Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
5. Medlemmarnas katter i Fokus!

Första året som stödhem

2011-08-25 12:35 #0 av: Sehvrin

Nu har jag varit stödhem åt Nalla och Semlan, ett par skyggisar från Östgötakatterna, i ett helt år. Det här är en artikel om hur detta året och min allra första bekantskap med ett par skygga katter har varit.

Allt började våren 2010 då en kompis hade blivit stödhem åt två skygga katter från Östgötakatterna och själv saknade jag katt nåt så enormt. Tankarna började snurra: Skulle kanske jag kunna vara stödhem under mitt sista studieår? Efter att ha pratat igenom det med vänner och bekanta valde jag att skicka ett mail med en ansökan om att få bli stödhem. Ett litet tag senare fick jag ett positivt svar och med följde två foton: Ett på Nalla och ett på Semlan. Men innan jag blev helt godkänd var det hembesök som gällde och jag blev godkänd där också efter att ha godkänt det mer än rimliga stödhemsavtalet.

Dagarna innan katterna kom ägnade jag mig åt att kattsäkra lägenheten: Plocka undan allt onödigt och ömtåligt, sätta fast allt ömtåligt som var kvar med hjälp av häftmassa, kolla alla socklar så att det inte fanns några hål de kunde krypa in i, se till att skåp med hål i inte gick att öppna av nyfikna katter och möblera lådorna undre sängen så att de bildade ett perfekt kattgömställe.

Så kom katterna. De släpptes in under sängen direkt och sedan var de nöjda där. Första veckan ägnade jag mig åt att vara borta från lägenheten så mycket som möjligt medan katterna spenderade större delen av tiden i tryggheten under sängen. Under första veckan var Nalla ute ett par gånger i lägenheten så att jag såg henne.

Första kortet på Nalla, första gången jag såg henne ute.

Första helgen de bodde i min lägenhet åkte jag hemhem och när jag kom tillbaka kollade jag givetvis efter katterna och efter spår av dem. Det hela slutadde med att Nalla lyckades skrämma mig genom att ha hittat sitt nya gömställe i fönstret, bakom pianot. En plats som hon älskar än idag.

Bästa platsen än idag.

Under detta år med katterna har jag fått många fina stunder som jag kommer ihåg så väl: Första gången Nalla tog en godisbit från min hand. När Semlan vågade sig ut för första gången för att leka med snöret. Nalla som låter sig bli klappad av min hand. Semlan som efter nästan ett år äntligen vågar bli smekt på med fjädervippan. Och mycket annat.


Snöret lockade ut den hemliga Semlan

Första bilden på båda katterna samtidigt


För inte alls för längesen fick jag äntligen klappa Semlan med fjädervippan.

Blev det som jag förväntade mig när jag skickade det där första mailet? Nej, inte riktigt får jag väl lov att erkänna. Detta var min allra första närkontakt med skygga katter och även om jag läst på så mycket jag kunde, så insåg jag inte riktigt att de var så skygga. Jag hade hoppats på att kunna klappa båda innan julen, men fick bara klappa Nalla och då bara med muta. De har tagit tid på sig och kommer ta ännu mer tid på sig innan de blir helt tama, men det går hela tiden framåt genom att ha ”De tre T:na” som ledord:

 

Tid. Tålamod. Tillit.

 

Jag har haft tur som haft Nalla som min lärare när det gäller skygga katter. För hon har hela tiden sagt till mig om jag gått för långt, utan att riva mig (om jag inte varit för dålig på att läsa henne). På så sätt har jag kunnat testa att pusha gränsen för vad hon tål och jag kan använda det jag lärt mig av henne på Semlan också.

Även om jag hade förväntat mig att det skulle vara lite annorlunda, så ångrar jag inget, för det är så härligt att se dem utvecklas. Dessutom är de väldigt trevliga katter, trots att de är ”skyggisar” och har en bra bit kvar innan de flesta kommer räkna dem som ”riktiga katter”.


Min bästa lärare när det gäller hanteringen av skygga katter.


