TNR-metoden (Trap, Neuter, Return) är en metod som med stor framgång praktiseras världen över sedan 1970-talet. Genom TNR har förvildade katter fått rätt till sina liv, samtidigt som kattkolonierna stabiliserats. I Sverige kämpar dock metodens förespråkare i motvind. Myndigheterna håller envist fast vid avlivning som det enda rätta, så fort det kommer till katter som inte är handtama.
Fakta om TNR
TNR - trap, neuter return - går ut på att fånga in hemlösa katter i en koloni, kastrera dem och sedan låta de förvildade katterna återgå till sitt tidigare revir efter veterinärkontroll och vaccinering. Tama katter och kattungar tas om hand och omplaceras. Kolonin kontrolleras sedan av volontärer som matar katterna och har daglig tillsyn över dem. Katterna får isolerade katthus att vistas i.
TNR började praktiseras redan under 1970 talet. Metoden kommer ursprunligen från England och har sedan fått spridning i resten av Europa, men är även frekvent använd i USA och många andra delar av världen. I Nederländerna har man arbetar med TNR sedan början av 1980 talet genom "De Dierenbescherning" som är Nederländernas motsvarighet till Djurskyddet Sverige. Där tar man hand om 1100 katter årligen i TNR-projekt. I Sverige började några föreningar arbeta med TNR för ca 5 år sedan. Göteborgs Katthjälp är den förening som kommit att specialicera sig på TNR och som har en mycket hög kompetens om metoden.
När TNR praktiseras i stor skala minskar antalet hemlösa katter dramatiskt. Något som även har effekter för katthemmen som inte får lika många katter att ta hand om och istället kan arbeta mer kvalitativt med adoptionerna.
Stray Cat alliance: "There can never be “TMI”—too much information—about “TNR" trap, neuter, return.
TNR-metoden blir oftast missuppfattad. Metoden bygger på fakta och erfarenheter utifrån katters beteenden och behov, samt hur dessa fungerar i samverken i kattkolonier. Det handlar om ganska komplicerade orsaksamband. Efter drygt 30 års praktiserande går det nu att bevisa att det inte finns någon effektivare metod för att komma tillrätta med kattkolonier. En metod som samtidigt är human mot katterna. TNR är en metod där alla är vinnare. Största vinnarna är dock katterna.
Det som gör TNR så effektiv är flera samverkande faktorer:
- Katterna slutar att föröka sig.
- De stannar kvar i reviret och försvarar det vilket motverkar att nya katter dras dit.
- Kolonin blir långsamt mindre.
- Störande beteenden som slagsmål, löpande och skrikande honkatter, illaluktande urinmarkeringar upphör.
- Katterna blir vaccinerade.
- Katterna blir matade och kontrollerade.
- Katterna får en bättre hälsa.
- TNR är kostnadseffektiv jmf med andra metoder om man ser det ur ett längre perspektiv.
Varför är det svårt att vinna acceptans för TNR i Sverige?
Kritiska röster brukar hävda att TNR inte är lämpligt för det kalla Svenska klimatet. Man anser att det är djurplågeri, att katterna sprider sjukdomar till människor och att det kostar för mycket. Inget av detta stämmer dock med verkligheten när det gäller TNR.
Klimatet - TNR har praktiserats både i Norge och Alaska på ställen som har bistrare vintrar än vi har i Sverige.
Djurplågeri - Katterna i en TNR-koloni mår betydligt bättre än vad de gjorde innan de omfattades av TNR. Metoden är human då den utgår från förvildade katters behov. Att ta in och socialicera katterna skulle däremot vara mer stressande för individen, samtidigt som det tar mycket tid och resurser i anspråk. Tid som istället kan läggas på att kastrera så många katter som möjligt.
Smittrisken - Att katter i en TNR koloni skulle vara smitthärdar som är farliga för människor eller andra katter är en farhåga som mer bygger på vanföreställningar än verkliga fakta. Genom att alla katter vaccineras mot kattpest minskar istället risken.
Kostnaden - Ett TNR projekt kostar enligt Amerikanska utvärderingar ca 40% av vad det skulle kostat att döda katterna med de traditionella metoderna. TNR kostar mest under det första året, men sedan planar utgifterna ut. Om man dessutom väger in att metoden är mer effektiv och human, faller argumenten om att det skulle vara för dyrt som en kägla till marken. Att skjuta av katter är en betydligt dyrare metod om man ser det ur ett längre tidsperspektiv.
Vakumeffekten
Den traditionella metoden avlivning har en kortsiktig effekt. En kommunskytt anlitas i regel som skjuter av delar av beståndet under en begränsad period. Tomrummet fylls snart av nya katter och ger dessutom de kvarvarande katterna bättre livsbetingelser. Den så kallade vakumeffekten. Eftersom de kvarvarande katterna är okastrerade fortsätter de att föröka sig. Snart är kolonin lika stor som den var innan avskjutningen.
TNR ett komplement
TNR ska ses som ett komplement till andra metoder för att komma tillrätta med hemlösa katter. Allra viktigast är det förebyggande arbetet, det vill säga att få kattägarna att ta ett större och bättre ansvar för de katter de har. Ett ansvar där kastrering alltid kommer att vara nummer ett på listan.
De Svenska Myndigheterna och TNR
För de föreningar och privatpersoner som engagerar sig i arbetet med skygga - förvildade katter blir tillvaron oftast extra tuff. Inte nog med att arbetet i sig är krävande, de är inte heller ovanligt att de motarbetas av Länsstyrelsens Djurskyddsenheter.
För den/de som arbetar med TNR tas ibland situationen till sin spets. Vissa handläggare (Djurskyddsinspektörer) ger utryck för att vara motståndare till TNR och verkar göra sitt yttersta för att motarbeta att metoden får fäste i Sverige. Oftast är det synen på skygga/förvildade katter som ligger bakom att de är emot TNR. En målgrupp katter som många anser mår bäst av att dö.
Jordbruksverket har dock fastslagit att TNR inte bryter mot Svenska Djurskyddslagstiftning.
Det är beklagligt att eldsjälar, som på helt frivillig basis, engagerar sig för hemlösa katter ska motarbetas av myndigheterna. Det är svårt att förstå i vilket syfte detta äger rum eftersom båda parter bör sträva efter att djurskyddslagen efterlevs.
Hemlösa katter är Sveriges största djurskyddsproblem. Ett problem som vi bara kan komma tillrätta med genom samverkan. Vi har i det läget inte heller råd att motarbeta en metod som är så erkänd världen över som TNR.
Läs mer om TNR:
http://www.neighborhoodcats.org/
Foto: Göteborgs Katthjälp