Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
2. Hittekatter i Fokus

Hittekatter iFokus Nyårskrönika

2011-12-31 15:18 #0 av: Lena

Ett år går ganska snabbt. Nu har ytterligare 365 dagar lagts till Hittekatter iFokus historia. Här försöker vi ge en tillbakablick på året som varit ur Hittekatternas och sajtens synvinkel. Ett år både i glädjens och sorgens tecken. Ibland även i vredens. Vi vill samtidigt önska alla våra medlemmar och besökare med katter ett riktigt Gott Nytt År med förhoppningar om att 2012 ska bli ett bättre år för de hemlösa katterna runt om i landet.

VINNANDE BILDER

Vi börjar med att titta på två vinnarbilder från 2011. Först vinnarbilden Hittekatter iFokus Sommarkatt eller sommarkatter får vi väl säga eftersom det är två katter i bild:

Det var två spanska katter som vann vår fototävling. Fotografen Granadina bor i Spanien och har engagerat sig i hemlösa katter på sin hemort. Hon har även en insamling på Hittekatter iFokus till förmån för en koloni katter. Katterna på bilden heter Morris och Tango. En härlig bild att titta på så här mitt i vintern.

Nästa bild är årets Lussekatt Jussi:

Det är fotografen sramqvist som har fångat sin levnadsglad katt i färd med att inspektera julpynten.

 

KATTHEMMET KOMPIS ÅTERUPPSTÅNDET

Den 30/7 återinvigdes Katthemmet Kompis efter den tragiska branden nyårsdagen 2010. Vi var många som var på plats för att fira den lyckliga tilldragelsen. Det samlade engagmanget i hela kattsverige gjorde det möjligt för katthemmets ägare Sonny och Maritha att bygga upp det på nytt. Nu står efter mycket hårt arbete ett hypermodernt och ändamålsenligt katthem på platsen för det gamla. Läs mera här!

Det nybyggda Katthemmet Kompis Foto: Lena Lindell

 

TÖREBODA KATTHEM BRANDHÄRJAT

I slutet av året inträffar en ny tragedi i Hittekatts Sverige. Töreboda katthem brandhärjas den 17/12 och alla de 82 katterna dör av rökförgiftning.

Fotomontage: Wikipedia

Nu behöver Töreboda vår hjälp för att kunna realisera sina planer att bygga upp katthemmet på nytt.

 

NYTT KATTSKYDDSFÖRBUND, SVEKATT,  BILDAT

I Sverige finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa och övergivna katter vilket gör kattfrågan till en av landets i särklass största djurskyddsfrågor. Att stärka skyddet för katten i lagstiftningen och bilda opinion är en viktig politisk fråga där en gemensam paraplyorganisation för landets katthem skulle kunna vara en maktfaktor.

Nytt kattskyddsförbund bildat

Foto: Johhnysgirl

Söndagen den 9/10 samlades 19 olika katthjälpsorganisationer för att bilda Svenska Kattskyddsförbundet- Svekatt. Stadgar och policydokument antogs och en förbundsstyrelse valdes.

Svekatt skall b.la verka för: att utveckla och stärka skyddet för katten i lagstiftningen, bilda opinion i kattfrågan höja kattens och katthemmens status, initiera forskning om katter i katthemsmiljö, socialiseringsprocessen av förvildade katter mm.

Läs mera här!

 

KAMPEN FÖR TNR GÅR VIDARE

TNR-metoden (Trap, Neuter, Return) är en metod som med stor framgång praktiseras världen över sedan 1970-talet. Genom TNR har förvildade katter fått rätt till sina liv, samtidigt som kattkolonierna stabiliserats. I Sverige kämpar dock metodens förespråkare i motvind. Myndigheterna håller envist fast vid avlivning som det enda rätta, så fort det kommer till katter som inte är handtama.

vijobbarfrhemlsakatter.png

Foto: Göteborgs Katthjälp

För de föreningar och privatpersoner som engagerar sig i arbetet med skygga - förvildade katter blir tillvaron oftast extra tuff. Inte nog med att arbetet i sig är krävande, de är inte heller ovanligt att de motarbetas av Länsstyrelsens Djurskyddsenheter.

Hemlösa katter är Sveriges största djurskyddsproblem. Ett problem som vi bara kan komma tillrätta med genom samverkan. Vi har i det läget inte heller råd att motarbeta en metod som är så erkänd världen över som TNR.

I Sverige är det Göteborgs Katthjälp som går i täten när det gäller att lansera TNR-metoden i Sverige. De driver flera TNR-projekt i Göteborgsområdet samt är den förening i landet med mest kunskaper i ämnet. Kunskaper de gärna delar med sig av.

Läs mera här!


MISÄRHEMMET PÅ INGARÖ

Stockholms Katthems berättelse från verkligheten lämnar ingen oberörd. I artikeln om vanvårdshemmet på Ingarö får vi följa hur det kan gå till när Katthemmet rycker ut efter alarm från polisen.

Foto: Ingrid Schullström

I Stockholm finns ett nära samarbete mellan Polisen och katthemmen som gör det möjligt att rädda katter från vanvårdshem istället för att de blir skjutna som så ofta är fallet i landet i övrigt. Det här samarbetet har inte kommit till av sig själv utan är följden av ett målmedvetet arbete från framförallt Stockholms Katthem. Läs mera här!

 

TRAGEDIERNA I SUNDSVALL

Sundsvall har utmärkt sig under året utifrån en mer negativ synvinkel. Två vanvårdsärenden har uppmärksammats i media.

Det första ägde rum i slutet av augusti. Då sköts 84 katter i en lägenhet efter påtryckningar från Länsstyrelsen i Västernorrland. Det hela blev en mycket blodig historia där skyddsjägaren avlivade katterna på plats i lägenheten under loppet av två dygn. De sista 14 katterna gick inte att fånga i fälla och hade i skräckslaget tillstånd gömt sig bakom vad som fanns till hands (spisen, kylskåpet och köksskåpen). Kattägaren visade sig vara en känd djursamlare som även en gång tidigare samlat på sig allt för många katter. Ärendet väckte reaktioner både i och utanför Sundsvall. Det som känns värst är att privatpersoner som ville rädda katterna mer eller mindre motarbetades av Länsstyrelsen, som gömde sig bakom paragreferna under tiden som skyttan sköt av katterna på löpande band. Länsstyrelsen fritar sig själva från allt ansvar då de menar att det var på djurägarens initiativ som katterna avlivades. Enligt Länsstyrelsens anteckningar gav de kattägaren kontaktuppgifterna till den skytt de själva redan hade anlitat. Några andra alternativ än avskjutning presenterades aldrig och det hela skedde under stark tidspress. Någon ordentlig veterinär undersökning av katterna har aldrig skett.

Några månader senare är det dags igen för nästa händelse. Det börjar med att Polisen aviserar om infångandet av katter i ett område i Sundsvall, som ska ske under loppet av två veckor i november. Bakgrunden visar sig vara en kattmatare som bidragit till att en kattkoloni uppstått på platsen. Ärendet har varit känt av Länsstyrelsen i ca ett år. Enligt tidningarna har det dock förekommet sedan 1970 talet. Förelägganden har getts till kattmataren, som även setts som ägare av katterna, utan att något har skett. Kattmataren har nämligen inte sett det som sitt ansvar. Nu väntar avlivning av katterna sedan Länstyrelsen fattat belslut och lämnat ett föreläggande till Polisen. I elfte timmen får Kattjouren i Malmö igång en räddningsaktion tillsammans med Katthjälpen i Sundsvall. Några eldsjälar fångar in katterna innan de hinner bli offer för skyttens kulor. De rör sig denna gång om 21 katter. Länsstyrelsen är dock inte överförtjust i att föreningarna engagerade sig och hade hellre sett att katterna blivit avlivade. Katterna har visat sig vara i fin form och inte alls så sjuka som Länsstyrelsen hävdat.

Läs mera här!

På gränsen mellan liv och död. Foto: Lena

Kattens på gränsen mellan livet och döden Foto: Lena

I båda dessa fallen hade situationen kunnat få en bättre och smidigare lösning om ett samarbete hade etablerats på ett tidigt stadie med katthemsföreningar och andra ideella krafter. T.ex enligt mönster från Stockholm. Kattägare och kattmatare som inte tar sitt ansvar kommer alltid att finnas. Det är synd att inte myndigheter ser oss ideella hittekattsarbetare som en resurs istället för en fiende.

Läs mera här! & Här!

 

HITTEKATTER IFOKUS FOTOGRAF AVLIDEN

Linda Carlgren som är fotografen bakom flera av de fotografier vi använt i våra artiklar somnade in den 29/3 2011, 33 år gamal, efter en hård kamp mot en aggressiv cancersjukdom. Hon lämnade efter sig make och tre små barn. Tanken går i inför det nya årat till Lindas familj. Artikel om Linda i Aftonbladet. Lindas insamling till Cancerfonden.


Linda och hennes son Adam från artikeln Hittekatter iFokus fotograf ger fototips.

 

MÅNGA KATTER HAR BLIVIT RÄDDADE

Under åren som gått har många katter räddats genom gemensamma insatser. När det fungerar som bäst kan det se ut som i följande exempel: En person slår larm om en hemlös katt, någon annan fångar in katten som en tredje person hjälper med transporten till en fjärde person som ställer upp som jourhem. En sjätte, en sjunde och en åttonde person lämnar bidrag för att göra det hela möjligt. Det här är ett exempel på att "ingen kan gör allt, men alla kan göra något". Tillsammans kan vi göra underverk som ingen trodde var möjligt.

