

Bra skrivet

Glöm heller inte bort det förebyggande arbetet som jag tycker är lika viktigt.dvs att sprida information om katternas situation,få folk att kastrera sina katter.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Gullimat
1/23/12, 11:38 PM
#9

Jättebra skrivet

Sidentass
1/24/12, 1:19 PM
#10

Vilken bra artikel- tack för den!!

Lena
10/11/13, 6:47 PM
#11

Mera tips på vad man kan göra för hemlösa katter i denna artikel som förtjänar att aktualiseras.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2/2/14, 4:59 PM
#12

Puttar upp denna artikel med goda tips!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: