Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Hur kan jag hjälpa till?

2012-01-22 17:43 #0 av: ingvarisbjorn

Den första tanken som slog mig, när jag fick höra talas om hur stort problemet med hemlösa katter i Sverige och världen är var: ”Hur kan jag hjälpa till?”. All hjälp är förstås välkommen och välbehövd, men som nykomling kan det vara svårt att veta hur, när och var man ska börja.

Innan man kastar sig in i det praktiska jobbet för att hjälpa de behövande katterna kan det vara bra att ta ställning till några grundfrågor.

  • Vill jag jobba ensam eller tillsammans med en förening?
    - Som nybörjare kan det vara bra att börja hjälpa till hos en förening, för att få in vanan, och insyn i hur arbetet går till. Dessutom är praktiskt hittekattsarbete väldigt kostsamt och det kan vara svårt att som privatperson bekosta de nödvändiga kastreringarna, vaccineringarna och veterinärbesöken.
  • Vilka värderingar har jag?
    -Oavsett om man väljer att jobba på egen hand eller tillsammans med en förening är det viktigt att tänka över hur ens värderingar ser ut. Det spelar stor roll när man väljer vilken förening man vill stötta, eftersom de olika föreningarna jobbar på många olika sätt. Aspekter att tänka på är till exempel: Vad anser jag om att avliva skygga men friska katter? Vad anser jag om *TNR-metoden? Det är bra att läsa på lite om de olika ämnena, för att kunna bilda sig en välgrundad åsikt.

*HÄR kan du läsa mer om TNR.

Vad kan jag då göra?
Det finns nog nästan lika många sätt att hjälpa till på som det finns hemlösa katter. Man kan välja att stötta föreningar eller andra privatpersoner som jobbar med hittekatter ekonomiskt, på vilket sätt man gör det varierar. Vanliga sätt är att vara ”fadder” åt en katt, att ”sponsra” en bur på ett katthem, att helt enkelt bidra med sin medlemsavgift i föreningen, eller ge spontana gåvor. Kattleksaker, klösmöbler, vattenskålar och andra prylar är förstås också uppskattade gåvor! Eller kanske kan du samla ihop till en loppis, där vinsten går till behövande katter? Ekonomin är en ständigt aktuell fråga inom hittekattsvärlden, och det är ofta pengabrist som sätter käppar i hjulet för arbetet. Att idka seriös omplaceringsverksamhet av hittekatter är oerhört kostsamt, med den nödvändiga kastreringen, vaccineringen och id-märkningen och alla bidrag är hjärtligt välkomna, oavsett storlek. ”Många bäckar små gör en står å” är ett ordspråk att ha i bakhuvudet!

 

Jourhem/Akuthem/Stödhem
Kärt barn har många namn. Hos vissa föreningar är det skillad på att vara Jourhem, Akuthem och Stödhem, men oftast ser grunduppgiften ut såhär: man öppnar sitt hem för en eller flera katter, som står skrivna på en förening och som föreningen också betalar veterinärkostnader för. Huruvida jourhemmet står för mat, sand och dylika löpande kostnader varierar, men oftast står man för maten och kattsanden som jourhem. Det finns ett stort behov av jourhem, eftersom katthemmen bara kan inhysa ett begränsat antal katter i sina byggnader. Vissa föreningar arbetar helt och hållet med jourhem, och har inte ett katthem. Därför är jourhemsverksamheten en av grundstenarna, men det är viktigt att komma överens om vilka premisser som gäller och skriva jourhemsavtal för att undvika missförstånd.

 

Hjälpa till som volontär på katthemAtt erbjuda sin praktiska hjälp och sin tid för att sköta om alla de olika uppgifter som finns på katthemmet är ett både roligt och lärorikt sätt att hjälpa till. Katterna behöver tillsyn varje dag, och det är ett tungt men givande jobb. Kontakta det katthem du vill hjälpa till på via mail eller telefon och fråga vad just du kan bidra med. HÄR finns en sammanställd lista på katthem i Sverige, där du kan hitta kontaktuppgifter eller hemsideadress till de allra flesta.

 

Hjälpa till ute ”i fält”
Att fånga in utelevande katter är inget lätt jobb, det behövs folk som hämtar fällor, vaktar fällorna och sedan fraktar katterna till sitt nästa hem, vilket är såväl tidskrävande som tålamodsprövande. Du kan också erbjuda din hjälp vid en TNR-koloni, vilket innebär ett stort ansvar. Katterna i kolonin behöver ha mat, vatten och tillsyn dagligen, utöver det måste de ha skydd för väder och vind och förstås veterinärvård om det skulle behövas.


Oavsett vilket sätt du väljer att hjälpa till på är det viktigt att minnas att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och all hjälp är lika välkommen för katternas skull!

Anmäl
2012-01-22 20:16 #1 av: Lena

Tusen Tack ingvarisbjorn för den här informativa artikeln!

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-22 21:59 #2 av: Roslyn

Kanonbra!Kyss

Anmäl
2012-01-22 22:22 #3 av: anebit

Tack för en jättebra artikel!    Glad

Anmäl
2012-01-23 01:53 #4 av: KattkoloninBotkyrka

Tack för en fantastisk artikel Glad

Anmäl
2012-01-23 10:21 #5 av: johnnys girl

Jättebra.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2012-01-23 10:34 #6 av: ingvarisbjorn

Åh, tack hörni, vad roligt att ni gillar den Glad

Anmäl
2012-01-23 18:31 #7 av: Lena

Det är viktigt att hålla den här viktiga frågan vid liv. Många känner sig nog maktlösa inför de stora problem som finns runt hemlösa katter. Dåär det lätt att tro att det inte är någon idé att göra något överhuvud taget. Men alla kan alltid göra något. Om inte annat vara ett bra föredömme själv och ge andra goda råd och information.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-23 19:32 #8 av: majvi

Bra skrivet

Glöm heller inte bort det förebyggande arbetet som jag tycker är lika viktigt.dvs att sprida information om katternas situation,få folk att kastrera sina katter.

 

Anmäl
2012-01-23 23:38 #9 av: Gullimat

Jättebra skrivet

Anmäl
2012-01-24 13:19 #10 av: Sidentass

Vilken bra artikel- tack för den!!

Anmäl
2013-10-11 18:47 #11 av: Lena

Mera tips på vad man kan göra för hemlösa katter i denna artikel som förtjänar att aktualiseras. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.