Vi har fått följa många olika kattöden här på Hittekatter. Alla har inte slutat lyckligt. Desto viktigare blir solskenshistorierna. De där katterna som det faktiskt löste sig för.

Under 2011 har flera katter från Hornbachkolonin i Malmö fått komma in i värmen i det tålmodiga och målmedvetna arbetet som bedrivits under lång tid. Östgötakatterna - Linköpingskolonin är ett annat gott exempel på utsatta katter som fått hjälp till ett bättre liv. Idag har alla katter i kolonin fångats in och fått tak över huvudet. Stora Sundsby är ett annat projekt som också har slutförts under 2011. Sedan har vi har katterna i Trelleborg där två eldsjälar räddar katter i svår motvind. Ronnebys Hittekatter, Josefas katter i Helsingborg och nu senast Kvibergskatterna som äntligen får hjälp efter många års lidande av den nybildade föreningen Gothiakatten.

Foto: lillmymlan Östgötakatterna.

Sedan har vi alla etablerade katthem som gör ett fantastiskt arbete varje dag året runt. Där vill jag särskilt lovorda de katthem som öppnar sin verksamhet för skygga/förvildade katter och som inte avlivar friska katter. En hållning som bidrar till att kattens status höjs. Jag vill även lyfta fram de katthem som jobbar på en bredare front utanför den egna katthemsversamheten. Tänker här främst på Stockholms Katthem och Göteborgs Katthjälp. Båda föreningar som arbetar för att förbättra hittekatternas situation på en nationell nivå genom att påverkar beslutfattare och myndigheter, samt skapa opinion. Min förhoppning är att flera katthem kommer att ha ork, kraft och möjligheter att följa i deras spår. Genom bildandet av Svekatt finns det nu goda förutsättningar.

Ja listan kan göras lång. Vi har många eldsjälar på sajten som gör ett fantastiskt jobb. Många helt i det tysta. Det som är så viktigt är att vi inte ger upp och att vi stödjer varandra. Jag har sagt det många gånger förut och jag säger det igen: "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något".


"Låt hoppets låga tändas och brinna vidare även under 2012 och många år framöver! Låt den aldrig slockna! Låt den brinna för katterna som stupade under 2011 och åren dessförinnan! Låt lågan bli rösten för dem som aldrig hade någon! Minnet för de glömda som ingen såg. Låt deras nöd bli våran glöd som leder till förändring. Vi får aldrig glömma och slå oss till ro, vi får inte bli likgiltiga inför det svåra och hårda. Tillsammans blir vi starka och kan skapa en bättre morgondag för de hemlösa katterna som ingen talan har".

 

Avslutar den här tillbakablicken med att aktualisera Hittekatter iFokus viktiga Målsättningar inför framtiden:

  • En målsättning inför den kommande 12 månadersperioden är att vi blir ändå flera eldsjälar i stort och smått.
  • En annan viktig målsättning är att få kattägarna ute i landet att ta ett bättre ansvar för sina katter.
  • En tredje målsättning är att fortsätta utvecklingen av olika typer av kasteringskampanjer, samt att sprida TNR-metoden över landet.
  • En fjärde målsättning är att höja kattens status och göra det till en självklarhet att alla friska katter har rätt till sina liv. (Obs att vara skygg/förvildad är ingen sjukdom)

IMG_8244.JPG


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-12-31 19:08 #1 av: Alexej

Bra artikel. Det hände verkligen mycket under året. Många nya kattföreningar, mycket händer också genom Facebook. Informationer om hemlösa och skygga katter sprids snabbare och till icke-kattmänniskor.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-12-31 19:55 #2 av: MewTwo

Tillsammans kan vi göra så mycket! ♥

Gott Nytt År alla underbara katthjälpare från norr till söder!

MewTwo

Anmäl
2011-12-31 19:57 #3 av: Lena

#1 Ja FaceBook är en bra kanal när det gäller att nå ut till omvärlden! Ett bra komplement helt enkelt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-12-31 20:43 #4 av: Lena

#2 Absolut! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-01 14:27 #5 av: Lena

Nu har jag byggt på den här artiklen med mera material. Läs den därför gärna igen. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-01 14:58 #6 av: johnnys girl

Bra sammanfattning av året som gått. Du har så rätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2012-01-01 15:11 #7 av: Lena

#6 Det är ju just det som är så viktigt att tänka på! Om alla gör något lite - ja då blir det ganska mycket i slutändan. Du fixar vi det!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-01-01 20:24 #8 av: Gullimat

Bra artikel Lena. Håller med att alla kan göra något.

Face Book är ett bra nätverk som går att dela genom vänner och som Alexej skriver, till icke kattägare, men som kanske kan bli det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.