Att vara stödhem åt Östgötakatterna har varit enkelt: Jag vet att jag kan kontakta dem så snart det blir några problem eller jag behöver allmänna råd om katterna.


Semlan och Nalla, mina älsklingar i ett år nu.


min blogg kan man läsa mer om Nalla och Semlans väg från skyggisar till tryggisar.

Östgötakatternas blogg kan man läsa om det fantastiska arbetet som lagts ner för att fånga in en hel koloni med skygga katter för att ge dem ett alldeles eget hem.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-08-25 20:14 #1 av: Sidentass

Vilken fin artikel du skrivit..och bildern talar för sig själva..dom säger mer än tusen ord - tack för att du delar med dej av din erfarenhet som stödhem...så fint du gjort!

Anmäl
2011-08-25 20:48 #2 av: Hawknestgrove

Så fint skrivet om så fina kissar

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-08-27 14:07 #3 av: lillmymlan

Åh du skriver så himla fint om skyggisarna och om att vara stödhem! Du är ett perfekt stödhem och jag är sååååå otroligt tacksam över att du vågade vara stödhem åt oss. Tack snälla för att du skriver så fint om hur det är att vara stödhem, det gör mig alldeles rörd faktiskt Skäms

Kram till dig och cybriga nospussar till Nalla och Semlan Kyss

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Anmäl
2011-08-27 14:10 #4 av: Lena

Tack Sehvrin för en underbar artikel med fina bilder på två snygga kissas väg ut ur skyggheten.

Här visar du på ett utmärkt sätt hur man kan jobba med skyggisar på deras egna vilkor utan att utsätta dem för den stress och det lidande som Länstyrelsen i vissa delar av vårt land är så rädd för att de hellre avlivar katterna. Det handlar om kunskap och engagemang utifrån katternas egna behov. Om att arbeta med de tre T:na helt enkelt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-27 15:33 #5 av: emjon

Härlig berättelse som du delger oss så kärleksfullt och att ditt hjärta klappar för kissarna råder ingen som helst tvekan omGlad.

 

Anmäl
2011-08-27 17:49 #6 av: Lena

Kissarna är ju så förbaskat snygga också! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-08-27 21:41 #7 av: anebit

Tack för en underbar artikel om skyggisar, jag blir så rörd att jag får tårar i ögonen.

Jättefina foton på snygga katter!   :-)

Anmäl
2011-08-28 00:47 #8 av: Delfinen

Tack så jättemycket för att du delar med dig. Hoppas att du fortsätter göra det.

Känns nyttigt och viktigt för mig med tanke på att jag inte har någon direkt erfarenhet av vad det vill säja att ta hand om skyggisar. Kommer att lära mig massor av att följa din berättelse.

Anmäl
2011-08-28 08:15 #9 av: Alexej

Underbar artikel!!

Jag använder mycket en lång elementpensel för då kan man variera "trycket". Sedan kan man börjar krypa uppåt med handen på skaftet. Ibland använder jag målarpenseln för att "sysselsätta" de vid huvudet och då kan jag klappa de på rumpan med andra handen utan att de märker så mycket och jag har penseln som spärr ifäll de vill bita handen.

En målarpensel har inga skrämmande färger och jag har min alltid liggande framme så att katten är vand med den.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-10-02 10:50 #10 av: Niiinah92

Jättefin artikel, verkligenSkrattande Funderar själv på att bli jourhem men har inte bestämt mig än.

Anmäl
2011-10-02 11:05 #11 av: Sherwood

Tack för att du dela med dig av en helt underbar artikel, där du betonar och sätter detta med TID-TÅLAMOD och TILLIT i centrum och jag önskar dig all lycka i fortsättningen också för dina katter.

Anmäl
2011-10-02 16:52 #12 av: Lena

#11 Ja de tre T:na är viktiga att ha med sig hela tiden när man arbetar med skyggisar. De är nycklen till framgång.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-03-28 16:00 #13 av: skrollan

Härlig artikel! :)

Anmäl
2012-03-29 11:03 #14 av: Sidentass

Åhhh så fint du skriver och så gott att du finns där för dom fina östgötakatterna!:-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.